Sofa

Mekanisme untuk menukar sofa

Mekanisme untuk menukar sofa
Kandungan
 1. Jenis mekanisme lipatan, kebaikan dan keburukannya
 2. Kami mengambil kira bahagian lipat
 3. Ciri-ciri transformasi sofa sudut
 4. Mana yang hendak dipilih?

Sofa adalah sesuatu yang tidak dapat dilakukan oleh orang yang paling tidak menuntut sekalipun. Tetapi perbezaan utama di antara mereka bukanlah dalam reka bentuk, tetapi bagaimana perabot ini disusun di dalamnya. Dalam kata lain, dalam mekanisme transformasi, di mana ia bergantung, sama ada model tertentu akan dikutuk atau dikagumi.

Jenis mekanisme lipatan, kebaikan dan keburukannya

Terdapat beberapa pilihan untuk melipat mekanisme perabot upholsteri. Mereka mungkin lipat, gulung keluar, pusing. Mari kita lihat dengan lebih dekat pengubahsuaian ini.

Melipat

Jenis sofa "Buku" boleh dikembangkan kepada 2 kedudukan utama. Dalam salah satu daripadanya, ia digunakan pada siang hari, dan di sisi lain, ia berubah menjadi tempat tidur yang sudah siap. Untuk menjadikan "buku" sebagai kawasan tidur, anda perlu mengalihkan sandaran belakang.

Perlu difahami bahawa mesti ada banyak ruang kosong untuk objek terdekat, jika tidak, bahagian belakang tidak akan dapat mengambil kedudukan yang betul.

Susun atur disediakan bingkai kayu atau logam... Secara tradisinya, blok spring diletakkan pada bingkai ini. Dalam beberapa perkembangan moden, ia digantikan dengan getah getah atau busa. Tetapi penyelesaian musim bunga masih merupakan pilihan terbaik. Ia tahan lebih lama dan meningkatkan keselesaan perabot jenis ini.

Pengubahsuaian "buku" adalah mekanisme untuk mengubah sofa seperti "Klik-Klyak" dan "Tango". Pakar juga percaya bahawa ini adalah reka bentuk yang sama sekali, hanya dipromosikan oleh pengeluar yang berbeza.

Keanehannya ialah sandaran belakang boleh mengambil kedudukan pertengahan semasa terbentang.

Tidak mustahil untuk mencapai perkara yang sama apabila menggunakan "buku" mudah.

Kategori lipatan termasuk dan kulit kerang amerika... Dalam beberapa katalog dan bahan pengiklanan, ia dipanggil perkataan yang nyaring Sedaflex. Tempat tidur terbahagi kepada 2 bahagian yang jelas. Untuk membuka sofa dengan mekanisme sedemikian, semua bantal pertama kali dikeluarkan daripadanya. Dua bahagian dibentangkan secara bergilir-gilir, kerana secara teknikal mustahil untuk memindahkannya "dalam satu langkah".

Jenis mekanisme lipatan yang penting ialah dan "Akordion". Biasanya, bekas untuk meletakkan peralatan tempat tidur terletak di ceruk yang bersembunyi di bawah sofa. Penyelesaian sedemikian tahan lama dan boleh dikendalikan selama beberapa tahun berturut-turut. "Accordion" diubah dengan mudah dan tanpa masalah yang ketara.

Tetapi kerana semuanya akan bergerak ke hadapan, anda perlu memperuntukkan banyak ruang untuk transformasi.

Alternatifnya ialah Pantograph. Dia berada dalam klasifikasi lain dipanggil mekanisme "Tick-tock". Dalam versi ini, transformasi berlaku sama seperti "Eurobook". Walau bagaimanapun, tiada penggelek gulung keluar. Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, agak mungkin untuk mengalihkan sofa dengan mekanisme "berjalan" tanpa mereka, dan tidak terlalu sukar. Kerusi hanya ditarik ke atas, mengekalkannya di tengah.

Pengganti yang menyenangkan boleh "Puma"... Ini adalah reka bentuk asli dan agak selesa. Apabila sofa dengan mekanisme sedemikian dibentangkan, sebahagian daripadanya bergerak ke hadapan dan diletakkan pada sokongan khas. Selebihnya sofa diletakkan di ruang kosong.

Reka bentuk ini direka untuk kegunaan harian.

Mekanisme lipatan juga agak diminati. taip "Saber". Ia boleh dikembangkan sama ada sepenuhnya atau sebahagian. Sebagai tambahan kepada kotak linen, kelebihan penyelesaian ini adalah tempat tidur yang tinggi. Varian "saber" yang berbeza membayangkan peruntukan dua atau tiga bahagian. Prosedur operasi agak mudah:

 • melancarkan kerusi;
 • melabuhkan sandaran belakang ke hadapan;
 • menurunkan rak tambahan.

Untuk sofa gelongsor, ia masih digunakan secara berkala "Rama-rama". Penyelesaian ini mengambil ruang yang agak sedikit. Dan walaupun ini, tempat tidur yang lengkap disediakan. Di samping itu, rama-rama menambah rasa tarikan pada bilik.

Memandangkan reka bentuk mereka yang berbeza, mereka boleh digunakan dalam:

 • pejabat;
 • bilik untuk kanak-kanak;
 • kawasan tetamu.

Pelancaran

Satu lagi pengubahsuaian yang mungkin adalah "Eurobook". Mekanisme ini melibatkan membahagikan sofa kepada bingkai dan dua blok tambahan. Tempat duduk dipanjangkan, dan penyandar belakang, selepas sambungannya, diletakkan ke hadapan di tempat duduk yang dibebaskan. "Eurobook" kadangkala mempunyai tempat letak tangan. Tetapi anda boleh dengan mudah membeli model yang tidak ada sama sekali.

Pelancaran juga popular "Dolphin"... Penerangan bekerja dengan peranti sedemikian agak mudah. Mula-mula, gulungkan bahagian yang biasanya bersembunyi di bawah tempat duduk. Kemudian tarik pemegang khas ke arah anda - dan semuanya sudah siap sepenuhnya.

Beban maksimum pada sofa sedemikian ialah 200 kg.

Ia berbaloi untuk melihat dengan lebih dekat "Teleskop". Ia dibuka dengan menarik elemen bawah ke arah dirinya. Pergerakan bahagian akan berlaku satu demi satu, dan mereka akan secara konsisten berdiri di atas kaki mereka. Ketinggian kawasan tidur akan agak tinggi, dan mekanisme itu sendiri agak boleh dipercayai. Anda boleh menggunakannya dengan kerap, perlu diperhatikan laci linen.

Walau bagaimanapun, "teleskop" agak berat, dan mustahil untuk meringankannya tanpa menolak kelebihan sistem sedemikian.

Format mekanisme sofa "Venesia" cukup dekat dengan Dolphin. Bersedia untuk tidur melibatkan memanjangkan bahagian di bawah tempat duduk sepanjang jalan. Sejurus selepas ini, bantal di dalam akan bergerak ke ceruk kosong. Menggunakan perabot sedemikian agak mudah dan mudah.

"Venice" boleh digunakan dalam model lurus dan sudut, yang tidak mengambil banyak ruang.

Pusing

Mekanisme lipatan dengan giliran berubah sedikit dalam reka bentuk sofa itu sendiri. Satu-satunya keanehan ialah panjang tilam akan sama untuk semua struktur berputar. Tetapi cara pelancaran dan gelongsor tradisional membolehkan anda mempelbagaikan nilai ini. Mekanisme pembalikan biasa yang digunakan dalam perabot berfungsi seperti gunting. Mereka juga memanggilnya begitu - "Gunting".

Penyelesaian sedemikian membolehkan anda mengatur tempat tidur dengan cepat mengikut keinginan anda. Sofa dengan mekanisme pusing terbentang dalam beberapa saat.

Keputusan ini juga dibuktikan oleh fakta bahawa tidak akan ada penyelewengan, benjolan di permukaan.

Banyak pengeluar cuba melengkapkan perabot dengan mekanisme pusing dengan kotak untuk menyimpan linen. Apabila dibuka, bahagian individu boleh kelihatan seperti alas.

Contoh yang baik untuk katil sofa lipat dan buka putar ialah kulit kerang Perancis. Semua kusyen tempat duduk mesti ditanggalkan sebelum digunakan. Proses bersarang mengambil 3 langkah utama. kulit kerang Itali (dia ialah "Othello") akan menjadi lebih mahal, tetapi pada masa yang sama ia juga lebih dipercayai. Ia tidak perlu mengeluarkan bantal untuk membuka struktur.

Kelebihan mana-mana penyelesaian berputar boleh dipertimbangkan:

 • kesederhanaan (tidak perlu menyelidiki nuansa sistem yang lebih kompleks);
 • tidak perlu menutup sofa setiap hari, lipat katil;
 • platform yang sekata dan lembut tanpa sebarang pembahagian (beginilah ia akan berputar dengan lancar);
 • murahnya perbandingan mekanisme (ini adalah tipikal walaupun untuk sampel import terkini);
 • boleh digunakan pada lantai sensitif calar;
 • rasa kebaharuan (kerana penyelesaian sedemikian jarang digunakan hari ini);
 • kemudahan untuk keluarga di mana orang dewasa bekerja dalam syif yang berbeza;
 • ruang yang luas (jika hanya seorang yang akan menggunakan sofa).

Dan juga ini cara yang bagus untuk mengatur tempat tidur untuk tetamu.

Memandangkan klasifikasi mekanisme sofa yang berbeza, anda boleh mempertimbangkan pengubahsuaian lain. Pilihan mengangkat sering digunakan. Semua variasi di mana sistem pengangkat digunakan disatukan oleh nama kolektif biasa "kerusi". Selain unit angkat itu sendiri, terdapat pelbagai pilihan di sini.

Daripada jumlah ini, yang berikut harus dinamakan:

 • perubahan fleksibel dalam kedudukan belakang (dengan tetapan sudut yang tepat);
 • tempat letak kaki (ketinggiannya boleh laras);
 • perubahan konfigurasi yang lancar;
 • bantal dalaman.

Bagi orang yang mempunyai bajet yang kukuh, cuba memilih pilihan terbaik dan paling mewah, pereka menasihatkan kerusi malas. Sebenarnya, hanya ada satu kelemahan asas skim sedemikian - ia sangat mahal. Terdapat beberapa jenis mekanisme. Mereka menentukan kerumitan dan reka bentuk. Kadangkala beberapa peranti sedemikian digunakan serentak untuk blok individu, yang membolehkan beberapa orang yang duduk melaraskan kedudukan mereka sendiri secara individu.

Recliners telah lama diiktiraf sebagai penyelesaian yang paling selesa untuk mengoptimumkan tempat percutian. Ia disesuaikan dengan sempurna kepada anatomi pengguna tertentu.

Malah berjumpa reka bentuk dengan pemacu elektrik. Motor elektrik berkualiti tinggi membolehkan anda menukar kedudukan dengan lancar, tanpa menghabiskan sebarang usaha fizikal. Perabot sedemikian mahal, tetapi mustahil untuk menggunakannya untuk tidur.

Pembinaan "Aknar" cukup dekat dengan "Venice" yang telah diterangkan. Ia adalah mekanisme teleskopik, dibahagikan kepada 3 bahagian. Ia digunakan secara aktif bukan sahaja di sofa, tetapi juga di kerusi berlengan. Lantai papan lapis diletakkan di atas blok logam. Keseluruhan pemasangan juga diperkukuh dengan bingkai yang diperbuat daripada kayu konifer pepejal.

Sofa dengan "Aknar" sesuai untuk kegunaan harian. Untuk mengubahnya menjadi tempat tidur, anda perlu memanjangkan pangkal tempat duduk secara teleskopik. Ini adalah bahagian tengah dan bahagian kaki kawasan tidur.Pada masa yang sama, sandaran kepala dilanjutkan, yang disambungkan ke bahagian tengah dengan menggunakan engsel. Unit kaki dilengkapi dengan Dolphin, yang mengekalkan ketinggian tempat tidur pada paras tempat duduk.

"Konrad" hampir sepenuhnya bertepatan dalam reka bentuk dengan mekanisme teleskopik. Tetapi terdapat juga perbezaan tertentu - tempat tidur dalam versi ini ternyata sedikit lebih tinggi. Lebih mudah menggunakan "Konrad". Kerosakan pada lantai dikecualikan sepenuhnya.

Daripada beberapa reka bentuk ini tidak mempunyai kelemahan yang ketara, kecuali yang subjektif semata-mata.

Perubahan kecil kepada "Konrad" bertukar mekanisme dalam "Kanggaru". Satu-satunya perbezaan yang ketara ialah ketinggian sokongan yang tinggi. Tidur di sofa akan lebih selesa. Anda hanya perlu memahami bahawa keselesaan yang lebih besar diterjemahkan kepada penurunan dalam kebolehpercayaan struktur. Walau bagaimanapun, jika pengilang melakukan semuanya dengan betul dan menggunakan bahan yang baik, ini tidak sepatutnya menyebabkan masalah.

Mekanisme "Caravan" membayangkan penggunaan rangka keluli. Apabila ia dibentangkan, ia ternyata menjadi tempat tidur yang besar seperti di atas katil kekal yang besar. Proses susun atur itu sendiri sangat cepat.

Beberapa pengubahsuaian boleh dibuka secara automatik.

Reka bentuk ini tidak mempunyai kelemahan yang ketara.

Kami mengambil kira bahagian lipat

Adalah penting untuk dipertimbangkan apabila membeli ke arah mana sofa diletakkan.

Melintang

Sofa lipat sisi paling kerap adalah sofa. Mereka sangat padat dalam kedudukan siang hari. Tetapi apabila malam tiba, tempat tidur yang selesa muncul. Tempat duduk dicondongkan ke tepi, dengan itu membuka laci linen. Apabila tempat letak tangan dilipat ke bawah, tilam bujur terbentuk. Produk ini sesuai untuk digunakan di dapur.

"Eurobook" juga boleh dilipat ke tepi, dan hampir semua jenis sofa lain. Mekanisme yang serupa juga adalah tipikal untuk mekanisme "Elf".... Intinya ialah tempat letak tangan sisi hanya diturunkan. Kemudian ia ditetapkan dalam kedudukan yang selesa, pada masa yang sama mencapai kesan ortopedik.

Pergerakan sisi adalah mudah di mana tiada cara untuk mengosongkan ruang di hadapan sofa itu sendiri.

membujur

Penyelesaian ini adalah lebih biasa. Tidak menghairankan - ia mudah dan mudah, tidak menyebabkan sebarang masalah kepada pengguna. Sofa lipat ke hadapan boleh dilengkapi dengan pelbagai mekanisme, ini adalah pilihan yang sesuai untuk pencinta pelbagai. Akhirnya, ia hanya persembahan yang paling biasa. Terdapat hanya satu kelemahan - tidak selalu mungkin untuk meletakkan sofa secara langsung, kadang-kadang ia menyusahkan atau bahkan berbahaya.

Ciri-ciri transformasi sofa sudut

Tetapi semua yang baru dikatakan terpakai untuk pembinaan langsung. Model sudut mempunyai spesifiknya sendiri. Jadi, sofa sudut dengan mekanisme roll-out boleh dilekatkan terus ke dinding. Pilihan ini menjimatkan ruang dan sesuai walaupun untuk bilik sederhana. Sofa sudut paling kerap dilengkapi dengan mekanisme jenis "Dolphin".

Penyelesaian ini menjamin permukaan rata dan pepejal. Dan juga sofa sudut biasanya dilengkapi dengan mekanisme berikut:

 • "Akordion";
 • "Eurobook";
 • kulit kerang Perancis;
 • kulit kerang Amerika.

"Eurobook" untuk sofa sudut sesuai dengan sempurna, terutamanya memandangkan peningkatan kebolehpercayaannya. Ikan lumba-lumba selesa dan selesa... Tetapi anda perlu memahami bahawa permaidani dalam kes ini akan sangat mengganggu. Itu mereka yang tidak akan tidur di sofa sudut sepanjang masa harus memilih reka bentuk Sedaflex.

Jika tiada pilihan khusus, anda perlu menyemak cara setiap mekanisme yang disenaraikan berfungsi - dan membuat pilihan terakhir.

Mana yang hendak dipilih?

Untuk membuat pilihan terbaik, anda mesti bertanya kepada diri sendiri beberapa soalan:

 • berapa banyak ruang yang akan dikhaskan untuk sofa apabila dilipat dan dibuka;
 • berapa kerap anda perlu meletakkannya;
 • sama ada tempat tidur diperlukan setiap hari atau untuk tetamu individu;
 • betapa beratnya beban itu;
 • adakah anda memerlukan tempat untuk linen;
 • apakah tahap harga;
 • yang diutamakan - kebolehpercayaan keseluruhan atau penjimatan kos.

Jika tiada makanan istimewa yang istimewa diperlukan, maka produk sistem "buku" harus diutamakan. Ini adalah penyelesaian yang mudah dan boleh dipercayai. Tetapi masih ada tolak - apabila memasang di tapak, anda perlu mengalihkan sofa dari dinding sedikit. Jika tidak, ia tidak akan berfungsi untuk membukanya.

Buku ini boleh digunakan dengan kerap dan merupakan salah satu reka bentuk yang paling boleh dipercayai. Walau bagaimanapun, anda perlu memahami bahawa di sofa sedemikian anda hanya boleh berbaring dan duduk.

Berfungsi dengan lebih fleksibel sistem "Tango". Ia juga dihargai kerana keupayaannya untuk menetapkan sandaran dalam kedudukan yang selesa. Selalu ada kotak untuk seluar dalam dalam model sedemikian. Transformer mempunyai saiz yang agak padat. Tetapi ramai pengguna memilih yang lain, pilihan yang mudah untuk tidur - "eurobook".

Terdapat banyak ruang kosong di sofa seperti ini. Niche untuk menyimpan barang sangat besar, dan tidak akan ada masalah di mana untuk meletakkan peralatan tempat tidur. Walau bagaimanapun, kelebihan reka bentuk ini akan pada masa yang sama kelemahannya. Tempat duduk yang besar tidak selesa untuk kanak-kanak dan juga untuk kebanyakan orang dewasa yang pendek.

Agak luas Dolphin yang popular secara amnya bagus... Walau bagaimanapun, mekanisme sedemikian akan memuatkan berat badan sofa. Yang itu hendaklah diperbuat daripada kayu pepejal. Jika tidak, hayat perkhidmatan keseluruhan akan menjadi terlalu singkat.

Penggunaan sofa yang kerap akan mengurangkan sumber mekanik yang sudah kecil.

"Pantographs" harus dipilih apabila perlu untuk melindungi lantai daripada kesan penggelek... Tetapi walaupun keadaan ini dan kemudahan susun atur cukup dibayangi oleh fakta bahawa tempat duduk akan sangat luas, dan ini tidak selalunya selesa.

Bagi kulit kerang Perancis, ia tidak sesuai untuk kegunaan harian. Sebaliknya, ia adalah penyelesaian bagi mereka yang ingin mengatur tempat pendaratan untuk diri mereka sendiri, kadang-kadang boleh dibuka.

Walau bagaimanapun, tidak perlu bergantung pada tidur yang sangat selesa. Permukaan tempat tidur tidak dapat dielakkan mengandungi penyelewengan. Jangka hayat keseluruhan juga tidak menggalakkan dalam banyak kes.

Banyak lagi yang dia ada sofa gulung klasik. Penyelesaian ini juga membolehkan anda menjamin kekompakan apabila dilipat; tetapi katil akan agak rendah. Tak semua orang macam ni. Dan dalam skema sedemikian, tidak ada cara untuk melarikan diri dari penggelek yang bergolek di atas lantai.

Pilihan yang lebih menarik ialah alat muzik regangan seperti belos. sofa "Accordion". Ia agak padat. Benar, transformasi Akordion memerlukan banyak ruang kosong; meletakkan linen di dalam juga tidak akan berfungsi, tetapi perabot itu akan bertahan lama.

Berkenaan model "Spartak", maka ini ialah kulit kerang Perancis yang dipertingkatkan. Ia juga berbeza daripada sampel asal dalam peningkatan kekuatan. Anda boleh menggunakan sofa dengan mekanisme Spartak dengan kerap, malah setiap hari, jika ada keperluan sedemikian.

Tempat tidur akan menjadi sangat selesa walaupun untuk orang yang paling berubah-ubah dan arif. Tetapi dalam kes ini, anda perlu mencari ruang simpanan tambahan untuk linen katil; Spartak juga tidak akan berpuas hati dengan mereka yang tidak mempunyai tempat untuk meletakkan bantal mereka.

Jika anda hanya menumpukan pada kelebihan yang tidak diragukan, maka anda mendapat cadangan berikut:

 • sofa gulung dan "Bunian" diperlukan oleh mereka yang ingin membeli perabot padat;
 • dari segi kebolehpercayaan, pemimpin yang tidak dipertikaikan adalah buku Eropah;
 • mereka yang memerlukan tempat duduk yang baik dan selesa perlu memilih "Tango";
 • tiada yang sama dalam ruang "Dolphin";
 • bagi mereka yang melengkapkan tempat tidur yang lengkap, adalah penting untuk membuat pilihan antara "Eurobook", "Tango" dan prestasi pelancaran;
 • untuk menjimatkan wang sebanyak mungkin dan tidak kehilangan kualiti, pembelian akan membantu "Buku";
 • apabila anda memerlukan ruang simpanan, anda perlu membeli sofa dengan mekanisme "Eurobook", "Tango" atau versi pelancaran tradisional.

  Video berikut membentangkan ulasan video sofa dengan mekanisme transformasi "Tango".

  tiada komen

  Fesyen

  kecantikan

  rumah