Sofa

Bagaimana untuk menggantikan blok spring di sofa?

Bagaimana untuk menggantikan blok spring di sofa?
Kandungan
 1. Keperluan untuk penggantian
 2. Persediaan untuk bekerja
 3. Arahan langkah demi langkah
 4. Daripada kesimpulan

Malangnya, tiada yang kekal: dari masa ke masa, apa-apa perkara kehilangan penampilan menariknya atau gagal. Kenyataan ini terpakai sepenuhnya untuk perabot. Selalunya, dalam proses penggunaan yang berpanjangan, tempat duduk di permukaan sofa mula gagal. Ini menunjukkan bahawa mata air telah menjadi tidak boleh digunakan dan perlu diganti.

Terdapat beberapa cara untuk menyelesaikan masalah: beli sofa baharu, ambil pakar untuk membaikinya, atau cuba membaikinya sendiri. Dua pilihan pertama tidak akan menyebabkan kesukaran, tetapi kami akan mempertimbangkan yang ketiga dengan lebih terperinci.

Keperluan untuk penggantian

Isyarat pertama bahawa sudah tiba masanya untuk menggantikan mata air ialah kemunculan lekuk atau ketinggian pada permukaan tidur. Selepas itu, semakin banyak lingkaran secara beransur-ansur mula pecah, pada akhirnya rehat bertukar menjadi siksaan, otot tidak berehat, sistem muskuloskeletal tidak berehat selepas hari yang sukar, dan orang itu tidak mendapat cukup tidur.

Untuk mengelakkan ini, anda perlu memantau keadaan perabot untuk membaikinya pada tanda pertama kerosakan.

Pertimbangkan kes yang paling biasa di mana anda perlu menggantikan mata air di sofa.

 1. Kecacatan pembuatan lingkaran keluli, kualiti rendah logam yang digunakan dalam pembuatannya dan kerosakan lain yang tidak dapat dikesan melalui pemeriksaan visual pada masa pembelian - mereka hanya muncul dari semasa ke semasa.
 2. Produk telah berkhidmat untuk masa yang lama, dan dari masa ke masa, mata air telah kehilangan keanjalannya. Penggunaan perabot tidak lagi selesa, terutamanya jika ia digunakan untuk bersantai apabila dibuka.
 3. Blok spring terlalu keras, dan tidak selesa untuk berehat di sofa sedemikian. Kekakuan tidak boleh dilaraskan, tetapi anda perlu sama ada menukar elemen dalaman, atau meletakkan lapisan tambahan getah buih di bawah upholsteri.

Persediaan untuk bekerja

Anda perlu bersedia dengan teliti untuk pembaikan berkualiti tinggi terlebih dahulu.

Anda sepatutnya mempunyai stok elemen baharu untuk menggantikan elemen yang gagal dan semua alatan yang diperlukan dalam kerja.

Kami memutuskan mata air, di dalam sofa, dan beli di mana-mana tempat yang mudah (kedai, pasar atau melalui Internet).

  Jenis asas elemen spring

  Lihat

  Martabat

  keburukan

  Serpentine flat

  Kemudahan pembuatan, hayat perkhidmatan yang panjang, harga yang rendah.

  Dari masa ke masa, mereka mengendur, kehilangan keanjalan mereka, digunakan terutamanya pada model tidur.

  Pangkalan Bonnel bergantung pada musim bunga

  Kos yang berpatutan, mutu kerja yang agak tinggi, kualiti dan kemudahan yang baik.

  Selepas penggunaan yang berpanjangan, ia mungkin mula mengeluarkan bunyi luar; jika walaupun satu spring pecah, penggantian lengkap unit diperlukan.

  Blok spring autonomi

  Setiap lingkaran dipasang secara berasingan daripada yang lain, yang memastikan kemudahan pembaikan dan tahap keselesaan yang tinggi apabila dibuka dan dilipat.

  Kos yang tinggi

  Pembaikan sendiri akan menjimatkan jumlah yang besar untuk belanjawan keluarga, kerana anda tidak perlu membayar untuk perkhidmatan tuan. Selepas anda memutuskan mata air, anda harus menyediakan alat itu.

  Untuk menghapuskan kecacatan pada sofa di rumah, kami memerlukan alat berikut:

  • set pemutar skru;
  • sepana atau sepana boleh laras;
  • playar atau pemotong wayar untuk menanggalkan kurungan pengikat;
  • pisau atau gunting alat tulis untuk memotong bahan lapisan;
  • pita pengukur;
  • stapler, lebih baik untuk pembinaan, untuk mengamankan fabrik upholsteri selepas selesai kerja.

  Peringkat akhir penyediaan ialah pembelian tapak untuk spring dan getah buih. Blok spring dipasang pada papan lapis, lebih baik menggunakan bahan dengan ketebalan sekurang-kurangnya 8 mm.

  Pengisi perlu dibeli dengan ketebalan yang diperlukan, yang ditentukan selepas mengukur ketinggian asas dan mata air, tetapi jika saiz yang diperlukan tidak tersedia, anda boleh membeli yang lebih nipis dan meletakkannya dalam beberapa lapisan.

  Arahan langkah demi langkah

  Ia agak mudah untuk menggantikan blok spring dengan tangan anda sendiri, untuk ini anda perlu mengikuti arahan untuk melakukan kerja pembaikan.

  • Apabila mengubah suai sofa, panel sisi ditanggalkan terlebih dahulu. Ini dilakukan dengan sepana.
  • Kemudian upholsteri ditanggalkan, habuk yang terkumpul di sana selama bertahun-tahun beroperasi dibersihkan dengan teliti.
  • Ini diikuti dengan pemeriksaan reka bentuk sofa. Semasa penggunaan, rekahan boleh muncul pada rasuk, malah mungkin pecah akibat hentakan. Bar yang rosak mesti diganti, retak kecil boleh dibaiki dengan pad dan skru.
  • Langkah seterusnya: menggantikan asas papan lapis, jika ada keperluan untuk itu.
  • Kemudian kami menentukan elemen yang rosak dan membuat pembaikan bergantung pada jenis blok spring. Sama ada penggantian penuh atau tersuai. Dalam kes penggantian separa, mata air yang rosak diasingkan daripada yang berdiri berdekatan dengan tang dan yang baru diletakkan di tempatnya. Mata air diikat bersama dengan wayar. Ingat untuk membengkokkan wayar di dalam blok spring untuk keselamatan.
  • Pada akhirnya, anda perlu menyusun semula segala-galanya. Tempat tidur buih atau holofiber diletakkan pada blok yang telah dibaiki - ia lebih dipercayai dan tahan lebih lama.
  • Seterusnya, sofa ditutup dengan kain upholsteri, baru atau lama, tetapi sebelum ini dibersihkan daripada habuk dan kotoran.
  • Dinding sisi kembali ke tempatnya dan sofa yang telah diubah suai sedia untuk digunakan.

  Sekiranya semuanya dilakukan dengan betul, perabot berlapis akan berfungsi selama bertahun-tahun yang akan datang.

  Daripada kesimpulan

  Apabila memilih sofa, perhatikan jenis mata air yang digunakan di sana, kerana ketahanan produk bergantung pada ini.

  Sekiranya anda mengalami masalah belakang, sebaiknya dapatkan nasihat doktor anda terlebih dahulu. Dia akan menasihati di permukaan mana anda perlu tidur.

  Dan juga patut mengetahui jenis pengisi yang digunakan dalam pembuatan contoh ini. Model spring yang anda pilih akan menentukan harga akhir produk dan kemudahan pembaikan pada masa hadapan apabila ia diperlukan.

  Untuk maklumat tentang cara menukar spring, lihat video.

  tiada komen

  Fesyen

  kecantikan

  rumah