Ski

Ikatan ski

Ikatan ski
Kandungan
  1. Ciri dan prinsip kerja
  2. Gambaran keseluruhan spesies
  3. Jenama teratas
  4. Bagaimana untuk memilih pelekap?
  5. Bagaimana untuk memasang dan mengkonfigurasi?

Lekapan untuk ski alpine adalah aksesori dan pada masa yang sama komponen kedua terpenting, tanpanya anda tidak boleh memandu di landasan yang rata, hanya menolak dengan tiang ski, apatah lagi menuruni gunung dari sebarang tahap kecenderungan. Tujuan pelekap adalah untuk menahan dan bertindak dalam perlanggaran dan terbalik dengan selamat semasa memandu.

Ciri dan prinsip kerja

Pengikatan adalah sama pentingnya dengan ski itu sendiri. Dilekatkan tegar pada tapak kaki, ski memungkinkan untuk bergerak dalam keadaan laluan berpusing dan sukar. Tetapi di trek ski yang mudah, mereka tidak kurang pentingnya: pemain ski tidak bergerak dalam garis lurus dan sama rata seperti kereta api di landasan kereta api. Pada masa yang sama, ski yang tidak terlepas apabila usaha yang berlebihan mengancam kaki dengan terseliuh, terkehel dan patah tulang.

Dengan kata lain, pengikat menyelesaikan dua masalah - kebolehpercayaan dan keselamatan. Sekiranya usaha yang dilakukan oleh kaki pada pengikat melebihi, yang terakhir harus dilepaskan. Dengan penurunan atau pergerakan yang tenang, situasi seperti itu jarang berlaku, tetapi jika jalan melengkung, permukaannya tidak rata, maka ski akan terbang seolah-olah secara automatik.

Kepala lampiran bertanggungjawab untuk mengamankan bahagian kaki but. Bahagian belakang mengekalkan kaki di atas ski di kawasan tumit. Jika satu tiba-tiba macet dan tidak berfungsi, maka yang lain harus berfungsi. Untuk mengelakkan beban berbahaya daripada merosakkan kaki - contohnya, yang berputar yang menimbulkan ancaman kepada kaki bawah dan bengkok lutut, pengancing dibuat dengan jari kaki but dilanjutkan ke arah sisi jika ambang daya melebihi nilai yang dibenarkan. Penggerakan bahagian boleh tanggal ke arah ini adalah perkara yang paling penting. Jatuh ke hadapan atau ke belakang, dengan putaran, adalah yang paling berbahaya dalam hal ini.

Apabila seorang atlet terbang ke salji dengan jari kakinya, terus bergerak dengan perhatian, ligamen lutut mengalami beban maksimum yang dibenarkan, yang akan menyebabkan pecahnya. Di sini bahagian tumit pada lampiran harus berfungsi, menyentap ke hadapan dan ke atas. Sekiranya atlet jatuh ke belakang, maka lampiran jari kaki harus berfungsi supaya kaki tidak diregangkan.

Walau bagaimanapun, tidak semua ski perlumbaan profesional dibuka ke atas - dapatkan model pengikat yang betul.

Jika seorang profesional menggunakan pengikatan yang direka untuk pemula, yang membuka pada beban maksimum yang dibenarkan dengan ketara lebih rendah daripada yang direka untuk pemain ski berpengalaman, maka ski akan terbang semasa pecutan, tanpa mengalami sebarang benjolan di jalan raya. Tergelincir pemain ski, terbang keluar dari trek boleh dikatakan dijamin - ia tidak akan berakhir dengan baik dengan apa-apa.

Semua beban tanpa kecederaan adalah selamat. Tahap bahaya - mengikut beban yang dibenarkan pada gunung - ditentukan oleh setiap atlet secara individu. Untuk mencuba ikatan sebelum menuruni bukit, cuba pusingkannya sambil berdiri diam dengan ski anda dihidupkan. Bukaan sisi pelekap diuji dengan membengkokkan kaki di lutut.

Sebagai tambahan kepada bahagian tegar, setiap pengancing mempunyai komponen elastik - but kembali ke tempatnya, kerana di bawah beban subkritikal pengancing ini tidak berfungsi. Hakikatnya ialah walaupun seorang pemula akan merasakan, apabila jatuh, ke arah mana ski bersandar, dan akan jatuh selepas mereka, jika sudah mustahil untuk menahannya. Kehilangan sekurang-kurangnya satu ski akan menyebabkan terjatuh dari landasan - ini berlaku apabila memandu pada kelajuan maksimum, di mana terdapat benjolan di atas ais. Baik pulih ski penuh dengan kecederaan, kurang berat badan - terbang kerana kehilangan ski pada kelajuan tinggi.

Gambaran keseluruhan spesies

Pengikatan mengikut reka bentuk adalah daripada piawaian yang berbeza: pengikatan gunung dalam versi klasik dihasilkan dalam piawaian ISO 5355, dari mana but dan pengikatan untuk jenis ski lain dibuat. Nama kedua piawai ini ialah Alpine, yang mana piawaian MNC, WTR dan Touring serasi dengannya.

Mengikut jenis pemasangan

Mengikut jenis pembinaan, pelekap dihasilkan untuk pemasangan pada komponen khas atau bertujuan untuk pemasangan terus. Universal, seterusnya, membenarkan pemasangan pada komponen khas dan tanpa mereka. Yang kedua - berbanding dengan yang pertama - popular kerana kesederhanaan mereka, kerana ia diletakkan di atas rel yang dihasilkan oleh pengeluar yang sama dengan ski itu sendiri.

Ikatan ini dimasukkan ke dalam ski dan dikunci pada tempatnya dengan tuil. Tiada alat diperlukan untuk memasang pelekap - ia hanya perlu dimasukkan dan tidak bergerak. Jenis pemasangan langsung membolehkan pengikatan ini digunakan oleh semua pemula - sehingga remaja yang telah memperoleh minat dalam meluncur ski.

Saiz pengikat untuk kasut remaja dan dewasa tidak penting - piawaian membenarkan pelbagai saiz.

Dengan bahan pembuatan

Pengikat lama dibuat terutamanya dalam bentuk struktur logam. Penurunan dalam segmen harga, ketersediaan luas aksesori ini telah membolehkan banyak pengeluar beralih kepada plastik, yang tahan retak. Khususnya, ia adalah polietilena berketumpatan tinggi, yang tidak retak - tidak seperti, sebagai contoh, polistirena. Lekapan plastik lebih fleksibel daripada, sebagai contoh, aluminium. Plastik tidak boleh digunakan hanya dalam kes apabila atlet tiba-tiba meninggalkan trek dan, sebagai contoh, berlanggar dengan taji batu atau terlanggar halangan pepejal lain.

Faktor keselamatan pelekap aluminium jauh lebih tinggi daripada plastik, tetapi dalam perlanggaran sedemikian ia agak mudah untuk memecahkannya. Tidak kira bahan pembuatan, keperluan asas masih dipenuhi - jika daya tegangan yang dibenarkan melebihi, pelekap mesti membuka ski dari but.Pelekap logam juga boleh didapati hari ini, tetapi kosnya beberapa kali lebih tinggi daripada plastik.

Jenama teratas

Pengikatan ski tidak terhad kepada senarai jenama dan piawaian tertentu. Untuk 2021, pengeluar telah menyediakan "atas" yang terbaik daripada mereka.

  • PIVOT 14 DUAL WTR B115 - produk yang setara dengan banyak pengeluar. Model ini dibangunkan berdasarkan teknologi "double standard", yang mana produk itu digunakan pada tapak biasa dan standard WTR. Perlindungan perisai pada bahagian hidung but memberikan ski kawalan yang baik dan melembutkan kejutan. Kelemahannya ialah harga yang terlalu mahal.
  • Salomon GUARDIAN MNC 16L - produk yang digunakan untuk menunggang bebas yang agresif. Penetapan dan kebolehkawalan bahagian tepi yang boleh dipercayai adalah akibat daripada penggunaan teknologi Multi Norm Certified. Sesuai untuk WTR, Alrine-Touring dan hanya tapak kaki Alpine.
  • ATOMIC Warden MNC 13 - kebolehpercayaan dikait di sini dengan ketepatan, ketepatan pergerakan. Sesuai untuk but biasa. Berkenaan dalam ski rata dan alpine. Direka untuk pakar ski.

Pemilihan mengikut kos tidak selalu merupakan keputusan yang wajar. Mengejar murah, anda akan mendapat plastik berkualiti rendah.

Bagaimana untuk memilih pelekap?

Unit DIN yang mengukur beban operasi yang dibenarkan bagi pengikat apabila ia dilepaskan dikira seperti berikut. Mengikut arahan, berat atlet dibahagikan dengan 10. Dalam unit ini, ambang untuk mencetuskan selak (snapping off) berbeza-beza. Lebih banyak, lebih banyak atlet harus menimbang. Bagi kanak-kanak, ambang ini bermula dari kira-kira 2-3 unit, pada orang dewasa ia boleh mencapai 10 atau lebih. Parameter ini dibimbing apabila memilih pengikat di tempat pertama - selepas saiz standard daripada yang tersedia dalam pelbagai kedai sukan tertentu. Mari kita berikan contoh sebenar.

Jadi, seorang atlet profesional dengan ketinggian 175 cm dan berat 75 kg, dengan kasut kira-kira 42 saiz (tapak dengan panjang 31.5 cm) menggunakan triggering pada 6 DIN. Tumit akan terjejas oleh daya pecah 70 kg, dan pada pengetatan akhir kepada 9 DIN, daya setiap 100 kg. Satu-satunya syarat ialah pelekap tidak boleh dibuka atau pecah. Berdasarkan contoh ini, remaja memilih dari 2.5 hingga 4.5 unit, lelaki dan perempuan - 4 ... 7, pemula dewasa - 4 ... 9, atlet dengan tahap purata "mengepam" - 4 ... 11, dan untuk profesional penunjuk ini mencapai sehingga 12.

Mengetatkan pengikat profesional melebihi 16 unit dilakukan atas risiko atlet: Rekod itu dianggap sebagai pengetatan sehingga 30 unit, tetapi ini jarang berlaku. Pengikat dengan daya pecah 24 ... 30 adalah "sekeping", aksesori yang dibuat khusus, mereka dipilih oleh atlet yang mencipta rekod dunia.

Kita juga harus menyebut gunung betina. Mereka membenarkan angkat tumit yang lebih tinggi daripada lelaki. Pengukuran dalam unit DIN di kalangan bahagian wanita kontinjen pemain ski adalah lebih rendah sedikit - sehingga 1.5 kali ganda berbanding di kalangan atlet lelaki.

Penciptaan dan pembangunan pengikatan ski berlangsung lama - kami berjaya mencapai struktur yang kami biasa dalam 40 tahun.

Pertama, kaki atlet dilindungi daripada sejenis berpusing dalam bentuk kepala depan, yang membebaskan jari kaki kasut yang digunakan dalam kes beban berat, dan kemudian - tumit, yang terbuka sekiranya terjatuh ke hadapan.

Bagaimana untuk memasang dan mengkonfigurasi?

Walaupun nampak kesederhanaan, lebih baik mempercayakan persediaan dan pemasangan kepada pakar. Selain umur dan berat, ketinggian, pengalaman latihan, panjang dan luas kaki (dan but) juga diambil kira. Daya menekan but ke hadapan ditetapkan - dan parameter ini adalah wajib dan kritikal kepada ketidaktepatan pelarasan. Ia lebih memakan masa untuk melaraskan pelekap, membongkok atau mencangkung, ia memerlukan kemahiran di sini - dengan mengambil kira tumit atlet yang beralih dalam posisi duduk.

Lebih sukar untuk menyediakannya dengan tangan anda sendiri. Dengan berbuat demikian, but dimasukkan dengan berhati-hati ke dalam sauh hadapan dengan jari kaki. Tumit pula, dipasang pada pedal kaki ski pada pelekap belakang yang terbuka.Pelekap tidak boleh terlalu jauh dari tumit - jika ya, anda perlu melaraskannya. Tumit but harus masuk ke lampiran belakang, yang mesti ditolak terlebih dahulu, dengan usaha yang hampir tidak ketara, dan tidak sepenuhnya bebas - jika tidak, ski akan berjuntai.

Pengikatan kedudukan yang tidak cukup berhati-hati akan membawa kepada risiko besar untuk terbang keluar dari trek semasa menuruni. Lebih mudah untuk melaraskan pelarasan dengan pemutar skru - terdapat bolt dengan slot pada pelekap untuknya. Bolt dengan saiz yang sama tidak selalu digunakan - semak keserasiannya dengan pemutar skru tertentu, kerana ia boleh berguna sebelum anda keluar pada jarak yang jauh.

Pengiraan usaha yang mengikatnya dilaraskan dikurangkan sebanyak 20% untuk atlet biasa. Bagi pemula atau warga emas, angka ini dikurangkan sebanyak 10% lagi. Selain itu, jika tiada bentuk atau pada awal musim, penunjuk ini berkurangan sebanyak 10%. Margin keselamatan sedemikian diambil sekiranya atlet diancam kecederaan. Daripada dua kejahatan, yang lebih rendah dipilih - lebih baik kehilangan ski di trek dan terbang dari situ ke tepi jalan daripada berakhir di hospital dengan terseliuh atau terkehel. Sebelum menyimpan ski untuk penyimpanan musim panas, disyorkan untuk menurunkan mata air gunung.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah