Rambut Kerinting

Apakah besi keriting kon dan cara menggunakannya?

Apakah besi keriting kon dan cara menggunakannya?
Kandungan
 1. Ciri, kebaikan dan keburukan
 2. Perbandingan dengan spesies lain
 3. Varieti
 4. Bahan salutan
 5. Dimensi (edit)
 6. Pengeluar
 7. Bagaimana untuk memilih?
 8. Bagaimana nak guna?
 9. Pilihan penggayaan bergantung pada panjang rambut
 10. Gambaran keseluruhan ulasan

Besi keriting kon adalah alat dandanan rambut yang unik dan mendapat permintaan tinggi di kalangan pencinta gaya rambut yang cantik. Peranti yang ringkas tetapi sangat berfungsi ini membolehkan anda mencipta gaya harian, perniagaan dan perayaan sendiri, tanpa menggunakan bantuan pendandan rambut.

Ciri, kebaikan dan keburukan

Besi keriting kon adalah perkakas elektrik yang terdiri daripada permukaan kerja berbentuk kon, kord kuasa dan cengkaman yang selesa. Elemen pemanasan terletak di dalam permukaan kerja, yang boleh memanaskan sehingga 180-200 darjah dalam kira-kira satu minit.

Klip ciri yang terdapat pada besi keriting hilang pada besi keriting lobak merah. Ini menghapuskan kerosakan rambut dan memastikan keriting yang sempurna.... Prinsip operasi rambut kon adalah agak mudah dan terdiri daripada kesan terma pada struktur rambut sambil memberikan mereka bentuk dan kelantangan yang diingini.

Permintaan pengguna yang stabil untuk besi keriting kon adalah disebabkan oleh beberapa kelebihan alat ini yang tidak dapat dipertikaikan.

 • Permukaan kon membolehkan anda mencipta volum akar yang bergayapenting untuk banyak gaya rambut.
 • Keriting keluar dalam bentuk yang baik dan mempunyai penampilan semula jadi.
 • Oleh kerana bentuk kon kawasan kerja terdapat kemungkinan mencipta keriting dengan diameter yang berbeza tanpa menggunakan alat tambahan.
 • Seterika keriting kon mempunyai reka bentuk yang bergaya, nampak sangat mantap dan bagus sebagai hadiah.
 • Modelnya ringan dan mempunyai pemegang yang selesa, terima kasih yang walaupun bekerja berpanjangan dengan alat itu tidak menyebabkan keletihan tangan.
 • Oleh kerana kekurangan pengapit, helai mudah dikeluarkan dari permukaan kon, yang memudahkan keriting sendiri rambut di bahagian belakang kepala.
 • Kebanyakan model dilengkapi dengan termostat, membolehkan anda menukar suhu pemanasan bergantung pada jenis rambut dan gaya rambut yang diingini.

Tidak banyak keburukan pad kon. Ini termasuk kos sampel profesional yang tinggi dan keperluan untuk pengalaman dengan kon. Disebabkan kekurangan klip penahan, hujung rambut boleh jatuh dari permukaan kerja dan menggulung dengan buruk. Walau bagaimanapun, selepas beberapa aplikasi dan pengalaman yang minimum, masalah itu hilang. Kelemahannya termasuk hakikat bahawa disebabkan oleh pemanasan kuat permukaan kerja, bekerja dengan besi keriting memerlukan penggunaan sarung tangan pelindungbagaimanapun, ia selalunya sudah disertakan dalam pakej.

Perbandingan dengan spesies lain

Perbezaan utama antara besi keriting kon dan penyepit konvensional ialah bentuk permukaan kerja. Dan jika dalam tang elektrik tradisional ia adalah silinder, maka dalam alat kon kawasan kerja diwakili oleh kon tirus seragam. Perbezaan kedua ialah tiada klip penetapan, yang membolehkan anda membentuk keriting seragam sepanjang keseluruhan dan menjadikan gaya rambut anda lebih semula jadi.

Dan perbezaan ketiga antara besi keriting kon dan penyepit elektrik tradisional ialah kadar pemanasan. Peranti konvensional memanaskan agak perlahan daripada peranti kon mereka, yang menjadikan peranti ini lebih popular di kalangan profesional.

Harganya juga berbeza: besi keriting mudah jauh lebih murah daripada yang berbentuk kon, yang dijelaskan oleh kualiti kerja yang lebih tinggi dari yang terakhir.

Varieti

Pengelasan pad kon dibuat mengikut ciri-ciri seperti bahan pembuatan, kuasa, saiz dan kefungsian. Kriteria terakhir ditentukan oleh bilangan lampiran dan tujuannya.

 • Lampiran asas yang luas... Model sedemikian sesuai untuk bekerja dengan keriting pendek dan sederhana panjang, memberikan keriting yang sekata pada helai dan membentuk kelantangan semula jadi.

Keriting itu ternyata lebih lembut ke arah hujung dan agak besar di pangkalnya.

 • Petua asas yang sempit... Model-model ini bagus untuk menggulung rambut panjang dan membentuknya menjadi keriting lingkaran.

Untuk rambut pendek, lampiran ini boleh dikatakan tidak digunakan, dengan pengecualian mencipta gaya rambut pengarang kreatif.

 • Lampiran silinder volumetrik... Banyak pengeluar melengkapkan model kon dengan lampiran berbentuk silinder yang membolehkan alat itu digunakan untuk membuat keriting atau gelombang lembut, yang dipanggil "keriting malaikat". Lampiran ini lebih panjang dan berfungsi dengan baik dengan rambut yang sangat panjang.
 • Muncung Bola... Jenis ini dipanggil pentekstur, yang disebabkan oleh keupayaannya untuk membentuk kesan kerinting kompleks yang digunakan untuk mencipta gaya rambut berjalin.
 • Muncung kon terbalik... Tidak seperti kon tradisional, model sedemikian berkembang ke arah hujungnya dan mempunyai tapak tirus.

Ia digunakan untuk membuat keriting besar tanpa menambah jumlah akar.

Bahan salutan

Dari bahan apa kawasan kerja besi keriting dibuat, kesihatan dan keselamatan keriting, kadar pemanasan dan masa pembentukan keriting bergantung.

 • Logam dalam bentuk aloi keluli dan aluminium digunakan untuk pembuatan besi keriting yang murah dan mempunyai kesan yang sangat negatif pada struktur rambut. Apabila dipanaskan, permukaan logam mula melepaskan ion bercas positif ke dalam persekitaran, yang menyebabkan kelembapan menyejat dari batang rambut. Jika anda menggunakan besi keriting seperti itu setiap hari, maka tidak lama lagi keriting akan menjadi rapuh dan tidak bermaya.
 • Permukaan seramik dianggap paling tidak berbahaya dan tergolong dalam kategori alat profesional.Seramik memanas dengan cepat, tetapi tidak menyejat kelembapan dan tidak mengeringkan rambut. Permukaan seramik licin meliputi sisik rambut, memberikan keriting rupa yang rapi.
 • Besi keriting titanium juga tidak berbahaya kepada rambut dan dianggap sebagai salah satu alat yang paling tahan lama. Apabila dipanaskan, titanium mengeluarkan ion negatif yang tidak menjejaskan struktur keriting dan sesuai untuk semua jenis rambut.
 • Model Teflon mempunyai kesan lembut pada struktur rambut dan dicirikan oleh pemanasan seragam permukaan kerja. Walau bagaimanapun, pakar tidak mengesyorkan menggunakan besi keriting sedemikian selama lebih daripada satu tahun, yang disebabkan oleh penipisan lapisan Teflon dan peningkatan beransur-ansur dalam kesan negatif suhu tinggi pada keriting.
 • Permukaan turmalin dianggap paling tidak berbahaya kepada rambut dan sangat tahan terhadap lelasan. Satu-satunya kelemahan kuali sedemikian adalah kosnya yang tinggi, kerana fakta bahawa turmalin adalah batu separa berharga dan tidak boleh murah. Model turmalin bukan sahaja mampu membentuk keriting yang menakjubkan, tetapi juga melegakan keriting daripada elektrik statik.
 • Model bersalut baldu mempunyai ulasan yang sangat baik: permukaan tertentu membolehkan anda meletakkan keriting dalam lapisan sekata dan membentuk keriting yang kemas dan ekspresif.

Trend pengeluaran moden plat rata kon adalah penggunaan bahan hibrid. Pereka bentuk berani mencampurkan seramik, turmalin dan titanium, mendapatkan bahan yang hampir sempurna.

Dimensi (edit)

Saiz dan rupa keriting bergantung sepenuhnya pada diameter kawasan kerja. Berikut adalah saiz tirus yang paling biasa di pasaran hari ini.

 • Saiz terbesar ialah kepala silinder untuk isipadu akar. Diameternya ialah 32 mm, yang membolehkan anda bekerja dengan keriting yang sangat panjang tanpa kehilangan kualiti keriting.
 • Untuk potongan rambut pendek dan bertekstur, gunakan muncung silinder dengan diameter 25 mm. Keriting itu menarik dan semula jadi, dan bersaiz sederhana.
 • Kepala silinder dengan diameter 19 mm melakukan kerja yang sangat baik dengan keriting tebal dan panjang, membolehkan anda membentuk keriting yang cantik dan ekspresif.
 • Model silinder dengan diameter 13 mm adalah jenis lampiran terkecil, direka untuk membuat keriting kecil.
 • Muncung berbentuk kon 25/13 mm adalah pilihan klasik dan sesuai untuk keriting pada sebarang panjang.
 • Lampiran tirus terbalik 13/25 mm bagus untuk rambut lembut hingga halus.
 • Saiz kon 24/8 mm dianggap universal dan sesuai untuk keriting dengan panjang apa pun.
 • Kon dengan diameter 18/9 mm direka untuk rambut panjang dan membolehkan anda membuat keriting semula jadi yang indah.

Pengeluar

Besi keriting kon diwakili secara meluas di pasaran moden dan dalam permintaan tinggi. Di bawah adalah sampel yang paling popular, ulasan positif yang sering dijumpai di tapak kedai dalam talian.

 • Model Philips BHB871 StyleCare Sublime Tamat mempunyai salutan seramik dan mampu memanaskan sehingga 210 darjah. Peranti ini mempunyai pemegang yang sangat selesa dan berharga 2,100 rubel.
 • Curling iron Curl Up Dewal 03-1325A dengan diameter permukaan kerja 13/25 mm, ia dilengkapi dengan sarung tangan haba dan mempunyai salutan turmalin-titanium. Peranti ini mampu memanaskan sehingga 200 darjah, mempunyai kuasa 40 W, tidak ada termostat. Kos produk ialah 1,759 rubel.
 • Kon profesional besi keriting Mark Shmidt 505F Diameter 32/23 mm, bersalut turmalin dan pemegang bersalut anti-tegasan. Peranti beroperasi dalam 4 mod terma - 110, 140, 170 dan 200 darjah, sesuai untuk semua jenis rambut. Kuasa produk - 65 W, panjang kord - 3 m, kos - 2480 rubel.
 • Model kon Harizma Creative dihasilkan dalam warna hitam dan mempunyai kuasa 65 watt. Peranti ini mampu beroperasi dalam satu mod dan dilengkapi dengan kon seramik-turmalin dengan diameter 25/13 mm.Panjang kord ialah 2.5 m, suhu pemanasan maksimum ialah 180 darjah, kosnya ialah 1210 rubel.
 • Seterika lencong seramik turmalin Erika (TCM 025) dilengkapi dengan sarung tangan terma dan tikar, mempunyai diameter kon 23/13 mm dan mampu beroperasi dalam 25 mod terma dalam julat dari 80 hingga 200 darjah. Kuasa peranti ialah 65 W, panjang kord ialah 2.5 m, dan kosnya ialah 3516 rubel.
 • Seterika lencong turmalin ultra halus laluan rambut mempunyai kuasa 65W dan fungsi perlindungan terlalu panas. Diameter permukaan kerja ialah 25/13 mm, pemegangnya mempunyai salutan getah, dan kord kuasa bebas berputar 360 ​​darjah. Model ini dilengkapi dengan permaidani dan sarung tangan pelindung haba, mampu beroperasi dalam 20 mod dan berharga 3200 rubel.
 • Besi keriting kon Moser 4432-0050 Kon dengan diameter 25/13 mm dilengkapi dengan paparan digital dan boleh beroperasi dalam julat 80 hingga 210 darjah. Masa pemanasan hingga suhu maksimum ialah 1 minit, kuasa peranti ialah 45 W, kawasan kerja mempunyai salutan seramik. Kawat sepanjang 2.5 m mempunyai keratan rentas bulat dan bebas berputar. Kos model ialah 3340 rubel.
 • Besi Lencong Kon (Penggaya) Tongkat Awan Sembilan (Besar) tergolong dalam kategori alat profesional dan mempunyai salutan serisit permukaan kerja, panjangnya mencapai 21 cm Diameter kon ialah 38/13 mm, terdapat termostat elektronik, julat pemanasan berbeza dari 75 hingga 187 darjah. Produk ini dikilangkan di Korea, mempunyai waranti satu tahun dan berharga 18,120 rubel.
 • Seterika rambut kon seramik Polaris PHS 2513K berfungsi dalam satu mod dan mampu memanaskan sehingga 180 darjah dalam satu minit. Produk ini dilengkapi dengan perlindungan terlalu panas, hujung terlindung haba dan gelung gantung. Kuasa model ialah 35 W, terdapat petunjuk untuk menghidupkan, kosnya ialah 1358 rubel.

Bagaimana untuk memilih?

Apabila memilih besi keriting kon terdapat beberapa perkara penting yang perlu diberi perhatian.

 • Kuasa produk harus dipilih berdasarkan skop penggunaan besi keriting... Sekiranya model itu dibeli sebagai alat profesional, maka adalah tepat untuk memilih sampel dengan kuasa lebih tinggi daripada 60-90 W, mampu beroperasi dalam sejumlah besar mod dengan julat suhu yang luas. Jika besi keriting dibeli untuk kegunaan peribadi, maka anda perlu memberi tumpuan kepada jenis rambut: untuk keriting nipis dan kering, tidak masuk akal untuk memilih model yang memanaskan lebih daripada 170 darjah dan mempunyai kuasa melebihi 65 W. Untuk rambut yang sihat dan kuat, anda boleh membeli peranti yang lebih berkuasa yang boleh memanaskan sehingga 220 darjah.
 • Diameter kawasan kerja juga dipilih secara individu: untuk keriting besar, kon tebal dengan diameter asas 38 mm berfungsi dengan baik, manakala besi keriting dengan diameter 25/13 mm bagus untuk keriting kecil.
 • Perkara penting ialah salutan permukaan kerja.... Yang terbaik ialah model dengan salutan seramik, turmalin dan titanium.
 • Ia adalah perlu untuk melihat bilangan lampiranmembolehkan anda mencipta pelbagai gaya rambut, daripada ikal lingkaran hingga keriting klasik. Lebih banyak bilangan mereka, lebih berfungsi sampel.

Bagi fungsi tambahan, secara amnya, ia tidak menjejaskan prestasi besi keriting, tetapi ia menjadikannya mudah dan mudah digunakan.

Pilihan ini termasuk penutupan automatik dan perlindungan terlalu panas, isyarat yang boleh didengar tentang kesediaan curl dan fungsi menukar mod suhu.

Bagaimana nak guna?

Untuk mengetahui cara membuat keriting dan ombak yang cantik dengan besi keriting kon, anda harus mematuhi nasihat pakar dan mematuhi peraturan keselamatan.

 • Anda hanya perlu menggulung keriting kering... Jika anda menggulung rambut basah, besi keriting akan mula membakarnya, dan akibatnya, keriting akan kelihatan seperti jerami yang tidak bermaya.
 • Suhu kon apabila bekerja dengan rambut yang lemah tidak boleh melebihi 170 darjahRambut yang kuat dan sihat boleh dipintal pada 200-220 darjah.
 • Untuk menggulung rambut yang lemah atau rosak, disyorkan untuk menggunakan semburan perlindungan haba. atau krim. Mereka mengandungi bahan khas yang membentuk filem pelindung pada permukaan rambut yang menghalang penyejatan kelembapan.
 • Sebelum menggulung rambut anda pada besi keriting, Sarung tangan pelindung haba hendaklah dipakai.
 • Anda perlu menggulung keriting yang disikat dengan baik dan patahdengan menggulungnya pada kon, bermula dari hujung hingga ke akar.
 • Jika peranti tidak dilengkapi dengan isyarat boleh didengar, kemudian simpan rambut pada kon selama tidak lebih daripada 5 saat.
 • Keriting yang telah siap dikeluarkan dari besi keriting dan menunggu ia sejuk, dan apabila mencipta "gelombang Hollywood" ia dibetulkan dengan penyepit rambut dan dikeluarkan selepas keriting benar-benar sejuk.

Bagi peraturan keselamatan, anda boleh mengambil besi keriting hanya dengan tangan kering, dan pada akhir prosedur, anda mesti ingat untuk mengeluarkan kord dari rangkaian. Juga, jangan biarkan perkakas panas tanpa pengawasan dan sentuh kon dengan tangan kosong.

Di samping itu, peranti yang dipanaskan harus diletakkan di atas permaidani khas, sambil menggulung ia harus disimpan sekurang-kurangnya 10 cm dari muka, dan pada akhir kerja, pastikan untuk mengelapnya dengan kain kering atau krayon khas.

Pilihan penggayaan bergantung pada panjang rambut

Jenis gaya rambut bergantung sepenuhnya pada panjang rambut dan bentuk muka. Pilihan penggayaan untuk rambut panjang, sederhana dan pendek dibincangkan di bawah.

Pendek kata

Gaya rambut pendek sesuai untuk pemilik muka yang sempit dan memanjang, kerana rambut yang subur melembutkan dan meratakan bahagian bujur yang tidak teratur. Untuk rambut pendek adalah dinasihatkan untuk menggunakan kon dengan diameter asas sekurang-kurangnya 25 mm, kerana dengan muncung yang lebih sempit, gaya rambut menjadi kusut.

Secara purata

Untuk potongan rambut seperti bob sederhana, besi keriting kon boleh mencipta gelombang romantis yang kelihatan hebat pada rambut tepat di bawah bahu. Penggayaan ini kelihatan sangat bergaya dan tidak mengambil banyak masa. Untuk membentuk keriting lembut, gunakan kon dengan diameter 25/13 atau 18/9 mm, dan penetapan dilakukan dengan semburan ringan.

Lama-lama

Salah satu gaya rambut yang paling popular untuk rambut panjang ialah penggayaan rakan peluncur, yang kelihatan sangat mengagumkan pada rambut berambut perang. Untuk menciptanya gunakan kon panjang dengan diameter 32 mm, penetapan dilakukan menggunakan penyembur rambut ringan atau semburan.

Penggayaan berlangsung sehingga dua hari pada rambut, bergantung pada struktur rambut, dan sering bertindak sebagai peringkat persediaan apabila mencipta gaya rambut tinggi perayaan (contohnya, "pengantin Itali").

Gambaran keseluruhan ulasan

Secara umum, pengguna bercakap dengan baik tentang besi keriting kon, dan ulasan negatif merujuk kepada beberapa model tertentu, dan bukan kepada reka bentuk secara keseluruhan. Antara kelebihannya ialah keupayaan untuk membentuk keriting dengan diameter yang berbeza dan kelajuan mencipta penggayaan.

Antara kelemahannya ialah pada mulanya, ramai yang mengalami beberapa kesukaran apabila menggulung helai pada kon dan mengeluh tentang tiada klip.

Tetapi keputusan yang diperolehi mengimbangi kesulitan sementara, terutamanya kerana kemahiran mengendalikan besi keriting itu datang dengan cepat.

Untuk maklumat tentang cara memilih besi keriting kon yang betul, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah