Pakaian

Memilih pakaian untuk majlis korporat

Memilih pakaian untuk majlis korporat
Kandungan
 1. Model popular
 2. Bahan dan warna
 3. Panjang yang berbeza-beza
 4. Pilihan untuk wanita gemuk dan hamil
 5. Bagaimana untuk memilih pakaian?
 6. Bagaimana untuk menambah?
 7. Contoh yang indah

Pihak korporat telah menjadi sebahagian daripada kehidupan pejabat. Dalam organisasi besar, mereka diadakan sekurang-kurangnya dua kali setahun - pada Tahun Baru dan pada hari lahir syarikat. Kadang-kadang seluruh pasukan juga meraikan cuti lain. Di pesta korporat, setiap wanita memerlukan pakaian, dan, tentu saja, ia mesti cantik.

Model popular

Bertentangan dengan stereotaip yang lazim, tidak perlu berpakaian dalam gaun malam, yang paling elegan atau mahal, untuk acara korporat. Adalah penting untuk memilih pakaian sedemikian rupa sehingga anda berasa selesa dan kelihatan baik pada masa yang sama.

Jika sebelum ini pakaian yang terang, ketat dan menggoda adalah bergaya, maka pakaian separuh dipasang dengan skirt berkobar, butiran asal - kolar, lengan, potongan asimetri, dsb. Jika anda memilih pakaian yang diperbuat daripada renda atau kain tipis, ia mesti mempunyai penutup dalam warna semula jadi. Potongan dalam lebih disukai di bahagian belakang di atas dada. Daripada skirt pendek, lebih baik berhenti di labuh yang tidak rata dengan perbezaan panjang.

Dengan punggung terbuka

Potongan di bahagian belakang adalah perincian yang sangat canggih, terutamanya jika gaun itu dipotong di hadapan dalam gaya terkawal. Jika anda memilih pakaian koktel, pilih garis leher yang mewah. Punggung telanjang lurus atau hati cetek tidak lagi menjadi trend, tetapi garis leher segi tiga asal pada kain terbang separa bersebelahan, dan juga ditutup dengan hiasan ringan di atas, menunjukkan bahawa gadis dalam pakaian ini mahir dalam moden. fesyen. Pakaian sedemikian akan sesuai dalam apa jua keadaan.

Jika anda memilih gaun malam, biarkan satu perkara terbuka - sama ada bahagian belakang atau dada. Potongan dalam pada kedua-dua belah pihak menjadikan gaya lebih ringkas dan kasar, dan digabungkan dengan skirt pendek - lebih kasar. Hampir tidak ada sesiapa yang mahu membuat kesan sedemikian.

Dengan korset

Mungkin tiada butiran lain dalam pakaian wanita yang akan membetulkan angka itu lebih baik daripada korset. Korset moden boleh dijahit ke dalam pakaian, atau ia boleh bertindak secara berasingan.

Memilih pakaian korset untuk pesta korporat, anda harus mengelakkan warna lurus - merah, putih, hitam. Lebih baik memberi tumpuan kepada warna yang kompleks:

 • Zamrud;
 • lavender;
 • Marsala;
 • oker.

Bahagian atas yang sesuai dengan runcing tidak boleh dilengkapkan dengan skirt pendek, ini hanya dibenarkan di pesta bergaya dan hanya untuk gadis muda. Lebih baik berhenti pada panjang midi atau maxi.

Korset yang dijahit sesuai dengan lengan yang kini begitu bergaya dari bahu terbuka dan skirt berlipat atau labuh yang tidak rata pada gaun slip.

Dengan langsir

Pakaian perayaan dengan perincian seperti tirai kelihatan sangat berfaedah. Ia boleh terletak di bahu, pinggang, belakang, atau di sepanjang garis pinggul. Ia adalah dengan bantuan lipatan lembut yang diletakkan di sepanjang kain pakaian yang anda boleh menyembunyikan jumlah yang tidak diingini, contohnya, perut yang tidak sempurna, atau mengimbangi bahu dan pinggul.

Gaun gaya Greek yang mengalir dengan langsir boleh menjadikan mana-mana figura sempurna. Perkara utama ialah memilih fabrik yang betul yang akan membentuk lipatan lembut, menekankan maruah angka dan menyembunyikan kelemahan.

Selalunya langsir dalam pakaian digabungkan dengan bau. Potongan kompleks produk sedemikian kelihatan sangat mengagumkan dalam warna berikut:

 • ecru;
 • wain;
 • coklat;
 • kuning air emas;
 • grafit.

Dengan lubang lengan Amerika

Lubang lengan Amerika sangat berkesan. Ini adalah pepenjuru dari ketiak ke leher (leher ditutup) dengan bahu terbuka. Kehadiran lubang lengan Amerika dalam model menjadikannya lebih elegan. Ia sering digunakan pada malam dan pakaian perkahwinan.

Walaupun meritnya, garis sedemikian hanya sesuai untuk gadis kecil molek dengan bahu lurus, tetapi tidak lebar. Baik mereka yang bahunya condong, mahupun mereka yang bahunya lebar, mahupun mereka yang kekurangan pinggang atau pinggul yang terlalu lebar, tidak digalakkan memakai pakaian potongan ini. Wanita dengan bahu lebar harus memilih sesuatu yang berbeza, kerana potongan ini secara visual menjadikan bahu lebih lebar.

Pakaian malam dengan lubang lengan seperti itu kelihatan sangat baik dengan sarung tangan. Tetapi dua keperluan mesti dipenuhi: sarung tangan mestilah legap dan panjang.

Nah, dan, sudah tentu, anda perlu memakainya hanya apabila ia disediakan oleh kod pakaian acara tersebut.

Dengan asimetri

Terdapat dua jenis asimetri dalam pakaian, dan kedua-duanya sangat berkesan. Yang pertama ialah asimetri dipotong. Perubahan panjang atau labuh tidak rata, skirt dua lapisan, satu lengan, rak konfigurasi yang berbeza, dll. Hari ini terdapat banyak pilihan potongan, dan setiap daripada mereka boleh menjadi sangat menarik.

Yang kedua ialah asimetri dalam warna dan tekstur. Sebagai contoh, pakaian atau jaket yang dua bahagian yang berbeza. Pakaian sedemikian memerlukan keberanian yang luar biasa, kerana, memakai sesuatu seperti itu, anda perlu memakainya seolah-olah ia adalah perkara yang paling mudah dan paling berguna. Barulah kesan yang diingini dapat dicapai.

Memilih asimetri sebagai sentuhan utama pakaian untuk parti korporat, anda boleh yakin bahawa anda tidak akan terlepas pandang.

Dengan celah

Mungkin perincian yang paling provokatif dalam pakaian wanita adalah potongan. Tidak kira di mana ia terletak, depan, belakang atau tepi, potongan sentiasa menarik semua mata. Oleh itu, apabila memilih pakaian dengan celah pada kelim, anda mesti berhati-hati menimbang kebaikan dan keburukan sebelum membelinya.

Mencuba pakaian sedemikian, anda perlu berjalan di dalamnya. Dan bukan dengan gaya berjalan yang kemas yang digunakan oleh gadis-gadis di dalam bilik pemasangan, tetapi dengan gaya biasa mereka. Sangat bagus jika seseorang mengambil gambar di telefon bagaimana potongan itu berkelakuan - adakah ia mengayun terlalu banyak, adakah labuhnya terangkat, adakah skirt "merayap" ke atas.Pastikan anda mengambil kira kehadiran angin - semula jadi atau tiruan, supaya apabila ia bertiup, anda tidak perlu mengambil bahagian-bahagian yang bertaburan di kelim dan meletakkannya secara konvulsi di tempat yang sepatutnya.

Potongan tinggi adalah hebat dan berisiko. Adalah dinasihatkan untuk "menguji" pakaian seperti itu dalam menari - tiada siapa yang melihat anda di bilik pemasangan, menari dengan cara anda merancang untuk menari.

Pastikan labuh dan potongan berkelakuan dengan betul supaya ia tidak perlu ditarik ke belakang selepas setiap pergerakan yang kuat.

Bahan dan warna

Tidak ada naungan sedemikian yang mustahil untuk menjahit atau membeli pakaian yang elegan. Adakah anda mahu hitam bergaya? Tiada masalah! Mahu merah ke lantai? Sesuka hati anda! Atau mungkin anda memerlukan cetakan? Dan itu sudah cukup - daripada abstraksi cat air kepada palet suria Afrika.

Jika terdapat trend tertentu dalam fabrik - contohnya, lebih kerap daripada yang lain untuk pakaian elegan mereka memilih pakaian rajut satin, lembut, mengalir, sutera, chiffon, crepe-chiffon dan bahan terbang lain yang menyenangkan untuk disentuh, maka kepelbagaian warna sangat hebat sehingga sukar untuk membezakan trend. Sudah tentu, setiap tahun warna tertentu menjadi fesyen, sementara yang lain keluar darinya, tetapi jika seorang wanita memakai biru nilam atau karang, apakah perbezaannya sama ada ia dalam trend atau tidak?

Jika pakaian diperbuat daripada kain dengan warna ultra-bergaya, tetapi tidak sesuai dengan seorang gadis dalam jenis warna, dalam perangai, dalam perasaan, ia tidak akan pernah menghiasinya.

Panjang yang berbeza-beza

Pakaian asal boleh dipilih dalam mana-mana panjang - dari sangat pendek hingga sangat panjang. Pilihan sentiasa kekal pada wanita itu.

Maxi

Pakaian setinggi lantai adalah luar biasa canggih, tetapi tidak selalunya sesuai untuk acara korporat. Format acara perlu dijelaskan semasa memilih pakaian. Gaun maxi tidak selalunya pakaian malam, ia boleh menjadi model gaya boho, dalam gaya Yunani, atau dengan skirt dengan garis labuh yang tidak rata, dengan korset yang dijahit.

Gaya sedemikian akan sesuai untuk hampir semua acara korporat.

Midi

Mungkin panjang ini adalah yang paling dituntut untuk kedua-dua model harian dan koktel. Ini boleh menjadi pakaian dalam gaya berwajah baharu, dengan padanan sempurna di sepanjang bahu dan pinggang serta dengan skirt melebar lebar. Model gaya vintaj sangat popular - dipotong dari tahun 1940-an, dengan cetakan bunga kecil. Pakaian sedemikian bagus dalam kombinasi bukan sahaja dengan kasut, tetapi juga dengan but untuk dipadankan. Gaya rambut gulung kemenangan dan gincu merah menyempurnakan penampilan.

Pakaian itu boleh disimpan dalam semangat tahun 1970-an, iaitu, dalam gaya disko. Anda boleh mengalahkannya dengan rambut keriting besar, solek berkilat, bulu mata palsu yang besar dan kasut platform.

Mini

Skirt yang sangat pendek paling sesuai untuk acara lain. Pertama, dalam pakaian yang mudah terangkat terlalu terang, beberapa orang akan selesa. Kedua, parti korporat masih merupakan acara kerja, walaupun dalam suasana tidak formal. Oleh itu, anda tidak sepatutnya menunjukkan sentimeter badan tambahan kepada rakan sekerja dan pengurusan.

Tetapi pakaian di atas lutut, walaupun ia juga dipanggil mini, kelihatan lebih terkawal, namun kekal pendek. Mereka akan membolehkan anda menunjukkan kaki langsing, tetapi pada masa yang sama, tanpa melampaui alasan. Ingat peraturan emas: buka sama ada bahagian atas atau bawah.

Jika anda memilih skirt pendek, bahagian atas pakaian anda hendaklah ketat dan tertutup yang mungkin.

Pilihan untuk wanita gemuk dan hamil

Adalah satu tanggapan yang salah bahawa seorang wanita yang menjangkakan bayi atau saiz tambah tidak boleh kelihatan hebat. Terutamanya pada masa kini, apabila ibu hamil yang hampir bersalin kekal sebagai pekerja penuh, melaksanakan sepenuhnya semua fungsi buruh mereka: mereka bertemu dengan pelanggan, mengadakan pembentangan, memproses sejumlah besar dokumen.

Apabila bercakap tentang pakaian perayaan, wanita hamil tidak perlu mengetatkan perutnya.... Lebih baik memilih pakaian gaya Yunani berpinggang tinggi atau potongan kepompong yang meruncing ke arah lutut. Dalam pakaian sedemikian ia akan selesa untuk bergerak, tiada apa yang akan memerah dan menyeret.

Selain pakaian, seorang wanita dalam kedudukan perlu memikirkan kasut yang akan dipakainya. Stiletto dikecualikan, terutamanya dalam tempoh kehamilan yang panjang, sandal dengan banyak tali nipis atau tali. Kasut hendaklah selesa untuk berjalan, berdiri dan duduk. Selalunya, demi penampilan yang menakjubkan, ramai yang mengabaikan keselesaan, tetapi seorang wanita hamil harus memikirkan bukan sahaja tentang dirinya sendiri, tetapi juga tentang anak itu.

Itulah sebabnya, semasa menunggu bayi, adalah lebih baik untuk tidak meletakkan tubuh anda pada risiko dengan berdiri di atas tumit tinggi dan nipis.

Wanita gemuk selalunya kelihatan hebat, rapi dan segar, memilih pakaian yang meneutralkan kecacatan angka dan menekankan maruah mereka. Pertama sekali, ini adalah langsir yang menyembunyikan segala-galanya yang anda tidak mahu pamerkan. Untuk kanak-kanak perempuan yang mempunyai berat badan berlebihan seperti epal, gaya "kepompong" sangat sesuai, menyembunyikan kenyang di perut dan menekankan garis lutut yang indah dan kaki langsing. Bagi wanita dengan pear, pakaian dengan skirt loceng melebar hingga ke paras pertengahan lutut atau ke bawah adalah disyorkan. Wanita dengan payudara besar tidak perlu menekankannya tambahan, lebih baik cuba mengimbangi siluet.

Pergelangan kaki dan pergelangan tangan gadis gemuk harus sentiasa terbuka, ini memberikan cahaya kepada siluet.

Bagaimana untuk memilih pakaian?

Apabila memilih pakaian, anda perlu mempertimbangkan beberapa perkara penting.

 • Seperti pakaian lain, pakaian mesti diukur. Lebih-lebih lagi, oleh kerana acara korporat adalah acara yang mungkin melibatkan peraduan, tarian, pergerakan aktif, tidak cukup dengan hanya memakai pakaian dan melihat bagaimana ia duduk. Di dalamnya anda perlu berjalan, bergerak, melakukan beberapa langkah tarian. Pakaian itu tidak boleh memerah, menggali, membuka butang, ia harus selesa untuk bernafas. Jika anda telah memilih yang slim fit, pastikan anda menyemak sama ada labuh terangkat apabila anda berjalan. Tidak mungkin penarikan kain yang berterusan akan meningkatkan mood semasa percutian.
 • Sebarang pakaian rajutan, sutera atau sifon boleh membina elektrik statik. Adalah penting untuk menjelaskan perkara ini sebelum anda pergi ke parti itu.
 • Sudah tentu, apabila memilih pakaian, anda perlu memikirkan apa yang akan anda pakai dengannya. Jika model terbuka, anda harus menjaga kardigan elegan yang mengalir dan mencuri, yang boleh dilemparkan apabila keluar ke udara segar.

Bagaimana untuk menambah?

Kasut dan aksesori adalah bahagian penting dalam ensemble; kedua-duanya boleh melengkapi imej dan memusnahkannya secara berfaedah. Oleh itu, anda harus mencuba pakaian terlebih dahulu dengan kasut di mana anda bercadang untuk pergi ke pesta korporat, serta dengan beg tangan, barang kemas, tali pinggang, dan aksesori lain yang anda akan melengkapkan imej dengannya.

Agar tidak menjadi kucar-kacir dengan sandal atau beg yang tidak berjaya, lebih baik untuk melihat gabungan perkara yang serupa di Internet atau majalah fesyen. Terdapat sejumlah besar cadangan mengenai keserasian warna, model dan tekstur, jadi tidak akan menjadi masalah untuk mengecualikan kemungkinan ralat gaya.

Contoh yang indah

Anda sentiasa boleh membina contoh sedia ada:

 • hitam boleh menjadi sangat berbeza;
 • kecerunan pada kain kelihatan luar biasa mengagumkan;
 • tidak kira sama ada anda memilih warna putih atau warna champagne, anda pasti tidak akan terlepas pandang;
 • langsir, skirt kembang dan warna yang tidak biasa adalah semua ramuan kejayaan.

Bagaimana untuk memilih pakaian untuk parti korporat, lihat video di bawah.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah