Sofa

Bagaimana untuk membuka buku sofa?

Bagaimana untuk membuka buku sofa?
Kandungan
 1. Ciri-ciri mekanisme
 2. Kelebihan mekanisme
 3. Persediaan dalam kerja
 4. Arahan langkah demi langkah

Dalam sesetengah kes, walaupun dengan sofa kecil, kesukaran mungkin timbul semasa pengangkutan atau pengeluaran, dan apa yang boleh kita katakan tentang pengubahsuaian yang mempunyai dimensi besar. Perabot besar perlu dibongkar untuk dimuatkan ke dalam mana-mana bukaan pintu. Dalam bentuk yang dibongkar, sofa lebih mudah dibawa, ia akan mudah dimuatkan di dalam kereta lif dan di belakang kereta. Tambahan yang besar juga ialah penghuraian akan menjimatkan ruang dalam badan, di mana perkara lain boleh dimuatkan.

Ciri-ciri mekanisme

Sofa itu memperoleh namanya "buku" kerana fakta bahawa mekanisme ini dibuka menyerupai buku terbuka. Mekanisme transformasi ini semakin popular di kalangan rakan senegara kita kerana kepraktisan, keselesaan dan kebolehpercayaannya. Elemen sofa dengan mekanisme transformasi "buku" ialah 2 penyokong besi atau kayu dengan peranti spring tetap atau jenis pengisi lain. Buku sofa boleh dengan mudah ditukar menjadi katil (uthmaniyyah, sofa) dan kembali ke sofa melalui peranti engsel biasa.

 1. Untuk membentangkan sofa, anda perlu menaikkan kerusi sehingga ia berbunyi klik, kemudian tempat duduk diturunkan.
 2. "Sofa-book" dipasang dalam susunan terbalik: tempat duduk dinaikkan semula, bunyi klik kedengaran, dan kemudian strukturnya dilipat.

Agar sofa tersebar dengan mudah dan bebas, perlu memasangnya pada jarak tertentu dari dinding. Hasil daripada penjelmaan itu, tempat yang rata untuk tidur dengan hanya satu sendi sepanjang permukaan akan terbentuk.

Kelebihan mekanisme

Antara kualiti positif utama "buku" adalah yang berikut.

 1. Mekanisme transformasi adalah mudah. Malah seorang kanak-kanak boleh mengendalikannya dengan mudah. Anda hanya perlu menaikkan kerusi dengan cepat dan mudah sehingga ia berbunyi klik dan menurunkannya ke bawah.
 2. Berdiri dengan selamat semasa transformasi, tidak bergerak. Lantai tidak calar.
 3. Muat secara bebas 2 orang.
 4. Niche yang luas akan sorok 2 bantal, selimut, cadar, cadar.

Kelemahan utama mekanisme adalah keperluan untuk mengatur perabot pada jarak jauh dari dinding. Jika tidak, sofa tidak boleh diubah, atau penutup dinding mungkin rosak apabila dibuka. Oleh kerana permukaan tempat tidur "sofa-book" dibentuk oleh tempat duduk dan belakang, kawasannya jauh dari sempurna. Pencinta "luas" memerlukan sedikit untuk menenangkan permintaan mereka sendiri dan menetap di tempat yang terhad, tetapi biasanya rata untuk tidur.

Persediaan dalam kerja

Setiap model sofa mempunyai teknik pembongkaran dan mekanisme transformasinya sendiri. Akibatnya, set alat yang diperlukan semasa membuka elemen struktur untuk pemuatan dan pengangkutan selanjutnya mungkin berbeza. Jika anda tidak tahu apa yang ada di dalam perabot anda, disyorkan untuk menyimpan alatan berikut:

 • sepana hujung terbuka untuk 10, 12 dan 14;
 • tang dan tang hidung panjang;
 • pemutar skru lurus dan Phillips;
 • pemutar skru dengan pelbagai muncung polihedron.

Dengan kit ini, anda boleh membuka perabot dengan mudah. Sebelum memulakan kerja, anda perlu menyediakan pita scotch dan filem regangan untuk membungkus elemen sofa, serta beg untuk pengikat, bolt, kacang, pencuci (jika perabot dibongkar untuk bergerak, dan bukan untuk dilupuskan).

Arahan langkah demi langkah

Untuk mengetahui cara membongkar "buku sofa" gaya lama anda harus mengkaji dengan teliti struktur dan mekanisme transformasinya. Sofa sedemikian termasuk 4 bahagian asas: sandaran, tempat duduk, kotak dan jalur sandaran. Sesetengah versi mempunyai sisi sisi dengan tempat letak tangan. Satu lagi pengubahsuaian yang lebih moden - "Eurobook", di mana kotak itu bertujuan untuk menyimpan peralatan tempat tidur.

Algoritma penghuraian adalah mudah.

 1. Di bahagian dalam, anda perlu mencari pengikat. Mereka kelihatan atau disamarkan oleh bahan upholsteri.
 2. Untuk mencari pengikat tersembunyi, anda perlu membuka tirai dengan berhati-hati, dan pada akhir kerja pemasangan, pasangkannya dengan kayu perabot.
 3. Panel sisi dicabut terlebih dahulu, kemudian tempat duduk, dan kemudian tempat duduk belakang itu sendiri.

Pada nota! Untuk versi Euro, anda perlu menanggalkan sandaran belakang bersama tempat duduk, kerana ia terletak pada sokongan yang sama.

Pembaikan mekanisme buku sofa lipat diberikan di bawah.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah