Ski

Apakah tiang ski dan bagaimana untuk mengambilnya?

Apakah tiang ski dan bagaimana untuk mengambilnya?
Kandungan
 1. Bagaimanakah ia berbeza daripada tiang berjalan kaki Nordic?
 2. Varieti
 3. Bahan (edit)
 4. Komponen
 5. Bagaimana untuk memilih yang betul?
 6. Bagaimana untuk memendekkan?

Memilih tiang ski tidaklah begitu sukar berbanding dengan membeli ski atau but itu sendiri. Tetapi walaupun ini, masih terdapat kesukaran tertentu. Ia adalah perlu untuk memutuskan untuk tujuan apa kayu itu dibeli, dan kemudian untuk memahami kualiti dan parameter lain mereka.

Bagaimanakah ia berbeza daripada tiang berjalan kaki Nordic?

Sesetengah orang tersilap percaya bahawa tiang berjalan Nordic dan tiang ski adalah aksesori yang sama yang boleh digunakan dalam kedua-dua sukan. Kenyataan ini pada asasnya salah, kerana fungsi kedua-dua cangkerang adalah berbeza. Secara luaran, tongkat benar-benar serupa, tetapi terdapat beberapa perbezaan yang ketara. Mereka adalah seperti berikut.

 • Panjang kayu. Peralatan berjalan kaki Nordic perlu dipilih kurang panjang untuk orang yang sama.
 • Tongkat berjalan Nordic mempunyai hujung grafit khas. Ia sangat tahan lama, oleh itu, ia menganggap operasi jangka panjang.
 • Tiang sentiasa disertakan dengan lampiran getah khas. Ia direka untuk mengurangkan tahap hingar apabila peluru digunakan pada permukaan keras seperti asfalt.

Sudah tentu, tidak dilarang menggunakan tiang ski biasa untuk berjalan kaki Nordic. Tetapi dalam kes ini, mereka sekurang-kurangnya perlu dipendekkan. Jika tidak, tidak akan ada faedah kepada sistem muskuloskeletal.

Varieti

Terdapat beberapa jenis tiang ski. Pertama sekali, mereka dibahagikan kepada empat kumpulan besar dengan tujuan. Perbezaan muncul dalam kedua-dua rupa dan saiz.

sukan

Kayu dari kategori ini biasanya digunakan oleh atlet profesional. Mereka berbeza daripada yang lain dalam kos tinggi, kualiti, set ciri lanjutan. Peralatan sukan ini digunakan oleh atlet biathlet, pemain ski, serta beberapa atlet lain.

Pelancong

Tiang ski tersebut digunakan oleh pelancong untuk bergerak di sepanjang laluan pelancong. Keperluan utama untuk cengkerang dari kategori ini ialah ketahanan. Kayu diperbuat daripada bahan berkualiti tinggi, kerana ia pada mulanya direka untuk beban tinggi semasa operasi.

Varieti yang paling popular di sini ialah tiang teleskopik. Keanehan mereka terletak pada hakikat bahawa pengguna boleh menukar panjang peralatan sukan dengan cepat semasa laluan itu. Sebagai contoh, apabila menggunakan traverse, adalah disyorkan untuk menetapkan ketinggian di mana tangan seseorang akan sentiasa berada pada tahap yang sama. Apabila menuruni atau, sebaliknya, memanjat cerun, disyorkan untuk memendekkan kayu.

Selalunya, peluru teleskopik dilengkapi dengan set cincin tambahan.

Bermain ski alpine

Tiang ski digunakan sebagai set lengkap ski yang sama. Mereka dibeli oleh kedua-dua profesional dan amatur. Adalah disyorkan untuk menggunakannya secara eksklusif di lereng ski.

merentas desa

Subkumpulan ini termasuk apa yang dipanggil kayu biasa. Ia direka untuk menggerakkan pemain ski pada permukaan yang lurus. Sesuai untuk bermain ski biasa. Dalam kategori ini, cangkerang yang paling mudah. Mereka tahan lama, selesa, penampilan standard dan kos yang agak rendah. Mereka dibeli dalam kebanyakan kes oleh pemain ski amatur.

Bahan (edit)

Tiang ski boleh didapati dalam pelbagai bahan. Yang paling biasa ialah aluminium. Peralatan sukan yang diperbuat daripada bahan ini mempunyai ciri-ciri berikut:

 • kekuatan;
 • kos rendah;
 • berat berat.

Kelebihan utama ialah kayu seperti itu sukar dipatahkan. Walaupun ia bengkok, ia boleh diluruskan dengan mudah dan digunakan sebagai baru. Kelemahan termasuk berat dan ketegaran yang tidak mencukupi untuk menunggang sukan.

Bahan yang agak baru ialah gentian kaca. Cangkangnya ringan dan murah, tetapi terlalu rapuh. Kayu sedemikian secara kategorinya tidak sesuai untuk kegunaan profesional, kerana ia tidak akan menahan tolakan yang terlalu kuat. Mereka disyorkan untuk amatur untuk bermain ski biasa. Diperbuat daripada tiang ski gentian karbon. Mereka berbeza dalam ciri-ciri seperti:

 • kekuatan;
 • ketegaran;
 • memudahkan.

Tiang karbon mahal dan sesuai untuk kegunaan profesional. Ia adalah mungkin untuk memecahkan peluru sedemikian hanya dengan kesan sampingan. Apabila menolak, ini hampir mustahil.

Komponen

Setiap peluru dilengkapi dengan aksesori. Ini terutamanya termasuk pen. Mereka sepadan dengan tahap peluru itu sendiri. Pada model yang murah, pemegangnya sama ada getah atau plastik. Aksesori yang lebih mahal datang dengan pilihan gabus. Lanyard adalah komponen yang sangat penting. Mereka boleh dibahagikan secara kasar kepada dua kategori yang luas.

 • Tali. Lekap dipasang secara eksklusif pada ski rekreasi. Tidak digunakan oleh atlet.
 • Lanyard-perangkap sesuai untuk sukan ski. Mereka membetulkan tangan dengan baik dan menyumbang kepada penguasaan pantas teknik menunggang.

Kaki boleh ditanggalkan dan diganti, jika perlu. Untuk berjalan di tanah dara, anda perlu memilih spesimen diameter yang lebih besar. Untuk laluan yang disediakan, aksesori sederhana atau kecil adalah sesuai. Juga, semua ski dilengkapi dengan berkas. Sebagai peraturan, ini adalah Velcro, yang membetulkan peralatan sukan semasa pengangkutan. Mereka boleh dibuat daripada plastik.

Bagaimana untuk memilih yang betul?

Agar cangkerang menjadi semudah mungkin untuk digunakan, ia mesti dipilih dengan betul untuk ketinggian orang itu. Jika tongkat terlalu panjang, beban pada batang tubuh atas akan meningkat, dan kaki juga tidak begitu selesa. Kayu yang terlalu pendek tidak membenarkan ikat pinggang bahu berfungsi dengan betul dan pada kuasa penuh. Akibatnya, kualiti dan kelajuan berjalan berkurangan.

Panjang ideal tiang luncur hendaklah 15–20 cm lebih pendek daripada ketinggian pemain ski. Oleh itu, jika ketinggian seseorang adalah 165 cm, maka kayu hendaklah 145-150 cm Jika kita bercakap tentang kursus klasik, maka ketinggian kayu harus lebih pendek daripada ketinggian pemain ski itu sendiri sebanyak 25-30 cm.

Terdapat juga peraturan Persekutuan Ski Antarabangsa. Atas dasar mereka peralatan sukan dipilih untuk pertandingan pelbagai peringkat. Di sini kriteria diedarkan seperti berikut:

 • pergerakan klasik - tidak lebih daripada 83% ketinggian atlet;
 • kursus skating - tidak lebih daripada 100% ketinggian.

Mengikut prinsip ini, adalah mungkin untuk menjalankan pemilihan tongkat untuk orang dewasa, remaja dan kanak-kanak. Penunjuk ditunjukkan dengan jelas dalam Rajah 1 dan 2.

Bagaimana untuk memendekkan?

Sekiranya kayu yang terlalu pendek dibeli secara tidak sengaja, maka tiada apa yang boleh dilakukan - peluru itu perlu diganti dengan yang baru. Dan dalam kes apabila tongkat diperoleh terlalu lama, mereka boleh dipendekkan di rumah. Untuk menjalankan prosedur ini dengan cepat dan cekap, disyorkan untuk menyediakan semua alat dan bahan yang diperlukan:

 • membina pengering rambut (boleh digantikan dengan air mendidih);
 • gam cair panas;
 • gergaji besi;
 • pita pelekat atau pita pelekat berkualiti baik.

Memotong peluru hanya dibenarkan dari sisi di mana pemegangnya terletak. Hakikatnya, tanpa mengira kepelbagaian, semua batangnya disempitkan ke bawah. Jika anda memotongnya di sisi lain, maka hampir mustahil untuk meletakkan kaki di tempatnya.

Adalah disyorkan agar anda membuat tanda yang tepat sebelum memangkas peluru. Dalam kes ini, seseorang tidak boleh tersilap. Selanjutnya, proses itu terdiri daripada beberapa peringkat.

 • Keluarkan pemegang. Jika ia diperbaiki dengan gam cair panas, ia perlu dipanaskan sedikit. Untuk ini, sama ada pengering rambut bangunan atau air mendidih digunakan. Dalam kes kedua, pemegang mesti dibalut dengan polietilena dan dicelupkan ke dalam bekas air mendidih selama beberapa minit.
 • Melihat sekeping panjang yang dikehendaki. Kemudian gulung semula tempat ini dengan pita pelekat atau pita elektrik. Lebih baik menggunakan gergaji besi logam untuk pemangkasan. Hasil daripada menggunakan alat sedemikian, anda akan mendapat potongan yang sekata dan kemas. Selain itu, gergaji besi boleh mengendalikan hampir semua bahan. Anda perlu menghabiskan sehingga akhir, bukan patah.
 • Gantikan pemegang. Agar ia dapat diperbaiki dengan selamat, ia mesti dirawat dengan gam cair panas dan ditekan dengan baik.

Sudah tentu, lebih baik pada mulanya membeli kayu dengan panjang yang diperlukan. Tetapi jika, atas sebab tertentu, saiz yang terlalu besar dipilih, maka ia boleh dikurangkan tanpa kehilangan ciri kualiti.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah