Tilam

Memilih tilam double

Memilih tilam double
Kandungan
  1. Gambaran keseluruhan spesies
  2. Pemilihan saiz
  3. Pengeluar dan model terbaik
  4. Apa yang perlu dipertimbangkan semasa memilih?

Tilam double harus selesa untuk tidur dan sihat. Cara memilihnya dengan betul akan dibincangkan dalam artikel.

Gambaran keseluruhan spesies

Semua jenis tilam moden yang sedia ada dikelaskan mengikut beberapa kriteria.

Mengikut jenis pembinaan

Berdasarkan ciri dan ciri khusus produk, terdapat ortopedik, zon, anatomi. Prinsip operasi adalah berbeza untuk setiap orang.

Model ortopedik direka untuk mewujudkan kedudukan semula jadi tulang belakang dan meminimumkan tekanan otot. Mereka mempunyai nisbah optimum kekerasan kepada kelembutan.

Di bawah beban, tiada kendur dibuat dan tiada tekanan dikenakan pada bahagian tulang belakang. Mereka anjal mengikut arah; di bawah beban, kedudukan garis bahu berhubung dengan tulang belakang adalah berserenjang.

Analog zon mempunyai kekakuan yang berbeza pada bahagian tikar yang berlainan. Terima kasih kepada tetulang ini, kesan ortopedik dicipta dan keselesaan pengguna meningkat.

Pengubahsuaian anatomi tidak mempunyai kesan ortopedik tertentu. Mereka direka untuk memberikan keselesaan maksimum kepada pengguna. Mereka lebih lembut dan sesuai untuk orang yang sakit.

Secara visual, banyak tilam kelihatan sama. Walau bagaimanapun, ia dihasilkan menggunakan teknologi yang berbeza. Dari sudut pandangan yang membina, ia adalah air, tanpa spring dan spring, digabungkan.

Dan juga terdapat satu sisi dan dua sisi. Mereka berbeza dalam kumpulan saiz, ditentukan oleh piawaian klasik dan Eropah. Setiap varieti mempunyai ciri tersendiri.

Akuatik

Varieti ini mendapat permintaan di negara-negara Eropah, walaupun kosnya tinggi. Bergantung pada pengubahsuaian, mereka dilengkapi dengan satu atau beberapa ruang yang diisi dengan air.

Apabila dimuatkan, mereka mengambil bentuk badan manusia, yang sepatutnya menambah kemudahan untuk digunakan. Item individu mempunyai pemanasan automatik untuk kelonggaran yang lebih baik.

Walau bagaimanapun, dengan semua kelebihan yang dinyatakan, tikar air mempunyai lebih banyak kelemahan. Mereka tidak memberikan sokongan yang betul untuk tulang belakang. Tidak mempunyai ketegaran permukaan yang mencukupi.

Mereka dibezakan oleh berat yang mengagumkan (sehingga 900 kg), bermasalah dalam pengangkutan dan pergerakan. Sukar untuk memasang dan menyambung. Seiring dengan ini, mereka menuntut dalam penyelenggaraan.

Mereka mesti diservis oleh pakar. Senarai kerja termasuk penambahan tahunan kepada air ubat khas yang menghentikan pertumbuhan mikroorganisma. Setiap 2 tahun, anda perlu menukar sepenuhnya cecair.

Tanpa musim bunga

Reka bentuk produk ini adalah pengisi dalam kes. Tikar boleh dibuat daripada bahan yang berbeza, yang menentukan ketegarannya. Pengisi dalam adalah semula jadi, sintetik.

Dengan bilangan lapisan, ia boleh menjadi monolitik, berbilang lapisan. Bergantung pada tujuan, ia selalunya mempunyai sisi dengan pelbagai tahap ketegaran. Ini akan mengubah tahap kebolehgunaan.

Baris ini termasuk pengubahsuaian klasik dan profilaksis. Yang pertama dibahagikan kepada pilihan jenis bajet tanpa sokongan tulang belakang yang betul. Walau bagaimanapun, ia sering diperah semasa digunakan.

Yang kedua adalah khusus. Mereka digunakan untuk orang yang mempunyai penyakit sistem muskuloskeletal. Mereka juga direka untuk menyokong belakang dalam kedudukan yang betul.

Produk jenis kedua termasuk jenis dengan kesan ingatan. Di bawah pengaruh beban dan haba badan, mereka mengambil bentuk yang diingini, ditekan di tempat-tempat ini.

Apabila seseorang berdiri, tilam diratakan, mengambil bentuk asalnya. Produk jenis ini direka untuk mengurangkan kesakitan di bahagian bawah belakang, sendi, tulang belakang, dan mengurangkan keadaan.

Spring dimuatkan

Tilam spring double terbahagi kepada 2 barisan utama. Perbezaan di antara mereka terletak pada jenis operasi mata air dengan beban berat.

Berdasarkan ini, tilam adalah berdasarkan mata air bergantung dan bebas. Apabila seseorang berbaring di atas tilam, unsur tradisional mengecut, memaksa yang bersebelahan untuk berfungsi.

Mereka semua saling berkaitan antara satu sama lain. Oleh itu, di bawah beban, lubang terbentuk. Di samping itu, lebih banyak mata air dimuatkan. Akibatnya, mereka meregang lebih cepat dan gagal.

Kelebihan ketara tilam pada spring bergantung ialah harganya. Jenis mata air berbeza-beza. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, produk ini mula mencicit dan menonjol melalui pengisi.

Model musim bunga bebas lebih tahan lama. Setiap spring dibungkus dalam bekas yang berasingan dan tidak tersangkut pada spring yang berdekatan. Hanya barang kerja yang disertakan dalam beban.

Terima kasih kepada ini, di bawah berat dua pengguna, lubang tidak dibuat, di mana seseorang dengan berat badan yang lebih rendah biasanya berguling. Mata air diikat dengan bingkai dan penutup.

Dari sudut kepraktisan dan kebolehpercayaan, varieti ini lebih baik. Biasanya barisan mata air diperkukuh dengan lapisan empuk tambahan, kemudian ditutup dengan penutup berkuil.

Bentuk dan bilangan spring menentukan ketegasan dan kesan tilam. Di samping itu, kepraktisan dan ketahanannya bergantung padanya. Sebagai contoh, spring berbentuk silinder adalah lebih baik daripada analog dengan bentuk jam pasir.

Hari ini, produk telah dibangunkan yang menggunakan jenis elemen berganda - spring dalam spring. Sekiranya berat seseorang melebihi 100 kg, elemen dalaman dimasukkan ke dalam kerja. Beban meningkat kepada 150 kg.

Oleh kekerasan

Ketegaran adalah salah satu faktor asas dalam memilih produk yang berkualiti. Bukan sahaja keselesaan pengguna bergantung padanya, tetapi juga postur.

Jenis kekerasan adalah ringan, sederhana, kuat. Pilihan pilihan yang tepat bergantung pada kesihatan kedua-dua pasangan, ciri-ciri rasa dan keupayaan kewangan mereka.

Lembut

Tilam lembut 2 katil menyesuaikan diri dengan kedudukan badan pengguna yang berbeza. Mereka tidak memberi banyak tekanan pada otot. Direka untuk orang yang mempunyai berat badan rendah.

Ditunjukkan untuk pasangan warga emas, membantu melegakan ketegangan dan kelonggaran belakang. Tidak bertujuan untuk orang yang berlebihan berat badan dan obes, penggunanya adalah lelaki dan wanita berbadan normal dan rapuh.

Sederhana keras

Varian kekerasan sederhana dianggap universal. Ini adalah tilam biasa untuk pasangan dengan berat setiap pasangan sehingga 80-90 kg, yang tidak mempunyai masalah kesihatan.

Mereka boleh mempunyai kesan ortopedik, kadang-kadang berbeza dalam jenis kekakuan bahagian. Ini adalah untuk kemudahan kedua-dua pengguna. Mengikut jenis pembinaan, ia adalah tanpa spring dan bermuatan spring.

Keras

Tidak seperti jenis lain, reka bentuk ini berfungsi kerana blok spring bertetulang. Dalam kes ini, bilangan mata air boleh mencapai 1200 keping. setiap 1 m2. selain itu, sistem boleh mempunyai barisan spring tambahan di atas.

Produk ini bertujuan untuk pembetulan postur, sokongannya dalam kedudukan semula jadi. Tilam jenis ini tidak selesa untuk orang tua dan pengguna ringan. Pasangan penuh memerlukannya.

digabungkan

Barisan ini direka untuk pasangan yang mempunyai berat dan keadaan kesihatan yang berbeza. Pilihan tilam berbeza-beza. Ini boleh menjadi produk dengan kekakuan bahagian yang berbeza, atau sistem dengan kekakuan sisi yang berbeza.

Ciri ini membolehkan anda memilih pilihan yang paling mudah untuk kedua-dua pasangan, yang akan memberikan rehat malam yang selesa dan merehatkan badan.

Pilihan moden yang mudah ialah musim sejuk-musim panas. Tilam mempunyai binaan berbilang lapisan. Ia mengandungi unit utama, lapisan antistatik, bahan penebat, lapisan termostatik.

Bahagian musim sejuk diperbuat daripada bulu, bahagian musim panas diperbuat daripada kapas. Pemprosesan lateks disediakan. Untuk kemudahan penggunaan, bahagian tepi ditanda dengan kepingan salji dan matahari.

Dengan mengisi

Bahan padding untuk tilam double berbeza bukan sahaja dari segi asal, tetapi juga dalam sifat. Ini membolehkan anda memilih pilihan dengan mengambil kira kekakuan yang diperlukan, sensasi sentuhan, dan beban pada otot.

Buih poliuretana

Salah satu bahan yang biasa digunakan ialah busa poliuretana. Tidak seperti getah buih lama, ia mempunyai sifat ortopedik. Kebolehtelapan udara yang sangat baik, tidak mengumpul kelembapan.

Ia berpatutan, hypoallergenic. Walau bagaimanapun, apabila beban berat melebihi dan untuk kegunaan jangka panjang, ia ditekan dari semasa ke semasa. Mengikut asal, ia adalah bahan mentah sintetik.

lateks

Lateks asli atau buatan adalah salah satu jenis tampalan terbaik. Sifat ortopedik bahan semula jadi daripada susu Hevea Brazil adalah lebih baik. Analog buatan lebih tegar.

Pengisi adalah tradisional dan berlubang. Ia tidak menimbulkan alahan, ia mempunyai pengudaraan yang baik. Tidak menjadi kuning dan tidak runtuh dari masa ke masa, ia digunakan dalam tilam tanpa spring dan gabungan.

Sabut kelapa

Filamen kelapa yang ditekan adalah pengisi yang sangat baik yang memberikan kekakuan yang tinggi pada tikar. Bahannya mesra alam dan semula jadi.

Penghalau lembapan, digunakan untuk tikar ortopedik. Dalam tilam spring double, ia adalah lapisan yang membetulkan ketegasan. Selalunya, bahagian atas ditambah dengan lapisan lateks.

Structofiber

Pengisi tiruan diperbuat daripada gentian poliester. Untuk mengedarkan udara dan kekerasan yang betul, komponen lain sering dimasukkan ke dalam komposisi.

Interlayer Structofiber ditambah pada tikar berganda gabungan. Bahan ini tahan lama dan mempunyai struktur gentian khas. Ia mengekalkan bentuknya dengan sempurna, tetapi meningkatkan kos produk.

Memoriform

Pada terasnya, bahan tersebut adalah sejenis buih yang mempunyai kesan anatomi. Ia adalah derivatif buih poliuretana yang dicirikan oleh kehadiran aditif yang meningkatkan kelikatan.

Ia digunakan dalam tikar tanpa spring, mempunyai warna putih atau susu, melentur dengan sempurna di bawah beban berat. Penghalau habuk, tidak berbau.

Lain-lain

Antara jenis isian lain, rumpai laut digunakan dalam penghasilan tilam berganda. Mereka ditenun menjadi jaringan sintetik untuk kekuatan tambahan.

Ini meningkatkan sifat antibakteria blok. Ketahanan mereka terhadap kerak, pereputan, dan laluan udara meningkat.

Sisal dan bulu kuda digunakan dalam pembuatan tikar. Sisal ialah serat lembut yang dirawat lateks. Ia tahan lama, lembapan, tahan bau, dan terdapat dalam produk premium.

Bulu kuda dimampatkan dan disalut dengan lateks. Ia memberikan ketegaran optimum kepada model elit, meningkatkan hayat perkhidmatan dan kebolehpercayaan produk.

Pemilihan saiz

Agar tidak tersilap dengan pilihan, anda perlu memilih panjang, lebar, ketinggian tilam yang betul. Untuk melakukan ini, sebelum membeli, anda perlu mengukur dimensi katil yang mana tilam dibeli.

Tikar tidak boleh lebih kecil atau lebih besar daripada kotak di mana ia akan diletakkan. Dengan saiz yang lebih kecil, anjakan kekalnya tidak dapat dielakkan. Jika ia lebih besar daripada katil, terdapat risiko besar ubah bentuk.

Pilihan ideal ialah tilam 15 cm lebih panjang daripada ketinggian seseorang. Ketebalan dipilih dengan mengambil kira jenis pengisian. Untuk model tanpa spring, ia kurang, biasanya ketinggian optimum ialah 15-18 cm.

Untuk analog pada mata air, purata ialah 18-24 cm.Lebih banyak lapisan, semakin tinggi tilam. Lebar, seperti panjang, adalah berbeza. Secara konvensional, saiz dibahagikan kepada standard dan Eropah.

Dimensi standard untuk tilam double ialah 160x200, 180x200 cm. Nilai minimum ialah 140x200 cm. Walau bagaimanapun, produk sedemikian sesuai untuk katil pasangan suami isteri dengan berat minimum.

Dijual terdapat pilihan dengan parameter 140x190, 150x200 cm. Peletakan pada tikar sedemikian tidak begitu mudah, kerana hanya terdapat 70-75 cm untuk setiap orang.

Untuk katil persegi, pengubahsuaian dengan parameter 200x200 cm dibeli. Di samping itu, terdapat saiz Eropah dalam barisan pengeluar. Pembeli boleh memilih dimensi 200x220, 200x240, 220x220, 220x240 cm.

Jika model tersuai diperlukan, model itu boleh dipesan dalam talian, dengan menyatakan dimensi katil tertentu. Sesetengah syarikat membuat tilam bulat tersuai.

Pengeluar dan model terbaik

Kedudukan pengeluar terbaik tilam double termasuk beberapa jenama terkenal, yang produknya telah menerima banyak ulasan pelanggan yang positif.

  • "Ormatek" - peneraju pasaran Rusia, yang mengkhususkan diri dalam pengeluaran tilam berkualiti tinggi dengan tampalan yang berbeza. Pelbagai termasuk banyak spring, pengubahsuaian tanpa spring dengan kesan ortopedik dengan ketegaran yang berbeza-beza.

  • Askona - pengeluar terkemuka blok berganda dengan kawalan rapat dan penyelidikan pelbagai jenis yang dihasilkan. Menghasilkan produk berkualiti terbaik untuk orang yang berbeza berat. Jenis utama isian adalah lateks, sabut kelapa, busa memori.
  • Mimpi ajaib terlibat dalam pengeluaran tilam double dalam saiz standard dan tersuai. Produk jenama disasarkan kepada pembeli dengan pilihan bajet yang berbeza. Ia dicipta dengan mengambil kira ciri ergonomik badan.
  • Konsul - tanda dagangan yang mempunyai banyak sijil antarabangsa untuk pengeluaran barangan berkualiti tinggi yang dihasilkan berdasarkan teknologi canggih.
  • Vegas - jenama yang digunakan dalam pembuatan produk, komponen dan bahan yang diimport. Pengeluar Belarusia membekalkan pelbagai model ortopedik dan anatomi kepada pasaran kami. Pengisi adalah lateks, gentian haba, kapas.

Model terbaik termasuk beberapa produk daripada syarikat yang berbeza, yang dipilih berdasarkan permintaan pelanggan.

Forma Imbangan Askona

Blok spring 160x200 cm dengan ketebalan 0.17 m Sederhana keras, tahan haus, mudah diselenggara, beban maksimum yang dibenarkan ialah 110 kg.

Dibungkus dalam kantung jacquard berkuil. Dibekalkan dengan mata air bebas, diperkukuh di sekeliling perimeter. Diposisikan sebagai pilihan yang murah, ia mempunyai penampilan yang estetik.

Dreamline Classic

Tikar spring jenis bebas 160x200 cm dengan beban maksimum 110 kg. Diperbuat daripada lateks asli, tebal 18 cm.

Padat, praktikal, tahan lama, pilihan bajet. Mudah digunakan, sederhana keras dan selesa. Syabas, tetapi berat.

Ormatek Comfort Prim Middle

Model anatomi dengan parameter 180x200 cm Tahan sehingga 150 kg tanpa kehilangan bentuknya, berlapis-lapis, diperbuat daripada sabut, lateks, busa anatomi.

Di satu sisi ia mempunyai kekerasan sederhana. Produk ini direka untuk 25 tahun operasi berterusan. Terdapat 512 mata air bagi setiap 1 tempat. Upholsteri diperbuat daripada jersi.

EveRest "Restfom Bikokos"

Blok bebas berbilang lapisan yang diperkukuh secara anatomi. Mempunyai parameter 180x200 cm, 256 elemen setiap 1 persegi. m. Diperbuat daripada bikokos dan busa poliuretana.

Bahagian 1 lebih sukar daripada yang lain. Oleh itu, ia boleh mengurangkan beban dan mengekalkan badan dalam kedudukan yang betul semasa berehat. Memegang berat rakan kongsi kira-kira 130 kg.

Bonnell Cahaya "Ormatek Eco".

Salah satu tilam terbaik dengan dimensi 200x200 cm, dibuat menggunakan spring Bonnel dan felt terma. Tahan terhadap haus mekanikal, selamat dan boleh dipercayai.

Ia adalah jenis tilam yang bergantung, ia murah dan mempunyai pengudaraan udara yang baik. Dengan penggunaan jangka panjang, kesan gelombang adalah mungkin.

"Promtex-Orient Multipack Latex Economy"

Model katil double dibuat berdasarkan prinsip berbilang pek dan lateks sintetik. Sederhana lasak, mampu menahan beban berat yang optimum.

Mengandungi kira-kira 1060 mata air bebas, berbeza dalam kos purata. Tahan lama, berteknologi tinggi, hypoallergenic. Mudah digunakan dan boleh dipercayai.

Apa yang perlu dipertimbangkan semasa memilih?

Apabila membeli model tilam berganda, anda perlu mengambil kira beberapa nuansa. Sebagai tambahan kepada parameter yang betul, anda perlu memutuskan harga, jenis penutup, bahan pembuatan, ketegaran.

Anda perlu memberi perhatian kepada pasport produk. Selalunya, penjual menjual model sintetik di bawah nama produk semula jadi, yang lebih murah di kedai lain.

Untuk tidak jatuh ke dalam silap mata, anda perlu menuntut pasport produk daripada penjual. Semua maklumat, termasuk komposisi, akan ditunjukkan di dalamnya. Selain itu, kehadiran sijil akan mengisytiharkan kualiti produk yang dibentangkan di kedai.

Untuk memilih tilam yang sesuai untuk tidur, anda perlu tahu berapa banyak berat setiap orang. Setiap tilam mempunyai had berat sendiri untuk satu tempat tidur.

Tilam lembut direka untuk kira-kira 50 kg berat setiap pengguna. 50-90 kg - nilai produk dengan kekerasan sederhana. Model yang lebih tegar dibeli oleh orang yang mempunyai berat lebih daripada 90 kg.

Jika tilam terlalu lembut, kedudukan tulang belakang akan cekung di bawah beban. Jika ia terlalu tegar - arka cembung. Pilihan yang ideal ialah meletakkan tulang belakang dalam garis lurus.

Apabila membeli pilihan musim bunga, perhatikan bilangan mata air. Secara purata, produk dengan kuantiti 120-160 adalah bajet. Mereka tidak mempunyai sifat ortopedik.

Analog dengan bilangan mata air 250-300 dianggap standard. Mereka sederhana keras dan selesa untuk tidur. Produk dengan bilangan mata air yang banyak (500-100 dan lebih) ditunjukkan untuk orang yang mempunyai masalah berat badan berlebihan dan kesihatan.

Jenis upholsteri boleh diperbaiki dan boleh ditanggalkan. Pilihan kedua adalah lebih baik, kerana ia boleh dikeluarkan dan dibasuh jika kotor. Dalam kes ini, pilihan terbaik ialah jahitan yang besar.

Bahan upholsteri boleh dikait, bukan tenunan, sutera, jacquard. Anda perlu memilih pilihan yang lebih praktikal dan lebih menyenangkan dari segi sensasi sentuhan.

Dalam model berkuil keutamaan, fabrik tebal. Tudung ini tahan lebih lama. Jahitan hendaklah berkualiti tinggi, garisan hendaklah padat, tanpa sebarang kecacatan yang boleh dilihat (garisan yang ditarik bersama tidak boleh diterima, ia akan pecah).

Jangan pilih tilam yang terlalu nipis. Dia tidak akan menghadapi tugas itu dan tidak akan dapat memberikan rehat yang mencukupi. Jika salah seorang pasangan mempunyai masalah kesihatan, lebih baik berjumpa doktor sebelum membeli.

Pakar akan memberitahu anda model mana yang terbaik untuk seseorang. Faktor penentu bukan harga, tetapi tahap kemudahan, ketegaran optimum, dan kebolehpercayaan.

Antara pilihan air, springless dan spring, produk terkini harus diutamakan. Jenis pelaksanaan - pada spring silinder bebas.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah