Sofa

Memilih sofa dengan mekanisme akordion

Memilih sofa dengan mekanisme akordion
Kandungan
 1. Apa ini?
 2. Kelebihan dan kekurangan
 3. Pandangan
 4. Arahan membuka dan melipat
 5. Bahan (edit)
 6. Dimensi (edit)
 7. Warna dan gaya
 8. Bagaimana untuk memilih yang betul?
 9. Petua operasi
 10. Contoh yang indah
 11. Semakan ulasan pelanggan

Hari ini, sebilangan besar sofa dengan konfigurasi yang paling pelbagai dibentangkan di pasaran perabot. Mereka adalah monolitik, lipatan dan juga modular. Ramai yang berminat dengan persoalan pilihan mana yang hendak dipilih untuk rehat setiap hari. Penyelesaian yang sangat baik adalah sofa dengan mekanisme lipatan akordion, kerana ia kelihatan menarik dan direka untuk sejumlah besar lipatan dan pembukaan.

Apa ini?

"Accordions" adalah model padat yang boleh diletakkan walaupun di dalam bilik kecil (kita bercakap tentang bentuk terlipat). Model terbentang hanya ke hadapan, jadi di hadapan anda memerlukan kira-kira dua meter ruang kosong (idealnya, 2.5–3 m). Bingkai model ini diperbuat daripada profil logam, yang merangkumi tiga elemen: dua bertanggungjawab untuk mengatur tempat tidur, dan yang ketiga memastikan keselesaan mereka yang duduk di sofa apabila ia dipasang. Tilam itu disokong oleh buluh kayu. Lamela ortopedik yang fleksibel, yang memberikan sokongan tambahan semasa tempoh rehat pada waktu malam, sangat tahan lama.

Tilam diletakkan di atas lamela, terdiri daripada 3 blok, ia terletak di seberang. Kadangkala roda getah membantu dalam transformasi; mereka tidak akan menggaru sama ada lamina atau linoleum.

Sofa berbeza dari yang lain dengan tepat dalam keanehan mekanisme transformasi, ia serupa dengan prinsip operasi akordion. Tiruan peregangan belos akordion membentuk asas susun atur. Bahagian tepi bawah naik sehingga ia klik, bahagian yang dilipat diregangkan ke arah diri mereka sendiri.Malah seseorang yang tidak mempunyai bekalan kekuatan fizikal yang besar boleh melakukan ini. Dan kaedah pembongkaran ini adalah salah satu yang paling boleh dipercayai. Sofa dilipat dengan mudah. Tempat tidur, yang diperoleh hasil daripada membuka sofa ini, tidak mempunyai perbezaan ketinggian, yang boleh dilihat dalam "buku" atau "katil lipat". Apabila sofa dibuka, bahagian belakang dialihkan ke tengah kawasan tidur, punggungnya berada di kepala, dan tempat duduk "merangkak" ke kaki.

Kelebihan dan kekurangan

Pengubahsuaian sofa ini sangat popular di kalangan pembeli - dan terdapat banyak hujah untuk ini. "Akordion" mempunyai sejumlah besar kelebihan, iaitu:

 • apabila dipasang, mereka sangat padat, walaupun model sudut;
 • mereka mudah dibongkar dan dipasang;
 • tempat tidur adalah sama, beban pada tulang belakang adalah seragam;
 • kebanyakan model dilengkapi dengan kotak untuk peralatan tempat tidur;
 • anda boleh meletakkan produk terus ke dinding;
 • banyak pilihan warna dan penyelesaian gaya, ketersediaan produk dengan kualiti yang diperlukan dalam mana-mana segmen pasaran;
 • kebanyakan model datang dengan penutup boleh tanggal yang agak mudah ditanggalkan dan dibersihkan.

Walau bagaimanapun, dalam keadaan terbongkar, model kadang-kadang mencapai 2 m, yang merupakan kelemahan utama untuk pengubahsuaian sedemikian, ia memerlukan banyak ruang kosong.

Pandangan

Sofa akordion dibahagikan kepada beberapa jenis. Mari kita pertimbangkan mereka dengan lebih terperinci.

Sudut

Jika sofa direka dengan sudut, ini tidak bermakna ia mesti diletakkan di sudut. Ia juga boleh diletakkan di sepanjang dinding, dengan itu mengezonkan bilik.... Model penjuru boleh mengandungi elemen terbina dalam - bar mini, meja, rak, kotak untuk peralatan tempat tidur.

Pengubahsuaian sudut boleh dilengkapi dengan modul tambahan dengan tempat duduk lanjutan dipanggil ottoman. Ia boleh mengambil masa sehingga ¼ daripada keseluruhan lebar produk, tetapi menonjol di hadapan tempat duduk. Lebar tempat tidur pada produk sedemikian jauh lebih besar, tetapi lebih banyak ruang diperlukan untuk pemasangannya. Di dalam ottoman terdapat laci yang luas di mana anda boleh menyimpan pakaian anda.

Penting! Jika produk mengandungi dua unit sudut, ia boleh kelihatan cantik dalam satu niche. Perlu diingat bahawa kebanyakan model sudut mengambil lebih banyak ruang daripada yang lurus, dan memerlukan bukan sahaja sudut bebas, tetapi juga ruang di sepanjang dua dinding bersebelahan.

Langsung

Model langsung - ia adalah klasik yang telah bertahan dalam ujian masa... Dalam kebanyakan situasi, produk sedemikian diletakkan terus ke dinding di tengah-tengah bilik. Reka bentuk mereka agak mudah - tiga elemen bingkai, tiga blok dalam tilam, sandaran belakang dan, dalam kebanyakan kes, tempat letak tangan, selalunya model dua tempat duduk. Walaupun kesederhanaan, terdapat banyak varian model sedemikian. Lebar tempat letak tangan, dan warna dan tekstur upholsteri, dan bahan yang ditutupi sofa, berbeza-beza.

Jenis konfigurasi "akordion" langsung yang berasingan ialah bersaiz kecil atau untuk kanak-kanak. Ia akan sesuai dengan sempurna ke dalam bilik di mana bayi tinggal, dan dari usia tertentu kanak-kanak itu akan dapat meletakkan dan memasang sofa mininya sendiri. Walau bagaimanapun, jika upholsteri bukan "kanak-kanak", sofa seperti itu juga boleh menampung orang dewasa, kerana panjangnya mencapai 1.95 m. Lebar standard sofa kecil ialah 1 m.

Sofa kerusi

"Akordion" bukan sahaja boleh menjadi sofa, tetapi juga kerusi berlengan yang boleh diletakkan mengikut prinsip yang sama. Kebanyakan pengeluar perabot (terutamanya ekonomi dan segmen pertengahan) menawarkan model dengan upholsteri yang sama, "akordion" lipat, supaya mereka boleh diletakkan di dalam bilik yang sama. Kerusi akordion selesa untuk seseorang bertubuh pendek tidur, lebar dan panjangnya mencukupi untuk seseorang duduk dengan selesa.

Katil sofa

Produk ini berbeza daripada sofa biasa dengan tempat duduk yang lebih panjang, iaitu bukan dua, tetapi tiga (dan lebih). Sehubungan itu, tempat tidur mereka lebih luas.Walaupun dalam dunia moden sempadan antara jenis perabot sangat kabur sehinggakan terdapat juga katil sofa single (lebar 120 cm), dan satu setengah dan dua. Oleh itu, kita hanya boleh ambil perhatian bahawa katil sofa adalah salah satu pengubahsuaian sofa, dan ini terhad kepada ini.

Arahan membuka dan melipat

Untuk membuka lipatan sofa, di dalamnya terdapat mekanisme transformasi "akordion", perlu mengangkat tempat duduk di bahagian bawah dan mendengar bunyi klik ciri yang dikeluarkan oleh kunci keselamatan, tariknya ke hadapan. Regangkan sehingga tempat duduk dan belakang dipanjangkan sepenuhnya. Anda harus mempunyai ruang tidur tiga petak - tempat duduk, sandaran belakang, dan permukaan belakang sandaran. Seterusnya, anda perlu membetulkan struktur yang terhasil pada pendirian, yang dibuka serentak dengan lipatan tempat duduk.

Melipat sofa lebih mudah. Tolak tempat tidur ke arah yang bertentangan sehingga ia membentuk bentuk sofa.

Bahan (edit)

Jika anda memilih sofa yang anda merancang untuk tidur setiap hari, maka setiap komponennya harus mempunyai margin keselamatan dan ketahanan yang paling besar. Kebanyakan akordion dilengkapi dengan komponen berikut:

 • bingkai diperbuat daripada keluli tahan karat atau berkekuatan tinggi, dirawat dengan sebatian anti-karat;
 • bahan untuk lamela atau lat adalah kayu konifer atau kayu birch, sementara ia mesti dikeringkan dengan baik;
 • blok mata air bebas digunakan sebagai pengisi, dan interlayer adalah busa poliuretana elastik;
 • banyak produk dilengkapi dengan penutup tekstil boleh tanggal yang boleh dibersihkan;
 • sofa yang benar-benar kuat dan boleh dipercayai dilapisi kain padat dengan tahap rintangan haus yang tinggi, ditutup dengan komposisi anti-kuku.

Penting! Harga yang terlalu rendah untuk perabot bermakna bahan murah digunakan untuk membuatnya, akibatnya, ia akan kehilangan ciri asalnya dengan cepat jika digunakan setiap hari.

Salah satu komponen utama sofa ialah bingkai. Kekuatannya bergantung pada ketahanan keseluruhan produk. Untuk sofa dengan mekanisme akordion gulung keluar atau tarik keluar, bingkai adalah kotak yang diperbuat daripada kayu padu, MDF atau papan serpai. Di samping itu, mesh logam atau profil aluminium digunakan.

Ia adalah sangat penting dari apa lamella dibuat. Untuk pembuatan mereka, kayu tidak selalu digunakan - ia boleh menjadi plastik, getah, polipropilena, papan lapis. Lamela getah dan polipropilena lebih padat dan tidak berkeriut. Adalah penting untuk menjelaskan berat maksimum untuk bingkai itu direka, terutamanya jika ia dirancang untuk tidur di atasnya untuk dua orang dewasa.

Bagi tilam, lebih baik memilih model dengan ortopedik. Dialah yang paling mempengaruhi kualiti tidur harian. Tilam ortopedik ialah sistem blok spring bebas dan pengisian buih poliuretana. dengan sempurna ketinggian tilam hendaklah 15 cm (tidak lebih rendah), tetapi anda harus bersedia untuk kedalaman sofa melebihi 1 m. Kemudian bilik itu juga mesti mempunyai kawasan yang diperlukan untuk menampung model sedemikian.

Kebanyakan pengeluar perabot memberi pelanggan peluang untuk memilih secara bebas bahan yang akan dilapisi di atas sofa yang mereka suka. Oleh itu, anda boleh memilih sama ada daripada sampel yang dibentangkan dalam katalog atau kawasan jualan, atau berdasarkan citarasa dan keperluan estetik anda sendiri. Bahan popular untuk upholsteri perabot adalah kulit (semula jadi dan eko), serta upholsteri kain - jacquard, permaidani, suede, kawanan, tikar, velor. Lebih kerap anda merancang untuk menggunakan sofa untuk tidur, lebih semula jadi dan tahan lama upholsteri itu.

Fabrik berasaskan kapas atau gentian linen tidak mengumpul elektrik statik dan tidak menarik habuk, tetapi bagi upholsteri sintetik yang gebu, ia dengan cepat menjadi tidak boleh digunakan kerana beban yang berterusan - ia mengelap, bersinar.

Dimensi (edit)

Tempat tidur di sofa "akordion" secara langsung bergantung pada panjang dan lebar (serta ketinggian) tilam yang dipasang di atasnya. Ia boleh mempunyai saiz katil single (130 atau 140 cm x 200 cm), satu setengah katil - 150 atau 160 x 200 cm, atau katil double besar - 170 atau 180x200 cm atau 200x200 cm.Jika anda bercadang untuk tidur di sofa untuk dua orang, maka model satu setengah katil dengan lebar 150 cm akan menjadi sempit, jadi fokus pada versi double. Memilih model, mengambil kira dimensi produk apabila dibuka, serta sama ada kawasan bilik anda membolehkan anda menampungnya.

Warna dan gaya

"Akordion" agak serba boleh, untuk dimuatkan ke dalam mana-mana gaya dalaman - dari moden kepada etnik. Walau bagaimanapun, kebanyakan model yang ditawarkan dengan mekanisme lipatan seperti itu kelihatan agak konservatif, jadi mereka kelihatan terbaik dalam bahagian dalaman minimalis atau klasik. Untuk ini, warna neutral sesuai - kelabu, kuning air, putih, susu.

Bagi penyelesaian warna, hari ini kebanyakan pengeluar mempunyai pilihan mana-mana warna dan tekstur upholsteri, anda boleh memesan dua penutup yang boleh diganti dengan warna yang berbeza untuk menukar persekitaran secara berkala tanpa menggantikan perabot di dalam bilik (dan sementara itu, bersihkan penutup pada masa yang sama).

Bagaimana untuk memilih yang betul?

Untuk menyemak kualiti produk yang anda sukai dari segi reka bentuk, bentuk dan saiz, anda perlu menilai perkara berikut:

 • kehadiran atau ketiadaan kecacatan yang boleh dilihat - bukan sahaja pada upholsteri, tetapi juga di dalam sofa: pada selat, bingkai, titik lampiran elemen; periksa sejauh mana jahitannya berkualiti tinggi, kesamarataannya - mereka tidak seharusnya "menonjol" keluar dari kain, menimbulkan benjolan;
 • bunyi, yang dibuat oleh mekanisme apabila melipat dan membuka lipat sofa, serta betapa lancar dan mudahnya ia berlaku;
 • kelajuan, dengan mana upholsteri itu kembali kepada penampilan asalnya selepas duduk di atas sofa; ia tidak sepatutnya mempunyai lubang, lekukan, ia tidak boleh gelembung, dan sebagainya.

Anda perlu memastikan itu mekanisme berfungsi sebagaimana mestinya - mengeluarkan klik ciri apabila dibuka dan dilipat. Ini bermakna kunci keselamatan memenuhi fungsinya. Pastikan anda bertanya kepada penjual sijil kualitiyang terdapat pada produk. Dan juga apabila membeli perabot, jaminan selama 18 bulan mesti disediakan. Jika anda ditawarkan tempoh jaminan yang lebih pendek atau tiada, cari peniaga lain. Kemungkinan besar, ini adalah produk substandard.

Petua operasi

Jika sofa dipilih mengikut keperluan untuk saiz dan bentuk, ia akan berfungsi untuk masa yang lebih lama. Sebelum anda pergi untuk memilih perabot, anda perlu mengukur bilik di mana ia akan ditempatkan, tentukan berapa meter persegi yang boleh diambil oleh sofa apabila dibuka. Hanya kemudian, berdasarkan data yang diperoleh, hadkan pemilihan kepada produk yang sepadan dengan parameter ini.

Nyatakan betapa mudahnya untuk membersihkan upholsteri, maksudnya ia perlu dilakukan... Dan juga anda pasti perlu mengetahui bahan apa yang diisi oleh tempat duduk dan belakang. Ini amat penting bagi penghidap alahan, kerana jika pemadat menyebabkan alahan, tidur di sofa sedemikian akan menjadi siksaan.

Contoh yang indah

Upholsteri dan kusyen asli adalah kemuncak model ringkas ini.

Sofa akordion dengan ottoman rona oren yang menyenangkan kelihatan sangat moden.

Upholsteri velor yang mulia, kaki hiasan dan kelengkapan gerabak menjadikan sofa ini sesuai untuk mana-mana bahagian dalam.

Sofa mini yang padat dan cantik sesuai dengan harmoni ke dalam bilik kanak-kanak.

Semakan ulasan pelanggan

Orang yang telah membeli sofa dengan mekanisme transformasi akordion, dalam majoriti, meninggalkan maklum balas positif mengenai pembelian, dan bukan sahaja dalam usaha mengejar, tetapi juga beberapa waktu selepas pembelian. Dalam penarafan model sofa lipat, "akordion" menduduki salah satu tempat utama.

Kemudahan penggunaan, kemudahan dilipat dan dibuka, kualiti tilam, dan tidur yang selesa diperhatikan. Dan juga pembeli menekankan kekuatan struktur selepas masa yang lama - 6, 8, 10 tahun selepas pembelian, walaupun pada hakikatnya sofa digunakan secara berterusan.Pengguna menyedari keperluan untuk membeli sofa dengan penutup boleh tanggal, kerana selepas membersihkan produk kelihatan seperti baru dibeli. Serta pembeli yang berpengalaman adalah dinasihatkan untuk mengambil kira ketinggian dan berat mereka yang akan tidur di sofa, kerana bagi orang yang tinggi atau berlebihan berat badan mungkin kecil atau sempit.

Terdapat juga ulasan negatif. Ia tidak disyorkan untuk membeli perkara seperti sofa daripada penjual yang tidak disahkan dan pada harga yang terlalu rendah. Untuk model menjadi kuat dan tahan lama, ia mesti diperbuat daripada bahan berkualiti yang tidak boleh murah. Oleh itu, jika penjual menawarkan anda diskaun yang ketara atau hanya produk dengan kos yang mencurigakan rendah, kemungkinan besar produk itu tidak akan berkhidmat kepada anda untuk masa yang sangat lama.

Gambaran keseluruhan sofa dengan mekanisme akordion dibentangkan di bawah.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah