Sofa

Pembaikan mata air di sofa

Pembaikan mata air di sofa
Kandungan
 1. Punca dan penghapusan squeak
 2. Bagaimana hendak menarik?
 3. Bagaimana jika anda rosak?

Di antara pelbagai jenis perabot, sofa patut mendapat perhatian khusus, kerana ia berada di setiap apartmen dan rumah. Mungkin ini adalah perabot yang paling dituntut, barang inilah yang mengalami tekanan terbesar: duduk di sofa, kami menonton TV, berkomunikasi, menerima tetamu. Oleh itu, sama sekali tidak menghairankan bahawa dari masa ke masa, berada di bawah pengaruh berterusan berat badan manusia, komponen tertentu sofa gagal. Springs adalah tumit Achilles bagi setiap sofa, dan kebanyakan masalah timbul bersama mereka. Bagaimana untuk membaikinya, menghilangkan derit mereka - dan akan dibincangkan dalam artikel ini.

Punca dan penghapusan squeak

Blok spring adalah salah satu bahagian utama dalam sofa. Jika ia mula mengeluarkan bunyi yang tidak menyenangkan, dan ia menjadi kurang menyenangkan, tidak selesa untuk duduk di atasnya, maka itu semua tentang mata air. Terdapat beberapa sebab mengapa mereka mencicit:

 • blok spring kendur, dan mata air itu sendiri diregangkan;
 • staples yang menyambungkan blok spring telah longgar;
 • pengilang menjimatkan bahan lapisan, akibatnya, keseluruhan beban dipindahkan ke mata air, itulah sebabnya mereka tidak dapat menahan;
 • diperbuat daripada bahan mentah berkualiti rendah.

Sudah tentu, adalah mustahil untuk meramalkan dengan apa "mengisi" anda membeli sofa. Satu-satunya perkara yang akan membantu dalam kes ini ialah pembelian perabot di kedai khusus secara eksklusif dari pengeluar yang boleh dipercayai dan terkenal. Sudah tentu, semasa membeli, jangan lupa untuk mendapatkan kad jaminan dan resit. Mari kita bercakap tentang bagaimana untuk menghapuskan decitan logam yang menjengkelkan dan menjengkelkan.

 1. Anda perlu pergi ke blok spring dan tentukan apa yang berlaku kepadanya.
 2. Periksa secara visual dan pastikan unsur-unsur blok tidak rosak. Seterusnya, anda perlu memahami spring atau kurungan yang membuat berderit.
 3. Jika tiada patah atau patah yang kelihatan, cukup sekadar melincirkan keseluruhan blok spring dan semua elemen penyambung dan penetapan dengan baik. Hanya produk profesional dengan komposisi tertentu harus digunakan sebagai pelincir. Anda boleh membelinya di kedai perabot khusus. Ia tidak disyorkan untuk menggunakan ubat-ubatan buatan sendiri.

Ini adalah yang paling mudah, tetapi terdapat masalah dan kerosakan lain yang lebih serius. Ini akan dibincangkan kemudian dalam artikel, serta cara membetulkan semuanya.

Bagaimana hendak menarik?

Jika, semasa pemeriksaan visual struktur, didapati bahawa unsur-unsur blok kendur, ia perlu diketatkan. Pemulihan sofa dan pembaikan sekiranya berlaku penurunan unsur-unsur struktur adalah mungkin, anda juga boleh melakukannya sendiri. Untuk melakukan ini, anda memerlukan perkara berikut.

 • Sediakan bahan dan alatan - playar, pemutar skru, stapler, staples, sealant dan upholsteri.
 • Spring yang diregangkan mesti diputuskan. Dengan bantuan alat, kurungan dipisahkan, di mana spring dipegang.
 • Seterusnya, spring mesti diketatkan dengan tang., pasangkannya pada pendakap dan pasang semula di tempat asalnya.

Apabila pengetatan blok selesai, adalah dinasihatkan untuk menggantikan fabrik upholsteri dan bahan pelapik. Apa yang anda perlukan untuk melakukan proses yang agak mudah ini ialah stapler, pemutar skru dan kain. Getah buih khas boleh digunakan sebagai bahan pelapik.

Sekiranya masalah dengan blok spring timbul semasa tempoh jaminan masih sah, sudah tentu, anda tidak perlu melakukan pembaikan sendiri. Sebaik sahaja anda mendengar bunyi logam, ambil resit, kad waranti, sofa dan pergi ke pengilang atau wakil sahnya. Dalam kes ini, semua kerja pembaikan akan dilakukan oleh pakar syarikat secara percuma.

Bagaimana jika anda rosak?

Jika mata air di sofa sepenuhnya, sebahagiannya terbang keluar atau pecah sama sekali, adalah perlu untuk menggantikan keseluruhan struktur blok spring. Malangnya, tiada cara untuk mengetatkan atau membetulkan elemen. Masalahnya ialah apabila elemen blok pecah, terdapat kebarangkalian tinggi bahawa ia akan merosakkan bahan lapisan dan, akibatnya, upholsteri sofa dengan hujungnya yang tajam. Malangnya, adalah mustahil untuk meletakkan spring pecah pada mekanisme sofa tanpa kemahiran tertentu. Dalam kes ini, adalah disyorkan untuk menghubungi pembaikan sofa secara eksklusif.

Ia mungkin mahal, tetapi selepas penggantian profesional blok spring, sofa anda akan berkhidmat untuk anda untuk masa yang lama.

Seterusnya, tonton video tentang cara membaiki mata air di sofa.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah