babi guinea

Semua tentang babi guinea: bagaimana rupa mereka, di mana mereka tinggal dan bagaimana untuk memeliharanya?

Semua tentang babi guinea: bagaimana rupa mereka, di mana mereka tinggal dan bagaimana untuk memeliharanya?
Kandungan
 1. Kisah asal usul
 2. Penerangan
 3. Cara hidup
 4. baka
 5. Kandungan rumah
 6. Pembiakan
 7. Fakta menarik
 8. Ulasan pemilik

Babi Guinea adalah haiwan peliharaan kecil. Tikus ini berhutang asal usulnya kepada genus babi. Perlu diingat bahawa mereka tidak ada kaitan dengan babi ladang. Habitat semula jadi ialah benua Amerika Selatan. Hari ini mereka sangat popular di kalangan pencinta haiwan, kerana sifat tenang mereka dan ketiadaan pencerobohan sepenuhnya terhadap manusia.

Kisah asal usul

Babi Guinea diketahui hidup di alam liar di Amerika Selatan. Dalam hal ini, puak-puak yang tinggal di kawasan ini memberikan sumbangan yang besar kepada penternakan haiwan ini. Ini berlaku beberapa ribu tahun yang lalu, kira-kira pada milenium kelima SM. Penduduk moden di bahagian utara Amerika Selatan menambahkan haiwan ini ke dalam makanan mereka.

Untuk beberapa lama, mamalia ini dianggap sebagai haiwan korban. Orang Inca mengorbankan babi guinea kepada tuhan matahari. Suku-suku Amerika Selatan mempunyai cinta khusus untuk tikus, yang mempunyai bulu putih atau coklat.

Di dunia moden, penternak telah membangunkan sejumlah besar baka baru. Mereka berjumlah kira-kira enam ribu spesies guinea pig. Haiwan kecil ini berasal dari Cavia aperea tschudi. Haiwan itu tinggal di wilayah moden Chile.

Nenek moyang babi guinea secara lahiriah mempunyai perbezaan yang ketara daripada haiwan peliharaan biasa kita. Ini disebabkan oleh keunikan habitat semula jadi. Haiwan mempunyai akses kepada asas makanan ternakan yang tepu dengan selulosa, tetapi kawasan itu sangat miskin untuk air.

Haiwan ini hidup dalam koloni kecil. Mereka memilih lubang yang agak luas di bawah tanah sebagai tempat tinggal.

Penerangan

Babi Guinea berasal dari keluarga tikus separuh kuku. Mereka mempunyai rupa dan struktur badan yang sesuai.

 • Bentuk badan tikus menyerupai silinder kecil. Panjangnya boleh mencapai 22 sentimeter. Kadang-kadang terdapat wakil saiz yang lebih besar.
 • Tulang belakang guinea pig adalah kompleks dan terdiri daripada vertebra serviks, lumbar, sakral, toraks dan ekor.
 • Tulang selangka pada haiwan ini tidak ada sama sekali, perkara yang sama berlaku untuk ekor.
 • Anak lelaki jauh lebih besar daripada separuh betina haiwan. Seekor babi guinea dewasa mempunyai berat purata 1.2 kilogram.
 • Anggota badan guinea pig adalah kecil. Kaki belakang lebih panjang daripada kaki depan.
 • Haiwan mempunyai tiga jari di kaki belakang mereka, dan empat di kaki depan mereka. Mereka kelihatan seperti kuku kecil.
 • Dalam seminggu, bulu haiwan itu boleh tumbuh setengah sentimeter.
 • Bentuk kepala sangat besar. Mempunyai tahap aktiviti otak yang tinggi.
 • Gigi haiwan tumbuh secara berterusan sepanjang hayat mereka. Dalam seminggu, gigi kacip boleh membesar sebanyak 1.5 milimeter. Mamalia ini mempunyai gigi yang sangat kuat, jadi haiwan itu mudah menggigit akar dan batang tumbuhan.
 • Proses penghadaman mengambil masa yang agak lama. Ini disebabkan oleh panjang organ yang besar.
 • Babi Guinea boleh didapati dengan bulu panjang dan pendek. Warna penutup tidak terhad kepada satu warna dan boleh dipelbagaikan.
 • Di alam liar, umur maksimum haiwan tidak melebihi tujuh tahun. Di rumah, ia ditentukan oleh penjagaan dan penyelenggaraan haiwan kesayangan yang betul. Jangka hayat tikus yang dijinakkan boleh mencapai lima belas tahun.

Cara hidup

Babi guinea liar adalah haiwan yang bertenaga; mereka biasanya menunjukkan aktiviti mereka pada waktu pagi hari atau pada waktu petang selepas matahari terbenam. Hampir mustahil untuk mengejutkan haiwan ini. Mereka resah dan lincah. Babi Guinea tinggal di kawasan pergunungan. Mereka juga boleh ditemui di kawasan hutan.

Jika haiwan tidak menemui lubang besar dan dalam, mereka melengkapkan diri mereka dengan kediaman dalam bentuk sarang. Tempat itu dipilih untuk sunyi dan terpencil. Tikus menguatkan rumah mereka menggunakan ranting nipis tumbuhan dan rumput kering.

Babi Guinea tidak bertolak ansur dengan kesepian, jadi mereka bersatu dalam koloni dan hidup di perimeter yang sama. Bilangan betina dalam kawanan biasanya beberapa kali lebih besar daripada bilangan jantan. Haiwan peliharaan kebanyakannya tinggal di dalam sangkar besar. Mereka memerlukan banyak ruang berjalan. Babi Guinea tidur beberapa kali sehari. Dalam sesetengah kes, haiwan itu boleh berehat dengan mata terbuka.

Babi Guinea dengan sempurna bertolak ansur dengan suhu tinggi dan rendah, serta turun naiknya. Tikus yang tidak matang mungkin tidak dapat bertahan pada permulaan cuaca sejuk.

Haiwan juga tahu berenang. Ia tidak akan sukar bagi mereka untuk menyeberangi badan air yang kecil. Juga, haiwan biasanya bertolak ansur dengan kelembapan yang tinggi, mereka tidak takut hujan. Beberapa wakil guinea pig melengkapkan rumah mereka berhampiran takungan. Makanan mereka boleh menjadi alga dan tumbuhan lain yang tumbuh di dalam air.

Fakta menarik: guinea pig dianggap bukan sahaja sebagai haiwan peliharaan, ia juga digunakan secara meluas dalam penyelidikan dan pembangunan.

baka

Penternak telah membiak sejumlah besar baka guinea pig. Ini disebabkan oleh populariti besar haiwan sebagai haiwan peliharaan.

 • Alpaca... Baka guinea pig ini dicirikan oleh kehadiran rambut yang panjang dan kerinting. Ia sangat tebal dan mempunyai penampilan yang sangat cantik. Tikus mempunyai dua soket di bahagian belakang. Ia juga boleh didapati di dahi. Cakar haiwan itu sepenuhnya ditumbuhi bulu. Penutup terletak dalam arah dari bawah ke atas.
 • Texel... Kot wakil-wakil baka babi ini mempunyai penampilan yang sangat baik. Ia menggulung dengan agak kuat dan memberikan kesan perm. Tikus ini sering dijumpai sebagai haiwan peliharaan.
 • Abyssinian. Haiwan yang indah ini dianggap sebagai salah satu wakil tertua seumpamanya. Kot itu sangat keras, terdapat beberapa roset di atasnya. Haiwan peliharaan ini agak bertenaga, jadi mereka mempunyai selera makan yang sangat baik.
 • Merino. Baka ini mempunyai bulu berombak panjang. Lebih dekat dengan muncung, ia menyerupai jambang. Kepala kecil mempunyai mata yang sangat besar. Telinga babi Guinea juga terkenal dengan saiznya yang besar. Merino dibezakan oleh perlembagaannya yang kukuh.
 • Angora. Baka guinea pig ini dicirikan oleh kehadiran poni yang panjang terkulai dan jambang yang kaku. Mata berwarna gelap, telinga kecil. Babi guinea berambut licin mempunyai warna bulu yang agak pelbagai. Selalunya terdapat wakil baka ini, yang kotnya berwarna putih atau hitam.
 • Rex. Secara luaran, babi guinea ini mungkin menyerupai mainan mewah. Ini kerana bulu tikus ini sangat pendek. Di bahagian belakang, penutup mempunyai struktur tegar.
 • California. Baka ini dibiakkan di Peru, tetapi sejumlah besar kerja pembiakan berlaku di California. Dari segi perlembagaan dan kotnya, ia sangat mirip dengan wakil klasik babi guinea. Baka ini dicirikan oleh kehadiran telinga yang tergantung, berbentuk bulat.

Ciri khas tikus adalah warna yang berbeza. Dengan usia, warna kot boleh bertukar kepada coklat atau merah. Wakil dengan penutup biru dan ungu juga ditemui.

 • Sheltie. Baka haiwan ini mempunyai bulu yang panjang. Strukturnya lurus. Mane yang dipanggil terletak di kepala. Sehingga usia tertentu, rambut babi guinea kekal pendek.
 • Selfie. Haiwan berambut pendek ini dianggap paling popular di kalangan pencinta haiwan peliharaan. Haiwan itu menawan dengan fakta bahawa skema warna penutupnya sangat pelbagai dan kontras.

Kandungan rumah

Sejurus selepas membeli guinea pig, haiwan peliharaan itu melalui proses penyesuaian kepada keadaan baru. Oleh itu, anda tidak perlu terkejut jika pada mulanya haiwan itu berkelakuan sangat senyap dan tenang. Tikus pada masa ini takut akan sebarang bunyi dan boleh dikatakan tidak bergerak. Juga, pada peringkat awal penyesuaian, haiwan peliharaan makan dengan sangat buruk.

Pemilik haiwan itu akan membantu mempercepatkan proses pembiasaan, mewujudkan keadaan hidup yang selesa untuknya.

Memberi makan

Haiwan itu mesti makan dengan baik, adalah perlu bahawa diet terdiri daripada empat hidangan. Satu hidangan adalah 2 sudu besar. Pada mulanya, guinea pig mungkin tidak makan segala-galanya. Tetapi ini tidak bermakna saiz bahagian perlu dikurangkan. Kesejahteraan haiwan ini adalah kunci kepada kesihatan yang sangat baik.

Babi Guinea memakan jerami dan rumput segar pada musim panas. Semasa kehamilan wanita dan memberi makan kepada anak-anak, pemakanan dilakukan tidak lebih daripada dua kali sehari. Parsley adalah kontraindikasi dalam tempoh ini. Adalah disyorkan untuk menambah vitamin C ke dalam air yang dimaksudkan untuk haiwan peliharaan, jika suapan tidak mengandungi komponen ini dalam komposisinya.

Makanan yang perlu ada dalam diet haiwan peliharaan:

 • timun;
 • salad;
 • bit;
 • pir;
 • jagung;
 • labu;
 • epal;
 • Lada loceng;
 • lobak merah.

Kubis sebaiknya diberikan kepada haiwan dalam kuantiti yang terhad. Pinggul mawar kering boleh ditambah pada suapan. Daun tumbuhan herba juga boleh digunakan sebagai bahan tambahan. Anda juga boleh menambah sedikit garam meja kepada makanan haiwan itu (sehingga 2 gram).

Bijirin tulen sangat tidak digalakkan untuk diberikan kepada babi., kerana ini boleh menjejaskan kesihatan, dan seterusnya membawa kepada obesiti haiwan peliharaan. Mereka mesti dicampur dengan sayur-sayuran atau herba.

Anda tidak boleh memenuhi diet haiwan dengan produk dari meja manusia.

Sangkar dan aksesori

Satu babi guinea boleh ditempatkan di dalam sangkar kecil, panjangnya sekurang-kurangnya satu meter. Adalah wajar bahawa batangnya dicat. Ia juga perlu untuk menjaga kehadiran pintu kecil untuk haiwan itu.

Jika boleh, adalah disyorkan untuk menyimpan haiwan itu di dalam kandang burung, maka ia akan dapat berjalan di sekeliling perimeter.

Haiwan itu tidak boleh bergerak dengan ketinggian, oleh itu sangkar, bertingkat dalam strukturnya, tidak sesuai untuk memelihara babi guinea. Peminum untuk mereka dengan isipadu 0.25 liter dan bekas makanan hendaklah diletakkan di dalam sangkar. Pembelian pembawa haiwan kesayangan adalah disyorkan.

Permainan dan latihan

Haiwan sebegini mudah dilatih jika anda berurusan dengan mereka setiap hari. Adalah mungkin untuk membiasakan babi guinea ke tangan dalam tempoh yang singkat, haiwan ini cepat terbiasa dengan pemiliknya.

Cara terbaik untuk melatih haiwan adalah dengan menggunakan pelbagai hidangan. Anda juga perlu bermain dengan haiwan itu, kerana babi guinea hidup dalam kumpulan dan mudah tertekan apabila bersendirian. Walaupun satu senaman sudah cukup untuk dijinakkan.

Penyakit

Agar haiwan itu tidak sakit, sudah cukup untuk mematuhi peraturan asas untuk menjaga haiwan peliharaan. Penyakit yang paling biasa dalam babi guinea adalah berkaitan dengan sistem pencernaan. Juga, babi guinea boleh terdedah kepada selsema.

Gejala penyakit:

 • dahaga;
 • tingkah laku luar biasa;
 • masalah pernafasan;
 • batuk;
 • penurunan dalam aktiviti;
 • najis longgar;
 • pembentukan ulser kulit;
 • haiwan itu mungkin mula meranggas;
 • pelepasan hidung berair;
 • parasit dalam bulu.

Pada peringkat awal penyakit, adalah disyorkan untuk berunding dengan doktor haiwan.

Pemvaksinan

Selepas memperoleh babi guinea, sebaiknya simpan ia terpencil dan jauhkan daripada bersentuhan dengan haiwan peliharaan lain selama dua minggu. Tikus domestik biasanya tidak memerlukan vaksinasi. Dalam beberapa kes, anda boleh lakukan vaksinasi terhadap bordetelosis. Ini tidak bermakna haiwan itu akan selamat daripada penyakit ini. Vaksin hanya akan mengurangkan simptom penyakit. Atas sebab ini, ramai yang tidak menggunakan kaedah pencegahan ini sama sekali.

Peduli

Adalah dipercayai bahawa guinea pig tidak cerewet tentang dandanan. Proses ini tidak akan mengambil banyak masa dan usaha anda.

 • Babi guinea berambut panjang hendaklah disikat sekurang-kurangnya sekali seminggu.
 • Ia adalah perlu untuk memeriksa badan haiwan secara berkala.
 • Jangan lupa potong kuku guinea pig anda. Ini dilakukan dengan berhati-hati supaya tidak mencederakan haiwan peliharaan. Anda boleh memangkasnya dengan gunting kuku khas atau pinset kuku.
 • Adalah disyorkan untuk mengudarakan bilik di mana haiwan peliharaan disimpan dari semasa ke semasa.
 • Pembersihan dilakukan setiap 4 hari.
 • Sekiranya bulu itu sangat kotor, ia mesti dibasuh dengan syampu.
 • Beri ubat anthelmintik haiwan kesayangan anda sekurang-kurangnya sekali sebulan.

Pembiakan

Babi Guinea mampu membiak dengan cepat. Perkara utama adalah menjaga wanita dan anak-anaknya dengan betul, jika tidak, haiwan itu mungkin mengalami komplikasi. Terdapat maksimum 8 ekor anak dalam satu sampah.

Pada usia lima bulan, haiwan itu bersedia untuk membiak. Dalam kes ini, beratnya tidak boleh kurang daripada 700 gram. Haiwan daripada satu baka sahaja dikawinkan. Pembiakan boleh dilakukan tidak lebih daripada dua kali setahun. Haiwan mengawan apabila betina mula berstrus. Secara purata, proses ini mengambil masa enam minggu. Tiada campur tangan manusia diperlukan. Mengait boleh bertahan tidak lebih daripada dua saat.

Tempoh kehamilan berlangsung bergantung pada bilangan anak. Proses ini biasanya mengambil masa 65 hari. Sangat tidak disyorkan untuk mengganggu wanita hamil dalam setiap cara yang mungkin, kerana sebarang tindakan sedemikian boleh menyebabkan keguguran. Sangkar hendaklah dibasmi kuman sebelum penghantaran. Bahagian bawah mesti diisi dengan jerami.

Jantan mesti disimpan secara berasingan semasa mengandung dan menyusu.

Bersalin dalam guinea pig berlangsung selama sejam. Haiwan kecil dilahirkan dengan bulu dan penglihatan. Dalam kebanyakan kes, cangkerang tempat anak dilahirkan digigit oleh betina. Dalam sesetengah kes, proses ini memerlukan campur tangan manusia.

Pada mulanya, ibu sendiri memberi makan anak dengan susunya. Babi guinea kecil mula makan makanan dalam masa seminggu selepas dilahirkan. Ibu berpisah dengan anak selepas sebulan.

Agar babi guinea dikosongkan, disyorkan untuk melincirkan dubur dengan pad kapas, yang telah dibasahkan terlebih dahulu dengan minyak zaitun.

Fakta menarik

Hanya sedikit orang yang tahu bahawa babi guinea dinamakan begitu bukan kerana mereka suka takungan atau prosedur air, tetapi kerana pada zaman dahulu mereka dibawa ke wilayah kita dari pelayaran laut yang panjang.

Adalah menarik untuk mengetahui bahawa guinea pig mempunyai bahasa bunyi yang unik. Oleh itu, dengan bunyi, anda boleh dengan mudah menentukan mood haiwan itu.

 • Bunyi bip berterusan menunjukkan bahawa haiwan kesayangan itu lapar.
 • Apabila babi bertegur sapa, mereka mula merengus. Ia juga bermakna haiwan belajar antara satu sama lain.
 • Jika babi menggerutu gigi atau menggeram antara satu sama lain, ini menunjukkan kerengsaan haiwan.
 • Babi Guinea pun boleh berketuk. Tingkah laku ini menunjukkan mood haiwan peliharaan yang baik. Ini juga terpakai untuk berdehem.
 • Jika anda mendengar jeritan yang berpanjangan, maka ini menunjukkan bahawa haiwan itu sedang mengalami keseronokan. Dalam kes ini, haiwan itu boleh bersiul.
 • Sebelum mengawan, individu yang berlainan jantina mula bergaul.
 • Apabila haiwan kesayangan anda mengerang dengan kuat, ini mungkin menunjukkan bahawa dia sedang dalam kesakitan. Jika dalam kes ini ia boleh dikatakan tidak bergerak dan dalam keadaan mengantuk, itu bermakna haiwan itu sakit. Juga, bukti penyakit boleh dibuktikan dengan pembentukan nitrous oksida di mata.

Ulasan pemilik

Ramai pemilik membeli babi guinea untuk membiaknya. Haiwan ini selalunya sangat mahal. Tetapi anda tidak boleh melakukannya tanpa ini, kerana untuk penyeberangan yang berjaya adalah disyorkan untuk memperoleh haiwan dengan silsilah yang baik.

Pemilik haiwan peliharaan sedemikian tidak mengesyorkan menyeberang haiwan dari baka yang berbeza.

Jika pada masa akan datang anda bercadang untuk mengambil bahagian dalam pelbagai pameran, maka mengawan tikus berambut pendek dan berambut panjang adalah kontraindikasi.

Akibatnya, anak-anak akan diklasifikasikan sebagai haiwan hiasan yang berkualiti rendah. Juga, dalam kes menyeberangi babi guinea dari baka yang berbeza, keturunan mungkin dilahirkan dengan pelbagai kecacatan, dan perkembangan mereka akan sangat perlahan.

Ramai juga berpendapat bahawa lebih praktikal untuk memiliki babi guinea daripada kucing atau anjing. Haiwan sebegini tidak begitu menyusahkan dan mengambil lebih sedikit ruang di dalam rumah.

Ada yang mengadu tentang keagresifan babi guinea. Dalam keadaan ini, mereka juga boleh menggigit. Pada asasnya, masalah seperti ini dihadapi oleh pemilik yang tidak memberi perhatian yang cukup kepada haiwan peliharaan.

Baru-baru ini, pencinta haiwan peliharaan telah mula memberi keutamaan kepada haiwan asli. Baka haiwan eksotik semakin menjadi permintaan. Oleh itu, ternakan babi semakin meningkat hari ini, banyak kerja pembiakan sedang dijalankan dalam industri ini.

Jika anda masih ragu-ragu sama ada untuk membeli guinea pig atau tidak, maka video berikut akan membantu anda membuat pilihan yang tepat. Ia bercakap tentang semua kebaikan dan keburukan memelihara dan membiak.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah