Barang hiasan

Bagaimana untuk menggunakan batang aroma?

 Bagaimana untuk menggunakan batang aroma?
Kandungan
  1. Bagaimana untuk menyala dengan betul?
  2. Bagaimana untuk meletakkan tongkat?
  3. Petua Berguna

Batang kemenyan adalah jenis kemenyan kering pepejal yang paling popular digunakan dalam aromaterapi. Dengan bantuan mereka, anda boleh mengisi rumah anda dengan bau yang menyenangkan, membersihkan udara dari bakteria dan virus patogen. Mari kita pertimbangkan dalam artikel cara menggunakan kayu aroma dengan betul untuk mendapatkan kesan maksimum daripadanya.

Bagaimana untuk menyala dengan betul?

Sebelum membakar kayu, ia mesti diletakkan di dalam pendirian khas dan diletakkan di atas permukaan yang keras. Sekiranya tiada pendirian sedemikian, ia dibenarkan menggunakan bekas kaca, logam, batu atau seramik kecil yang diisi dengan kerikil kecil atau pasir. Jangan gunakan kadbod atau coaster kayu atau sebarang objek kayu untuk meletakkan batang kemenyan.

Selepas kayu dipasang dengan selamat pada dirian, hujungnya dibakar menggunakan mancis atau pemetik api. Selepas 5-8 saat, nyalaan ditiup dengan berhati-hati dan kayu dibiarkan membara. Adalah penting untuk memastikan bahawa hujung kemenyan yang dibakar telah memperoleh ciri warna kemerahan, sama seperti naungan bara yang membara dalam api.

Apabila ia mereput, tongkat akan mengeluarkan asap wangi dan secara beransur-ansur mengecil saiznya. Jika tongkat tiba-tiba padam, anda perlu mengosongkan abu dari hujungnya dan ulangi semua manipulasi yang disebutkan di atas. Bergantung pada panjang dan ketebalan kemenyan, ia boleh membara selama 20-30 minit.

Bagaimana untuk meletakkan tongkat?

Atas sebab keselamatan, batang kemenyan diletakkan di atas permukaan yang rata dan keras yang tidak boleh jatuh secara tidak sengaja.Di samping itu, adalah penting untuk memastikan bahawa tiada objek mudah terbakar berhampiran kemenyan - buku, langsir, dll. Tongkat tidak dibenarkan diletakkan di atas rak kayu dan ceruk perabot.

Letakkan batang kemenyan pada dirian (atau dalam bekas) secara menegak atau pada sudut yang sedikit. Selepas meletakkan kemenyan, pastikan semasa proses membara, abu yang terhasil tidak akan jatuh di luar dirian.

Jangan letakkan batang bau berhampiran kipas dan penghawa dingin. Ia juga tidak disyorkan untuk meletakkan kemenyan dalam draf, pada tingkap dengan tingkap terbuka.

selain itu, pengguna berpengalaman diingatkan supaya tidak meninggalkan sebarang kemenyan tanpa pengawasan selepas membakarnya. Jika anda perlu pergi ke suatu tempat (walaupun untuk beberapa minit), atas sebab keselamatan, anda harus meniup batang aroma dan pastikan ia tidak hangus.

Petua Berguna

Dalam proses membara, batang kemenyan mengeluarkan aroma yang sangat terang dan kaya, yang pada orang yang sensitif boleh menyebabkan sakit kepala yang teruk, rasa pengsan dan juga muntah. Oleh itu, untuk mengasap ruang kecil, lebih baik menggunakan kemenyan panjang pendek, yang cepat reput, atau menggunakan kayu saiz standard, menghabiskan 1/3 atau lebih sedikit daripadanya.

Adalah penting untuk memberi perhatian kepada pilihan bau yang betul, yang bergantung bukan sahaja pada keutamaan peribadi, tetapi juga pada matlamat pengguna. Oleh itu, untuk mewujudkan suasana yang santai, melekat dengan aroma lavender, ylang-ylang, cendana, mawar, melati, chamomile paling sesuai. Aroma ini sesuai untuk meditasi, untuk melegakan ketegangan selepas penat bekerja seharian. Dan agar, sebaliknya, untuk menumpukan perhatian, mengumpul kekuatan dan bersorak, lebih baik menggunakan kayu dengan aroma lemon, oren, tangerine, rosemary, juniper, basil.

Mengambil kira hakikat bahawa semua batang kemenyan mengeluarkan bau yang sangat kuat apabila membara, tidak disyorkan untuk menggunakan beberapa kemenyan dalam satu sesi. Di samping itu, adalah sangat penting untuk memantau perasaan anda sendiri semasa menggunakan batang kemenyan. Jika bau mereka menyebabkan pening, sakit tekak, sakit kepala atau loya semasa proses membara, anda harus segera memadamkan kemenyan dan mengudarakan bilik.

Perlu diingatkan bahawa, menurut beberapa saintis penyelidikan, penyalahgunaan sesi menggunakan batang kemenyan boleh menyebabkan perkembangan penyakit pernafasan (termasuk yang malignan). Oleh itu, atas sebab keselamatan, adalah dinasihatkan untuk menggunakan kemenyan dengan sangat berhati-hati - tidak lebih daripada 2-3 kali sebulan.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah