Ski

Apakah ski dan bagaimana untuk memilihnya?

Apakah ski dan bagaimana untuk memilihnya?
Kandungan
 1. Apa ini?
 2. Gambaran keseluruhan spesies
 3. Pengeluar teratas
 4. Komponen
 5. Bagaimana untuk memilih ski?
 6. Peraturan penjagaan

Mencari peralatan yang akan memuaskan hati pemain ski bukanlah tugas yang mudah. Terdapat banyak faktor yang perlu diambil kira: tahap kecergasan, gaya tunggangan, berat badan dan ketinggian atlit, dan keadaan trek. Ski ialah berjalan kaki, sukan, ukiran, tunggangan bebas dan teknik lain, ia diperbuat daripada plastik dan kayu. Dalam artikel itu, kami akan melihat dengan lebih dekat perkara utama memilih ski.

Apa ini?

Ski ialah alat dalam bentuk pelari panjang untuk pergerakan di atas salji. Ski moden untuk seorang atlet kelihatan seperti sepasang palang dengan panjang 150-220 cm. Ia mempunyai jari kaki yang runcing dan melengkung serta diperbuat daripada kayu atau plastik. Pergerakan pada peranti sedemikian membolehkan anda dengan mudah dan cepat meluncur pada penutup salji.

Di samping itu, ski digunakan secara meluas di udara dan kereta salji.

Pertama, sedikit sejarah. Menurut ahli arkeologi, orang menggunakan peranti yang menyerupai ski moden 5-6 ribu tahun yang lalu. Nenek moyang purba kita meletakkan mereka di atas kaki mereka untuk bergerak di atas penutup salji yang dalam dan tanah yang tidak stabil, serta ketika memburu haiwan hutan. Ski menjadikannya lebih mudah untuk meluncur dan mempercepatkan pengejaran mangsa dengan ketara.

Ahli arkeologi telah menemui lukisan batu, yang secara langsung menunjukkan bahawa orang paling kuno "memakai kasut" papan untuk mengatasi laluan yang dilitupi salji. Bukti terawal adalah dari kawasan yang kini dikenali sebagai Norway. Ini menunjukkan bahawa sejarah ski pertama kembali ke tanah utara.

Walau bagaimanapun, tidak semua penyelidik bersetuju dengan teori ini. Ada yang percaya bahawa ski dicipta di Asia kuno, menurut sumber ketiga, kemunculan ski dikaitkan dengan puak Eropah. Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan bahawa permulaan operasi peralatan ski jatuh pada masa yang lebih kurang sama di semua penjuru dunia. Oleh itu, tidak ada tarikh dan tempat yang tepat di mana prototaip ski moden berasal. Ia hanya boleh dikatakan bahawa matlamat utama ciptaan mereka pada zaman dahulu adalah untuk bertahan hidup dalam keadaan semula jadi yang sukar.

Sudah tentu, sejak itu, teknologi pengeluaran ski telah mengalami perubahan besar. Hari ini, aktiviti untuk mengoptimumkan kebolehgerakan, meringankan berat badan, mencari konfigurasi dan bahan yang optimum sedang dijalankan. Hari ini ski diperbuat terutamanya daripada gentian karbon - ini adalah bahan mentah yang ringan dan praktikal. Untuk teras struktur sukan, dalam kebanyakan kes kayu digunakan - abu, maple atau poplar.

Komponen utama ialah gentian kaca. Tapak gelongsor diperbuat daripada polietilena. Titanium digunakan untuk meningkatkan ketegaran dan meningkatkan kelicinan peralatan.

Ia adalah aloi logam berasaskan aluminium dan titanium, ia dibezakan oleh kekuatan, rintangan haus dan ketahanannya.

Gambaran keseluruhan spesies

Tiada pilihan ski universal hari ini. Bergantung pada keadaan dan tujuan operasi tertentu, model yang berbeza sedang dibangunkan, masing-masing mempunyai perbezaan bentuk, berat dan ciri teknikal yang lain.

Dengan temu janji

Bergantung pada jenis ski permukaan yang dimaksudkan untuk bergerak, keseluruhan pelbagai model yang dibentangkan dibahagikan kepada:

 • gunung - untuk memandu di cerun bersalji;

 • merentas desa - untuk bergerak di dataran yang dilitupi salji.

Semua jenis ski tersedia untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Model kanak-kanak bertujuan untuk digunakan oleh atlet muda dari umur 3 tahun. Apabila mereka mencapai umur 14 tahun, anda boleh bertukar kepada peralatan dewasa.

Dan juga ski dibahagikan kepada amatur dan sukan. Untuk mempelajari asas-asas menunggang, model amatur digunakan - mereka dibezakan oleh ketegaran yang rendah, mereka lebih mudah dikawal. Untuk aktiviti profesional, keutamaan harus diberikan kepada sukan.

Dengan gaya menunggang

Ski merentas desa boleh dibahagikan kepada empat kategori berdasarkan gaya tunggangan anda.

Klasik. Peralatan jenis ini sangat diperlukan untuk bergerak di sepanjang trek yang lancar dan pra-lengkap. Ski adalah selari antara satu sama lain semasa perjalanan. Tahap ketegaran produk adalah rendah, takuk digunakan di tengah - ini memastikan lekatan maksimum unit kerja ke lantai salji. Papannya memanjang - 205-210 cm, jari kaki tajam.

Untuk meluncur. Mereka mendapat permintaan apabila memandu di permukaan rata, pergerakan seperti itu dari sisi menyerupai pergerakan atlet-peluncur. Dalam kes ini, tidak sepatutnya ada lekatan antara penutup salji dan casis ski. Ciri ini dicapai kerana peningkatan ketegaran dan pinggang produk yang lebih sempit. Peralatan menunggang sedikit lebih pendek daripada peralatan larian, panjangnya ialah 190 cm.

Untuk sepakan yang baik, reka bentuk menyediakan paip pada blok bawah dan jari kaki yang tumpul.

digabungkan. Mereka tergolong dalam kumpulan universal, mereka sesuai untuk gaya klasik dan skating. Panjangnya tidak melebihi 200 cm, jadi apabila menggunakan gaya skating, kaus kaki tidak mengganggu pergerakan.

Bagi pencinta sensasi melampau, peralatan Backcountry dihasilkan. Ia adalah relevan apabila melakukan perjalanan mendaki dengan tahap kesukaran yang berbeza-beza, termasuk di atas rupa bumi yang kasar, di mana tiada kawasan rata atau denai khusus. Reka bentuk ini dibezakan oleh ketegaran tinggi kerana tepi logam, pelbagai lapisan, serta permukaan kerja yang luas. Dihasilkan terutamanya atas pesanan.

Jenis utama ski alpine.

Sejagat - yang paling popular di kalangan majoriti atlet.Ia digunakan untuk memandu di pelbagai jenis cerun gunung: kedua-duanya disediakan dan tidak. Reka bentuk gerabak stesen dicirikan oleh ketegaran yang agak rendah, pinggang yang sedikit melebar, dan juga selekoh depan. Terima kasih kepada struktur ini, mereka menjadi mudah dikendalikan dan mudah dikawal yang mungkin.

Piste - aplikasi ditemui untuk bermain ski menuruni bukit pada trek yang disediakan sebelum ini. Model-model ini lebih kaku dan lebih sempit di pinggang, ini adalah perbezaan utama mereka daripada yang universal.

Ukiran jejak - menyatukan kumpulan besar peralatan (jejari pendek, sederhana dan panjang). Lebih besar potongan sisi ski ini, lebih tinggi jejari arka. Sehubungan itu, semakin tinggi kelajuan pemanduan boleh dicapai.

Terdapat siri peralatan khas:

 • tunggangan percuma - dalam permintaan di cerun yang tidak dilengkapi;

 • taman dan paip - membolehkan anda bergerak ke hadapan dengan membelakangi anda;
 • gaya bebas - direka untuk mempersembahkan unsur tarian dan akrobatik;
 • serbuk - model seluas mungkin, pegang atlet dengan selamat pada penutup salji lembut;

 • perlumbaan - digunakan untuk keturunan pantas, slalom dan slalom gergasi.

Mengikut tahap penyediaan

Faktor penting dalam pilihan ski ialah klasifikasi mengikut tahap kesediaan teknikal atlet. Mengikut kriteria ini, semua peralatan boleh dibahagikan kepada empat kumpulan utama.

A - untuk pemain ski-atlet dengan latihan yang baik dari segi teknik menunggang dan fizikal.

B - untuk pemain ski berpengalaman yang berhasrat untuk meningkatkan kemahiran mereka.

C - relevan untuk kanak-kanak dan orang dewasa yang sudah mempunyai kemahiran menunggang.

D - jenis ski yang paling popular, membolehkan pemula bermain ski dengan mudah, yang baru sahaja bermain ski.

Semakin tinggi kelas peralatan ski, semakin tinggi kosnya. Produk kelas B, C dan D dijual secara percuma di kedai. Ski kumpulan A boleh diperoleh secara eksklusif melalui pesanan individu.

Pengeluar teratas

Apabila memilih pengeluar ski, adalah dinasihatkan untuk memberi tumpuan kepada jenama terkenal. Dalam pembuatan peralatan, mereka menggunakan teknologi yang paling canggih, dan untuk mengurangkan berat produk mereka menggunakan bahan berkualiti tinggi. Ini membolehkan gelongsor yang mudah dan pantas di atas trek. Penarafan syarikat paling popular termasuk beberapa jenama terkenal.

Fischer - pengilang dari Austria, terkenal dengan peralatan premiumnya. Ia terkenal dengan gabungan harga dan kualiti yang optimum.

atom Adalah satu lagi pengeluar Austria. Ia memegang kedudukan utama dalam segmen ski alpine. Menghasilkan pelbagai jenis ski untuk pemula.

Salomon Merupakan jenama Perancis yang mengkhusus dalam pengeluaran ski merentas desa premium. Telah mendapat reputasi sebagai pengeluar terbaik set peralatan wanita.

Komponen

Set ski termasuk komponen - penyingkiran, Velcro, pengikat, pemegang, dirian, knurl, pendirian, pengikis. Kejayaan bermain ski sebahagian besarnya bergantung pada kualiti mereka, terutamanya apabila ia berkaitan dengan kayu. Terima kasih kepada mereka, pemain ski merasakan maklum balas dari cerun salji, menerima maklumat tentang keadaan litupan salji pada setiap saat tertentu dalam masa.

Kayu membantu mengekalkan keseimbangan dan, jika perlu, membetulkan situasi kritikal.

Tiang yang terlalu panjang atau berwajaran agak kekok semasa menunggang, dan yang pendek tidak akan dapat memberikan keseimbangan optimum semasa menunggang. Galah yang berkualiti tinggi harus sekuat mungkin untuk memberikan sokongan yang diperlukan dan pada masa yang sama kekal ringan supaya tangan atlet tidak terlalu letih. Pengilang menawarkan beberapa jenis tiang ski.

Sejagat - direka untuk bermain ski di trek yang disediakan dan semua gunung, iaitu, dalam hampir semua keadaan. Batang kayu seperti itu lurus, cincinnya kecil.

Untuk pertandingan - tiang tersebut dibezakan oleh aci melengkung, ia memastikan pematuhan maksimum dengan keperluan khas disiplin ski: slalom, super gergasi, serta menuruni bukit. Cincin produk sedemikian kecil, diperkemas dalam bentuk.

Untuk tanah dara dan keturunan panjang - tiang ini adalah optimum untuk memandu di atas salji longgar yang dalam. Ciri tersendiri mereka ialah cincin berdiameter besar, terima kasih kepada atlet yang merasakan sokongan walaupun pada lantai lembut. Di samping itu, batang kayu tersebut meningkat, ini membolehkan mereka menahan pukulan terhadap batu dan pokok.

Pastikan anda mendapatkan penutup ski dan tiang untuk melindungi tangan dan pakaian anda daripada terkena gris. Perhatian khusus harus diberikan kepada pemilihan gogal ski - semasa bermain ski mereka akan memberikan perkhidmatan yang baik kepada pemain ski. Mereka akan melindunginya daripada cahaya matahari yang terang yang dipantulkan dari salji putih. Di samping itu, semasa penurunan, disebabkan oleh angin kencang yang bertiup tepat di muka, mata mula berair - ini penuh dengan kehilangan kawalan ke atas keadaan dan, akibatnya, risiko terjatuh dan bertembung dengan halangan. Cermin mata membolehkan anda mengelakkan keadaan ini.

Bagaimana untuk memilih ski?

Apabila memilih ski, adalah penting untuk mendekati isu ini secara komprehensif. Terdapat banyak kriteria yang mempengaruhi kualiti tunggangan. Perlu diingat - anda tidak sepatutnya menjimatkan ski. Dapatkan model kualiti tertinggi yang mungkin dan semahal bajet anda, terutamanya jika anda berhasrat untuk pergi ke cerun ski pada masa hadapan.

Jika anda bermain ski dengan cepat dan yakin, kemungkinan besar anda tahu cara memilih model yang sesuai untuk keperluan anda. Pemula harus terlebih dahulu memutuskan di mana mereka akan menunggang, untuk tujuan apa dan dalam teknik apa. Hakikatnya ialah tidak setiap taman mempunyai trek yang disediakan dengan baik untuk meluncur, tetapi trek yang dilalui dengan baik terdapat di mana-mana: anda boleh menunggang dengan selamat di sekitar bandar atau di sekitar kolam tempatan.

Untuk kegunaan yang jarang berlaku, beli klasik; untuk latihan biasa dan serius, adalah lebih baik untuk memilih model skate.

Sebagai alternatif, anda boleh mengambil peralatan gabungan. Ini akan membolehkan anda menukar yang klasik dengan kursus luncur. Dalam kes ini, adalah lebih baik untuk membeli pilihan bebas minyak: ski tidak perlu dilincirkan supaya mereka tidak berguling ke belakang. Dalam proses bermain ski, ini akan membolehkan, jika perlu, berhenti, berehat, dan kemudian mendaki gunung tanpa banyak usaha.

Adalah penting bahawa ski adalah rata dengan sempurna, dengan permukaan licin. Tiada kerosakan, bonjolan atau retak dibenarkan. Produk berkualiti tinggi dimampatkan secara sama rata dan sekata apabila ditekan. Jika satu ski memerah lebih kuat daripada yang lain, ini adalah alasan untuk melangkau pembelian.

Apabila memilih model yang optimum, seseorang harus dipandu oleh parameter antropometrik pengguna. Apabila membeli model klasik, anda perlu menambah 20-30 cm pada ketinggian, model rabung hendaklah 10-15 cm lebih panjang, model gabungan sebanyak 15-20 cm. Tiang ski juga harus dipilih mengikut ketinggian: untuk produk klasik dan gabungan, mereka harus lebih rendah sebanyak 25-30 cm, untuk skating - 15-20 cm Di permukaan mana-mana ski mesti ada tanda, yang mengandungi data mengenai pematuhan peralatan dengan berat dan dimensi atlet.

Terdapat beberapa keanehan apabila memilih ski alpine. Memandu di trek sebegitu berkait rapat dengan kelajuan tinggi dan aksi. Oleh itu, ski sedemikian biasanya dipilih oleh mereka yang merancang untuk meningkatkan aktiviti fizikal atau mencuba sesuatu yang lebih ekstrem. Inventori harus dipilih secara individu, tanpa memberi tumpuan kepada nasihat rakan dan blogger.

Pertama, tentukan tahap latihan olahraga: pemula, lanjutan atau profesional.

Seterusnya, adalah penting untuk menentukan gaya menunggang mana yang lebih disukai: di mana-mana cerun, di trek yang dilengkapi dengan salji segar dan buatan, tunggangan bebas atau melakukan helah.

Dari segi kekerasan, ski gunung boleh menjadi lembut dan keras. Yang pertama adalah pilihan terbaik untuk pemula yang lebih suka menunggang tenang. Yang terakhir ini sesuai untuk pemain ski yang yakin yang mampu bergolek pada kelajuan yang lebih tinggi.

Dan juga tentukan jejari bergolek yang anda perlukan: semakin kecil ia, semakin tajam pusingan yang anda boleh buat. Pada masa yang sama, jejari yang lebih besar memberikan tunggangan yang yakin pada kelajuan tinggi.

Atlet pemula biasanya memilih arka pendek dalam jarak 11-14 m, profesional bermula dari 15 m dan lebih.

Untuk memilih ski berdasarkan ketinggian anda, anda perlu berdiri di sebelahnya: mereka harus berakhir kira-kira di antara dagu dan ubun-ubun kepala. Pada masa yang sama, peralatan sukan dengan panjang lebih dekat ke dagu sesuai untuk pemain ski pemula dan atlet pertengahan. Model yang lebih panjang akan menarik minat pelampau yang menunggang di sepanjang lereng gunung dengan cepat dan dalam busur yang panjang.

Selain itu, pengeluar menghasilkan model untuk wanita: ia lebih ringan, lebih pendek dan lebih lembut. Ski sedemikian diperbuat daripada bahan ringan, parameter prestasi mereka dipilih dengan mengambil kira ciri anatomi badan wanita. Walau bagaimanapun, ini tidak menafikan fakta bahawa atlet boleh menunggang dengan selamat pada peralatan sejagat yang direka untuk lelaki.

Peraturan penjagaan

Seperti semua peralatan sukan, ski menjadi haus apabila digunakan. Walau bagaimanapun, dengan penjagaan yang betul terhadap peralatan anda, anda boleh memanjangkan jangka hayat ski anda dengan mudah. Arahannya mudah.

Sejurus selepas membeli ski, anda perlu mencuci permukaan dengan teliti, membersihkan permukaan dengan teliti dari sisa-sisa parafin, yang mana pengilang menggosoknya untuk melindunginya daripada kerosakan semasa pengangkutan. Anda tidak boleh mengabaikan langkah ini, kerana salutan telah berjaya menyerap semua kotoran dan habuk, yang merosot kualiti permukaan gelongsor ski.

Cucian atau pelarut akan menjadi paling berkesan.

Apabila mengangkut ski, jangan melintasinya - gunakan Velcro khas untuk berkas, serta penutup pelindung.

Adalah lebih baik untuk menyimpan ski di dalam bilik yang dipanaskan, tetapi pada masa yang sama jauh dari radiator dan peranti pemanasan lain.

Jangan simpan ski dalam keadaan sejuk, terutamanya jika air masuk ke dalam gunung semasa menunggang. Dalam kes ini, apabila cecair membeku, mereka boleh retak.

Elakkan daripada mendedahkan ski anda kepada cahaya matahari langsung.

Periksa peralatan sukan secara berkala untuk kerosakan mekanikal. Beri perhatian khusus pada permukaan gelongsor dan parameter ketajaman tepi. Sebarang penyelewengan, serpihan atau burr menunjukkan keperluan untuk mengasah. Untuk melakukan ini, anda perlu menghubungi bengkel khusus atau memproses tepi secara bebas dengan fail atau pemotong canto.

Selepas mengasah, tepi mesti digilap dengan berhati-hati dengan batu penggilap berlian, batu penggilap seramik atau batu penggilap yang melelas.

Sapukan lilin ski atau parafin lembut pada permukaan gelongsor sekurang-kurangnya 3 kali setiap musim. Pelinciran ini membolehkan ski meluncur dengan lebih baik di atas salji.

Seseorang harus menggunakan pelinciran "panas" sekali musim sejuk. Urutan tindakan tidak begitu sukar.

Panaskan seterika, sebaik-baiknya model lama tanpa salutan Teflon. Dalam kes ini, rejim suhu harus minimum.

Letakkan surat khabar yang tidak diperlukan di atas lantai, meja atau permukaan mendatar lain dan letakkan ski di atasnya supaya permukaan gelongsor menghadap ke atas.

Bawa lilin parafin dengan berhati-hati ke seterika panas. Pastikan titisan parafin cair jatuh pada permukaan untuk dirawat dalam kenaikan 5 cm.

Adalah penting bahawa lilin cair perlahan-lahan. Jika anda mendengar bunyi berderak ciri, maka anda perlu menurunkan suhu seterika.

Seterika permukaan kerja peralatan dengan cepat, mengagihkan semula lilin secara sama rata.

Berhati-hati mengikis lebihan parafin dengan pengikis, atau jika ia tidak ada, anda boleh mengambil pinggan plastik keras dengan tepi runcing.

Dan, sudah tentu, jangan lupa untuk membersihkan seterika pada akhirnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah