Rambut Kerinting

Bagaimana untuk membuat keriting untuk rambut pendek dengan besi keriting?

Bagaimana untuk membuat keriting untuk rambut pendek dengan besi keriting?
Kandungan
  1. Besi keriting mana yang hendak dipilih?
  2. Penyediaan rambut
  3. Bagaimana untuk membuat keriting?
  4. Kita betulkan hasilnya

Malah kanak-kanak perempuan dengan potongan rambut pendek mahu menggulung keriting romantis mereka dari semasa ke semasa. Cara paling mudah untuk melakukan ini ialah dengan besi keriting dengan diameter tertentu.

Besi keriting mana yang hendak dipilih?

Pada masa ini di pasaran terdapat pelbagai jenis peranti untuk kanak-kanak perempuan yang ingin menggulung rambut pendek. Sebelum membuat pembelian, anda perlu memikirkan jenis keriting yang anda ingin buat di kepala anda, kerana pelbagai jenis keriting bertanggungjawab untuk hasil yang berbeza. Walau bagaimanapun, tanpa mengira pilihan yang dibuat, adalah penting untuk membeli penyepit dengan termostat. Walaupun kos meningkat, model sedemikian akan memaksimumkan kesihatan rambut.

Untuk membuat keriting besar, besi keriting dengan diameter besar adalah paling sesuai. Sekiranya anda ingin membuat keriting kecil, anda memerlukan sepasang penyepit dengan diameter kecil. Adalah penting untuk diingati selalunya, peranti berdiameter besar tidak memanaskan badan melebihi 150 darjah, yang bermaksud bahawa bukannya keriting curam, gelombang cahaya akan sentiasa diperolehi. Ia menunjukkan dirinya dengan baik dan keriting kon. Disebabkan fakta bahawa diameter struktur berbeza pada kedua-dua hujung, saiz keriting boleh diubah. Keriting yang diperoleh dengan besi keriting kon adalah sangat semula jadi.

Perlu ditambah bahawa peranti sedemikian memerlukan membeli sarung tangan pelindung, diperlukan kerana kekurangan mekanisme forsep. Ia adalah mudah untuk menggulung rambut pendek dengan besi keriting tiga kali ganda, yang menghasilkan gelombang seragam yang kemas sepanjang keseluruhannya.

Jika kita bercakap tentang jenis liputan, maka keutamaan harus diberikan kepada seramik, sekurang-kurangnya berbahaya kepada rambut. Kos penyepit besi pastinya jauh lebih murah, tetapi ia boleh merosakkan rambut keriting anda. Salutan Teflon mampu mengekalkan kesihatan helai, tetapi bagaimanapun, kombinasi kualiti tertinggi dianggap sebagai gabungan seramik atau titanium, di atasnya turmalin digunakan. Kuasa besi keriting juga bergantung pada berapa lama keriting akan menjadi dan seberapa cepat keriting akan terbentuk.

Ia mesti dikatakan bahawa besi keriting hanya boleh digunakan pada rambut kering.

Kadangkala kecemasan timbul apabila helai harus dipintal semasa masih basah. Dalam kes ini, penggaya lain dan pelbagai jenis pengeriting boleh membantu - Velcro, bumerang, berongga, lembut dengan buih, lilin atau seramik. Bobbin pelbagai bentuk dan juga papillot biasa juga relevan. Tidak dinafikan, rambut pendek boleh digulung walaupun dengan pengering rambut biasa dengan lampiran peresap.

Penyediaan rambut

Adalah lebih baik untuk mula membuat persediaan untuk menggulung rambut anda dengan mencuci rambut anda dengan penggunaan tambahan balm pelembap. Jika anda meninggalkan helai berminyak, maka gaya yang paling indah pun akan kelihatan ceroboh. Tidak kira jenis besi keriting yang digunakan, rambut perlu dikeringkan. Apabila menjalankan prosedur terma pada helai yang sedikit lembap, rambut itu sendiri boleh rosak dengan ketara. Malah rambut pendek perlu disikat dengan teliti untuk menghilangkan simpulan, kusut dan anyaman yang tidak perlu. Memberus boleh dilakukan menggunakan berus urut biasa.

Langkah wajib ialah penggunaan agen pelindung haba, dan setiap helai harus dirawat. Semburan, varnis, buih, gel dan sebatian penetap lain tidak boleh digunakan sebelum melencong. Memandangkan kebanyakannya mudah terbakar, rambut bervarnis juga boleh terbakar apabila berinteraksi dengan besi keriting. Ia harus ditambah bahawa Adalah lebih baik untuk menggunakan pelindung haba bukan sahaja sebelum mengeriting, tetapi juga dengan setiap penggunaan pengering rambut. Formulasi yang dipilih dengan betul meminimumkan kesan negatif suhu tinggi, serta mencipta perlindungan daripada sinaran ultraungu.

Semasa pengeringan untuk mencipta volum tambahan anda perlu condongkan kepala anda ke hadapan atau gunakan peresap... Anda boleh menyikat helai hanya apabila ia lebih daripada separuh kering. Untuk melengkapkan peringkat persediaan, anda perlu membahagikan semua rambut ke dalam tiga zon utama: bahagian belakang kepala, kuil dan mahkota, dan kemudian membetulkannya dengan pengapit. Sebagai peraturan, apabila menggayakan rambut pendek, prosedur ini hanya diperlukan pada kali pertama untuk mencipta keriting yang sama. Dari masa ke masa, tiada alat tambahan diperlukan.

Pakar jangan mengesyorkan menggunakan pengeriting lebih kerap daripada beberapa kali seminggu. Adalah lebih baik untuk tidak menetapkan suhu lebih tinggi daripada 200 darjah, dan sekiranya ia juga habis, tidak disyorkan untuk melebihi 100 darjah.

Bangs dipintal sama ada terakhir, atau kiri lurus.

Ketebalan keriting elastik apabila mencengkam tidak boleh melebihi 2.5 sentimeter. Sikat bergigi halus akan membantu memisahkan rambut.

Bagaimana untuk membuat keriting?

Terdapat beberapa cara untuk menggulung keriting pada rambut pendek dengan besi keriting. Jika anda menggulung keriting besar dengan cantik, anda akan dapat mencipta kedua-dua rupa yang menakjubkan "dalam perjalanan keluar" dan gaya harian yang sesuai. Lebih-lebih lagi, dengan bantuan gaya rambut ini, anda boleh menyelesaikan masalah pertumbuhan hujung yang tidak rata. Keriting besar boleh menjadi semula jadi dan glamor.

Keriting ringan, sering dirujuk sebagai gelombang, kelihatan tidak kurang menarik. Untuk melakukannya dengan cepat, tetapi penggayaan yang dihasilkan kelihatan sangat semula jadi. Baru-baru ini, keriting kecil telah menjadi relevan lagi, yang kelihatan baik pada rambut pendek. Walau bagaimanapun, adalah disyorkan untuk melakukannya hanya untuk pemilik bujur muka yang ideal, tetapi gadis gemuk harus menahan diri dari penggayaan sedemikian.Sekiranya gaya yang subur dan besar dirancang, maka helai harus dipintal dalam beberapa lapisan. Prosesnya bermula dari zon bawah, dengan besi bergerak dari akar ke hujung.

Walaupun dalam kebanyakan kes ia mengambil masa kira-kira 20 saat untuk memegang besi keriting, penunjuk ini mungkin berbeza-beza. Sebagai contoh, jika anda memegangnya selama 10 saat sahaja, gelombang akan menjadi ringan, tetapi sudah 20 saat akan memberikan keriting yang lebih kukuh. Tetapi, dengan kehadiran salutan seramik, anda perlu menunggu satu atau dua minit untuk helai memanaskan badan.

besar

Untuk memutar keriting klasik di rumah, anda perlu mengikuti arahan mudah langkah demi langkah. Untuk menjadikan penampilan lebih semula jadi, anda boleh menggulung helai dalam sebarang susunan, dan untuk gaya yang lebih ketat, lebih baik untuk berpegang pada satu arah: sama ada dari muka, atau ke muka.

Apabila rambut terlalu pendek, lebih baik bergerak dari akar.

Bagaimanapun ia akan betul untuk menggulung keriting, bermula dari zon oksipital. Jika anda menggunakan besi keriting secara mendatar, keriting akan menjadi lebih biasa, dan peranti tegak akan membolehkan anda membina lingkaran. Keriting tidak boleh berlaku pada sanggul rambut, tetapi pada helai kecil yang berasingan.

Setiap satu dipisahkan daripada jumlah jisim, disikat dan diskrukan pada besi kerinting. Pendedahan haba harus berlangsung tidak lebih daripada 20 saat, supaya tidak mengeringkan rambut. Apabila semua rambut digulung, mereka mesti dibiarkan sejuk, dan kemudian diperbaiki dengan alat khas.

Kecil

Seperti yang dinyatakan di atas, keriting keriting kecil hanya sesuai untuk pemilik ciri muka yang nipis. Lebih mudah untuk diri sendiri membuatnya dengan bantuan pengeriting getah buih. Keriting sangat kecil, tetapi elastik. Kelebihan menggunakan struktur buih adalah keupayaan untuk membuatnya pada waktu petang dan tidur sepanjang malam tanpa sebarang ketidakselesaan. Kesan yang diperlukan juga akan dihasilkan oleh papillot kertas yang terbentuk daripada kertas tebal dan benang tebal. Helai dipintal pada sekeping kertas yang dilipat, selepas itu ia diikat dengan benang.

Jika anda masih menggunakan besi keriting untuk keriting, maka lebih baik memilih peranti dengan diameter kecil, sebagai contoh, 2.5 sentimeter.

Keriting ringan

Untuk mencipta gelombang romantis pada gaya rambut pendek, lebih baik menggunakan bukan besi keriting, tetapi besi atau peresap. Dalam kes pertama rambut mesti dibasuh dan dirawat dengan agen pelindung haba... Seterika memanaskan selama lebih kurang. sehingga 180 darjah.

Semua rambut dibahagikan kepada helai yang sangat halus. Kemudian masing-masing dipintal dengan tourniquet dan diapit pada akar dengan besi. Setelah memegangnya di sepanjang keseluruhan helai, adalah perlu perlahan-lahan luruskan keriting yang terhasil dan varniskannya. Hujungnya tidak bergulung jika dikehendaki.

Bantu untuk mencipta rupa yang santai dan penyebar, iaitu muncung yang anda letakkan pada pengering rambut. Sebelum mengeringkan, anda bukan sahaja perlu membilas rambut anda, tetapi juga merawatnya dengan ejen penggayaan. Pengering rambut mesti diletakkan berserenjang dengan kepala, selepas itu ia mula berputar. pada asasnya, ia akan menjadi mungkin untuk membuat keriting ringan walaupun dengan bantuan tongkat kecil, di mana rambut dipintal dan diperbaiki dengan jepit rambut kecil.

Struktur itu segera disiram dengan varnis, tetapi ia perlu bertahan kira-kira 6-8 jam.

Alternatif boleh menjadi kain buruk yang dipanggil papillotes. Anda juga boleh menjalin tocang kecil semalaman, jika panjangnya mengizinkan, dan biarkan sepanjang malam.

Kita betulkan hasilnya

Penetapan tambahan disyorkan hanya apabila perlu. Sebagai contoh, jika rambut pendek perlu digayakan untuk acara perayaan, sudah tentu, anda tidak boleh melakukannya tanpa varnis atau buih. Pada hari biasa, apabila rambut digulung hanya untuk kesenangan anda sendiri, anda boleh melakukannya tanpa kesan tambahan komponen sintetik. Pada dasarnya, berapa lama keriting akan bertahan bukan sahaja bergantung pada kehadiran atau ketiadaan varnis, tetapi juga pada pemanasan maksimum besi keriting dan diameternya.Apabila memutuskan produk penggayaan, anda harus memberi tumpuan kepada keadaan semasa dan tekstur rambut. Ia tidak dinasihatkan untuk menyikat rambut yang dipernis, kerana tindakan ini boleh merosakkan keseluruhan penggayaan.

Kelas induk untuk mencipta keriting untuk rambut pendek dengan besi keriting boleh didapati dalam video di bawah.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah