Matryoshka

Semua tentang anak patung bersarang Semyonovsky

Semua tentang anak patung bersarang Semyonovsky
Kandungan
  1. Ciri-ciri lukisan
  2. Sejarah asal usul
  3. Matryoshka bandar
  4. Anak patung Matryoshka di dunia moden

Di kilang di bandar Semenov, terletak 70 kilometer dari Nizhny Novgorod, anak patung bersarang yang terkenal di dunia dibuat. Melalui cenderahati Rusia yang popular, lukisan Semyonov menjadi warisan budaya negara. Dan tempat kelahirannya adalah kampung Merinovo, tidak jauh dari Semenov. Mengenai bagaimana anak patung dan lukisan bersarang Semyonovskaya timbul, tentang keadaan semasa kraf, dan sebagai tambahan, mengenai kekhususan teknik lukisan - kita bercakap dalam artikel kami.

Ciri-ciri lukisan

Anak patung bersarang Semyonovskaya menonjol daripada yang lain kerana ia mempunyai pelbagai tempat duduk dan termasuk 15-18 angka yang berbeza dalam warna. Anak patung matryoshka ini menampilkan pakaian bunga dan selendang yang dicat. Mereka melukis anak patung bersarang Semyonov tanpa mengikut peraturan tertentu.

Asas lukisan Semyonov adalah berwarna-warni, ekspresif, bunga besar yang dinobatkan dengan beri rowan, busur, titik dan bunga kecil. Selalunya matryoshka dari Semyonov dibandingkan dengan yang Sergiev: mereka serupa, tetapi barang-barang yang dihiasi dari Semyonov lebih banyak dihiasi.

Pengrajin Nizhny Novgorod dipandu oleh perhiasan Rusia kuno herba yang dipanggil.

Untuk lukisan matryoshka semenov adalah ciri:

  • sejumlah besar kayu yang tidak dicat;
  • apron anak patung dengan bunga besar dicat di atasnya;
  • biru, kuning dan merah - dominasi warna yang sepatutnya sesuai dengan reka bentuk selendang, apron matryoshka, sundress;
  • asimetri lokasi sejambak pada apron dengan peralihan sedikit ke sebelah kanan;
  • berputar, di mana matryoshka lebih megah (berbanding dengan Sergius), dengan bahagian atas yang agak nipis.

Sehingga tahun 1953, anak patung bersarang Semyonov berada dalam bayang-bayang Zagorsk dan Sergiev, tetapi apabila mereka mula-mula sampai ke luar negara, mereka mula bersaing dengan model yang lebih terkenal. Dan persaingan itu menguntungkan - persembahan lukisan Semyonov yang berwarna-warni dan berwarna-warni membantu anak patung matryoshka meningkatkan permintaan pengguna.

Sejarah asal usul

Adakah matryoshka Semyonovskaya dan Merinovskaya adalah perkara yang sama? Sarjana sejarah seni masih berhujah dan tidak mencapai penyelesaian bersama. Tetapi tidak ada keraguan bahawa ini adalah perdagangan yang serupa.

Pada penghujung abad ke-19, artis jelajah Rusia S. E. Malyutin membawa dari bandar Honshu (Jepun) ke Rusia patung seorang lelaki tua yang ramah dan botak, bijak Fukuruma. Di Abramtsevo, S. E. Malyutin mempunyai rancangan yang menarik. Dia ingat menukar telur Paskah (nama untuk telur yang diukir dari kayu), yang dimasukkan ke dalam satu sama lain. Malyutin menjemput pemutar V. Zvezdochkin untuk bekerja, dan mereka bersama-sama membuat anak patung dari kayu, yang dikenali di dunia hari ini sebagai matryoshka. Ia dibuat dalam imej seorang ibu, di dalam rongganya 7 anak perempuan bersembunyi, dan yang terakhir, yang ke-8, mewakili bayi yang dibedung.

Matryona mengejutkan semua orang di Pameran Dunia Paris 1900. Pengrajin seni dan kraf rakyat menjadi sangat berminat dengan mainan ini. Beberapa pusat pengeluarannya telah dibentuk di Rusia. Salah satunya ialah bandar kecil Semenov, yang terletak 70 kilometer dari N. Novgorod.

Di kawasan Trans-Volga hutan terpencil Nizhny Novgorod terdapat penempatan Old Believers, yang kemudiannya menjadi sebuah bandar. Ia terkenal dengan lukisan pada kayu, yang dipanggil "khokhloma emas".

Kemudian, sekitar tahun 1924, di Semenov, mereka mula mengasah dan melukis anak patung dari kayu, yang mula dipanggil matryoshka Semyonov, kerana ia berbeza daripada yang Polkhov-Maidan dan Zagorsk.

Kampung Merinovo terletak 8 kilometer dari Semenov. Keturunan Turner A. Valgin membawa dari Sergiev Posad anak patung kayu (seorang lelaki bermisai dan janggut), dicat hijau muda. Tuan itu segera memutuskan untuk mengukir anak patung, yang terdiri daripada 2 elemen, dimasukkan, seperti telur Paskah, satu ke yang lain. Ini adalah bagaimana kelahiran anak patung bersarang Semyonovskaya bermula. Pada mulanya ia dicat ungu, kemudian pemutar membuat petani botak, bermisai dan berjanggut dan seorang lelaki yang dihormati dengan topi dan kot.

Walau bagaimanapun, keluarga tuan A. Mayorov benar-benar memuliakan Semyonov matryoshka dan menentukan imejnya. Cerita dia macam ni. Tuan, setelah melawat Nizhniy Novgorod, membawa dari pameran itu sebuah anak patung kayu kosong yang tidak dicat. Anak perempuannya Lyuba, menggunakan bulu angsa, menggunakan semua kontur padanya, dan kemudian melukisnya dengan pewarna aniline dengan berus. Di kepalanya dia melukis kokoshnik Rusia, dan di tengah dia meletakkan bunga merah terang, serupa dengan chamomile. Malah, anak perempuan Arseny menukar anak patung berongga biasa dari pameran itu menjadi simbol Rusia yang hebat. Dengan cara ini mereka mula melukis matryoshka Semyonov pada masa akan datang.

Matryoshka bandar

Dari kampung, anak patung itu bergerak ke bandar Semyonov. Pemilik kapal dan broker saham D.V. Sirotkin mengasaskan sekolah kerja kayu artistik (SHKHOD). Ia diketuai oleh seorang artis profesional, tukang G.P. Matveev. Pada tahun 1925, arteri matryoshka mula berfungsi, di mana graduan SHKHOD bekerja. Pada mulanya, artel terdiri daripada tidak lebih daripada 20 orang, terutamanya pekerja rumah. Kemudian, berdasarkan artel, bengkel awam dibentuk. Pengeluaran anak patung bersarang semakin meningkat. Pada tahun 1929, seni pembuat mainan menjadi bebas. Pada tahun 1932 ia dikenali sebagai Kilang Seni Lukisan Semyonovskaya.

Banyak matren yang telah dibuat sejak masa itu, tetapi ada satu yang belum pernah diatasi. Pada tahun 1970 g.menjadikan kecantikan Trans-Volga setinggi satu meter, dengan diameter 0.5 meter dan ketebalan dinding 0.5-0.6 milimeter, termasuk 72 anak patung. Berat anak patung bersarang ini adalah lebih kurang 30 kilogram. Pelukis lukisan mempunyai masa yang sangat sukar. Dia telah dimasukkan dalam Buku Rekod Guinness, dan hari ini dia berada di Jerman. Ini bukan titik tertinggi untuk tuan kita. Dari tanah matahari terbit datang permohonan untuk kecantikan Trans-Volga setinggi 180 sentimeter.

Pengrajin Semyonov akan membuatnya selepas mereka menemui pokok yang sesuai dan sekata.

Anak patung Matryoshka di dunia moden

Pada masa ini, kilang Semenovskaya di bawah nama Trade House Semyonovskaya Rispis LLC (namanya sering berubah kerana perubahan yang kerap) berjaya beroperasi dan menghasilkan, bersama-sama dengan pelbagai produk, pelbagai jenis anak patung matryoshka. Pereka bentuk dan artis kilang ini telah mencipta banyak anak patung bersarang yang luar biasa, selalunya lucu.

Dalam imej mainan kayu moden, dengan penuh kasih sayang dipanggil matryoshka, hari ini ciri-ciri lukisan rakyat Khokhloma, Merinovskaya dan Fedoseevskaya ditangkap. Anak patung bersarang yang dibuat oleh Trade House Semyonovskaya Rispis LLC dijual ke bahagian lain di dunia - ke Emiriah Arab Bersatu, England, Jerman, Perancis, Kanada dan sebagainya.

Tuan kilang terkenal itu memberi penekanan pada produk mesra alam sebagai kelebihan yang hebat: mereka menggunakan kayu berkualiti tinggi (birch dan linden), aniline, gouache, tidak berbahaya, varnis yang diperakui. Perlu diingatkan bahawa varnis adalah unsur yang paling penting dalam matryoshka, untuk kilang Semyonov ia dihasilkan dengan pesanan khas. Akibatnya, anak patung bersarang Semyonov memperoleh kilauan istimewa, kaya dan menyenangkan untuk tekstur sentuhan.

Pada tahun 2017, sebuah muzium anak patung bersarang dan mainan tradisional telah dibuka di sini. Muzium ini mengandungi sampel klasik yang menunjukkan bagaimana lukisan virtuoso Semyonov, serta buku kecil anak patung matryoshka dan cenderahati, produk Tahun Baru. Di sini anda boleh membeli bekas pensel, pen mata air, vanka, gubahan cenderahati "Teremok" dan sebagainya.

Anak patung bersarang Rusia adalah keajaiban dunia yang sebenar. Nyata - atas sebab bahawa ia adalah, sedang dan akan kekal sebagai kerja tangan manusia. Keajaiban dunia - kerana dengan cara yang ajaib simbol mainan negara kita mengembara ke seluruh planet ini, dan tidak ada sempadan untuknya.

Kraf sejarah yang penting, diasah selama bertahun-tahun, harus ditemui bukan sahaja dalam arkib dan koleksi muzium. Atas sebab ini, semakin banyak bulatan dan studio kanak-kanak dibuka di negara kita bertujuan untuk mengajar kanak-kanak lukisan kayu tradisional. Dan ini adalah sumbangan penting kepada pemeliharaan dan penyebaran tradisi seni rakyat.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah