Sofa

Sofa berkaki: pelbagai jenis dan contoh di pedalaman

Sofa berkaki: pelbagai jenis dan contoh di pedalaman
Kandungan
 1. Keanehan
 2. Varieti
 3. Apakah kaki?
 4. Bahan (edit)
 5. Dimensi (edit)
 6. Gaya dan warna
 7. Bagaimana untuk memilih?
 8. Contoh yang indah di pedalaman

Sofa berkaki dianggap sebagai perabot yang praktikal dan boleh dipercayai. Ia lebih mudah untuk dipindahkan ke lokasi, dan habuk dan kotoran lebih mudah dibersihkan di bawahnya. Walau bagaimanapun, tidak semua jenis sokongan dicipta sama. Bahan dalam artikel ini akan membantu anda memahami ciri dan jenis sofa dengan kaki, dan juga memberitahu anda apa yang perlu dicari apabila memilih pilihan yang anda suka.

Keanehan

Sofa berkaki boleh menjadi sangat pelbagai. di mana jenis sokongan mungkin berbeza bukan sahaja dalam bentuk, tetapi juga ketinggian... Unsur sokongan struktur memberikan kestabilan, dan juga menghiasi produk. Selalunya mereka adalah alat untuk menonjolkan gaya dalaman tertentu. Atas sebab ini, pilihan produk sedemikian perlu didekati dengan teliti.

Terima kasih kepada sokongan, apabila mengangkut sofa dari satu tempat ke tempat, bahan upholsteri di bahagian bawah struktur tidak haus. Kaki sofa menyediakan sokongan yang diperlukan dan bertanggungjawab untuk keselamatan produk. Mereka sama sekali tidak universal: elemen sokongan dipilih mengikut nisbah berat dengan struktur.

Selain itu, yang terbaik daripada mereka mempunyai salutan anti geseran dan tidak kasar.

Varieti

Hari ini tanda dagangan memberikan kepada pembeli pelbagai jenis reka bentuk perabot upholsteri yang memukau pembeli yang paling arif. Produk berbeza dari segi bentuk, jenis mekanisme transformasi, saiz, kefungsian dan tahap keselesaan untuk pengguna. Pelbagai pasaran boleh dikelaskan mengikut beberapa kriteria.

Sebagai contoh, barisan dibahagikan kepada produk dengan dan tanpa tempat letak tangan. Pilihan jenis pertama boleh menjadi keras dan lembut, nipis dan besar, standard dan berfungsi. Selalunya, item ini dilengkapi dengan countertop dan sistem storan dalaman. Di samping itu, tempat letak tangan juga boleh menjadi penganjur untuk sofa, membentuk satu set meja dan pouf yang terletak di bawahnya.

Mengikut borang

Semua jenis sofa dengan kaki yang diketahui terbahagi kepada 5 jenis, pada masa yang sama, produk setiap kumpulan mempunyai ciri-ciri mereka sendiri.

 • Sofa lurus Mereka dicirikan oleh bentuk linear, sesuai untuk penempatan di sepanjang dinding dan di tengah-tengah bilik, dilengkapi dengan kerusi berlengan yang selesa. Mereka boleh mempunyai konfigurasi dan ketinggian belakang yang berbeza; dengan kehadiran upholsteri mahal, mereka kelihatan kukuh dan mengagumkan di pedalaman.
 • Sudut - dibahagikan kepada 2 kumpulan besar: berbentuk L dan berbentuk U. Kedua-duanya mampu mengezonkan ruang, menandakan sempadan kawasan berfungsi tertentu. Penampilan mereka boleh berbeza, elemen sudut boleh menjadi pouf, ottoman, bar mini, meja.
 • Model jejari di kaki tidak lebih daripada sofa bulat. Mereka dipasang terutamanya di tengah-tengah bilik, mewujudkan kawasan tetamu yang selesa. Pengubahsuaian ini bersaiz besar dan dengan tahap kefungsian yang berbeza-beza, biasanya lembut dan besar.
 • Analog bulat pada kaki adalah model transformer. Apabila dipasang, ia adalah dalam bentuk separuh bulatan, dilengkapi dengan bahagian belakang konfigurasi yang berbeza, tetapi jarang dilengkapi dengan tempat letak tangan. Apabila ia terbentang, ia bertukar menjadi bulatan, manakala bilangan blok yang membentuk tempat tidur mungkin berbeza-beza.
 • Sofa modular pada kaki terdiri daripada satu set perabot upholsteri atau bahagian individu. Mereka dipasang mengikut budi bicara mereka sendiri, memerintahkan penjual untuk memasang model yang dihasilkan. Di samping itu, produk boleh dijual tanpa penetapan tegar, yang membolehkan anda mengubah model reka bentuk mengikut kehendak anda.

Mengikut jenis pembinaan

Mengikut jenis pembinaan, pengubahsuaian dibahagikan kepada model pegun dan boleh diubah. Produk jenis pertama tidak menyediakan untuk dibuka, bagaimanapun, mereka boleh dilengkapi dengan sistem storan terbina dalam. Mereka dibeli untuk tempat duduk, melengkapkan mereka dengan bilik kecil di rumah mereka.

Perabot sedemikian boleh menjadi miniatur sepenuhnya, yang membolehkan anda meletakkan model mini pada gazebo kaca, loggia dan balkoni.

Analog dengan mekanisme transformasi mempunyai tempat tidur. Apabila ia terbentang, sofa seperti itu bertukar menjadi katil yang lengkap, dan kadang-kadang juga ortopedik, kerana ia dibekalkan dengan tilam ortopedik. Reka bentuk lain direka hanya untuk keselesaan pengguna, dan oleh itu tidak mempunyai asas tegar yang optimum, ia adalah sebesar mungkin, ia adalah modular, keratan dan juga tingkap teluk.

Mekanisme untuk menukar sofa ialah lipat, boleh ditarik balik, gulung keluar, angkat, pusing, lipat.

Sofa lipat dengan kaki lebih selesa berbanding dengan analog tanpa sokongan. Terima kasih kepada elemen sokongan, bahagian belakang bahan upholsteri dipelihara. Sofa mengubah boleh menggabungkan fungsi sofa, katil, meja, kabinet.

Apakah kaki?

Elemen sokongan struktur adalah berbeza. Mengikut jenis pelaksanaan, ia boleh menjadi pegun dan boleh laras. Produk kumpulan kedua dianggap sebagai mekanisme sokongan universal, kerana ia membolehkan anda meratakan perabot walaupun pada asas yang tidak rata. Elemen boleh laras adalah mekanisme skru, ia mudah dikendalikan.

selain itu, sokongan sofa boleh menjadi roller. Malah, ini adalah elemen dalam bentuk roda yang meningkatkan mobiliti struktur, dan juga menghalang kerosakan pada penutup lantai. Kaki penggelek bertanggungjawab untuk pergerakan sofa yang tenang, rintangan kepada tekanan mekanikal yang ketara. Mengikut jenis pelaksanaan, mereka berputar dan linear, mengikut unit sokongan - galas dan lengan, mengikut jenis penempatan - luaran dan tersembunyi.

Dengan reka bentuk, elemen sokongan adalah ketat berfungsi dan berfungsi dan hiasan.

Mengikut jenis bahan pembuatan - kayu dan logam. Dalam kes ini, pilihan logam boleh bersalut krom atau anodized.

Dari segi ketinggian dan bentuk kaki, sofa boleh berada pada sokongan tinggi, rendah, nipis, lebar, segi empat tepat, kon.

Pada masa yang sama, kaki yang panjang dan berukir diperbuat daripada kayu.

Bahan (edit)

Bahan mentah yang berbeza digunakan dalam pengeluaran perabot upholsteri. Bingkai sofa diperbuat daripada kayu (ok, beech, birch) dan logam (keluli dan aluminium). Sebagai tambahan kepada kayu itu sendiri, produk pemprosesannya (papan lapis, MDF dan papan serpai) sering digunakan dalam pengeluaran. Sebagai pengisi, buih poliuretana, bulu sintetik, dan blok spring digunakan. Dalam kes ini, jenis tempat tidur boleh dibuat daripada gabungan bahan tanpa spring dan spring-loaded.

Sofa disarung dengan kulit asli dan tiruan, sebagai tambahan kepada mereka, tekstil digunakan dalam pengeluaran perabot upholsteri: kawanan, permaidani perabot, velor, jacquard, baldu, chenille.

Jenis upholsteri tekstil yang terbaik ialah kawanan. Ia adalah salutan kalis vandal yang tahan terhadap kuku haiwan kesayangan, lelasan dan kelembapan.

Sokongan untuk sofa adalah kayu, logam (besi, konkrit bertetulang, besi tuang). Bergantung pada ini, mereka mungkin mempunyai penyaduran krom atau tidak.

Dimensi (edit)

Dimensi sofa dengan kaki mungkin berbeza-beza. Model bersaiz kecil, direka untuk 1 orang, boleh berukuran kira-kira 1-1.5 m apabila dipasang. Model lain kelihatan seperti katil kerusi, berbeza dalam mekanisme transformasi lipat ke hadapan. Tempat tidur untuk produk sedemikian adalah purata 1.5 m (untuk model kanak-kanak) dan 1.8 m (untuk produk untuk orang dewasa).

Sofa kecil boleh mempunyai tempat duduk sempit dengan kedalaman purata 45 cm. Pengubahsuaian lain lebih selesa, kedalaman tempat duduknya ialah 60-80 cm dengan lebar 1.2-1.5 m. Dimensi tempat tidur untuk analog dua dan tiga kali ganda lebih daripada 2 m. struktur pegun adalah kira-kira 2 m.

Ketinggian standard dari lantai ke tempat duduk ialah 45 cm. Ketinggian sandaran mungkin berbeza-beza. Model tinggi sering mencapai 1-1.15 m, perabot rendah adalah kira-kira 70-80 cm tinggi dari lantai ke tepi belakang. Ketinggian elemen sokongan boleh berbeza. Ketebalan tempat letak tangan berbeza dari 10 hingga 25 cm, dengan beberapa jenis ia lebih besar.

Gaya dan warna

Warna sofa untuk hiasan dalaman boleh berbeza, tetapi pada masa yang sama ia dipilih berdasarkan penyelesaian latar belakang dan naungan perabot sedia ada untuk bilik tertentu di kediaman. Hari ini, warna sofa yang bergaya dipertimbangkan kuning air, berkrim, kelabu muda, pistachio, grafit dan coklat.

Model dalam warna biru, wain dan oren akan menjadi aksen terang di pedalaman.

Yang paling bergaya ialah beberapa arah reka bentuk, seperti berteknologi tinggi, moden, loteng, chalet, brutalisme, art deco, minimalism dan gaya Scandinavia. Sofa, dicipta dalam gaya yang berbeza, berbeza dalam bentuk dan warna, tetapi mereka juga mempunyai ciri umum: dalam kebanyakan kes, mereka mempunyai upholsteri biasa dengan tekstur yang menyenangkan, dan juga berbeza dalam kaki sederhana dan rendah. Kebanyakannya ditutup dengan penyaduran krom. Model gaya klasik dibezakan oleh hiasan yang kaya dan ukiran elemen sokongan.

Bagaimana untuk memilih?

Apabila memilih sofa dengan kaki, anda perlu memberi perhatian kepada beberapa nuansa:

 • kedalaman tempat duduk, ketinggian dan kecondongan sandaran belakang, keselesaan tempat duduk;
 • fungsi - kehadiran katil dan kotak untuk linen;
 • kepraktisan mekanisme transformasi (untuk model boleh dikembangkan);
 • kehadiran pad lembut pada kaki, memanjangkan hayat perkhidmatan mereka;
 • kebolehpercayaan dan ketahanan bahan untuk pembuatan kaki sokongan;
 • reka bentuk struktur, bentuknya, sepadan dengan perabot sedia ada;
 • skema warna dan jenis tekstur, memilih mengikut reka bentuk dalaman bilik tertentu;
 • dimensi sofa, dengan mengambil kira dimensi bilik tertentu;
 • reputasi penjual, kualiti bingkai dan bahan upholsteri.

Di samping itu, gaya dalaman juga penting. Anda perlu membeli sofa dengan mengambil kira gaya yang dipilih di mana bilik tertentu sedang disediakan.

Contoh yang indah di pedalaman

Kami menawarkan 10 idea bergaya untuk menghias bahagian dalam dengan sofa yang cantik dan berfungsi dengan kaki.

 • Contoh memilih sofa modular dengan bantal untuk mengatur kawasan tetamu.
 • Sofa dengan tempat letak tangan kayu dan kaki yang kuat. Produk adalah elemen utama ruang tamu.
 • Model dalam gaya moden. Digunakan untuk pengezonan ruang terbuka.
 • Sofa dengan sisi bulat dan kaki emas sebagai aksen ekspresif di ruang tamu.
 • Sofa kulit dengan kusyen tempat duduk dan belakang yang menggariskan sempadan kawasan tetamu.
 • Pilihan sofa dengan kaki berhias dan tempat letak tangan untuk mengatur bilik yang terang.
 • Sebuah sofa dengan pengganding gerabak dan kaki kerinting, dipilih untuk mewujudkan suasana yang selesa di rumah desa.
  • Menghiasi ruang tetamu dengan perabot kompak pada kaki kayu.
  • Perabot modular di pedalaman rumah pelan terbuka. Memilih sofa untuk rumah desa.
  • Sofa dengan kusyen hiasan dan kaki putih, dipilih untuk menghiasi ruang tamu yang terang.

  Gambaran keseluruhan sofa pada kaki tinggi dengan tempat tidur lebih jauh.

  tiada komen

  Fesyen

  kecantikan

  rumah