Hubungan kekeluargaan antara suami dan isteri

Psikologi hubungan kekeluargaan antara suami dan isteri

Psikologi hubungan kekeluargaan antara suami dan isteri
Kandungan
 1. Apakah hubungan kekeluargaan dibina?
 2. Jenis dan ciri-ciri mereka
 3. Punca krisis
 4. Bagaimana untuk membetulkannya?
 5. Kesilapan
 6. Nasihat ahli psikologi

Hubungan keluarga bukanlah perkara yang mudah, yang selalunya tidak semua ahli psikologi dapat memahami. Di sini adalah perlu untuk menganalisis bukan sahaja keadaan yang timbul pada satu ketika dalam masalah antara suami dan isteri, tetapi juga keseluruhan sejarah hubungan mereka. Dan anda perlu bermula, kemungkinan besar, dari masa cinta bersama. Akar paling kerap tumbuh dari sana. Kami mula mencipta hubungan yang salah pada peringkat awal pembentukan keluarga - dan kini mereka mendapat faedah.

Apakah hubungan kekeluargaan dibina?

Asas mana-mana hubungan manusia yang sihat adalah kepercayaan, kejujuran, dan saling menghormati. Kualiti ini atau ketiadaan mereka sangat jelas ditunjukkan dalam keluarga - tanpa mereka ia tidak akan bertahan lama. Sudah tentu, orang muda disatukan oleh cinta. Jika cinta mereka tidak diminati dan tidak bersyarat, maka ia akan menjadi faktor utama yang menyatukan keluarga dan membantu mengharungi sebarang ujian.

Jenis dan ciri-ciri mereka

Psikologi hubungan keluarga mengenal pasti jenis utama hubungan keluarga berikut:

 • ahli gabungan - mereka juga boleh dipanggil kerjasama, apabila hubungan dibina atas syarat yang sama. Jenis hubungan yang paling baik dan paling stabil.
 • pertandingan - cara hubungan yang sihat sepenuhnya, apabila pasangan bersaing dalam mencapai matlamat bersama, dengan syarat muhibah kekal di antara mereka. Jika tidak, mereka boleh berkembang menjadi persaingan.
 • pertandingan - menampakkan dirinya dalam keinginan pasangan untuk menguasai satu sama lain.Dalam perhubungan jenis ini, sukar bagi pasangan untuk mencapai kata sepakat mengenai kepentingan bersama, sebaliknya, semua orang mengambil berat tentang kepentingan mereka sendiri. Ini sangat menjejaskan perpaduan keluarga.
 • Antagonisme - Konfrontasi tajam antara rakan kongsi, berkembang daripada hubungan kompetitif. Keluarga sebegini bertahan hanya untuk alasan luaran yang memaksa, secara dalaman tiada apa yang menyatukannya, hubungan sedang menuju ke arah putus.

Sebagai tambahan kepada jenis hubungan interpersonal yang klasik, terdapat juga hubungan dalam keluarga berdasarkan permainan cemburu, diam, penyesuaian. Diam adalah apabila semua rasa tidak puas hati bersungguh-sungguh diam hanya untuk menjaga hubungan. Terdapat situasi apabila keluarga wujud secara kontrak.

Hubungan penginapan boleh berbeza. Seorang pasangan boleh mendapatkan perlindungan atau memainkan peranan sebagai penyelamat, mangsa, atau algojo. Dan juga agak kerap dalam perhubungan sebegini, suami menganggap isterinya sebagai hamba atau pembantu rumah.

Dalam hubungan kontrak, pertama sekali, pengiraan material atau moral memerintah. Perkahwinan sedemikian adalah berdasarkan perjanjian lisan atau bertulis.

Punca krisis

Krisis keluarga paling kerap timbul atas sebab-sebab berikut.

 • Jangkaan yang tidak munasabah pada satu atau kedua-dua pihak (lebih kerap pesawat material, kadang-kadang yang rohani). Dalam keluarga sebegini, salah seorang pasangan berpandangan berat sebelah terhadap tanggungjawab untuk menyara keluarga. Dia membayangkan bahawa separuh mereka akan menjadikan mereka lebih kaya dari segi kewangan: menyediakan barangan, perumahan, perjalanan, dan sebagainya.
 • Pandangan yang bertentangan mengenai pengurusan ekonomi. Sebagai contoh, seorang lelaki menjangkakan bahawa, seperti dalam keluarga ibu bapanya, isterinya akan melayaninya di dapur, dan dia, menganggap dia bebas, meninggalkannya untuk menjaga dirinya sendiri.
 • Pandangan yang bertentangan tentang keibubapaan. Sebagai contoh, dalam keluarga seorang gadis, adalah kebiasaan untuk ibu bapa berjalan bersama anak, dan suami percaya bahawa ini adalah kebimbangan ibu. Ini boleh menimbulkan kekeliruan dalam pasangan suami isteri.
 • Rutin, kekurangan tradisi keluarga. Kebetulan dalam keluarga salah seorang pasangan adalah kebiasaan untuk merayakan cuti tertentu, membelanjakannya dengan cara yang istimewa, dan untuk separuh kedua, tradisi ini mungkin tidak dapat diterima. Contohnya: pasangan suami isteri sudah biasa meraikan percutian di restoran bersama rakan-rakan di syarikat yang bising, dan isterinya suka meraikannya dalam kalangan keluarga yang tenang. Faktor-faktor yang tidak diragukan, akibatnya hubungan merosot, adalah masalah monotoni dan sehari-hari.
 • Sebab krisis juga boleh dijelaskan oleh fakta bahawa perasaan pasangan telah menjadi sejuk. Ini mungkin berlaku apabila perhubungan dibina berdasarkan faktor luaran: ketampanan, keselamatan material. Sekiranya sokongan rohani pada mulanya lemah dalam hubungan (tidak ada minat, hobi, pandangan dunia), maka apabila perasaan cerah pertama menjadi dingin, kekosongan timbul dalam hubungan.
 • Iklim psikologi dalam keluarga juga bergantung pada ciri-ciri emosi pasangan, perbezaan perangai mereka. Jika salah seorang daripada pasangan diukur dan seimbang, dan yang lain bertindak balas dengan ganas terhadap apa-apa perkara kecil, maka yang pertama boleh cepat bosan dengan perubahan emosi yang kedua.
 • Kadang-kadang keretakan hubungan berlaku selepas kelahiran anak dalam keluarga. Hubungan dingin antara pasangan timbul kerana fakta bahawa seorang ibu muda menumpukan dirinya sepenuhnya untuk menjaga bayi dan kurang memberi perhatian kepada suaminya. Atau suami mengalihkan sepenuhnya tanggungjawab untuk anak kepada isterinya, jadi dia langsung tidak mempunyai masa sama ada untuk dirinya sendiri atau untuk suaminya.

Diagnostik krisis dalam hubungan keluarga bertujuan untuk mengenal pasti sikap merosakkan yang berkaitan dengan cara komunikasi dalam keluarga tertentu dan menjaga perasaan masing-masing, dengan kaedah pengemasan dan membesarkan anak, dengan imej masa lapang keluarga, serta dengan tanggungjawab. untuk sokongan material keluarga. Dan satu lagi perkara penting dalam diagnostik keluarga ialah keupayaan pasangan untuk menerima satu sama lain.

Bagaimana untuk membetulkannya?

Tindakan berikut boleh membantu memulihkan suasana yang terganggu antara ahli keluarga.

 • Pertama, anda perlu mempertimbangkan semula sikap anda terhadap perkahwinan: jika ia materialistik atau perkahwinan anda di bawah kontrak, maka anda tidak boleh mengharapkan perasaan dan dedikasi yang mendalam daripada pasangan anda. Cuba bersama-sama dengan dia untuk menyesuaikan perjanjian anda untuk faedah umum.
 • Jelaskan: siapa di antara anda yang bertanggungjawab untuk bahagian utama kerja rumah, yang bertanggungjawab untuk keselamatan material. Agar pasangan suami isteri lebih memahami antara satu sama lain, mereka harus menetapkan peranan, memutuskan siapa yang bertanggungjawab untuk bidang tanggungjawab rumah tangga, sosial dan kewangan.
 • Biarkan pasangan jiwa anda melakukan apa yang anda suka, hobi. Jangan menghalangnya peluang untuk bersendirian kadang-kadang - ini adalah keinginan biasa. Dan juga biarkan diri anda bersendirian pada masa-masa tertentu.
 • Ketahui cara mendengar pasangan anda, membenarkan dia bercakap tentang sesuatu yang penting atau menyatakan bisul. Komunikasi yang ikhlas akan membantu mencairkan ketidaksefahaman antara anda.
 • Kadangkala meletakkan diri anda dalam kedudukan suami atau isteri akan membantu anda lebih memahami dia dan menerima perasaannya.
 • Berhati-hati dengan keperluan anda. Jangan menekan minat sihat anda untuk menggembirakan pasangan anda. Ketidakpuasan hati boleh menyebabkan kemurungan atau kerengsaan.
 • Rancang percutian bersama, mulakan tradisi keluarga. Ini akan membantu mengekalkan hubungan yang harmoni bukan sahaja antara suami dan isteri, tetapi juga antara ibu bapa dan anak-anak.

Bagaimana seharusnya seorang suami melayan isterinya?

Si suami kena sentiasa ingat dia sedang berhadapan dengan perempuan. Dan walaupun pada hakikatnya dia bekerja setanding dengannya atau bahkan melakukan beberapa tugas lelaki, dalam jiwanya dia tetap rapuh dan terdedah, dan tugas lelaki adalah untuk melindungi kerapuhannya. Ia boleh menjadi "sangat mendalam" dan dia sendiri boleh berhenti merasakan kewanitaannya, tetapi demi kebahagiaan keluarga, ia patut berusaha.

 • Katakan kata-kata sayang kepadanya lebih kerap, biarkan mereka ikhlas, nyata. Hanya jangan menahan perasaan lembut anda semasa mereka. Jangan takut untuk membazir diri sendiri. Cinta mempunyai sifat kegembiraan - ia memberikan percikan kehangatan, dan sebagai balasannya nyalaan cinta. Iaitu, wanita sangat sensitif terhadap manifestasi perasaan sebenar dan sentiasa bertindak balas kepada mereka dengan jelas.
 • Atas sebab yang sama bahawa isteri anda terutamanya seorang wanita, tawarkan untuk memikul beberapa tanggungjawabnya. Anda boleh berjalan bersama anak anda semasa dia melakukan kerja rumah, membeli barangan runcit semasa pulang dari kerja, membuat sarapan pagi, mengemas meja atau apa sahaja, bergantung pada gaya hidup keluarga anda.
 • Dengarkan keadaan fikiran pasangan jiwa anda: mungkin dia mahu bersendirian, atau, sebaliknya, anda tidak banyak bersama.
 • Letakkan diri anda dalam kedudukan pasangan lebih kerap. Melihat keadaan dari luar, anda boleh melihatnya dengan baik dan melihat apa yang anda tidak nampak dari kedudukan anda.

Bagaimana untuk menukar seorang wanita?

Dalam dunia moden, bukan perkara biasa bagi seorang wanita untuk mengambil peranan lelaki: dia mengetuai organisasi, memimpin rumah tangga, memimpin suaminya. Ramai lelaki cuba untuk mengekalkan atau memenangi semula tugas mereka dan konflik sering timbul atas dasar ini.

Oleh itu, untuk mengekalkan keharmonian dalam hubungan kekeluargaan, perkara pertama yang diperlukan oleh seorang wanita ialah menukar peranannya daripada lelaki kepada perempuan.

 • Biarlah suami memberi rezeki, bukan sebaliknya.
 • Pertimbangkan semula sikap anda terhadap isi rumah - kebersihan dan keselesaan di dalam rumah adalah hak wanita, dan pembaikan dan penyusunan semula memerlukan kekuatan maskulin.
 • Jaga diri anda, walaupun semasa cuti bersalin. Lelaki diilhamkan oleh kecantikan.

Secara umumnya, wanita harus belajar lebih mempercayai suami mereka. Biarkan dia mengambil bahagian dalam membesarkan anak-anak. Jangan ragukan dia, jika dia seorang yang waras - dia akan menghadapinya, kerana anda telah mempercayakan diri kepadanya.

Biarkan dia menyelesaikan masalah kehidupan keluarga dan masa lapang. Walaupun nampaknya dia akan melakukan semua yang salah. Lagipun, keluarga untuk seorang lelaki, dan juga untuk anda, adalah tempat di mana anda ingin menunjukkan diri anda, mencipta sesuatu yang baru, membawa sesuatu yang berguna dari diri anda.

Belajar untuk memahami perasaan teman anda dan jangan mengganggu keinginannya untuk kadang-kadang bertukar dan pergi memancing.Jangan menafikan minat dan hobi anda yang sihat.

Keluarga terdiri daripada dua bahagian, supaya setiap pasangan merasakan nilai penuh dan kepuasan mereka di dalamnya.

Kesilapan

Kesilapan keluarga yang biasa adalah mengalihkan tanggungjawab kepada pasangan atau keadaan. Rakan kongsi tidak mahu mengakui kesilapannya, tetapi, memanipulasi, menekankan kesilapan temannya.

Mari kita pertimbangkan kesilapan lain juga.

 • Kurang kepatuhan antara pasangan. Jika anda berkeras hanya sendiri - ini tidak akan membantu menyelesaikan isu itu, tetapi hanya akan meningkatkan jarak antara anda.
 • Pengorbanan diri untuk pasangan, kerja, anak-anak. Apabila seseorang mengorbankan dirinya, ia memberi dia kepuasan sementara keperluannya untuk pengiktirafan. Dan apabila pengiktirafan berlalu, rasa tidak puas hati datang.
 • Bimbingan hanya dengan kriteria material. Kesilapan ini boleh nyata dalam keinginan yang berterusan untuk mendapatkan lebih banyak wang, dan dalam pemikiran yang berterusan tentang kerja, yang membawa kepada perasaan membosankan dan sikap "mekanikal" terhadap ahli keluarga.
 • Memaksakan kehendak anda pada pasangan anda. Kesilapan seperti itu adalah momok hubungan moden, bukan sahaja dalam keluarga. Sikap ini adalah percubaan untuk memadam keunikan pasangan anda, untuk menyamakan dia dengan standard anda.
 • Pembalikan Peranan yang Salah: lelaki menunjukkan sifat pasif, melepaskan diri mereka daripada tanggungjawab untuk komponen material dan rohani kehidupan keluarga, manakala wanita, sebaliknya, mengambil tanggungjawab ini.

Penerimaan keputusan penting secara unilateral juga merupakan kedudukan salah mereka yang menganggap pendapat mereka sebagai satu-satunya yang betul dan tidak mengambil kira pendapat pasangan mereka. Berkemungkinan kedudukan orang sedemikian dalam dialog adalah di tempat pertama (dia lebih bijak daripada orang lain).

Nasihat ahli psikologi

Di atas ialah petua tentang cara meningkatkan hubungan keluarga dan perkara yang perlu dilakukan oleh lelaki dan wanita untuk ini. Namun usaha untuk mengukuhkan keluarga tidak terhenti di situ.Hubungan yang sihat adalah hasil kerja harian setiap ahli keluarga. Bagi mereka yang bersedia untuk melakukan usaha untuk mengekalkan kebahagiaan keluarga, terdapat penerangan tentang suasana yang baik, menyokong di dalam rumah dan petua untuk mengekalkannya.

 • Membenarkan untuk menjadi. Ciri global ini melibatkan pelbagai aspek hubungan antara pasangan. Biarkan orang yang anda sayangi merasa dan berfikir seperti yang dia mahu, biarkan dia melakukan apa yang dia tahu, biarkan dia melakukan apa yang dia tahu. Dan kemudian, sebagai balasan, anda juga akan menerima kebenaran untuk menjadi - ini akan mewujudkan keharmonian dalam keluarga anda.
 • Saling menghormati. Perkara ini adalah kesinambungan daripada yang sebelumnya. Hormati pemikiran, perasaan, tindakan pasangan - inilah yang menjadi asas hubungan dalam keluarga dan salah satu syarat untuk kestabilannya.
 • Sokong antara satu sama lain. Sedikit fizik: meja yang patah kaki menjadi tidak stabil dan jatuh ke sebelah. Ini juga sifat perhubungan: jika tiada sokongan daripada mana-mana bahagian sokongan - isteri atau suami - struktur (keluarga) menjadi tidak stabil. Dengan menyokong pasangan anda, anda menyumbang kepada keselamatan kesatuan anda.
 • Keikhlasan dan keterbukaan. "Rumah saya adalah istana saya". Maksud pepatah ini bukan sahaja dalam melindungi dan menyokong ahli keluarga masing-masing, tetapi juga dalam peluang untuk terbuka, benar, cara anda. Sudah tentu, ini bukan keperluan berat sebelah untuk penerimaan, tetapi juga keupayaan untuk menerima keikhlasan pasangan anda.
 • Keinginan bersama untuk mengembangkan hubungan. Pembangunan perhubungan bermula dengan pembangunan diri. Oleh itu, pasangan yang berusaha untuk keharmonian dalam keluarga tidak menunggu pasangan mereka berubah, tetapi bermula dengan diri mereka sendiri. Selepas itu, separuh lagi akan cuba bersaing dengannya di sepanjang jalan membentuk kualiti terbaik dalam dirinya.

Untuk hubungan suami isteri yang betul, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah