Rambut Kerinting

Besi keriting untuk keriting besar: model terbaik dan rahsia penggunaan

Besi keriting untuk keriting besar: model terbaik dan rahsia penggunaan
Kandungan
  1. Gambaran keseluruhan varieti
  2. Jenama teratas
  3. Bagaimana untuk memilih?
  4. Bagaimana nak guna?
  5. Petua Berguna

Keriting Hollywood ialah gaya rambut serba boleh yang kelihatan relevan pada acara gala dan dalam kehidupan seharian. Anda boleh menciptanya menggunakan besi keriting. Mari kita fikirkan peranti mana yang diperlukan untuk membuat keriting besar, dan perkara yang perlu dicari semasa membeli peranti.

Gambaran keseluruhan varieti

Besi keriting untuk membuat keriting besar dicirikan terutamanya oleh diameter 30-32 mm. Mereka direka untuk rambut panjang sederhana dan helai panjang. Dan lebih panjang rambut, lebih besar diameter anda boleh membeli besi keriting. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakannya pada rambut pendek, anda tidak akan mendapat keriting, tetapi hanya meningkatkan jumlah.

Diameter besi keriting boleh lebih besar daripada 33 mm (sehingga 50 mm), tetapi keriting dalam kes ini akan menjadi kurang elastik, lebih cenderung menjadi gelombang.

berbentuk silinder

Besi keriting seperti itu kadang-kadang dipanggil klasik - elemen pemanasan kelihatan seperti silinder, dan pengapit biasanya disediakan untuk membetulkan helai.

Besi keriting silinder boleh dilengkapi dengan muncung lingkaran dengan slot. Slot ini adalah sama jarak antara satu sama lain dan sehelai rambut dimasukkan ke dalamnya.

Tidak biasa, proses itu mungkin kelihatan suram dan memakan masa, tetapi menggunakan muncung membolehkan anda mendapatkan keriting sempurna dengan keriting seragam.

berbentuk kon

Besi keriting kon secara keseluruhan mempunyai ciri reka bentuk yang serupa dengan model klasik. Walau bagaimanapun, penyepit itu sendiri dicirikan oleh bentuk kon - ia meruncing ke arah hujung besi keriting. Ini membolehkan anda mendapatkan lebih banyak keriting semula jadi - lebar di akar dan kunci yang lebih kecil di hujung.

selain itu, besi keriting kon biasanya tidak mempunyai pengapit biasa... Ini, seterusnya, menghapuskan kemungkinan hujung "dikunyah" muncul dalam penggayaan. Walau bagaimanapun, ia juga memerlukan sedikit kemahiran daripada pengguna. Anda perlu meletakkan hujung secara manual pada besi keriting dan membetulkannya dengan helai yang dipintal di atasnya.

Penggunaan sarung tangan haba khas membolehkan anda mengelakkan luka bakar. Dalam kebanyakan kes, ia dijual dengan penggaya.

berganda

Secara umum, pilihan ini serupa dengan besi lencong silinder klasik, tetapi bukannya satu elemen pemanasan, terdapat dua. Mereka mempunyai diameter yang sama dan pemanasan seragam. Helai ditarik di antara silinder, selepas itu ia dibalut di sekeliling setiap permukaan kerja (dengan cara mengikat tali dari korset). Kadang-kadang peranti sedemikian dilengkapi dengan silinder ketiga yang disediakan untuk membetulkan helai luka.

Dengan peranti sedemikian, gelombang biasanya diperoleh, dan penggayaan dicirikan oleh keaslian maksimum.

segi tiga

Penggaya yang luar biasa, cirinya ialah bahagian pemanasan segi tiga. Jika dalam bahagian model sebelumnya terdapat bulatan, maka dalam reka bentuk ini ia adalah segitiga sama kaki.

Penggaya ini membolehkan anda mendapatkan apa yang dipanggil "keriting koyak", serta keriting yang sangat elastik. Model ini optimum untuk pemilik rambut tebal.

Segi empat

Besi keriting persegi, yang jelas dari namanya, adalah besi yang bahagian pemanasnya mempunyai segi empat sama dalam keratan rentas. Model ini juga membolehkan anda mendapatkan keriting grafik elastik, dan lipatan (dianggap sebagai kecacatan apabila menggunakan keriting biasa) menjadi "cip" dan daya tarikan estetik utama gaya rambut.

Jenama teratas

Maklum balas positif daripada pengguna dan profesional telah besi lencong Braun... Contoh gaya untuk keriting besar dalam barisan pengeluar boleh model silinder EC2 Warna Rambut Satin dengan diameter 38 mm.

Produk jenama ini mempunyai julat harga purata, manakala ia dilengkapi dengan pengawal suhu, mempunyai salutan seramik, lembut pada rambut dan mudah digunakan.

Ulasan yang sangat menggalakkan daripada kedua-dua profesional dan pengguna biasa menerima curling iron Hairway... Dalam koleksi pengeluar terdapat model-silinder dengan diameter 38 mm - Titanium Tourmaline Nano Perak.

Ia disyorkan terutamanya untuk pemilik rambut nipis, rosak dan berwarna, kerana ia mempunyai salutan titanium-turmalin dan lapisan perak tambahan, yang menjamin rawatan yang teliti terhadap rambut, menepunya dengan ion perak.

Besi keriting juga sesuai untuk kegunaan rumah. Jenama Bosch... Untuk membuat keriting besar, pilih model PHC9490 dengan salutan seramik dan diameter silinder 32 mm.

Peranti ini dicirikan oleh penunjuk kuasa purata untuk kegunaan rumah (52 W), bentuk yang mudah dan kord pusing 3 meter yang panjang.

Produk daripada jenama Rowenta... Untuk keriting besar, CF 3372 bersalut seramik dan diameter 32 mm. Ini adalah model klasik dengan klip, jadi ia juga boleh digunakan pada rambut pendek (bob, rambut paras bahu) jika dikehendaki.

Walau bagaimanapun, seperti yang telah disebutkan, ia tidak bernilai mengira untuk mendapatkan keriting yang tepat, tetapi memutar hujungnya, menambah kemegahan adalah agak.

Keseimbangan harga dan kualiti ditunjukkan oleh produk Belanda Jenama Philips... Untuk membuat keriting besar, pengilang menawarkan model BHB868 StyleCare Sublime Ends... Salutan seramik, fungsi pengionan, beberapa mod suhu - semua ini menjadikan penggunaan peranti praktikal dan selamat untuk rambut.

Walau bagaimanapun, hampir semua model syarikat ini mempunyai satu kelemahan - terlalu lama, kira-kira 10 minit, untuk besi keriting menjadi sejuk.

Penggaya daripada Remington diklasifikasikan sebagai profesional kerana ia boleh dipercayai dan berfungsi. Untuk keriting besar, kami mengesyorkan Ci5338, yang mempunyai salutan seramik dan diameter 38 mm.

Model ini menghadapi sama baik dengan kedua-dua rambut nipis dan rambut nakal tebal.

Bagaimana untuk memilih?

Salah satu kriteria pemilihan penting ialah syarikat pembuatan. Adalah lebih baik untuk membeli produk daripada jenama yang mempunyai sejarah panjang di pasaran dan menikmati keyakinan pembeli. Jika boleh, ia bernilai membeli peranti untuk profesional - mereka dicirikan oleh kepraktisan, kebolehpercayaan dan ketahanan.

Kriteria pemilihan penting seterusnya ialah jenis liputan. Kebanyakan perkakas rumah mempunyai salutan seramik yang berinteraksi dengan rambut dengan agak lembut. Ia lebih baik jika ia digabungkan dengan fungsi pengionan tambahan. Ketepuan rambut dengan ion bercas negatif ini, yang menjadikannya lebih lembut, mengurangkan elektrifikasinya.

Walau bagaimanapun, seramik memerlukan pengendalian yang teliti - daripada kesan fizikal yang kuat, ia boleh menerima kerosakan mikro.

Salutan turmalin mempunyai sifat yang serupa (tepu dengan ion bercas negatif), tetapi ia lebih mahal. Satu lagi salutan selamat rambut ialah titanium. Dari segi sifatnya, ia hampir dengan seramik, tetapi ia lebih tahan terhadap kerosakan mekanikal. Lapisan titanium memastikan pemanasan seragam rambut dan melindunginya daripada kering. Walau bagaimanapun, kos produk adalah tinggi, dan jika besi keriting digunakan jarang, pembaziran sedemikian mungkin menjadi tidak rasional. Anda juga boleh lakukan dengan model bersalut turmalin atau seramik.

Dan di sini adalah lebih baik untuk menolak peranti dengan salutan Teflon - bahan itu bagaimanapun membakar rambut, selain itu, calar dan burr cepat muncul di permukaannya, mengganggu struktur rambut. Sudah tentu tidak berbaloi untuk membeli produk dengan permukaan kerja yang diperbuat daripada logam tahan karat yang tidak bersalut. Menggunakan ini adalah laluan langsung ke rambut kering dan terbakar.

Beri perhatian kepada kehadiran fungsi kawalan suhu dalam peranti. Bergantung pada hasil yang dikehendaki dan keadaan rambut, satu atau satu lagi suhu dipilih. Sebaik-baiknya, peranti harus mempunyai 3-5 keadaan suhu dalam julat dari 80-100 ° C hingga 200-230 ° C. Kehadiran fungsi pelarasan suhu membolehkan menggunakan peranti yang sama untuk mendapatkan penggayaan yang berbeza (contohnya, pada mod suhu yang lebih tinggi, keriting elastik diperolehi, dengan penurunan suhu dan masa pendedahan - gelombang cahaya) dan menyebabkan kerosakan yang lebih sedikit pada rambut.

Curl Tong sesuai untuk rambut panjang hingga sederhana. Lebih panjang helai, lebih besar diameter besi keriting yang boleh anda pilih.

Anggarkan panjang kerja peranti - semakin panjang rambut, semakin panjang penyepitnya.

Kuasa bukanlah penunjuk yang paling penting jika anda membeli besi keriting untuk diri sendiri. Penggaya profesional disyorkan untuk memilih kuasa maksimum. Untuk kegunaan rumah, model dengan kuasa 24-90 watt sudah memadai. Lebih panjang dan lebih tebal helai, peranti yang lebih berkuasa harus dipilih untuk menggulungnya.

Antara fungsi yang berguna - pilihan isyarat bunyi tentang kesediaan helai (membolehkan anda tidak membakar rambut anda, tetapi juga tidak mengeluarkan rambut dari peranti lebih awal daripada masa), serta pilihan auto- kecemasan. dimatikan. Penggunaan besi keriting silinder akan lebih mudah jika ia mempunyai hujung plastik yang tidak dipanaskan, maka besi keriting boleh disokong pada kedua-dua belah semasa operasi.

Bagaimana nak guna?

Secara umumnya, penggunaan besi keriting dengan diameter besar tidak jauh berbeza dengan peranti serupa dengan diameter lebih kecil. Hanya rambut yang bersih dan kering harus digulung. Apabila cuba melakukan penggayaan kerinting pada helai basi, terdapat risiko keriting lemah yang tidak akan bertahan lama.

Situasi yang sama akan diperhatikan apabila cuba menggulung rambut lembap. Di samping itu, ini adalah kerosakan paling kuat pada rambut. Jadi, sebelum menggunakan penyepit, anda perlu mencuci rambut anda dan mengeringkannya dengan baik.Kemudian semburan pelindung haba digunakan pada mereka, yang juga harus dibenarkan masa untuk menyerap sepenuhnya.

Untuk kemudahan, rambut dibahagikan kepada dua zon - atas dan bawah. Yang atas boleh dikumpulkan sementara dalam sanggul di bahagian atas, yang bawah boleh disikat dengan teliti.

Sambungkan besi keriting ke rangkaian, tetapkan rejim suhu yang diperlukan. Rambut keriting yang lemah dan lemah pada suhu minimum, rambut yang sihat dan tebal boleh dipanaskan sehingga 150-160 ° C.

Apabila peranti sedia untuk digunakan, asingkan bahagian belakang kepala, sikat semula. Letakkan hujung kunci pada sepasang penyepit. Sekiranya terdapat penahan, kemudian mereka menekan rambut pada besi keriting (pastikan ini dilakukan tanpa lipatan), kemudian gulungkan seluruh helai ke besi keriting.

Sekiranya model berbentuk kerucut digunakan, maka, memegang hujung helai dengan tangan anda (di mana anda harus memakai sarung tangan pelindung haba), selebihnya helai dililitkan dengan ketat di atasnya. Apabila melencongkan rambut pada besi keriting kon, adalah penting untuk memastikan bahawa hujung helai jatuh pada bahagian nipis besi keriting, manakala apabila keriting berlangsung, zon akar berakhir pada bahagian yang lebih tebal peranti. Ini akan membolehkan anda mendapatkan keriting yang paling semula jadi dan tahan lama.

Ketebalan helai tidak boleh terlalu besar, jika tidak, keriting tidak akan menjadi elastik.

Selepas itu, anda perlu menunggu 2-5 saat (atau tunggu isyarat bunyi tentang kesediaan helai, jika fungsi sedemikian disediakan dalam model anda) dan berhati-hati mengeluarkan helai dari besi keriting. Dengan cara yang sama, anginkan seluruh rambut, mula-mula dari bawah, dan kemudian ke atas.

Petua Berguna

Penggunaan produk penggayaan akan membantu mengekalkan penggayaan untuk masa yang lama. Sapukan gel penggayaan atau mousse pada rambut lembap, kemudian keringkan rambut anda secara semula jadi atau gunakan pengering rambut. Produk penggayaan digunakan dalam kuantiti yang kecil, berundur dari akar.

Jika matlamatnya adalah untuk mendapatkan keriting elastik, kemudian keluarkannya dari besi keriting selepas keriting dengan berhati-hati yang mungkin, tidak membenarkan keriting pecah. Hanya selepas mengeluarkannya dari besi keriting, semasa masih panas, ia harus dipasang pada kepala dengan bantuan jepit rambut kecil. Dalam bentuk ini, keriting harus menyejukkan, dan hanya selepas itu jepit rambut dikeluarkan, membolehkan helai kerinting jatuh ke bawah.

Selepas keriting, anda tidak boleh menggunakan sikat, lebih baik membongkar keriting dengan teliti dan membetulkan rambut dengan varnis. Varnis disembur bukan dari atas ke bawah, tetapi dari bawah, mengarahkan aliran produk ke atas ke helai. Untuk mendapatkan jumlah tambahan, anda boleh menurunkan kepala anda ke bawah, dan dalam bentuk ini merawat helai dengan varnis.

Untuk maklumat tentang cara membuat keriting besar pada besi keriting, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah