Tilam

Semua tentang tilam ortopedik berganda

Semua tentang tilam ortopedik berganda
Kandungan
 1. Keanehan
 2. Gambaran keseluruhan spesies
 3. Jenama teratas
 4. Bagaimana untuk memilih yang betul?

Tilam ortopedik berganda adalah jaminan tidur yang sihat dan selesa untuk dua orang. Dalam artikel ini, kami telah mengumpulkan semua maklumat yang paling berguna tentang produk ini supaya anda boleh memilih yang sesuai untuk aksesori katil ideal anda.

Keanehan

Tidak semua tilam boleh menyediakan rehat malam yang lengkap dan selesa. Penyelesaian terbaik ialah membeli produk ortopedik khas. Ia agak berbeza daripada yang biasa dalam reka bentuk yang lebih ergonomik, difikirkan dengan baik, yang sedang dibangunkan bersama dengan doktor, dan sedang menjalani ujian klinikal sepenuhnya. Tilam sedemikian menyokong tulang belakang dan otot dalam kedudukan yang betul secara anatomi, memastikan pemunggahannya.

Hari ini, pasaran menawarkan bukan sahaja model untuk orang yang mempunyai penyakit tertentu, tetapi juga banyak pilihan tilam universal, "pencegahan" yang mempunyai ciri-ciri yang sangat baik pada harga yang berpatutan. Jenis khas tilam ortopedik adalah berganda. Atribut tidur sedemikian mesti memenuhi beberapa kriteria:

 • lebih besar daripada katil single, sesuai untuk katil double;
 • menyokong berat dua orang yang sedang tidur;
 • tahan lama;
 • tidak menyebabkan alahan dan ketidakselesaan;
 • sesuai dengan kedua-dua pasangan dari segi kelembutan, ketinggian dan saiz, membolehkan semua orang tidur dalam kedudukan yang selesa;
 • tidak sepatutnya ada "kesan buaian" - jika seseorang bangun atau melambung dan berpusing, maka pasangan kedua tidak seharusnya merasakannya, dan pasangan ringan tidak boleh berguling ke arah yang lebih berat kerana pesongan tilam.

Seperti yang anda lihat, terdapat lebih banyak keperluan untuk tilam double yang ideal daripada tilam bujang. Lagipun, terdapat kesan positif terhadap kesihatan dari tilam ortopedik hanya jika ia dipilih dengan mengambil kira ciri-ciri anatomi seseorang, berat badannya, keadaan tulang belakang. Dan dalam model berganda, kita bercakap tentang parameter individu bukan satu orang, tetapi dua rakan kongsi, yang masing-masing mempunyai keperluan dan idea sendiri yang saling eksklusif tentang keselesaan.

Bagi pengeluar untuk mencari keseimbangan optimum, untuk memikirkan ergonomik berganda tilam adalah tugas yang agak sukar. Oleh itu, dalam model berkembar, penyelesaian reka bentuk khas digunakan yang membezakannya daripada katil bujang. Mungkin terdapat beberapa pilihan:

 • blok spring bertetulang, sesuai dengan spring Duet atau Hourglass bebas;
 • untuk model tanpa spring - struktur khas beberapa lapisan pengisi;
 • penggunaan pengisi "pintar" dengan kesan ingatan;
 • tilam double - dengan ketegasan yang berbeza pada setiap separuh.

Oleh itu, tilam double berbeza daripada tilam tunggal bukan sahaja dari segi saiz, tetapi juga secara kualitatif, dalam ciri-cirinya.

Gambaran keseluruhan spesies

Mengikut jenis pembinaan

Semua tilam ortopedik mempunyai reka bentuk khas beberapa lapisan.

 • Asas - "teras" tilam, elemen struktur yang menanggung beban yang bertanggungjawab untuk keupayaan untuk menyokong berat dua orang yang sedang tidur. Asasnya adalah spring dan tanpa spring. Model springless mempunyai sifat ortopedik yang sangat baik, sesuai untuk pasangan dengan perbezaan berat yang besar, mereka tidak mempunyai kesan buaian. Bagi model dengan blok spring, hanya model dengan elemen bebas adalah ortopedik. Penyelesaian terbaik dianggap sebagai blok DS ("spring in spring") atau jenis spring "hourglass".
 • Lapisan penutup (lapisan keselesaan) - terletak di atas blok spring atau tapak tanpa spring. Sama ada tilam akan dianggap sebagai keras atau lembut bergantung pada lapisan ini. Sokongan ortopedik juga bergantung terutamanya padanya, walaupun blok asas di bawah juga memainkan peranan penting. Model boleh balik dengan ketegaran yang berbeza bagi setiap separuh tilam dicipta dengan tepat dengan menggunakan pengisi berbeza dalam lapisan keselesaan.
 • Sarungnya ialah cangkang tilam, yang menyatukan semua pengisiannya menjadi satu keseluruhan, melindungi daripada pencemaran. Elemen ini juga menentukan rupa dan reka bentuk tilam, serta sensasi sentuhan daripada sentuhannya dengan kulit.

Mengikut bahan

Parameter yang paling penting ialah ketegaran produk, ia bergantung terutamanya pada bahan apa yang digunakan dalam lapisan keselesaan, serta dalam lapisan asas. Mari kita pertimbangkan apa itu pengisi, dan apakah ciri-cirinya.

 • lateks asli (getah) Merupakan bahan semula jadi, mesra alam yang diperoleh daripada getah pokok hevea yang berbuih dan mengeras. Tilam yang diperbuat daripadanya mempunyai kesan kenyal sedikit, sangat elastik, mengekalkan bentuknya dengan sempurna walaupun di bawah berat berat (sehingga 120 kg setiap katil), sangat tahan lama.
 • lateks sintetik - bahan polimer tiruan, dekat dengan keanjalan kepada lateks semulajadi, oleh itu ia digunakan sebagai analog yang lebih bajet.
 • Sabut kelapa - serat sayuran asli yang diperolehi daripada kelapa. Dalam tilam ia digunakan dalam bentuk termampat dalam bentuk blok, kadang-kadang blok tersebut juga diresapi dengan lateks. Bahan ini mempunyai kekerasan yang tinggi dan merupakan salah satu yang terbaik untuk pembuatan tilam ortopedik yang keras.
 • Buih poliuretana (PPU) - buih polimer fleksibel dengan struktur berliang. Terdapat banyak jenisnya dengan ketumpatan dan keanjalan yang berbeza, ini membolehkan anda membuat tilam dengan kekerasan apa pun.
 • Buih Memori (memorix) - nama biasa untuk beberapa buih polimer "pintar" generasi baru, dibangunkan khusus untuk tilam ortopedik. Bahannya melembutkan dari haba dan berat seseorang, dengan sempurna mengikuti lengkung badan, dan pada masa yang sama - memberikan sokongan lembut untuk semua otot. Ini dipanggil kesan ingatan dan mewujudkan perasaan kelonggaran sepenuhnya, "tidur di atas awan".
 • Structofiber, holofiber dan hallcon - bahan sintetik bukan tenunan diperbuat daripada benang poliester anjal berpintal. Mereka berbeza dalam arah benang. Mereka mempunyai keanjalan yang baik.

Kepada saiz

Pengilang menghasilkan tilam berdasarkan saiz katil biasa. Pengeluar Rusia dan Eropah mempunyai kira-kira piawaian yang sama:

 • lebar - dari 140 hingga 200 cm;
 • panjang - 190, 195 dan 200 cm;
 • ketinggian bergantung pada pengisi - dari 18 hingga 25 cm untuk model musim bunga dan 10-20 cm untuk model tanpa spring.

Dalam grid dimensi, yang paling popular ialah produk dengan parameter berikut: 140x190, 140x200, 160x190, 160x200, 180x190, 180x200 cm. Produk dengan lebar 140 cm dianggap kecil, ia sesuai jika kedua-dua rakan kongsi agak kecil dalam binaan. Lebar optimum dianggap dari 160 hingga 200 cm (Saiz Raja) - ia membolehkan setiap pasangan tidur dalam kedudukan yang selesa, masing-masing mempunyai ruang yang cukup untuk berehat yang baik, keupayaan untuk melambung dan berpusing tanpa mengganggu yang lain. Tilam 180 x 200 cm dan lebih lebar sesuai untuk katil keluarga yang besar, di mana, sebagai tambahan kepada ibu bapa, kanak-kanak juga boleh muat.

Pengeluar Amerika mempunyai barisan saiz mereka sendiri - dalam inci. Tilam ini mungkin tidak selalu berfungsi untuk katil biasa.

Oleh itu, anda perlu berhati-hati memilih model untuk katil tertentu. Sudah tentu, tidak perlu membeli tilam dari negara yang sama dengan katil, perkara utama adalah membuat ukuran dengan tepat. Lebih-lebih lagi, mereka perlu dikeluarkan dari katil, dan bukan dari tilam lama. Pengilang, berusaha untuk mengembangkan rangkaian produk, tidak terhad hanya kepada saiz standard. Walaupun anda mempunyai katil reka bentuk tersuai, kemungkinan besar anda akan menemui model tilam siap sedia dijual untuknya. Secara lebar, banyak syarikat menghasilkan produk dengan langkah 5 cm (contohnya, 140x200, 145x200, 155x200, dan sebagainya), dan kadang-kadang 1 cm.

Dan jika anda memerlukan tilam dengan parameter tidak standard sepenuhnya, ia akan dibuat mengikut pesanan.

Jenama teratas

Adalah disyorkan untuk membeli produk ortopedik daripada pengeluar yang boleh dipercayai dan dipercayai, yang produknya mempunyai sijil perubatan dan keselamatan, dan reputasinya telah disahkan oleh pengalaman bertahun-tahun, ulasan positif daripada pakar dan beribu-ribu pengguna. Beberapa syarikat mendahului kedudukan industri.

 • Tempur ialah syarikat Denmark, No. 1 dalam ranking dunia pengeluar produk tidur ortopedik. Dia adalah salah seorang perintis dalam pembangunan bahan dengan kesan ingatan. Menawarkan produk berkualiti premium yang diperbuat daripada busa viskoelastik generasi baharu yang unik berdasarkan teknologi NASA yang disesuaikan.
 • LIEN`A ialah pengeluar peranti ortopedik terkemuka di dunia diperbuat daripada 100% lateks semulajadi. Semua tilam terdiri sepenuhnya daripada bahan ini sahaja, tanpa kemasukan bahan tambahan dan lapisan pengisi lain, tidak mempunyai blok spring. Terdapat model dan model biasa (monolitik) dengan sokongan zon. Dasar penetapan harga adalah sangat demokratik.
 • Askona adalah peneraju dalam kalangan pengeluar Rusia barangan untuk tidur, mempunyai pengeluaran sendiri tilam spring dan springless pelbagai jenis, yang terbesar di Eropah Timur. Pembangunan berpaten syarikat adalah sistem spring, di mana setiap elemen bebas mempunyai bentuk "hourglass". Pada masa ini, barisan itu termasuk lebih daripada 20 model dengan ciri ortopedik dan anatomi dalam sebarang saiz dan untuk sebarang bajet - daripada ekonomi kepada premium. Barangan disahkan oleh Roszdravnadzor.

Antara pengeluar Rusia seperti syarikat seperti Ormatek, Sontelle, DreamLine, Dimax, Trelax telah membuktikan diri mereka dengan baik.

Bagaimana untuk memilih yang betul?

Langkah pertama ialah menentukan ketegaran dan tahap sokongan ortopedik yang diperlukan. Dan, berdasarkan ini, pilih pengisi yang sesuai (lembut, keras, kekerasan sederhana) dan jenis asas. Kekakuan optimum ditentukan dengan mengambil kira ciri anatomi dan berat pengguna, serta pilihan mereka:

 • untuk orang yang mempunyai berat purata (60-90 kg) tanpa penyakit serius, tilam dengan kekerasan apa pun sesuai, secara optimum - kekerasan sederhana (lateks, struttofiber, hallcon) atau sederhana lembut (busa elastik);
 • untuk orang kecil (50-55 kg), pakar menasihati memilih model lembut atau sederhana lembut (busa elastik, memorix, holofiber lembut);
 • mereka yang lebih berat daripada 90 kg harus membeli produk tegar dan elastik yang akan memberikan sokongan yang mencukupi (lateks, sabut kelapa);
 • wanita hamil dinasihatkan untuk tidur di atas permukaan yang sederhana lembut, dan sebaik-baiknya di atas tilam dengan Memory Foam;
 • untuk penyakit bahagian bawah belakang dan masalah dengan cakera intervertebral, disyorkan untuk tidur di atas tilam lembut, dalam kes osteochondrosis, di atas tilam yang agak keras, tetapi doktor yang hadir harus memberikan cadangan yang tepat.

Sekiranya pasangan itu tidak mempunyai perbezaan berat yang besar, adalah mungkin untuk memperoleh model yang homogen (monolitik) dalam kekakuan. Jika perbezaannya lebih daripada 10-15 kg, atau idea tentang tahap keselesaan berbeza, model dengan kekakuan berganda atau dari memorix "pintar" adalah lebih baik, yang secara individu menyesuaikan diri dengan setiap satu (namun, bagi sesetengah pencinta katil keras, walaupun memorix mungkin kelihatan terlalu lembut).

Anda boleh memilih mana-mana jenis tapak, kecuali model dengan spring bergantung (ia bukan ortopedik). Model dengan blok spring bebas dan pangkalan tanpa spring telah membuktikan diri mereka sama baik dari segi sifat ortopedik (sudah tentu, dalam kombinasi dengan pengisian yang sesuai), mereka sesuai untuk sebarang jenis katil. Tetapi dalam setiap kes, beban maksimum yang dibenarkan pada satu tempat tidur harus diambil kira. Setiap model mempunyai modelnya sendiri, dan jika melebihinya, tilam tidak akan dapat memberikan sokongan ortopedik yang diperlukan. Ketebalan tilam juga berkaitan dengan keupayaan tilam untuk menahan beban sambil memberikan sokongan anatomi yang mencukupi. Untuk model ortopedik yang lengkap, ia tidak boleh kurang daripada 10 cm, secara optimum - dari 14 cm. Selain itu, ketebalan lapisan penutup tidak boleh kurang daripada 2-3 cm, idealnya - dari 5 cm.

Untuk memastikan model itu sesuai untuk ketegaran dan ciri-ciri lain, adalah dinasihatkan untuk berbaring di atas sampel ujian di kedai sebelum membeli.

Untuk maklumat tentang cara memilih tilam ortopedik yang betul, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah