Ski

Jenis dan pemasangan pengikat untuk ski kanak-kanak

Jenis dan pemasangan pengikat untuk ski kanak-kanak
Kandungan
 1. Penerangan umum dan tujuan
 2. Gambaran keseluruhan spesies
 3. Pengeluar teratas
 4. Petua Pemilihan
 5. Bagaimana untuk memasang pengikat ski?

Tahap kecekapan dalam teknik ski bergantung kepada 2 mata: kemahiran, kecergasan fizikal orang yang terlibat dalam sukan dan ciri kualiti peralatan. Pengikat ski kanak-kanak (LK) bertujuan untuk peminat ski muda. Peranti khusus berfungsi sebagai jaminan keyakinan di cerun, melindungi daripada kecederaan. Adalah perlu untuk memilih LK kanak-kanak dengan betul: sesuai untuk umur, tahap kesediaan, tujuan permohonan.

Penerangan umum dan tujuan

Pembawa ski direka untuk memegang tumit dan kaki but dengan selamat. Pada masa yang sama, pelarasan reka bentuk yang sesuai harus dijalankan, yang menjejaskan keselamatan penggunaan peralatan. Apabila melaraskan pengikatan, ciri fisiologi atlet diambil kira.

Lekap itu sendiri dilengkapi dengan pin khusus yang direka untuk membetulkan but. Di samping itu, pakej termasuk satu set pendakap dan bengkok yang menghalang kaki daripada tergelincir dan menjamin pergerakan mudah di dalam peranti. Mempunyai maklumat tentang cara memasang LC dengan betul pada ski but, anda akan memberikan keselesaan tunggangan yang terbaik, tanpa mengira tujuan peranti dan mata lain. Saya mesti mengatakan bahawa pengikat moden dalam pemasangan tumit agak elastik, mengurangkan tahap getaran mekanikal dan memaksimumkan keselesaan penggunaan.

Perbezaan utama antara pengikat kanak-kanak adalah markah yang rendah pada skala usaha. Nilai berkisar antara 0.5 hingga 4.5.Peralatan harus ringan, akibatnya bahan komposit yang kuat digunakan dalam pengeluaran.

Untuk atlet terkecil, sistem dengan kekakuan paling sedikit sesuai, yang digabungkan dengan kasut biasa. Dari umur 5 tahun, jika anda mempunyai kemahiran yang mencukupi, anda boleh beralih kepada pilihan pengikat yang lebih tegar, pilih reka bentuk standard dan pengikat mengikut kadar gaya tunggangan anda.

Gambaran keseluruhan spesies

Ski kanak-kanak dijual bersama-sama dengan LK. Orang dewasa perlu memilih peralatan sukan mengikut kadar umur dan keupayaan fizikal kanak-kanak. Untuk pembeli, pengeluar menawarkan 3 jenis pengikat untuk ski kanak-kanak.

Lembut

Kulit anjal atau kain kapas digunakan sebagai bahan utama. Ski dengan reka bentuk yang serupa ditujukan untuk kanak-kanak yang baru sahaja bermain ski. Kelebihan mereka terletak pada hakikat bahawa anda boleh membetulkan ski secara langsung pada kasut biasa, menyesuaikan saiz yang dikehendaki tanpa bantuan orang lain. Tolak - anjakan tali pinggang semasa bermain ski.

Keras

Pelekap tegar adalah mahal, tetapi ia adalah yang paling boleh dipercayai dan selamat, ia memungkinkan untuk membetulkan kaki dengan kuat. Ski sedemikian dilengkapi dengan sistem keluli di mana but khas dipasang.

Separa tegar

Pengikatan separa tegar ialah tali pinggang getah kekuatan tinggi. Mereka membentuk kebolehpercayaan penetapan yang tinggi. Lampiran lembut dan separa tegar bertujuan untuk kanak-kanak berumur 3 hingga 5 tahun. Untuk kanak-kanak yang lebih tua, anda boleh memilih peralatan sukan profesional dengan but.

Pengeluar teratas

Menurut ulasan profesional, adalah dinasihatkan untuk kanak-kanak membeli jenama dan model berikut.

 • NN 75. Model klasik, diuji selama lebih daripada sedozen tahun. Ia dicirikan oleh kebolehpercayaan, ketahanan dan kos yang berpatutan. Ia mempunyai 2 kelemahan: sukar untuk diperbaiki dan salji sering melekat padanya.
 • SNS. Ikatan ski moden dari syarikat Salomon yang terkenal. Kasut dilengkapi dengan pengikat automatik, oleh itu, tidak perlu membongkok dan menanggalkan sarung tangan anda.
 • NNN. Satu lagi contoh generasi terkini. Dihasilkan oleh Rottefella. Dikurniakan padanan yang selamat dan sesuai dengan pelbagai model but.

Petua Pemilihan

Pilihan pengikatan ski bergantung pada beberapa keadaan.

 • Tujuan penggunaan. Sekiranya kanak-kanak itu tidak berminat untuk bermain ski di peringkat profesional, maka tidak masuk akal untuk membeli peralatan mahal. Pertama, peralatan sukan hanya akan digunakan beberapa kali sahaja. Kedua, musim depan ia tidak sesuai dengan saiz dan anda perlu membeli yang baru. Untuk kanak-kanak prasekolah, lebih baik membeli ski universal dengan tali pinggang lembut atau separa tegar.
 • Keselesaan. Adalah penting bahawa but dipilih mengikut saiz kaki dan PC. Hanya dengan pilihan ini anda boleh membetulkan kaki dengan kuat. Adalah tidak wajar untuk membeli peralatan yang tidak sesuai untuk kanak-kanak untuk menjimatkan wang.
 • Keselamatan. Lebih dipercayai bahan pengikat, semakin kecil kemungkinan kecederaan. Pelekap adalah peralatan yang sangat penting. Kaki bayi mesti dipasang dengan kuat di dalamnya, kemudian dia akan menunggang tanpa risiko kecederaan. Bagi kanak-kanak yang mula belajar menunggang, dinasihatkan untuk membeli ski kanak-kanak yang dilengkapi dengan juragan, di bawah but musim sejuk biasa atau but. Pilihan sejagat - LC "Kitaran". Mereka dengan tegas dan boleh dipercayai membetulkan kaki pada pelari, mereka digabungkan dengan mana-mana kasut hangat. Dan kerana mereka mempunyai struktur gelongsor, anda boleh berlatih meluncur selama beberapa tahun. Ia sesuai untuk kanak-kanak dengan saiz kaki dari 28 hingga 36.
 • Untuk kanak-kanak di bawah umur 6 tahun, pelekap getah lembut adalah sesuai, dan pelajar sekolah boleh menggunakan tali pinggang ski keluli separa tegar dengan tali pinggang getah, sebagai contoh, pengikatan pelbagai fungsi ski separa tegar "Kitaran".
 • Tetapi untuk pemain ski 9-12 tahun penggunaan pengikat besi tegar sudah dibenarkan: mereka paling pasti memegang kaki. Ini amat penting apabila pemain ski muda berguling menuruni bukit, memaksa halangan, memecut. Pengikatan tegar memerlukan kasut khusus yang direka untuk digunakan dengan ski. Reka bentuk bukanlah syarat penting. Perkara utama ialah atlet muda menyukai keseluruhan struktur.

Ciri yang paling penting bagi pengikatan ski ialah skala daya pencetus DIN. Untuk kerja cat kanak-kanak, julat ini adalah sama dengan nilai dari 0.5-0.75 hingga 2.5-4.5 DIN.

Bagaimana untuk memasang pengikat ski?

Untuk pemain ski yang sangat muda, pemasangan pengikat ski separa tegar adalah optimum. Seorang kanak-kanak yang baru bangun bermain ski bergerak dengan perlahan dan teragak-agak. Akibatnya, ia sering membeku semasa perjalanan ski. Ikatan separa tegar memberi peluang kepada bayi untuk bermain ski dengan kasut musim sejuk yang biasa dan hangat. Ibu bapa tidak perlu risau kaki anak akan kebas dan selsema.

Untuk memasang LC sendiri, anda memerlukan:

 • set pelekap;
 • pembaris;
 • pensel;
 • awl;
 • gerudi elektrik.

Arahannya kelihatan seperti ini.

 1. Semak sama ada Lekapan Kanak-Kanak Separa Tegar telah lengkap. Skop penghantaran hendaklah termasuk 2 kurungan dengan tali, 2 kurungan kecil, 2 kunci dipasang, 2 spring dan 2 plat. Kit tambahan mesti termasuk set 4 skru A4-16, 8 skru A4-18 dan 2 strap.
 2. Ambil pembaris. Letakkan ski dengan satah gelongsor di tepi pembaris. Tentukan pusat graviti ski. Untuk melakukan ini, gerakkan ski di sepanjang pembaris sehingga ia mendapati kedudukan selari dengan lantai. Tandakan pusat graviti dengan pensel.
 3. Letakkan pinggan supaya kelebihan utamanya mendarat pada tanda yang dibuat sebelum ini.
 4. Mengikut tanda "L" dan "PR", bawa staples di bawah pinggan.
 5. Tandai lubang untuk skru dengan penusuk. Ia perlu untuk mengikat skru supaya kurungan boleh dilaraskan mengikut saiz kasut.
 6. Selamatkan plat dan kurungan sisi dengan skru.
 7. Letakkan gesper pada tali. Masukkan tali ke dalam alur pendakap kecil. Laraskan ketegangan tali pinggang mengikut saiz kasut anda.
 8. Masukkan kasut ke dalam LK. Selitkan spring ke belakang kasut anda. Pasang spring pada telinga kurungan sisi.
 9. Letakkan kunci pada paksi membujur ski. Letakkan kurungan gesper secara menegak.
 10. Luncurkan spring ke atas slot bawah dalam kurungan supaya ia tidak ditarik kuat. Selamatkan kunci ski dengan skru. Untuk mengetatkan spring, anda mesti menggunakan alur atas atau tengah dalam pendakap.

Perhatian! Sebelum bermain ski, anda perlu melakukan penyelenggaraan ski, laraskan, periksa pelekap, pangkalan. Persediaan seperti ini akan memberi anda kebaikan pada masa-masa tertentu.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah