Sofa

Bagaimana untuk memilih sofa rendah?

Bagaimana untuk memilih sofa rendah?
Kandungan
  1. Keanehan
  2. Pandangan
  3. Reka bentuk
  4. Petua Pemilihan

Apabila menyediakan ruang tamu atau bilik, seseorang ingin memilih perabot upholsteri yang bukan sahaja menghiasi bahagian dalam, tetapi juga selesa. Tetapi apakah perbezaan antara selesa dan menyusahkan, tidak ada jawapan yang pasti untuk soalan ini, kerana setiap orang mempunyai keperluan yang berbeza, tetapi masih mungkin untuk memilih sesuatu yang sama.

Sudah tentu, perkara pertama yang perlu diperhatikan ialah adakah selesa untuk duduk dan baring di atas sofa. Jangan teragak-agak untuk mencuba model di kedai. Mungkin, apabila membeli perabot, kebanyakan orang merancang untuk tidak menukarnya untuk masa yang lama, oleh itu ia juga patut mempertimbangkan betapa mudahnya sofa boleh dibentangkan dan dipasang, sama ada bingkainya boleh dipercayai, berapa ketinggiannya. Mari kita lihat lebih dekat cara memilih sofa rendah.

Keanehan

Ketinggian optimum sofa rendah dengan kedudukan tempat duduk untuk orang dewasa dianggap 90-100 cm. Ketinggian tempat duduk tidak boleh kurang daripada 40 cm. Dengan parameter sedemikian, badan akan berada dalam keadaan yang paling santai. Ia patut dipertimbangkan itu orang tua tidak sesuai untuk sofa rendah, sebaliknya, mereka memerlukan model tinggi yang mudah untuk berdiri.

Adalah disyorkan untuk memilih model dengan kesesuaian rendah bergantung pada tujuannya. Sofa yang direka untuk tidur dan sofa yang dirancang untuk berehat pada waktu siang adalah dua perkara yang berbeza. Tetapi keperluan umum untuk satu dan yang kedua ialah keselesaan dan tahap kelembutan yang diperlukan.

Sofa yang terlalu lembut atau terlalu keras boleh menjadi tidak selesa.

Pandangan

Sofa lipat, apabila dibuka, tidak mempunyai belakang, ia kelihatan seperti buku. Mudah kerana ia boleh digunakan untuk dua tujuan: untuk tidur dan duduk. Jika anda perlu tidur, model itu hanya terbentang. Anda juga boleh bersandar di belakang anda untuk duduk dan membaca buku. Kelebihan model ini ialah sesetengah reka bentuk mempunyai laci yang luas di mana ia mudah untuk menyimpan barang.

Model sudut bertingkat rendah berbeza dan mendapat manfaat daripada reka bentuk standard. Tambahan pertama, yang saya ingin perhatikan segera, adalah bentuknya - model, ditolak ke sudut, mengambil lebih sedikit ruang dan mempunyai bahagian tambahan untuk menyimpan barang dalam bentuk laci terbina dalam. Ia mudah untuk berehat di sofa sedemikian walaupun tanpa susun atur. Model sudut boleh menjadi kecil, jadi ia sesuai untuk ruang kecil.

Catatan! Bingkai yang diperbuat daripada kayu semula jadi adalah perabot klasik yang tidak boleh rosak. Sofa yang diperbuat daripada bahan seperti oak, beech, mahogani, larch adalah kuat dan boleh dipercayai.

Reka bentuk

Selain saiz dan kemudahan, apabila memilih sofa adalah penting bahawa ia sesuai dengan bahagian dalam bilik atau ruang tamu. Perlu memberi perhatian kepada warna, bingkai, bahan upholsteri. Penampilan sofa sepatutnya menarik, jadi anda tidak boleh memilih model ringan jika terdapat haiwan atau kanak-kanak di dalam rumah, kerana perabot itu perlu dicuci sepanjang masa.

Perabot harus dipilih bergantung pada reka bentuk bilik... Model rendah terutamanya ditemui dalam gaya Jepun - minimalisme adalah cirinya. Model mempunyai kotak untuk linen, beberapa bantal boleh tanggal, ia berfungsi.

Bergaya Teknologi tinggi upholsteri semestinya hitam dan putih, dan gaya moden membayangkan sofa dengan peranti tambahan: meja lipat, rak untuk buku dan lain-lain.

Petua Pemilihan

Apabila memilih sofa yang selesa untuk bilik atau ruang tamu, terdapat perkara penting yang perlu dipertimbangkan. Sebagai contoh, bingkai diperbuat daripada bahan apa. Bingkai logam yang paling boleh dipercayai, kerana ia berfungsi untuk masa yang lama.

Apakah pengisi yang digunakan. Jika sofa dibeli untuk tidur, maka lebih baik memilih model dengan mata air. Sofa dengan isi buih sangat selesa, tetapi dengan penggunaan biasa ia cepat merosot.

Supaya selepas beberapa ketika sofa menjadi lembut dan tidak memerah, anda harus memilih model yang diperbuat daripada busa lateks. Ia bernafas, mempunyai kesan ortopedik dan berfungsi selama bertahun-tahun. Untuk memilih sofa yang betul, anda harus memutuskan sama ada model itu akan digunakan untuk tidur. Jika ya, maka model yang mudah untuk dibentangkan akan dilakukan.

Jangan lupa bahawa sofa dibeli untuk masa yang lama, jadi jangan tergesa-gesa membuat pilihan. Mula-mula anda perlu membiasakan diri dengan ciri-cirinya secara terperinci, perhatikan perasaan anda. Lagipun, kualiti tidur dan rehat anda akan bergantung pada keputusan yang betul.

Gambaran keseluruhan model moden sofa rendah dibentangkan dalam video berikut.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah