Matryoshka

Sejarah asal usul dan perkembangan matryoshka

Sejarah asal usul dan perkembangan matryoshka
Kandungan
 1. Di mana dan siapa yang menciptanya?
 2. Penerangan mengenai anak patung bersarang pertama
 3. Perkembangan hingga ke hari ini
 4. Moden
 5. Proses pembuatan

Matryoshka ialah mainan dicat lucu dengan wajah yang comel. Ia dianggap sebagai cenderahati negara, jadi pelancong asing dan warganegara kita dengan rela hati membelinya. Ramai orang berfikir bahawa matryoshka telah wujud hampir sejak zaman Rusia purba, tetapi sebenarnya tidak, dan sejarah mainan ini mempunyai perkembangan yang sangat asli.

Di mana dan siapa yang menciptanya?

Anak patung kayu dengan lukisan yang kita kenali dan wajah berpipi merah muncul tidak lama dahulu. Anda tidak sepatutnya mengaitkannya dengan usia yang dihormati dan mencari asal-usul akar Slavia kuno. Adalah diketahui bahawa matryoshka pertama dibuat pada tahun 1890-an. Kelahiran mainan dikaitkan dengan populariti gaya Rusia dan minat dalam budaya rakyat. Anak patung lucu itu pada asalnya sepatutnya menunjukkan pakaian tradisional penduduk pelbagai wilayah, tetapi ramai yang jatuh cinta dengannya, yang membawa kepada perkembangan selanjutnya kraf itu.

Tanah air prototaip matryoshka adalah Jepun. Ramai yang tidak akan pernah memikirkannya, tetapi di negara timur itulah kebiasaan untuk membuat anak patung gelas dan angka kayu yang boleh ditanggalkan untuk masa yang lama.

Walau bagaimanapun, mainan ini mempunyai rupa yang berbeza dan sama sekali tidak kelihatan seperti gadis petani yang tersenyum.

Salah seorang daripada mereka menggambarkan seorang bijak bernama Daruma. Adalah dipercayai bahawa ia membantu dalam memenuhi keinginan dan membawa kebahagiaan. Orang Jepun masih menggunakan patung-patung seperti itu, meletakkannya di atas altar rumah mereka.

Ia juga dipercayai bahawa pendahulu matryoshka dicipta oleh seorang sami Rusia yang melarikan diri yang menetap di pulau Honshu. Sebagai asas, dia mengambil patung dewa bernama Fukurokuju, yang biasanya digambarkan sebagai seorang lelaki tua yang kelihatan baik dengan tongkat atau kipas.Mainan itu mempunyai bentuk berbentuk buah pir, dan di dalamnya mengandungi beberapa lagi pupa, melambangkan dewa-dewa lain. Adalah dipercayai bahawa patung seperti itu pernah dibawa ke ladang Mamontov, dan dari saat inilah sejarah matryoshka di Rusia bermula.

Dermawan terkenal itu melawat artis Malyutin, yang mula berminat dengan rasa ingin tahu dan mendapat inspirasi untuk mencipta lakarannya sendiri. Acuan kayu telah ditugaskan untuk diukir oleh tuan Zvezdochkin. Dengan kemunculan anak patung itu, nama itu sendiri datang secara semula jadi - Matryona, ia adalah salah satu yang paling meluas dan popular di Rusia. Sesetengah penyelidik percaya bahawa artis itu tidak ada kaitan dengan asal usul matryoshka, dan Zvezdochkin yang mencipta dan membuat mainan untuk kanak-kanak.

Walaupun sejarahnya kelihatan agak kabur, patung itu dipelihara dengan baik dan berada di muzium Sergiev Posad.

Penerangan mengenai anak patung bersarang pertama

Anak patung itu dibuat di bengkel yang mengkhususkan diri dalam mainan, dan anda boleh menemui setem pada item dengan nama "Pendidikan untuk kanak-kanak". Mainan itu terdiri daripada lapan angka yang muat di dalam yang terbesar. Dia mempunyai wajah yang tersenyum dan berpipi merah seperti seorang gadis petani, dan dia berpakaian dalam gaya tradisional: dia mempunyai apron yang diikat di bahagian hadapan, dan selendang yang elegan dengan corak berwarna-warni di kepalanya. Dia memegang ayam jantan hitam di tangannya.

Patung-patung lain mengikut gaya yang sama. Mereka menggambarkan gadis-gadis dalam pakaian petani Rusia, dua daripada mereka memegang roti dan sabit di tangan mereka. Terdapat juga seorang adik lelaki dalam keluarga ini - seorang lelaki berbaju dicat merah. Dan angka terkecil adalah bayi yang memakai lampin.

Perkembangan hingga ke hari ini

Sergiev Posad matryoshka cepat menjadi popular. Pelbagai itu berkembang, dan anak patung itu tidak hanya menggambarkan gadis kemerahan, tetapi juga gembala, pengantin lelaki dan pengantin perempuan, datuk dan nenek. Siri bertema juga muncul. Sebagai contoh, seperti:

 • ke ulang tahun ke-100 Gogol - angka itu dibuat dalam bentuk wira karya penulis ini;
 • menjelang seratus tahun berakhirnya Perang Patriotik 1812 - anak patung bersarang terbesar adalah dengan wajah komander utama (Kutuzov dan Napoleon), dan orang bawahan mereka diletakkan di dalam;
 • sebagai penghormatan kepada cerita dongeng: "Kuda Bungkuk Kecil", "The Firebird", "Turnip" - anak patung itu menggambarkan semua watak yang terkenal.

Anak patung bersarang menjadi sangat popular sehingga mereka cuba memalsukannya di luar negara, dan sementara itu, beberapa arah berbeza muncul di Rusia.

Setiap wilayah membuat produk asli mereka sendiri yang boleh dikenal pasti oleh keanehan lukisan itu.

Semenovskie

Anak patung bersarang ini berasal dari wilayah Nizhny Novgorod. Mereka mempunyai ciri-ciri tertentu yang boleh dikesan dalam bentuk dan dalam lukisan:

 • anak patung itu diperbuat daripada linden, aspen atau birch, mengisarnya pada mesin khas, manakala pangkalannya ternyata sedikit menyempit di bahagian bawah;
 • kemudian pokok itu disemai dengan pes kentang supaya bahan itu tidak menyerap cat, dan produk siap mempunyai kilauan yang menyenangkan;
 • selepas itu, ciri-ciri wajah dan pakaian dilukis, salah satu ciri ciri mainan Semyonov - sempadan pada selendang, dihiasi dengan putik bunga.

Tradisi melukis diletakkan oleh tuan keturunan Mayorovs, yang menyesuaikan motif rakyat Rusia kuno. Pelbagai bunga hadir sebagai unsur hiasan: mawar dan loceng, spikelet dan herba. Untuk lukisan, warna kuning, merah, hijau, ungu dan merah digunakan. Akhirnya, mainan itu divarnis.

Ciri ciri anak patung bersarang Semyonov ialah ia berbilang tempat duduk, dan boleh terdiri daripada 15–18 patung. Di sini jugalah mainan terbesar, setinggi 1 meter, dibuat. Ia termasuk 72 anak patung.

Zagorsk

Mereka menyerupai anak patung bersarang yang pertama - sisi bulat yang sama, dengan bentuk yang stabil. Lukisan muka agak mudah: dua helai rambut di bawah tudung, hidung dalam bentuk dua titik dan bibir dengan busur. Anak patung itu berpakaian tradisional - dalam pakaian matahari dengan apron. Pakaian itu dihiasi dengan reka bentuk bunga dan bunga yang ringkas.

Polkhov-Maidan

Mainan ini adalah jiran Semyonovskys, mereka juga berasal dari wilayah Nizhny Novgorod. Proses penciptaan mereka adalah serupa dengan peringkat awal, tetapi lukisannya berbeza. Keriting rambut kelihatan pada muka dari bawah selendang, apron berbentuk bujur, bukan segi empat tepat, dan dihiasi dengan corak bunga. Hiasan itu boleh termasuk dahlia, mawar cerah, loceng halus, pinggul mawar liar. Di samping itu, anak patung bersarang ini mempunyai siluet yang lebih langsing daripada jiran mereka.

Vyatka

Di utara Rusia, mereka juga membuat mainan mereka sendiri dan menghiasnya dengan cara yang istimewa. Teknik bertatahkan dengan straw memberikan matryoshka rupa asli. Lukisan itu sendiri tetap tradisional: wajah yang cantik, selendang dan gaun malam dengan apron, tetapi hiasan tambahan digunakan di atas cat. Dari unsur jerami, bunga dibentangkan pada apron, tepi dan butiran lain. Mainan sedemikian menerima pengedaran lebih lewat daripada yang lain - pada tahun 60-an abad yang lalu.

Moden

Perubahan di negara ini menjejaskan perkembangan selanjutnya anak patung matryoshka. Perestroika bukan sahaja membangkitkan minat yang semakin meningkat dalam budaya Rusia, tetapi juga memungkinkan untuk membuka bengkel kecil yang tidak bergantung pada negara. Pengrajin sekali lagi bebas untuk menjual produk mereka, ramai artis rela mengambil kesempatan daripada ini.

Mainan moden sangat berbeza dalam gaya, tetapi terdapat beberapa trend yang paling popular.

 • berpolitik. Mereka menggambarkan tokoh terkenal dari era yang berbeza: dalam dan luar negara. Lukisan dibuat dalam gaya realistik atau dalam bentuk kartun - dengan ciri yang dibesar-besarkan untuk kesan komik.
 • Dengan bintang. Seperti politik, mereka adalah potret, hanya dalam kes ini mereka menggambarkan selebriti yang berbeza. Anda boleh menemui figura dengan wajah bintang pop dan filem, pemain bola sepak atau pelumba.
 • Gaya tradisional. Mereka mengingatkan anak patung bersarang Rusia yang pertama, sebenarnya, ini adalah tiruan jenis lukisan yang terkenal. Anak patung itu mewakili gadis petani atau keluarga - ibu dengan anak.
 • Hebat. Cerita yang biasa dari zaman kanak-kanak sering memberi inspirasi kepada artis. Tokoh-tokoh itu mungkin mempunyai plot keseluruhan dengan perkembangan peristiwa yang berurutan, atau watak individu.
 • Seni bina. Anak patung Matryoshka dihiasi dengan imej bangunan purba. Ini boleh menjadi monumen seni bina dari bandar, gereja dan katedral yang berbeza.

Apa-apa sahaja boleh menjadi subjek untuk lukisan - seni kontemporari tidak meletakkan sekatan, membenarkan artis mencipta seperti yang mereka lihat.

Proses pembuatan

Untuk menjadikan mainan itu cantik, anda perlu memilih asas yang betul. Kayu Linden paling kerap digunakan: ia sesuai untuk pemprosesan dan agak plastik. Kadang-kadang alder atau birch juga digunakan. Pokok itu perlu dikeringkan dengan betul untuk menjadikannya boleh digunakan.

Proses membuat kosong termasuk beberapa peringkat:

 • mulakan dengan angka terkecil;
 • maka yang berikut dilakukan: pertama, bentuk pepejal dihidupkan, selepas itu ia dipotong separuh dan kayu dikeluarkan supaya pupa pertama boleh masuk ke dalam;
 • langkah diulang seberapa banyak yang perlu, bergantung pada bilangan angka.

Mainan itu dikeringkan dan digilap dan kemudian dicat. Seorang artis boleh menggunakan pelbagai jenis cat: cat air, minyak, tempera, gouache. Ramai tuan lebih suka yang terakhir, mengikut tradisi.

Anak patung bersarang telah menjadi sebahagian daripada budaya, tetapi sejarah mainan ini tidak beku dalam masa, ia terus berkembang. Gaya dan subjek baharu untuk lukisan, bentuk baharu muncul: daripada miniatur kepada gergasi. Matryoshka juga telah memasuki dunia digital - sejak 2020 ia telah dimasukkan dalam bilangan simbol emoji - emotikon yang digunakan di Internet.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah