Sofa

Bagaimana untuk memilih sofa "Eurobook" dengan blok spring?

Bagaimana untuk memilih sofa Eurobook dengan blok spring?
Kandungan
  1. Kelebihan dan kekurangan
  2. Varieti blok spring
  3. Jenis-jenis sofa
  4. Bagaimana untuk memilih?

Sofa dengan mekanisme Eurobook dan blok spring tergolong dalam kategori produk yang paling dituntut di kalangan pembeli. Perabot sedemikian mempunyai banyak kelebihan, ia berguna untuk kesihatan manusia dan boleh menggantikan katil standard. Walau bagaimanapun, anda perlu memahami perbezaan antara spesies, mengetahui kebaikan dan keburukan reka bentuk, serta nuansa pilihan.

Kelebihan dan kekurangan

Sofa dengan blok spring dan mekanisme Eurobook mempunyai kelebihan berikut:

  • daya tarikan estetik;
  • kekompakan apabila dilipat;
  • kebolehubahan penyelesaian warna;
  • pelbagai julat saiz;
  • perbezaan dalam penyelesaian reka bentuk;
  • ketersediaan untuk pelbagai pembeli.

Perabot ini dibezakan oleh kelancaran mekanisme transformasi. Ia mudah dan senyap dalam operasi, boleh dipercayai dan tahan lama. Dalam proses transformasi, sofa bertukar menjadi katil yang selesa untuk satu atau dua orang. Dalam kes ini, jenis pelaksanaan struktur boleh berbeza.

Sofa jenis ini selalunya dilengkapi dengan sistem storan dalaman. Di bawah tempat duduk mereka terdapat kotak yang luas untuk peralatan tempat tidur atau perkara lain yang diperlukan dalam kehidupan seharian. Bilangan petak boleh berbeza, serta kedalaman kotak itu sendiri. selain itu, perabot ini boleh digunakan sebagai katil tetamu atau sofa biasa.

Produk seperti ini boleh dipasang di premis untuk pelbagai tujuan. Mereka dapat menghiasi bahagian dalam ruang tamu, bilik tidur, dapur yang luas... Dan juga sofa dengan sistem Eurobook boleh menjadi perabot utama dalam bilik pelan terbuka. Dengan bantuan mereka, ruang bilik dibahagikan kepada zon, memperkenalkan organisasi yang tidak mengganggu ke dalamnya.

Tetapi perabot ini juga mempunyai beberapa kelemahan.Sebagai contoh, sofa sedemikian tidak boleh diletakkan berdekatan dengan dinding jika anda bercadang untuk menggunakannya secara berterusan baik sebagai sofa dan sebagai katil. Di samping itu, transformasi berterusan (membuka dan memasang semula) kehilangan elemen struktur dari semasa ke semasa.

Jika sofa diperbuat daripada bahan mentah yang murah, jangka hayatnya berkemungkinan besar tidak terlalu lama.

Ia juga buruk bahawa, apabila dibuka, tempat tidur mempunyai lekukan membujur di antara dua blok dermaga. Perbezaan dari mekanisme "buku" adalah prinsip pembukaan. Dalam kes ini, anda tidak perlu melipat blok, tetapi menaikkan salah satu daripadanya. Seorang kanak-kanak tidak dapat mengatasi pekerjaan sedemikian. Secara umum, mekanisme berjalan agak tahan lama, ia jarang pecah.

Varieti blok spring

Kini terdapat 2 jenis spring block yang digunakan dalam pembuatan perabot upholsteri. Setiap daripada mereka mempunyai ciri tersendiri, yang mempengaruhi prestasi produk.

Tanggungan

Blok spring jenis bergantung bukan ortopedik, kerana ia mempunyai reka bentuk di mana mata air disambungkan antara satu sama lain. Oleh itu, di bawah beban berat, bukan sahaja spring kerja ditekan, tetapi juga sebahagian besar yang lain. Tulang belakang manusia melentur dalam bentuk yang tidak semula jadi.

Unsur-unsur disusun secara menegak; ia mungkin berbeza dari segi saiz dan bentuk. Dijual, anda boleh mencari pilihan untuk jenis konvensional dan bicone. Jenis mata air kedua digunakan untuk meringankan berat struktur dan mengurangkan kos unsur logam. Mata air sedemikian kurang berkemungkinan pecah dan terbeban di bawah beban berat.

Tempat tidur di mata air bergantung boleh berbeza, tetapi terdapat sedikit faedah daripada berehat di atasnya. Seseorang jatuh ke dalam lubang, beban besar diletakkan pada tulang belakang. Hanya pangkal struktur mengehadkan tebukan di bawah berat pengguna. Jika mata air ini pecah, seluruh blok perlu diganti.

Bebas

Mata air ini mempunyai perbezaan visual daripada mata air mereka daripada jenis bergantung. Setiap daripadanya dibungkus dalam penutup berasingan yang diperbuat daripada tekstil bernafas khas. Dalam blok jenis ini, bukan mata air yang saling berkaitan, tetapi penutup. Disebabkan ini, hanya elemen yang berada di bawah beban dimasukkan ke dalam kerja.

Disebabkan ciri ini berjaya mencapai sokongan tulang belakang yang betul... Dalam blok sedemikian, tiada lubang terbentuk di bawah berat pengguna. Saiz dan jenis item mungkin berbeza. Dijual terdapat mata air bukan sahaja tunggal, tetapi juga jenis berganda (elemen tambahan saiz yang lebih kecil dimasukkan ke dalam yang berfungsi).

Autonomi mata air adalah titik lemah mereka. Mereka sering gagal, tetapi membenarkan penggantian elemen individu. Tidak perlu membuang keseluruhan blok, menggantikan spring yang rosak adalah mudah. Mata air adalah standard dan boleh dibeli dari kedai khusus.

Jenis-jenis sofa

Sofa dengan mekanisme Eurobook dan blok spring boleh dikelaskan mengikut beberapa kriteria. Mengikut jenis kekerasan, ia lembut, sederhana keras dan keras. Produk jenis pertama bukan ortopedik. Ini adalah sofa dengan blok bergantung yang terdiri daripada mata air besar.

Kekakuan sederhana sudah menunjukkan kesan ortopedik. Bilangan mata air tersebut setiap 1 persegi. m lebih lembut. Sofa keras mempunyai lebih banyak mata air. Lebih banyak mata air dan lebih kecil saiznya, lebih kaku produk. Spring jenis dua adalah yang paling boleh dipercayai dan tahan lama. Sofa dengan mata air sedemikian boleh menahan beban berat yang berat.

Mengikut jenis pelaksanaan, struktur kilang dengan bingkai logam adalah lurus dan bersudut. Model linear dibeli untuk mengatur bilik kecil. Yang sudut dibeli untuk ruang tamu dan premis jenis terbuka lain. Saiz tempat tidur sofa sangat berbeza yang dijual: 140x200, 200x160, 180x200 cm.

Terdapat model mengikut jenis transformasi biasa, serta dengan rollback. Reka bentuk yang terakhir dibezakan oleh kehadiran dinding belakang dalam bentuk sofa yang tidak dilipat. Mereka mudah kerana mereka tidak perlu dipindahkan semasa transformasi.

Dengan pengubahsuaian, sofa dibahagikan kepada pilihan dengan sokongan tersembunyi dan boleh dilihat. Kehadiran kaki memudahkan pembersihan di bawah sofa. Perabot sedemikian lebih mudah untuk bergerak dari satu tempat ke satu tempat. Dengan kehadiran elemen lain, sofa boleh didapati dengan atau tanpa tempat letak tangan. Dalam beberapa penjelmaan, peranan tempat letak tangan dimainkan oleh kusyen lembut yang diletakkan di sisi tempat duduk.

Bagaimana untuk memilih?

Apabila membeli, adalah penting untuk memeriksa bingkai dan bahan upholsteri model yang dipilih. Sebaik-baiknya, anda perlu mengambil pilihan sofa pada bingkai logam. Jika ini tidak dijual, lebih baik membeli perabot dengan asas kayu. MDF dan papan serpai adalah jangka pendek, kerana ia tidak direka untuk berat berat dan terbentang setiap hari. Bahan upholsteri terbaik ialah kulit asli atau tiruan. Model dengan upholsteri chennil dan kawanan telah membuktikan diri mereka dengan baik.

Di samping itu, anda harus memastikan bahawa blok spring boleh dipercayai berkaitan dengan tujuan produk. Jika anda memerlukan, sebagai contoh, sofa tetamu yang tidak akan digunakan setiap hari, anda boleh membeli produk dengan mata air bergantung. di mana kekerasan tidak boleh kurang daripada purata.

Jika anda memilih pilihan untuk tidur, anda harus melihat lebih dekat pada model dengan mata air bebas. Dalam kes ini, lebih baik mengambil produk sedemikian dengan jenis blok gabungan. Pada asasnya, ia adalah tikar dengan pelbagai jenis mata air yang diagihkan dengan cara tertentu di sekitar dasar blok. Bilangan mata air setiap 1 persegi. m dipilih berdasarkan kesihatan dan umur mereka sendiri.

Orang tua dan orang sakit tidak dinasihatkan untuk membeli pilihan untuk peningkatan ketegaran. Walaupun mereka boleh menahan banyak tekanan, mereka tidak sesuai untuk semua pembeli. Untuk mengambil versi anda sendiri, anda perlu mempunyai idea model mana yang dibenarkan atas sebab kesihatan. Pilihan terbaik ialah produk dengan ketegaran sederhana.

Apabila membeli, anda perlu menilai keselesaan tempat duduk. Berdecit, berguling, tenggelam tidak bercakap memihak kepada produk. Warna model dipadankan dengan penyelesaian latar belakang bahagian dalam bilik tertentu. Sofa harus menonjol dari latar belakang umum, tetapi tidak menonjol dari konsep reka bentuk keseluruhan. Reka bentuk, warna, hiasannya dipilih dengan mengambil kira gaya dalaman.

Mengenai mana yang lebih baik: blok spring atau PPU di sofa, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah