Keunikan harmonika kaca
Kandungan
 1. Peranti instrumen
 2. Sejarah
 3. Kemodenan
 4. Fakta menarik

Keunikan harmonika kaca tidak diragukan lagi. Tetapi ramai yang hampir tidak tahu tentang sejarah alat muzik ini dan tentang bunyinya. Selain itu, fakta menarik yang berkaitan dengannya tidak diketahui.

Peranti instrumen

Harmonika kaca Merupakan alat muzik yang agak jarang ditemui. Untuk pembuatannya, hemisfera pelbagai saiz digunakan. Barangan kaca ini digantung pada paksi logam. Lazimnya, paksi diorientasikan secara mendatar dan dijangka berputar dengan berkesan. Himpunan hemisfera sebahagiannya diletakkan di dalam kotak bergema, di mana asid asetik cair dituangkan.

Penyelesaian sedemikian membolehkan pelembab berterusan bahagian kerja.

Sudah tentu, memukul bekas kaca itu sendiri telah digunakan dalam muzik selama berabad-abad sebelum penciptaan harmonika kaca. Walau bagaimanapun, penggunaan geseran untuk menghasilkan bunyi telah terbukti sebagai inovasi mutlak. Keupayaan utama instrumen adalah berkaitan dengan fakta bahawa teknik bermain adalah hampir dengan kaedah yang digunakan pada papan kekunci. Lebih-lebih lagi, adalah mungkin untuk membangunkan versi papan kekunci sebenar, di mana penekan menggerakkan mekanisme khas yang disambungkan ke cawan yang berbunyi. Untuk harmonik kaca, penalaan kromatik adalah tipikal, dan julatnya meliputi 2.5 - 4 oktaf dalam model yang berbeza.

Sejarah

Asal instrumen ini adalah kontroversi. Kebanyakan pakar percaya bahawa alat muzik yang diperbuat daripada kaca telah dibangunkan oleh pengrajin Timur Tengah. Di negara-negara Eropah, mereka mula digunakan tidak lebih awal daripada akhir abad XIV.Tetapan 30-40 gelas telah dibuat pada pertengahan abad ke-17 - terdapat beberapa rujukan bertulis untuk ini. Walau bagaimanapun, hanya beberapa dekad kemudian, muzik jenis ini hilang secara senyap-senyap.

Pemulihannya bermula pada tahun 1744. Dan jika pakar awal zaman pertengahan yang membuat cawan muzik tidak diketahui secara peribadi, maka kepengarangan orang Ireland Richard Pakrich pada abad ke-18 tidak diragukan lagi. Set "Seraphim" (selepas nama salah satu jenis malaikat dalam mitologi Kristian), bersama-sama dengan penciptanya, membuat lawatan yang cemerlang ke seluruh Eropah.

Kegeraman itu begitu hebat sehingga komposer legenda masa depan Gluck tidak terlalu malas untuk menguasai instrumen baharu dan mengadakan konsert di London dalam 26 gelas.

Peristiwa penting berlaku pada tahun 1757. Ketika itulah Benjamin Franklin tiba di ibu negara British untuk menukar beberapa perintah Gabenor Philadelphia. Tetapi sebagai tambahan kepada aktiviti politik, dia juga seorang saintis dan pencipta. Oleh itu, Franklin, menyerah kepada keghairahan massa, melampaui ramai orang lain dan cuba mengubah suai instrumen. Daripada cawan isi rumah yang ringkas, dia mencadangkan menggunakan cawan hemisfera yang dipasang pada batang keluli.

Bahagian bawah cawan yang diubah suai dicelup dalam reka bentuk ini ke dalam bekas dengan air. Putaran aci dimulakan oleh pedal kaki khas. Apabila anda memutarnya, pelembapan berlaku secara sekata. Selanjutnya, pemuzik hanya perlu meletakkan jarinya pada perimeter cawan untuk mendapatkan bunyi yang lembut. Malah, semua model harmonik kaca berikutnya adalah berdasarkan reka bentuk Franklin, dan bukan sampel Pakrich asal.

Peranti sedemikian telah menjadi sangat meluas di Jerman dan Austria. Tidak lama kemudian ia dihargai oleh penduduk negeri Eropah yang lain.

Seorang doktor yang popular dan pada masa yang sama seorang penipu, yang aktivitinya masih kontroversi, Franz Mesmer datang dengan idea untuk menggunakan harmonika kaca untuk melegakan ketegangan saraf pada pesakitnya. Hanya dalam lawatan ke Mesmer, Mozart sendiri mendengar permainannya, yang segera menyusun melodi yang sesuai.

Walau bagaimanapun, Mozart bukanlah satu-satunya komposer yang mencipta untuk instrumen Franklin. Selain dia, mereka juga terlibat dalam perkara ini:

 • Berlioz;

 • Strauss;

 • Beethoven;

 • Glinka;

 • Rubinstein.

Yang terakhir memperkenalkan permainan harmonika ke dalam "Demon" miliknya, memastikan bunyi orkestra itu misteri. Glinka juga memerlukan pewarnaan acara hebat dengan bantuannya ketika mengarang Ruslan dan Lyudmila. Goethe dan Paganini meninggalkan ulasan yang memberangsangkan tentang instrumen itu. Tetapi tidak semua orang begitu menyokong. Pihak berkuasa beberapa bandar Jerman meluluskan undang-undang yang melarang penggunaan harmonika. Memotivasikan keputusan ini, mereka bercakap tentang:

 • kesan yang sangat kuat terhadap keadaan minda pendengar;

 • memprovokasi gangguan mental;

 • ketakutan pada haiwan - dan ya, semua orang merujuk kepada perkara ini secara rasmi.

Reputasi negatif dan menakutkan berkembang. Banyak peristiwa negatif yang tidak menyenangkan telah dikaitkan dengan pengaruh harmonik kaca. Sebilangan pemuzik yang menggunakannya juga terpengaruh dengan perasaan ini. Terdapat aduan pening, kekejangan otot, kekejangan dan kebimbangan yang tidak dapat difahami. Dan undang-undang Jerman di atas mula muncul selepas kes apabila seorang kanak-kanak meninggal dunia semasa konsert, menurut data yang tidak disahkan.

Pendapat buruk sebahagian besarnya berkaitan, nampaknya, dengan frekuensi tinggi instrumen ini. Dikhabarkan bahawa nada sedemikian mempunyai kesan ajaib dan juga menyebabkan "memanggil roh dari dunia bawah tanah." Berbanding dengan dakwaan sedemikian, kisah memandu gila kelihatan agak baik - tetapi tiada bukti pernah dikemukakan.

Menukar cermin mata kepada pinggan kaca menjadikannya lebih mudah untuk memainkan harmonika. Tetapi dia juga menukar bunyinya - yang memusnahkan daya tarikan unik instrumen itu.

Kemodenan

Harmonika kaca mengekalkan populariti yang ketara hanya sehingga pertengahan abad ke-19. Kemajuan dalam teknologi membolehkan instrumen lain dibuat lebih kuat dan lebih sesuai untuk dewan konsert yang besar. Plat kaca boleh diselamatkan dengan menggunakan penguat bunyi - tetapi masih ada beberapa dekad lagi sebelum mereka. Alat-alat lama berdasarkan mereka telah bertahan sehingga hari ini hanya dalam koleksi muzium. Kebangkitan harmonika kaca bermula hanya pada pertengahan abad ke-20.

Sebilangan pemuzik eksperimen mengingati alat lama ini. Dan walaupun pada abad ke-21 terdapat beberapa tuan yang tahu bagaimana membuatnya. Di Rusia, hanya kumpulan "Crystal Harmony" bermain "di atas kaca". Benar, dia menggunakan kecapi kaca dan versi moden harmonika - verrofon. Peranti ini dicipta agak baru-baru ini oleh seorang warganegara Jerman Reckert. Semua melodi yang sesuai untuk harmonika berjaya dilakukan pada verrofon.

Fakta menarik

Di negara-negara Eropah, harmonika kaca hanya digunakan untuk konsert ruang. Reka bentuk yang paling biasa menggunakan 37 hingga 46 cawan. Harmonik sedemikian meliputi 3-4 oktaf dengan kedudukan pertengahan. Perlu diingat bahawa Franklin sendiri mempromosikan nama Armonica, tetapi varian Harmonika ternyata biasa. Cawan telah digantikan dengan pinggan pada akhir abad ke-18.

Instrumen ini tidak menerima banyak pengedaran, tetapi ia menjadi asas untuk ciptaan celesta dan loceng seterusnya. Tidak diketahui secara pasti jenis harmonika kaca yang digunakan pada masa lalu di Rusia. Nota untuk harmonik ditulis dalam cara yang berbeza, bergantung pada jenis tertentu dan kerumitan melodi. Perlu diingatkan bahawa sumber bahaya sebenar pada abad ke-18-19 bukanlah frekuensi tinggi, tetapi kristal lama tepu dengan plumbum toksik. Terdapat juga versi bahawa reputasi jahat sebahagiannya berkaitan dengan eksperimen Mesmer.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah