Rambut Kerinting

Semua tentang menggayakan rambut anda dengan seterika keriting

Semua tentang menggayakan rambut anda dengan seterika keriting
Kandungan
 1. Menyediakan helai
 2. Teknologi penggayaan rambut bergantung pada panjang
 3. Bagaimana untuk mengekalkan hasilnya untuk masa yang lama?
 4. Contoh yang indah

Besi keriting membolehkan anda dengan cepat membuat gaya rambut yang cantik, dan anda juga boleh melakukannya sendiri, di rumah. Tidak ada keperluan untuk kemahiran khas, dan penyediaan untuk proses ini tidak akan mengambil banyak masa. Pada masa yang sama, menggunakan besi keriting, anda boleh melakukan pelbagai gaya rambut pada rambut dengan panjang apa pun.

Menyediakan helai

Penyediaan rambut sebelum menggayakan dengan besi keriting bermula dengan mencuci. Adalah penting bahawa rambut bersih, tanpa minyak sedikit pun. Ini adalah perlu untuk memberikan gaya rambut kelihatan lebih rapi. Di samping itu, keriting akan menjadi lebih baik dan bertahan lebih lama. Adalah penting untuk mengeringkannya dengan teliti sebelum membuat keriting. Ini diperlukan untuk sebarang jenis besi keriting. Jika tidak, keriting yang basah atau lembap akan rosak teruk.

Selepas mengeringkan rambut anda, anda perlu bekerja dengan baik dengan sikat. Semua simpulan dan rambut yang kusut harus dibuang. Sebaik-baiknya gunakan berus urut untuk menyikat keriting. Prosedur ini juga akan menjadikan gaya anda kelihatan lebih kemas.

Pada peringkat seterusnya, adalah dinasihatkan untuk menggunakan produk perlindungan haba khas. Adalah penting bahawa mereka memukul setiap rambut. Persediaan sedemikian mencipta filem pelindung, rambut tidak rosak oleh suhu tinggi, kelihatan berkilat dan sihat.

Sebelum menggunakan besi keriting, adalah tidak diingini untuk menggunakan varnis, semburan, penggayaan. Semua ubat ini mempunyai sifat mudah terbakar, yang boleh membawa kepada hasil yang tidak menyenangkan. Di samping itu, apabila menggunakan dana ini, walaupun dalam kuantiti yang kecil, keriting boleh rosak teruk.

Sebelum mula membuat gaya rambut, anda harus berhati-hati untuk mempunyai cermin dan klip di tangan... Lebih-lebih lagi, alat terakhir diperlukan untuk rambut apa-apa panjang.

Malah pemilik rambut pendek akan merasa senang untuk bekerja dengan klip, secara bergantian melepaskan helai yang diperlukan. Pendirian besi keriting adalah perkara kecil, tetapi ia akan menjadi lebih mudah untuk membuat gaya rambut dengannya.

Teknologi penggayaan rambut bergantung pada panjang

Untuk rambut dengan panjang yang berbeza, terdapat banyak kaedah penggayaan menggunakan besi keriting. Ia agak mudah untuk menguasai penggunaan peranti yang betul di rumah.

 1. Mula-mula anda perlu menyediakan rambut anda: basuh dan keringkan.
 2. Kemudian bahagikan kepada bahagian yang sama, jumlah yang akan menentukan ketebalan keriting.
 3. Kerja mesti bermula dari belakang kepala. Mula-mula, ikalkan barisan bawah rambut yang paling hampir dengan leher. Lebih jauh dalam bulatan, anda perlu secara beransur-ansur bergerak ke baris atas rambut.
 4. Untuk menjadikan gaya rambut lebih ringan dan lebih semula jadi, ia patut meninggalkan beberapa sentimeter dari hujungnya.
 5. Adalah lebih baik untuk menggayakan keriting yang telah siap dengan tangan anda, dan bukan dengan sikat.
 6. Untuk penetapan yang lebih baik, anda boleh menggunakan varnis atau cara lain.

Panjang

Untuk rambut panjang, kedua-dua keriting besar dan kecil berfungsi dengan baik. Keriting ringan juga akan menjadi pilihan yang sangat baik untuk pemilik helai mewah. Perlu diingat bahawa helai panjang sebelum keriting dengan besi keriting mesti dirawat dengan semburan pelindung haba.

Sekiranya rambut terlalu nipis, rosak atau berwarna, maka suhu pengeriting tidak boleh melebihi 150 darjah. Untuk mencapai lebih banyak volum, anda boleh menggunakan mousse pada helai. Untuk penggulungan, satu helai dilepaskan, dan selebihnya rambut dikumpulkan dengan klip. Kini anda perlu mencengkam hujung keriting masa depan dengan besi keriting dan melilitkannya ke seluruh permukaan batang.

Simpan rambut anda pada besi keriting selama tidak lebih daripada 15 saat. Apabila mengeluarkan forsep, adalah penting untuk tidak merosakkan bentuk keriting.

Perlu diingat bahawa jika anda dengan bebas menggulung helai ke arah yang berbeza, anda akan mendapat keriting besar yang menyerupai rambut kerinting semula jadi sebanyak mungkin.

Jika anda mempunyai besi keriting berganda, anda bukan sahaja mendapat keriting, tetapi gelombang. Ini adalah bentuk penggayaan yang agak mudah. Untuk melakukan ini, putar helai lebar sederhana. Pertama, rambut pergi di bawah bar pertama, dan kemudian ke atas yang kedua, dari atas. Oleh itu, adalah perlu untuk menggulung keseluruhan helai ke hujungnya.

Keriting yang sempurna boleh diperolehi dengan menggulung helai dari hujung sekali pada sudut 90 darjah ke satah kepala. Memusing perlu dilakukan dengan lingkaran supaya keriting tidak bertindih antara satu sama lain dalam lapisan. Dalam kes ini, lilitan harus pergi dari pemegang besi keriting ke hujung batang. Ia adalah perlu untuk menahan setiap helai selama 10 saat.

Keriting yang telah siap mesti diikat dengan klip sehingga ia sejuk sepenuhnya, dan kemudian buka dengan tangan anda dan betulkan dengan cara khas.

Purata

Rambut panjang sederhana adalah pilihan yang sangat baik untuk gaya rambut dengan besi keriting, di sini anda boleh menunjukkan semua imaginasi anda. Pemakai rambut ini dengan mudah boleh mencipta keriting yang bergaya, gelombang badan atau keriting avant-garde. Keriting dalam potongan rambut lata, dipintal dengan penyepit, kelihatan sangat mengagumkan. Panjang purata keriting boleh ditambah dengan selamat dengan poni.

Untuk rambut kerinting sehingga bilah bahu, disyorkan untuk digunakan besi keriting dengan diameter 19 hingga 25 sentimeter. Perlu diingat bahawa ketebalan helai secara langsung mempengaruhi bentuk keriting. Untuk mencapai jumlah maksimum, anginkan rambut dari akar.

Adalah lebih baik untuk membahagikan rambut sederhana kepada 4 bahagian (sisi, depan dan belakang), setiap satunya mesti diikat dengan klip.

Adalah disyorkan untuk membuat keriting dari bahagian paling bawah, secara beransur-ansur bergerak ke atas. Untuk keriting kecil, lebar helai tidak boleh melebihi 2 sentimeter.

Sebelum anda mula mengeriting, dinasihatkan untuk memanaskan helai dengan besi keriting, membawanya dari pangkal ke hujung rambut.... Anda boleh menggulungnya ke dalam dan ke luar. Simpan keriting pada besi keriting selama tidak lebih daripada 10 saat. Ia tidak disyorkan untuk menyentuh keriting yang dihasilkan.Jika rambut tebal, maka ia boleh disematkan dengan klip sehingga ia sejuk sepenuhnya.

Anda harus membuka keriting dengan jari anda atau ekor sikat. Pada akhirnya, adalah dinasihatkan untuk menetapkan gaya rambut dengan varnis atau cara lain. Agar keriting menjadi bulat yang mungkin, besi keriting harus diletakkan secara mendatar. di mana anda perlu memutar, bergerak ke arah akar.

Pendek

Untuk potongan rambut pendek dengan asimetri atau poni panjang (contohnya, bob), putar helai supaya keriting diarahkan jauh dari muka. Untuk melakukan ini, helai pada kuil adalah lebih baik untuk menggulungnya mengikut arah lawan jam di sekeliling besi keriting.

Untuk rambut yang terlalu pendek, apabila kawasan di kawasan kuil dan mahkota bawah dipotong, lebih baik untuk menggulung keriting. Helai pada zon parietal harus ditarik ke atas supaya ia menjadi serenjang dengan kepala. Anda perlu menggulung keriting pada besi keriting dengan hujung ke dalam.

Rambut kurang daripada 10 sentimeter panjang disyorkan untuk menggulung menjadi keriting kecil dan sederhana. Keriting besar untuk panjang ini tidak akan berfungsi, kerana ia akan bergabung dengan kelantangan pada akar. Bagi rambut dengan panjang 11 hingga 20 sentimeter, maka keriting apa-apa bentuk dan diameter boleh dibuat daripadanya. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan pelbagai kaedah penggulungan.

Apabila memotong bob, anda perlu memulakan penggulungan keriting dari bahagian atas bahagian belakang kepala. Ia patut melangkau bahagian bawah, yang dipangkas, jika tidak, kepala akan memperoleh bentuk segi tiga. Untuk keriting menegak, adalah dinasihatkan untuk menaburkan setiap helai dengan varnis sebelum prosedur.

Apabila keriting telah sejuk, anda juga boleh menggunakan lilin padanya, dan kemudian berjalan dengan sikat dengan sebilangan kecil gigi.

Bagaimana untuk mengekalkan hasilnya untuk masa yang lama?

Secara pilihan, anda juga boleh membetulkan gaya rambut siap dengan keriting. Jangka hayat keriting yang diperoleh menggunakan besi keriting bergantung pada suhu, diameter batang dan jumlah varnis atau agen penetapan lain. Semakin tinggi ketiga-tiga penunjuk itu, semakin tahan lama gaya rambut itu. Sudah tentu, amalan telah menunjukkan bahawa keriting yang lebih kecil bertahan lebih lama daripada yang besar.

Untuk mengekalkan gaya rambut mewah dengan keriting untuk masa yang lama, anda boleh menggunakan salah satu daripada banyak alat khas. Mari kita pertimbangkan sebahagian daripada mereka.

 • Semburan termoaktif boleh mengendalikan walaupun gaya rambut yang kompleks dengan unsur-unsur tinggi. Alat ini menjamin ketahanan dan kelantangan tanpa melekat dan menimbang helai. Pada masa yang sama, tidak ada keperluan untuk glitters, kerana semburan meninggalkan cahaya semula jadi dengan nota yang mulia. Sebaik-baiknya, jika produk sedemikian juga mempunyai tahap perlindungan yang tinggi terhadap suhu tinggi. Faedah tambahan semburan adalah kemudahan penggunaan pada rambut dan pecutan proses kerinting.
 • Semburan penggayaan adalah penyelamat untuk rambut keriting yang sukar dikawal... Ia mencipta rupa yang ringan tanpa sebarang penetapan tegar. Pada masa yang sama, penggayaan lebih mudah dilakukan, dan ia kelihatan semula jadi yang mungkin. Semburan ini boleh digunakan sepanjang hari untuk melicinkan dan melembapkan rambut. Selepas permohonan, keriting mengekalkan kerapuhan dan mobiliti.
 • Semburan jerebu membolehkan anda membetulkan keriting dengan sempurna. Produk digunakan pada mana-mana rambut (kering atau basah). Sesuai walaupun untuk keriting yang memegang bentuknya dengan sangat buruk. Pada masa yang sama, semburan meninggalkan kilauan yang menyenangkan, sangat dekat dengan kilauan semula jadi rambut yang sihat.
 • Losyen penggayaan mula berfungsi secara aktif sebaik sahaja besi keriting mempunyai kesan haba pada rambut. Penggayaan adalah sempurna dengan produk ini. Pada masa yang sama, rambut dilindungi daripada suhu tinggi, dan keriting disimpan walaupun pada kelembapan yang tinggi. Terima kasih kepada losyen, keriting akan diperbaiki dengan selamat untuk masa yang lama.
 • Mousses berfungsi dengan baik untuk rambut halus, menambah kelantangan tanpa melekat bersama. Dengan dia, apa-apa gaya rambut bertahan lama. Lebih-lebih lagi, rambut kelihatan kemas dan rapi walaupun pada penghujung hari.

Contoh yang indah

Terdapat banyak pilihan penggayaan untuk rambut pelbagai panjang.Walau bagaimanapun, di antara mereka terdapat gadis yang sangat menarik dan disayangi. Perlu diingat bahawa semuanya agak mudah. Sebagai contoh, pada rambut panjang, ombak yang diletakkan pada satu sisi akan kelihatan hebat.

 1. Di satu pihak, anda perlu membuat perpisahan sampingan.
 2. Balut helai tengah pada besi keriting, kemudian sikat, manakala keriting tidak boleh kehilangan bentuknya. Kemudian gayakan semua keriting dalam gelombang.
 3. Anda boleh memilih gelombang di sepanjang kontur muka dan menikamnya dengan halimunan, membawanya ke belakang telinga. Anda juga boleh menjadikannya lebih subur.
 4. Lindungi rambut anda dengan varnis. Adalah disyorkan untuk menggunakan lilin atau gel untuk menjadikan mahkota licin.

Bagi pemilik rambut sederhana, gaya Yunani asal dengan beberapa keriting sesat adalah sesuai:

 1. gunakan agen pelindung untuk membersihkan dan mengeringkan rambut;
 2. kemudian anginkan helai pada besi keriting, biarkan bahagian atas kepala licin;
 3. biarkan keriting yang dihasilkan sejuk, dan kemudian sikat;
 4. sematkan helai dari bawah dan selamatkan dengan varnis;
 5. letakkan keriting dalam gelombang bebas di sepanjang kontur muka.

Baru-baru ini, potongan rambut bob kembali mendapat sambutan. Pemiliknya boleh mencuba dengan selamat dengan gelombang bebas, yang berselang-seli dengan helai lurus.

 1. Sembur rambut bersih dengan produk khas.
 2. Buat keriting dengan besi keriting. Pada masa yang sama, anda perlu menyimpannya pada besi keriting tidak lebih daripada 5 saat. Biarkan sebahagian rambut lurus.
 3. Biarkan keriting sejuk.
 4. Bouffant kecil boleh dibuat di bahagian atas kepala. Gunakan jari anda untuk membentuk gelombang bebas, meletakkannya pada helai yang tinggal yang belum terdedah kepada haba. Hasilnya akan menjadi kesan penggayaan yang cuai.
 5. Betulkan hasilnya menggunakan gel atau varnis.

Bagaimana untuk menggulung rambut anda dengan cantik dengan besi keriting, lihat di bawah.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah