Berfikir

Bagaimana untuk meningkatkan kelajuan pemikiran?

Bagaimana untuk meningkatkan kelajuan pemikiran?
Kandungan
  1. Apa yang menentukan kelajuan pemikiran?
  2. Perkembangan pemikiran cepat
  3. Cadangan pakar

Kadang-kadang kehidupan seseorang diukur dengan kelajuan kilat membuat keputusan. Kita bercakap tentang situasi di mana detik dikira. Bekerja pada kelajuan proses pemikiran, orang itu belajar untuk bertindak balas dengan cepat terhadap sebarang kesulitan yang timbul. Di samping itu, kelajuan pemikiran yang dibangunkan dengan baik melindungi seseorang daripada demensia nyanyuk.

Apa yang menentukan kelajuan pemikiran?

Kepantasan proses pemikiran bergantung secara langsung kepada keadaan otak pada tempoh tertentu. Ia boleh menjadi sukar bagi orang yang letih untuk mengatasi walaupun tugas yang sangat mudah. Dan sebaliknya, subjek yang penuh kekuatan dan tenaga dengan mudah menyelesaikan masalah yang paling sukar. Kepantasan pemikiran adalah kunci kepada pembelajaran, perkembangan intelek, dan pengalaman. Meningkatkan kelajuan operasi pemikiran memberikan ketangkasan tambahan dalam menyelesaikan tugas harian. Tahap kecerdasan seseorang dicerminkan dalam kepantasan berfikir. Kepantasan pemprosesan maklumat kognitif berkaitan dengan seberapa cepat seseorang mengambil beberapa data dan bertindak balas terhadapnya.

Individu yang berfikir secara operatif boleh mencari jawapan kepada banyak soalan dengan mudah. Kepantasan pemprosesan maklumat yang rendah tidak bermakna kekurangan kebolehan mental, tetapi subjek sedemikian memerlukan lebih banyak masa untuk menetapkan matlamat, membuat keputusan, menjana idea baharu dan mengekalkan perhatian. Dadah, penyalahgunaan alkohol dan merokok adalah penghalang proses pemikiran. Tabiat buruk membawa otak kepada kebuluran oksigen. Makanan berlemak, berat, tekanan berterusan membebankan badan, jadi pemikiran menjadi perlahan.

Kekurangan aktiviti fizikal membawa kepada penurunan dalam ingatan dan perencatan kelajuan pemikiran.

Perkembangan pemikiran cepat

Dengan bantuan latihan biasa, anda boleh membangunkan kelajuan pemprosesan maklumat. Jadi, semasa persediaan untuk rundingan atau mesyuarat, pelbagai pilihan untuk pembangunan acara harus difikirkan. Ia adalah perlu untuk membina secara mental model tingkah laku pihak lawan. Pertimbangan pilihan kebarangkalian secara tidak sengaja mempercepatkan proses penaakulan. Cuba lihat situasi dari perspektif yang tidak biasa dan rumit. Dalam kes ini, semua kawasan otak terlibat, yang bertanggungjawab untuk ingatan dan pemikiran cepat.

Kraftangan dan lukisan bermanfaat untuk kebolehan kognitif, oleh itu, adalah penting untuk menumpukan banyak masa untuk pembangunan kemahiran motor halus tangan. Setiap pagi anda perlu melakukan gimnastik untuk minda. Ia boleh dalam bentuk menghafal baris puisi atau mendarab nombor dalam fikiran anda. Cuba untuk menampung jumlah amaun pada cek dan tambah secara mental kos barang yang dibeli.

Humor membantu anda menghadapi keadaan hidup yang sukar. Lebih banyak cerita lucu, cerita, anekdot yang diketahui seseorang, lebih mudah dia melihat jenaka orang di sekelilingnya. Terima kasih kepada ini, ia menjadi mungkin untuk mencapai hasil yang diinginkan dalam perkembangan reaksi dan kelajuan perjalanan operasi mental. Otak terlibat secara aktif dalam kerja apabila maklumat baharu tiba, jadi anda perlu menukar laluan biasa anda dengan lebih kerap, mengembara lebih banyak.

Juga, lakukan apa sahaja dengan tangan anda yang lain, seperti semasa memberus gigi atau semasa makan tengah hari. Orang kidal harus belajar menulis, memegang sikat atau sudu dengan tangan kanannya, dan orang kidal disyorkan untuk belajar cara melakukan pelbagai tindakan dengan tangan kirinya. Urut kepala mempunyai kesan yang baik terhadap kerja saluran darah otak. Aliran darah yang lebih baik membolehkan lebih banyak idea dan penyelesaian.

Rasa ingin tahu menjadikan proses pemikiran pantas berfungsi dengan baik.

Senaman

Satu set latihan untuk pembangunan pemikiran pantas meningkatkan proses operasi mental pada orang dewasa. Keberkesanan latihan dipastikan dengan melakukannya secara berkala. Tugasan harus membangkitkan emosi positif. Berseronok dengan latihan otak. Menyelesaikan teka-teki logik. Latihan logik harus dipilih mengikut keutamaan individu. Simulasi secara mental pelbagai situasi, senario yang mungkin untuk perkembangan peristiwa. Cuba baca buku atau majalah dari bawah ke atas, selak ke belakang. Lihat gambar terbalik, cuba fahami secepat mungkin apa yang digambarkan pada mereka.

Beri orang rapat anda apa-apa maklumat secara ringkas, tetapi padat dan jelas. Belajar memahami makna terselubung, buat keputusan dengan cepat. Buang kata parasit kerana ia mengehadkan keupayaan manusia. Pertuturan yang jelas dan tepat mempercepatkan proses pemikiran. Bayangkan anda sedang melakukan panggilan jarak jauh, yang mana anda membelanjakan banyak wang. Cuba kosongkan perbualan daripada frasa dan soalan yang tidak perlu. Percepatkan dialog, sebut perkataan dengan cepat dan jelas. Belajar berfikir dalam bahasa lain. Gunakan bahasa asing untuk proses pemikiran anda. Selalu lihat dalam kamus apabila anda tidak ingat perkataan yang betul. Keupayaan membina rantaian logik dalam bahasa asing mempercepatkan aliran pemikiran dalam bahasa ibunda. Beban tambahan menjadikan senaman lebih mudah.

Hidupkan pemasa semasa membaca buku. Tentukan berapa saat yang diperlukan untuk membaca perenggan. Kemudian pastikan anda menceritakan semula petikan itu. Pembacaan yang bernas membolehkan anda memahami apa yang ingin disampaikan oleh penulis. Melatih kelajuan pemahaman teks membantu mengembangkan kepantasan berfikir. Belajar untuk mengawal kelajuan proses anda. Lakukan perkara yang sama dalam irama yang berbeza.Contohnya, baca artikel atau gosok gigi pada kelajuan yang berbeza. Sengaja memperlahankan atau mempercepatkan tindakan anda.

Tutup mata anda dengan kain yang tidak boleh ditembusi dan rasakan objek di wilayah yang biasa. Gimnastik untuk otot muka menyumbang kepada perkembangan kelajuan dan kualiti memproses sebarang maklumat. Sekiranya tidak ada kejelasan dalam sebutan perkataan, kekeliruan dan gangguan daripada idea utama berlaku. Wajah yang bergerak membantu otak berfungsi dengan lebih baik dan lebih pantas. Kepantasan pergerakan mata dan ekspresi muka menghidupkan semula proses otak. Ekspresi fisiognomi yang masam dan lembap menghalang tindakan mental.

Hafal 3 plat kenderaan yang ditemui semasa pulang. Pulihkan mereka dalam beberapa jam.

Permainan

Kepantasan dan keberkesanan pemikiran kanak-kanak dapat ditingkatkan dan dikembangkan melalui pelbagai permainan. Kanak-kanak harus ditawarkan untuk mencari tanda-tanda yang serupa bagi beberapa fenomena atau objek. Sebagai contoh, bayi harus mencari persamaan antara harimau dan harimau bintang, burung gagak dan burung hantu, motosikal dan kereta, pen dan pensel.

Terdapat permainan jari khas untuk kanak-kanak. Mereka merangsang titik aktif pada tapak tangan dan hujung jari. Akibatnya, otak kanak-kanak berkembang, kelajuan aktiviti mental meningkat. Ia berguna untuk melukis dengan kedua-dua tangan pada masa yang sama. Beri bayi 2 pen felt-tip dan sekeping kertas. Minta dia melukis corak yang sama dengan dua tangan serentak dalam imej cermin. Tangan kanan boleh melukis dari kanan ke kiri, manakala tangan kiri boleh melukis dari kiri ke kanan. Kemudian corak harus menumpu dan bersambung di tengah. Anda boleh melatih kelajuan pemikiran anak anda menggunakan simulator permainan, di mana tempoh masa ditetapkan untuk menyelesaikan masalah. Kemahiran adalah penting untuk memastikan anda sentiasa aktif dalam kelas dan menyiapkan kerja rumah dengan cepat.

selain itu, kanak-kanak belajar membuat keputusan penting dalam situasi yang tertekan atau kritikal. Ini akan membantu mengelakkan banyak masalah di kemudian hari. Sesetengah cerita harus mengandungi dongeng, dan kanak-kanak harus memahami dan menjelaskan mengapa ini tidak berlaku. Kemudian kanak-kanak itu mesti mereka sendiri cerita sebenar seperti yang sepatutnya berlaku. Kanak-kanak itu ditawarkan untuk memberitahu apa yang sepatutnya berlaku kepada subjek itu selepas beberapa waktu. Sebagai contoh, siapa yang akan menjadi ulat, telur, biji, anak anjing, anak kucing, ayam.

Kanak-kanak harus digalakkan untuk melakukan pengasingan kompleks bentuk geometri mengikut warna, saiz atau bentuk. Anda boleh mencari angka yang tidak sepadan dalam apa jua cara. Fikirkan satu huruf, hidupkan jam randik dan mula menyenaraikan perkataan yang bermula dengan bunyi itu. Anda boleh mengatur pertandingan dengan rakan anda. Sesiapa yang datang dengan lebih banyak perkataan dalam satu minit menang.

Permainan abjad kelajuan melibatkan carian cepat untuk perkataan untuk setiap huruf. Anda perlu mencari 3 perkataan daripada "A" hingga "Z". Secara beransur-ansur, bilangan perkataan mesti ditambah. Untuk mempercepatkan tugas, hidupkan jam randik.

Cadangan pakar

Anda boleh meningkatkan kelajuan berfikir dengan mengambil makanan vitamin. Sayur-sayuran dan buah-buahan segar bertambah baik dan mempercepatkan proses pemikiran. Kekurangan iodin dalam badan membawa kepada kehilangan keupayaan mental. Pastikan anda memasukkan ikan merah, kacang, herba, kopi dalam diet anda. Pematuhan dengan rutin harian mempengaruhi aktiviti mental seseorang. Keupayaan untuk tidur dan bangun pada masa yang sama mempunyai kesan yang baik terhadap kepantasan berfikir. Mendapatkan tidur yang nyenyak dan sihat adalah cara terbaik untuk mempercepatkan proses pemikiran anda.

Berjalan di udara segar, aktiviti fizikal yang kerap meningkatkan aktiviti otak. Tempering merangsang aktiviti mental. Mandi kontras meningkatkan peredaran darah dan membolehkan otak menerima lebih banyak nutrien. Mandi wangi. Cuba ubah aktiviti anda sepanjang hari. Perubahan pantas proses kerja mempercepatkan aliran operasi mental.Kira dalam kepala anda pelbagai pilihan untuk hasil akhir perniagaan yang telah anda mulakan. Tulis frasa dan kata-kata mutiara yang anda suka dalam buku nota. Hafal petikan menarik yang didengar dalam dialog dengan lawan bicara anda.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah