Ski

Bagaimana untuk memilih ski merentas desa untuk ketinggian anda?

Bagaimana untuk memilih ski merentas desa untuk ketinggian anda?
Kandungan
  1. Bagaimana untuk memilih panjang untuk orang dewasa?
  2. Pilihan untuk anak

Rekreasi aktif di atas salji mempunyai banyak kelebihan, setiap tahun sebilangan besar orang dewasa dan kanak-kanak pergi meluncur salji dan bermain ski. Yang paling menguntungkan dan kurang berbahaya ialah penggunaan ski, dan oleh itu penting untuk dapat memilih peralatan yang betul. Untuk cepat belajar menunggang, menunggang dengan mudah dan tidak cedera, anda perlu memilih ski merentas desa mengikut ketinggian anda.

Bagaimana untuk memilih panjang untuk orang dewasa?

Bermain ski adalah aktiviti yang menyeronokkan, tetapi agak sukar yang mana anda perlu menguasai teknik tertentu, belajar cara melakukan elemen asas, selepas itu anda boleh mencuba bermain ski di lereng. Untuk menjadikan proses pembelajaran semudah, ringkas dan secepat mungkin, adalah sangat penting untuk memilih peralatan yang betul. Yang paling penting ialah panjang ski, yang dipilih secara individu, dengan mengambil kira ciri-ciri yang berbeza.

Pemilihan panjang dibuat berdasarkan jenis tunggangan yang akan dikuasai oleh atlet. Peruntukkan:

  • rabung;
  • klasik;
  • pilihan gabungan.

Tahap pemain ski juga memainkan peranan penting, oleh itu terdapat peralatan untuk pemula, atlet pertengahan dan pakar.

Sekiranya seorang atlet akan menguasai kursus luncur, di mana ia sepatutnya maju dengan tulang herring, seperti ketika meluncur, maka ski harus kaku. Dalam versi klasik, pemain ski bergerak, menyusun semula kakinya selari antara satu sama lain, dalam kes ini, ski digunakan lebih fleksibel. Dalam bentuk gabungan menunggang, kedua-dua jenis pergerakan digunakan, oleh itu peralatan mestilah sesuai.

Sebaik sahaja atlet memutuskan disiplin yang ingin dikuasainya, perlu memilih ski mengikut data antropometriknya. Yang paling jelas ialah ketinggian pemain ski, kriteria kedua ialah beratnya.Untuk menentukan panjang ski yang optimum, adalah perlu untuk meletakkan peralatan di sebelah orang itu. Untuk versi klasik, ski hendaklah 20-30 cm lebih tinggi daripada atlet, dan 15 cm untuk skating.Kaedah ini sesuai untuk amatur yang tidak bercadang untuk menuruni gelongsor tinggi atau menunggang jarak jauh.

Atlet yang lebih berpengalaman perlu menggunakan jadual di mana panjang peralatan telah dikira mengikut jenis ski yang berbeza dan ketinggian pemain ski.

Tinggi (cm)

Panjang dengan lejang klasik (cm)

Panjang meluncur (cm)

150

175

165

155

180

170

160

185

175

165

190

180

170

195

185

175

200

190

180

205

193

185

210

194

190

215

195

195

220

196

Jika untuk lelaki adalah perlu untuk menambah 5-10 cm pada ketinggian untuk mendapatkan panjang ski yang optimum, masing-masing, dengan peningkatan 160-165, ketinggian ski akan menjadi 180-185 cm, dan dengan peningkatan. daripada 170-180, ketinggian akan menjadi 180-190 cm, maka untuk wanita angka ini sedikit lebih tinggi dan 10-15 cm. Agar tidak tersilap, dan untuk membeli atau menyewa peralatan yang berkualiti tinggi dan betul, adalah lebih baik untuk meminta nasihat profesional yang akan menentukan dengan tepat peralatan yang diperlukan. Pemula dinasihatkan untuk tidak menggunakan ski yang terlalu panjang; panjangnya tidak boleh mengganggu pembelajaran asas teknologi.

Semakin lama ski, semakin sukar bagi seorang pemula untuk memasuki selekoh, mengekalkan keseimbangan dan menyelesaikan tugas jurulatih. Pemula harus membeli atau menyewa peralatan yang tidak terlalu mahal, kerana sentiasa ada risiko kejatuhan yang tidak berjaya dan kerosakan peralatan, yang memerlukan banyak wang. Atlet yang lebih berpengalaman mesti memilih panjang ski mereka, peralatan pendek tidak akan membolehkan mereka memperoleh kelajuan optimum, yang penting untuk ski menuruni bukit dan melepasi jarak untuk seketika.

Semakin lama ski, semakin tinggi kelajuan, tetapi dengan pemilihan yang salah, risiko jatuh meningkat dengan ketara, oleh itu adalah sangat penting untuk mengetahui berapa lama ski yang sepatutnya dimiliki oleh atlet tertentu.

Pilihan untuk anak

Apabila merancang perjalanan keluarga ke pusat peranginan ski, ia patut menjaga peralatan bukan sahaja untuk orang dewasa, tetapi juga untuk kanak-kanak, kerana panjang ski untuk mereka akan berbeza dengan ketara daripada peralatan dewasa. Untuk mengenal pasti secara bebas ski kanak-kanak di kedai, anda harus mencari barangan berlabel "Junior", yang akan memberitahu pemain ski yang tidak berpengalaman di mana peralatan kanak-kanak dan di mana peralatan dewasa.

Panjang ski akan berbeza-beza mengikut ketinggian pemain ski muda. Saiz peralatan untuk kanak-kanak prasekolah harus sesuai dengan ketinggian kanak-kanak itu sendiri, kerana pada usia ini hanya ski dikuasai, yang paling mudah dilakukan pada ski pendek. Bagi pelajar yang lebih muda, ia juga tidak berbaloi untuk membeli peralatan yang terlalu besar, saiznya hendaklah kira-kira 5 cm lebih besar daripada ketinggian pemain ski. Ski untuk kanak-kanak sekolah menengah dan remaja hendaklah cukup panjang untuk memastikan penggunaan yang selesa dan pembelajaran jenis yang berbeza. daripada menunggang.

Untuk memilih ski merentas desa untuk ketinggian kanak-kanak, anda mesti menggunakan parameter yang sama seperti untuk orang dewasa. Saiz untuk kanak-kanak kelihatan seperti ini.

Ketinggian kanak-kanak (cm)

Panjang meluncur (cm)

Panjang untuk lejang klasik (cm)

100

110

120

105

120

125

110

120

130

115

130

135

120

135

140

125

140

145

130

145

150

135

150

155

140 dan ke atas

155

160

Bagi pemula, terdapat klasifikasi yang lebih mudah, di mana kanak-kanak, sehingga satu meter tinggi, perlu memilih peralatan yang sama dengan ketinggian mereka, mereka yang mempunyai ketinggian 110 cm menambah 5 cm pada panjang ski, untuk kanak-kanak 125 cm tinggi , tambah 10 cm, remaja dengan ketinggian 140 cm perlu menambah 20 cm, dan atlet muda dengan ketinggian 150 cm perlu menambah 30 cm kepada jumlah panjang ski untuk mendapatkan peralatan yang selesa dan selamat untuk bermain ski.

Pemilihan panjang untuk kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa hanya dilakukan dalam kasut di mana atlet akan menunggang, jika tidak, ukuran akan menjadi tidak tepat.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah