Sofa

Sofa dari IKEA

Sofa dari IKEA
Kandungan
 1. Keanehan
 2. Barisan pemain
 3. Arahan pemasangan
 4. Contoh di pedalaman
 5. Gambaran keseluruhan ulasan

Syarikat Belanda IKEA telah membangunkan pelbagai jenis sofa dengan reka bentuk, bentuk, saiz yang berbeza, menggunakan semua jenis mekanisme mengubah. Perabot jenama ini sentiasa popular kerana kemampuannya. Dalam artikel itu kami akan memberitahu anda tentang ciri-ciri struktur, memutuskan sama ada untuk membelinya, pertimbangkan rangkaian produk yang paling popular, dan berkenalan dengan pemasangan mereka.

Keanehan

Kumpulan syarikat Belanda untuk pengeluaran dan penjualan perabot telah diasaskan di Sweden pada pertengahan abad yang lalu oleh Ingvar Kamprad. Membuka kedai perabot di sebuah perkampungan Sweden, dia tidak dapat membayangkan bahawa ia akan menjadi permulaan sebuah syarikat yang berkuasa, dan pada tahun 2020 dia akan mempunyai 360 kedai di 30 negara di dunia, yang dikunjungi oleh kira-kira satu bilion orang setahun.

Walaupun populariti tinggi dan kehadiran pusat membeli-belah syarikat, pendapat tentang produknya agak bercanggah. Dunia terbahagi kepada mereka yang menganggapnya tawar dan mereka yang menyebutnya sebagai kesempurnaan kesederhanaan dan keanggunan praktikal. Sikap terhadap sofa syarikat ini juga tidak jelas.

Walau bagaimanapun, walaupun kesederhanaan model yang jelas, perabot upholsteri mendapat permintaan yang dicemburui di kalangan pengguna, dan ini berlaku atas beberapa sebab.

 • Sofa IKEA adalah berkualiti tinggi, modelnya dibangunkan mengikut semangat zaman. Mengikuti trend fesyen, satu pertiga daripada produk diperbaharui setiap tahun. Kos produk adalah lebih rendah daripada jenama terkenal lain. Apakah rahsia menjadikan pengeluaran lebih murah? Syarikat itu tidak menyembunyikan bahawa, untuk menggembirakan ahli ekologi, ia menggunakan bahan kitar semula untuk mencipta perabot, iaitu kayu kitar semula, logam, kaca, tekstil.
 • Pergi ke sofa di IKEA, sepanjang perjalanan, anda boleh membeli semuanya sekaligus untuk hiasan anda. Kedai adalah banyak bilik dengan bahagian dalam, yang disepadukan dengan perabot upholsteri. Anda bukan sahaja boleh memahami bagaimana model ini atau itu kelihatan di dalam bilik sebenar, tetapi juga cuba duduk atau berbaring di atasnya, menilai keselesaan.
 • Kos sofa juga dikurangkan kerana pemasangan sendiri. Produk dihantar ke rumah dalam bentuk pereka. Kit ini termasuk skema terperinci model bersama-sama dengan alat yang diperlukan. Memandangkan reka bentuknya ringkas dan mudah, tidak sukar untuk memasangnya walaupun untuk pembeli yang tidak bersedia.
 • Perjalanan di sofa yang menarik di IKEA boleh mengambil masa sepanjang hari, dan sudah di checkout, anda menyedari bahawa sepanjang perjalanan, untuk perabot baru, anda membeli sarung, selimut, bantal, lampu lantai dan banyak lagi perkara kecil yang menjadikan suasana di dalam bilik selesa di rumah.

Ciri utama sofa IKEA ialah reka bentuk yang ringkas dan ringkas. Ia sesuai untuk dalaman berteknologi tinggi, loteng, minimalis, serta persekitaran moden bercampur. Dalam pengeluaran sofa, walaupun menengah, tetapi bahan mentah semulajadi digunakan, yang selamat untuk ruang tamu.

Syarikat itu bertanggungjawab ke atas kualiti produknya dan memberi jaminan untuk perabot upholsteri sehingga 10 tahun.

Barisan pemain

Perbadanan itu mengeluarkan pelbagai jenis sofa, dengan mengambil kira semua jenis permintaan. Dijual, anda boleh menemui model bertimbang rasa padat untuk bilik kecil dan struktur besar yang boleh menampung syarikat besar. Perabot upholsteri pelbagai bentuk dan tujuan berfungsi pada waktu siang untuk berehat dan dibuka pada waktu malam menjadi katil double penuh untuk tidur. Mari kita pertimbangkan setiap jenis sofa secara berasingan, kita akan membincangkan model yang paling popular dengan lebih terperinci.

Standard

Sofa linear tradisional IKEA dibezakan dengan pelbagai jenis reka bentuk, bentuk dan saiz. Anda boleh membeli model dapur lipat kecil dengan tempat tidur, katil sofa gelongsor yang lengkap di mata air di ruang tamu. Untuk rehat siang di bilik tidur, sofa atau sofa sofa adalah sesuai. Julat warna reka bentuk standard dibezakan oleh tonaliti yang paling pelbagai. Produk boleh berwarna kelabu atau biru yang bergaya, merah jambu romantis, kuning air neutral atau oren dan kuning hangat.

Sofa pengubah boleh mengandungi kedua-dua mekanisme lipat dan boleh ditarik balik:

 • "Tick-tock" atau "eurobook";
 • "akordion";
 • "Dolphin";
 • mekanisme boleh ditarik balik;
 • kulit kerang Perancis;
 • sistem click-gag.

Sofa tradisional mempunyai pelbagai model.

 • "Bedinge". Sofa tiga tempat duduk standard yang kelihatan padat di luar. Terdapat bahagian linen. Set termasuk penutup dengan poket sisi. Tilam dengan isi buih poliuretana dilengkapi dengan mata air. Untuk meningkatkan keselesaan sepasang ke sofa, anda boleh membeli jenis chaise longue yang sama.
 • "Solsta". Katil sofa double. Apabila dilipat, ia mengambil kawasan kecil, yang membolehkannya terletak di dapur atau di dalam bilik dengan ruang terhad. Semasa dibuka, model itu bertukar menjadi katil double. Topi tilam diperbuat daripada bahan semula jadi, tidak bertolak ansur dengan pembersihan yang agresif, tidak boleh ditanggalkan.
 • Ingelstad. Model ini dihasilkan dalam dua saiz - untuk 2 dan 3 tempat duduk, yang membolehkan anda memilih sofa di dalam bilik dengan parameter yang berbeza. Produk ini mempunyai tempat duduk yang dalam, bingkai "rangka" diperbuat daripada rasuk pain dan lamela plastik. Tetapi tilam tidur dan penutup tilam tidak disertakan, ia boleh dibeli secara berasingan di kedai IKEA.

Sudut

Ramai orang lebih suka memasang sofa sudut di bahagian dalam mereka. Model sedemikian mempunyai tempat duduk yang mencukupi walaupun untuk keluarga besar, di samping itu, apabila dibuka, produk mempunyai ruang tidur yang luas.Produk perbadanan IKEA adalah moden, praktikal, berfungsi, reka bentuk sudutnya serba boleh, padat dan harga yang berpatutan.

Perabot upholsteri sudut dihasilkan secara bersiri, hampir semua model dalam ottoman mengandungi laci linen yang luas. Sofa dibekalkan dengan sarung. Mereka juga menghasilkan produk sudut kelas ekonomi untuk keluarga muda dan pangsapuri kecil.

Struktur sudut IKEA berbeza dalam pelbagai, dalam pelbagai jenis anda boleh menemui beberapa jenis model.

 • Sofa tradisional mempunyai garisan mengalir di bahagian luar. Sudut belakang mereka tersedia dengan kecondongan yang selesa, tempat letak tangan dipasang pada kedua-dua sisi.
 • Produk modular boleh menukar bentuk struktur umum dan sisi sudut atas permintaan pemilik.
 • Semua mekanisme yang diketahui digunakan untuk mengubah sofa.... Ini adalah pilihan seperti "dolphin", "eurobook" dan lain-lain.
 • Model berbeza mengikut tempat penggunaan di pedalaman. Sebagai contoh, produk untuk ruang tamu dan dapur akan mempunyai saiz dan komposisi upholsteri yang berbeza.
 • Reka bentuk dilengkapkan poket sisi, beberapa jenis dihasilkan dengan meja di tempat letak tangan.

Sofa sudut IKEA dibalut pada semua sisi, jadi ia boleh dipasang di sudut bilik dan di tengah.

 • "Bierbu". Sofa kulit yang cantik dalam warna susu, krim, hijau, coklat atau hitam apabila dibuka mempunyai ruang tidur yang besar. Kotak dobi terletak di bawah tempat duduk. Bingkai diperbuat daripada papan serpai dan papan lapis.

Untuk mencapai kelembutan sederhana tempat duduk dan sandaran, busa poliuretana digunakan sebagai pengisi dalam kombinasi dengan poliester.

 • "Monstad". Versi bajet sofa sudut terdiri daripada 4 elemen yang boleh dipasang sendiri dengan mudah. Jumlah berat struktur ialah 130 kg. Badan diperbuat daripada kayu pain dan spruce, penutupnya tidak boleh ditanggalkan, tetapi anda boleh membeli versi tambahan di kedai IKEA.

berbentuk U

Model berbentuk U yang besar direka untuk ruang tamu yang luas. Reka bentuk boleh merangkumi meja kecil yang selesa, mewujudkan zon selesa yang berasingan. Apabila dibuka, produk itu bertukar menjadi katil dengan kawasan yang besar. Kelebihan perabot jenis ini adalah seperti berikut:

 • Sofa berbentuk U mengezonkan ruang dengan sempurna;
 • ia praktikal dan ergonomik;
 • mudah berubah;
 • mengandungi sejumlah besar tempat untuk berehat dan tidur;
 • mempunyai penampilan bergaya yang cantik.

Kelemahannya termasuk volum yang mengagumkan yang tidak sesuai untuk setiap bilik. Untuk tidur di sofa sedemikian, anda masih perlu cuba untuk sampai ke kepala katil.

Model IKEA berbentuk U mempunyai jenis berikut:

 • sisi boleh mempunyai saiz yang sama atau berbeza;
 • tidak semua sofa boleh dilipat, ada yang hanya bertujuan untuk bersantai, tanpa fungsi tidur;
 • model dengan kerusi lipat menonjol;
 • sesetengah reka bentuk mempunyai elemen boleh tanggal.

Mari kita pertimbangkan model yang paling popular.

 • "Vimle"... Model berbentuk U enam tempat duduk dengan modul dalam dan rendah dengan ketinggian yang selesa, membolehkan anda duduk dengan selesa dan mudah keluar dari tempat duduk. Buih poliuretana yang sangat elastik dipilih sebagai pengisi, yang memberikan sokongan optimum untuk otot, membolehkan mereka berehat dan berehat. Termasuk penutup boleh tanggal, kain mudah dijaga, boleh dibasuh mesin.

 • Kivik. Sofa tujuh tempat duduk dengan bingkai diperbuat daripada papan gentian, kayu keras dan papan lapis. Buih poliuretana sejuk berdaya tahan tinggi yang mengandungi "memori" digunakan untuk mengisi tempat duduk dan kusyen. Set termasuk penutup tilam boleh tanggal yang diperbuat daripada fabrik dengan rintangan haus yang meningkat, penutup tidak luntur semasa mencuci dan tidak luntur di bawah sinar matahari.

Borang percuma

Model sofa IKEA selalunya jauh dari standard, antara pelbagai syarikat anda boleh menemui binaan mini kecil tunggal, sofa kecil dengan penyandar belakang dan pegangan tangan sewenang-wenangnya. Tetapi kebebasan terbesar dalam pembentukan kontur mempunyai produk modular. Dari satu set modul persegi dan segi empat tepat, mudah untuk memasang struktur yang mudah untuk setiap majlis khas (penerimaan tetamu, tidur, kawasan peribadi).

Komponen individu termasuk pouf, ottoman, kerusi berlengan dan elemen sudut, bahagian tidur dengan mekanisme mengubah. Setiap kali anda menukar modul, bentuk perabot baharu dicipta dan bahagian dalam dikemas kini. Saiz sofa modular bergantung pada skala bilik dan kehendak pembeli, yang memutuskan sendiri berapa banyak bahagian yang dia perlukan dan jenis yang sepatutnya.

Anda boleh membeli daripada 2 hingga 10 atau lebih elemen sofa masa depan, dan bergantung pada bilangannya, bentukkan versi lurus, sudut atau berbentuk U. Orang yang mempunyai imaginasi mampu mencipta bentuk bebas asli perabot upholsteri.

Adalah mudah untuk membeli tilam dengan bias ortopedik untuk kegunaan harian (untuk tidur) kepada struktur keratan di kedai syarikat. Beberapa reka bentuk modular boleh didapati dalam barisan IKEA.

 • "Lidgult". Model kulit warna merah yang cantik, terima kasih kepada spring jenis poket, sesuai dengan sempurna pada mana-mana kedudukan badan orang yang duduk. Kelembutan bantal diberikan oleh inti poliester. Punggung tinggi dan tempat letak tangan diletakkan untuk keselesaan maksimum. Chaise longue dengan penutup boleh dikunci mengandungi kotak penyimpanan untuk peralatan tempat tidur.

 • Vallentuna. Satu siri perabot modular berfungsi untuk ruang tamu. Kusyen spring poket meningkatkan prestasi struktur. Syarikat memberi mereka jaminan sehingga 10 tahun. Produk yang cantik dan selesa dengan penutup boleh tanggal boleh menghasilkan sofa yang luas dan selesa.

Almari-katil-sofa

Set perabot pelbagai fungsi asal (tiga dalam satu) amat diperlukan untuk pangsapuri kecil, studio, untuk keluarga besar yang memerlukan katil tambahan. Katil dikeluarkan untuk hari di dalam almari dan tidak membebankan ruang, dan pada waktu malam permukaan tidur yang selesa sedia untuk menerima pemilik. Semasa transformasi katil menjadi almari pakaian dan belakang, sofa tidak bergerak, dan pada siang hari ia adalah tempat berehat yang baik.

Untuk mengangkat katil ke dalam almari dalam model IKEA, dua jenis mekanisme digunakan.

 • Dengan mata air. Mekanisme ini adalah berdasarkan sifat mata air untuk memampatkan dan meluruskan. Dengan bantuan bolt, adalah mungkin untuk mengawal daya kerja produk, hanya dengan mengeluarkan beberapa spring apabila terdapat lebihan kuasa atau menambah struktur dengannya apabila ia tidak mencukupi.
 • Lif gas... Ia berfungsi dengan tekanan tinggi yang dihasilkan oleh gas termampat. Tolakan ringan sudah cukup - dan katil dengan lancar, tanpa usaha, bergerak ke atas, dan dari tekanan ringan pada permukaan katil - kembali ke bawah. Struktur diperbaiki dengan kunci.

Kerusi sofa

Sofa mini, serupa dengan kerusi berlengan lebar, dengan perubahan menjadi katil bujang, tersedia dalam reka bentuk IKEA dalam versi berbeza. Model dihasilkan dengan kaki, dengan atau tanpa roda, memasang kerusi pada dasar bingkai. Struktur disusun dengan cara yang berbeza, tetapi semuanya sangat mudah: hanya tarik tempat duduk ke arah anda dan sofa akan bertukar menjadi tempat tidur yang padat.

Kerusi sofa berdiri tidak lebih murah daripada katil bujang, tetapi mereka telah membuktikan diri mereka dengan baik di dalam bilik kecil di mana terdapat keperluan untuk melipat katil, membebaskan ruang untuk kehidupan pada siang hari. Sofa jenis ini dibeli sebagai katil tambahan untuk tetamu, dan sebagai perabot untuk kediaman musim panas.

Dalam pelbagai jenis IKEA, sofa-kerusi berlengan siri Liksele dan Vattviken amat popular.

Arahan pemasangan

Seperti yang telah disebutkan, produk dihantar ke rumah pengguna dalam bentuk kit pembinaan yang dibungkus dengan baik, disertai dengan arahan terperinci dan boleh difahami. Mengikut rajah yang dilampirkan, anda boleh memasang dan membuka sofa IKEA tanpa tekanan yang tidak perlu. Sebagai contoh, kami mencadangkan untuk memasang dan memasang model Bedinge.

 • Membongkar tilam... Gulungan itu digulung serapat mungkin, dan nampaknya produk itu tidak akan dapat mengambil bentuk yang betul tidak lama lagi. Tetapi sebenarnya, selepas membuka bungkusan dalam beberapa minit, tilam sedia untuk digunakan. Penutup lembut terdiri daripada dua bahagian (belakang dan tempat duduk), disambungkan dengan zip panjang. Tilam dilengkapi dengan penutup dan Velcro untuk dipasang pada tapak.
 • Kami membuka kotak dengan bingkai. Sifat laconic pembungkusan adalah mengejutkan: segala-galanya mencukupi, dan tidak ada yang berlebihan dalam set - ia mudah, mudah diakses dan difahami. Kami membuka arahan dan mula memasang.
 • Memasang kurungan adalah langkah yang agak sukar. Perkara utama di sini adalah untuk mengetahui alur mana yang digunakan oleh skru panjang, dan yang mana untuk dipasang dengan yang pendek. Malangnya, tiada penerangan terperinci tentang perkara ini dalam rajah, jadi kami memberi amaran kepada anda - anda harus bermula dengan butiran ringkas.
 • Seterusnya, kami menyambungkan tempat duduk ke belakang, seperti yang ditunjukkan dalam arahan. Tidak ada yang rumit dalam proses ini. Apabila kerja selesai, anda boleh mengagumi bingkai siap.
 • Ia kekal hanya untuk memasang tilam ke pangkalan yang dipasang... Dengan bantuan Velcro, ini dilakukan dengan mudah. Di atas penutup lembut kami meletakkan penutup yang disertakan dengan sofa. Sarungnya, seperti tilam, terdiri daripada dua bahagian, disambungkan dengan zip. Poket yang mudah disediakan di sisi produk, di mana anda boleh meletakkan telefon, alat kawalan jauh TV, buku dan perkara kecil lain.

Saya ingin perhatikan arahan yang boleh difahami dan boleh difahami, kesederhanaan perhimpunan, pertimbangan perhimpunan - semua butiran sudah cukup. Sebagai bonus, sepana kecil dan soket heksagon kekal sebagai kenang-kenangan. Setelah memasang sofa IKEA, anda faham bahawa ini adalah syarikat yang menyenangkan untuk berniaga.

Contoh di pedalaman

Syarikat itu membangunkan sejumlah besar model baharu setiap tahun, mengikuti aliran fesyen produknya. Perabot upholsteri disepadukan dengan sempurna ke dalam dalaman moden, yang kami cadangkan untuk dipertimbangkan dalam pilihan contoh.

 • Sofa modular bagus untuk keluarga muda yang bertenaga, yang tidak bertolak ansur dengan konservatisme dan dahagakan perubahan di kawasan pedalaman. Dengan bantuan modul, bentuk perabot upholsteri boleh diubah mengikut budi bicara anda.
 • warna putih mengembangkan ruang, mengisinya dengan udara dan cahaya. Syarikat itu sering beralih kepada pengeluaran model putih. Berikut adalah dua contoh, salah satunya ialah set perabot upholsteri yang besar dan bergaya, dan yang kedua ialah sofa sudut yang selesa dengan poket sisi yang selesa.
 • Terang sofa kulit tiruan aksen sepadan dengan reka bentuk yang tenang.
 • Barisan IKEA termasuk produk kompak untuk pangsapuri kecil, terbentang dengan cara yang paling mudah. Seseorang hanya perlu menarik tempat duduk ke arah anda, dan sofa, yang terdiri daripada tiga bahagian, mengembang menjadi katil empuk double.
 • Sarung perabot upholsteri IKEA - tema istimewa... Mereka menukar rupa sofa ringkas, menggayakannya untuk bahagian dalaman yang berbeza. Sebagai contoh, penutup berjalur bijaksana sesuai untuk reka bentuk klasik, dan cadar dengan cetakan bunga dan ruffles akan menekankan arah Provence.

Gambaran keseluruhan ulasan

Memandangkan kedai perabot IKEA dikunjungi secara aktif, Internet penuh dengan ulasan produk mereka. Selepas menganalisis sejumlah besar pendapat, anda boleh membuat beberapa kesimpulan daripada kenyataan pengguna. Terdapat kos produk yang berbeza-beza, yang, akibatnya, lebih mahal sedikit daripada model keluaran tempatan, tetapi jauh lebih murah daripada produk import. Ulasan tentang sofa itu sendiri sangat kontroversial: kerana anda bertuah. Sesetengah model mempunyai kualiti yang baik dan hayat perkhidmatan yang panjang, tempat tidur yang selesa.

Tetapi sesetengah pengguna ambil perhatian penenggelaman pantas tilam, lamela rapuh, mekanisme perubahan yang lemah. Selalunya, sofa mula berderit dari masa ke masa, dan tempat tidur menjadi tidak boleh digunakan.

Sarung tidak boleh dibasuh mesin, pembersihan lembut diperlukan, amaran dalam hal ini boleh didapati di laman web syarikat.

Laci dobi yang terbuka tidak dilindungi daripada habuk. Model-model itu jelas kekurangan kusyen untuk penginapan yang selesa di tempat duduk. Ulasan positif termasuk penampilan cantik sofa, mereka kelihatan moden dan bergaya. Ramai pengguna berpuas hati dengan kos bajet, keupayaan untuk menukar penutup, yang sentiasa tersedia di kedai IKEA.

Ramai orang menyukai reka bentuk laconic, minimalisme, kekompakan dan ringannya. Setelah mengkaji sebilangan besar pendapat mengenai produk IKEA, kami dapat menyimpulkan bahawa ini adalah syarikat perabot yang paling kontroversial, ulasan tentang kelebihan dan kekurangannya yang sama banyak. Anda boleh membeli sofa moden yang bergaya dengan sedikit wang, tetapi tiada siapa yang tahu berapa lama ia akan bertahan.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah