Reka bentuk dan hiasan

Batu hiasan di lorong: ciri dan kaedah penamat

Batu hiasan di lorong: ciri dan kaedah penamat
Kandungan
 1. Keanehan
 2. Kelebihan dan kekurangan
 3. Gambaran keseluruhan spesies
 4. Reka bentuk
 5. Pilihan penamat
 6. Contoh yang indah

Hari ini adalah kebiasaan untuk memberi perhatian khusus kepada hiasan rumah. Dan kerana ia adalah ruang masuk yang mencipta kesan pertama, anda perlu mendekati reka bentuknya dengan teliti. Perkadaran khas kepejalan boleh diberikan kepada bahagian dalam dengan penamat dengan batu hiasan. Bahan dalam artikel ini akan memberitahu anda tentang nuansa bahan, jenisnya, kebaikan dan keburukan.

Keanehan

Dengan batu hiasan untuk melapisi dinding lorong, ia adalah kebiasaan untuk bermakna bahan keluaran industri pelbagai jenis. Mereka bersatu dengan penampilan mereka: permukaan menghadap sedemikian memberikan kesan batu. Nama itu tidak sinonim dengan analog semula jadi: ini adalah produk yang berbeza. Kemasan ini kelihatan sangat berstatus dan berkesan.

Mereka menggunakan hiasan dalaman yang luar biasa di apartmen bandar dan di rumah desa atau pondok. Dalam kes ini, bahan itu boleh menjadi alat untuk menonjolkan salah satu dinding lorong. Selalunya mereka selesai dengan "batu koyak", di mana gaya khas pedalaman dicipta.

Oleh itu, gaya lama dicipta, dan tempat yang berbeza di dalam bilik boleh dipangkas dalam gaya ini (contohnya, pembukaan melengkung, sudut lorong, ceruk).

Biasanya, semua dinding lorong tidak berhadapan dengan batu seperti itu, kerana dengan banyaknya permukaan batu, kesan pemberat visual ruang segera dicipta. Di samping itu, batu itu kehilangan ekspresifnya dengan kelebihannya. Untuk persepsi estetik yang sesuai terhadap bahagian dalam lorong, ia perlu digabungkan dengan dinding kosong biasa tanpa corak.Oleh kerana pelbagai variasi, pembeli mempunyai peluang untuk memilih saiz, yang mengelakkan reka bentuk yang salah.

Salah satu ciri khas bahan ini ialah keupayaan untuk meniru batu semula jadi. Analog buatan lebih ringan daripada yang semula jadi, dan juga lebih murah, yang menjadikannya menarik kepada pembeli.

Hari ini, pelapisan ini adalah antara sepuluh jenis penutup dinding teratas. Walau bagaimanapun, tahap kepraktisan batu secara langsung bergantung pada jenis bahan mentah dari mana ia dihasilkan. Itulah sebabnya ciri-ciri penamat boleh berbeza-beza dengan ketara.

Kelebihan dan kekurangan

Batu hiasan mempunyai banyak kelebihan. Ini termasuk yang berikut:

 • ia tidak menghasilkan beban berat yang ketara, yang wujud dalam bahan semula jadi;
 • dicirikan oleh keramahan alam sekitar, dan oleh itu selamat untuk kesihatan isi rumah;
 • tidak takut acuan, cendawan, tidak berkarat dan tidak reput semasa operasi;
 • berbeza dalam kos yang boleh diterima berbanding dengan analog semula jadi;
 • ia menonjol kerana hayat perkhidmatannya yang ketara, pelbagai bentuk dan saiz;
 • bersahaja dengan jenis asas dan bergaul dengan baik dengan konkrit, bata dan kayu;
 • mempunyai belakang rata dan licin, yang sangat memudahkan pelapisan;
 • kelihatan cantik kerana teksturnya, mungkin berbeza dalam penyelesaian warna;
 • tidak mengganggu dalam penggayaan, walaupun lebih baik untuk membawanya kepada pakar;
 • tidak berubah-ubah apabila memilih jenis pelapisan dinding yang berbeza, digabungkan dengan konkrit, plaster, kertas dinding.

Bahan komposit dicirikan oleh pelbagai kemungkinan reka bentuk... Batu itu juga bagus kerana unsur hiasan tertentu boleh dicipta daripadanya. Ia boleh menjadi menara kecil atau reka bentuk seperti istana. Ia juga boleh digunakan untuk menyerlahkan lampu dinding yang terletak di koridor. Walau bagaimanapun, bersama-sama dengan kelebihan batu buatan untuk menghiasi lorong, terdapat beberapa kelemahan. Sebagai contoh:

 • batu itu menyukai cahaya, itulah sebabnya permukaan menghadap perlu ditambah dengan pencahayaannya sendiri;
 • apabila memilih reka bentuk batu, batu perlu mengambil kira teknik visual ruang tertentu untuk dipangkas;
 • bahan itu tidak begitu mudah dibersihkan, dan beberapa jenisnya tidak menyediakannya sama sekali;
 • sesetengah jenis bahan tidak stabil kepada calar, itulah sebabnya, apabila menghadapi, anda perlu memilih warna terang yang mana calar akan paling tidak ketara;
 • tidak semua batu buatan sesuai untuk melapisi lorong pangsapuri bandar dengan kawasan yang kecil;
 • selepas membuat batu penamat, perlu untuk mendapatkan kekuatan dan berbaring.

Gambaran keseluruhan spesies

Kemasan batu boleh dikelaskan mengikut beberapa kriteria (saiz, bentuk, warna). Beberapa jenis bahan dituai sendiri oleh pengrajin (katakan, batu gipsum). Batu buatan boleh dibuat daripada bahan mentah yang berbeza, yang menentukan ciri kualiti dan kekuatannya, serta hayat perkhidmatan... Ia boleh menjadi gipsum, konkrit, klinker atau aglomerat dan periuk batu porselin. Setiap jenis mempunyai ciri tersendiri.

Gipsum lebih mudah untuk digunakan berbanding analog lain, beratnya lebih rendah, dan mempunyai pilihan reka bentuk yang paling kaya, itulah sebabnya mudah untuk memadankannya dengan bahagian dalam bilik dalam pelbagai gaya. Ia juga mudah kerana ia boleh dilekatkan pada tapak eternit.

Kosnya lebih rendah daripada konkrit, tidak takut perubahan suhu, dan tahan api. Walau bagaimanapun, ia rapuh, dan selain itu, ia takut kelembapan, dan oleh itu adalah kebiasaan untuk menutup muka sedemikian dengan sebatian khas.

Batu konkrit diperbuat daripada pasir, simen, dan pigmen pewarna. Batu sedemikian agak kuat dan tahan lama, ia benar-benar lengai terhadap kelembapan dan kerosakan mekanikal. Hari ini, warnanya boleh menjadi sangat pelbagai, seperti batu plaster. Walau bagaimanapun, jika gipsum mudah diproses, maka konkrit sukar untuk dipotong. Kelemahan kepada penamat ialah berat yang lebih berat.

Jubin klinker, yang diperbuat daripada tanah liat, kelihatan seperti batu bata, tetapi lebarnya jauh lebih kecil. Akibatnya, klinker adalah ringan secara optimum. Ia diperbuat daripada campuran cip marmar dan granit dengan batu kapur, pasir dan pewarna. Tidak seperti batu lain, bahagian hadapannya agak fakta, yang bermaksud bahawa dua batu bersebelahan tidak selalunya bertepatan dengan ketebalan. Aglomerat kelihatan sangat bergaya.

Periuk batu porselin diperbuat daripada tanah liat, feldspar, mineral dan pewarna. Secara luaran, batu seperti itu serupa dengan jubin kaca. Walaupun kekuatannya, ketahanan terhadap kelembapan dan penurunan suhu, ia tidak tahan membersihkan permukaan yang menghadap dengan pelelas. Ia mudah terdedah kepada calar yang disebabkan oleh pembersihan.

Dikenali dalam kalangan industri dan apa yang dipanggil batu lentur. Malah, ia adalah lapisan nipis batu pasir dengan corak ciri. Ini adalah kertas dinding batu alternatif setebal 1 mm, yang dibuat di tapak perlombongan dengan memindahkan ke kain dengan gam akrilik, membayangkan pengeringan. Kertas dinding ini boleh digunakan pada pelbagai permukaan, termasuk bentuk melengkung dan lajur.

Bentuk bahan mungkin berbeza-beza. Kadang-kadang ia cenderung kepada segi empat sama, lebih kerap segi empat tepat. Dalam kes ini, segi empat tepat boleh menjadi tradisional dan sangat sempit. Peletakan boleh menjadi rumit oleh fakta bahawa ia memerlukan pemilihan setiap elemen.

Jika untuk bentuk bata ini tidak begitu penting, maka untuk klinker, yang diletakkan dekat dengan serpihan demi serpihan, kerja itu akan menyerupai koleksi teka-teki.

Reka bentuk

Penyelesaian reka bentuk untuk permukaan hadapan batu buatan boleh menjadi sangat pelbagai. Untuk mencari idea-idea segar, bersama-sama dengan pilihan yang sudah tradisional, pengeluar menghasilkan jenis pelapisan yang luar biasa, memfokuskan pada kualiti estetiknya yang tersendiri. Sebagai contoh, bentuk bata telah menjadi sejenis klasik hari ini. Supaya bahagian dalam lorong mempunyai suasana yang istimewa, pelapisan diberi rupa yang berumur (katakan, lapuk, sumbing, hancur).

Walau bagaimanapun, kesan zaman dahulu boleh dihiasi dengan bahan-bahan dalam bentuk lain. Tekstur boleh sengaja dicincang, digayakan, contohnya, seperti marmar mentah, granit dan juga kuarza. Tidak kurang menarik di bahagian dalam lorong boleh melihat varian reka bentuk jenis runtuhan, di mana dinding akan kelihatan selesai dengan serpihan batu berbatu.

Seseorang akan menyukainya batu gergaji, yang berbeza daripada analog lain dalam tekstur tanpa mengisar bahagian depan. Secara luaran, ia mungkin menyerupai batu pasir atau batu kapur. Batu sedemikian dibezakan oleh kejelasan tepi. Terdapat juga pelapisan marmar dan granit dalam pelbagai jenis pengeluar.

Antara jenis lain, ia boleh diperhatikan pilihan untuk mozek. Dengan itu, anda boleh meletakkan kedua-dua motif abstrak dan komposisi batu tertentu di dinding lorong. Contohnya, ia boleh menjadi bayang haiwan, landskap ringkas, komposisi piksel, atau bahkan potret seseorang.

Jika anda mahukan sesuatu yang istimewa, anda boleh membeli jenis pelapisan batu yang mewah. Pada asasnya, ia adalah kemasan berbatu yang meniru jenis batu yang tidak wujud di alam semula jadi.

Bagi jenis pelapisan, banyak bergantung bukan sahaja pada jenis batu dan keutamaan pemilik rumah. Kesan visual juga penting, yang bergantung pada jenis susun atur dan bentuk lorong itu sendiri. Hiasan dalaman boleh berbeza:

 • anda boleh memilih periuk batu porselin dengan tekstur marmar mahal, mozek dan juga parket sebagai asas untuk reka bentuk;
 • seseorang akan lebih menyukai tekstur kerikil - penyelesaian praktikal dan bergaya yang akan menghiasi bahagian dalam koridor;
 • lantai di pintu masuk boleh dibentangkan dengan batu hancur, meletakkannya di atas asas konkrit;
 • anda boleh menggunakan gabungan batu di dinding dan lantai di pedalaman, yang akan meningkatkan persepsi estetik bahagian dalam koridor;
 • pemasangan timbul boleh digabungkan dengan lukisan, panel dinding kayu atau buluh.

Bagi gabungan dengan kertas dinding, di sini pemilik rumah mempunyai peluang besar. Sebagai tambahan kepada pilihan roll tradisional, batu itu kelihatan hebat berbeza dengan kertas dinding cecair yang dipanggil, yang tersebar di dinding dengan spatula, seperti plaster. Di antara panel tradisional, kertas dinding bukan tenunan dan gentian kaca boleh dibezakan. Yang terakhir bukan sahaja kelihatan baik dengan batu dan membantu meningkatkan ekspresinya, tetapi juga praktikal, kerana mereka boleh dicat semula beberapa kali sesuka hati.

Dinding batu digabungkan dengan kertas dinding foto, jika anda memilih subjek imej yang betul, serta bahan panel. Supaya penyelesaian warna menjadi harmoni, adalah perlu untuk mengambil kira permainan warna.

Sebagai contoh, apabila batu di lorong gelap, lebih baik untuk melicinkan kesannya bukan sahaja dengan lampu latar, tetapi juga dengan kertas dinding cahaya. Sebagai peraturan, dalam kes ini, mereka harus sekurang-kurangnya beberapa nada lebih ringan daripada batu.

Pilihan penamat

Sangat penting dalam pemilihan batu menghadap hiasan adalah penyelesaian gaya bahagian dalam keseluruhan apartmen. Batu itu akan kelihatan harmoni dalam reka bentuk jika ia menjadi aksennya, sorotan, membayangkan keinginan untuk gaya dalaman tertentu. Di satu pihak, ia kelihatan universal, tetapi jika anda mengkaji dengan teliti sumber gaya tertentu, maka tidak sukar untuk menyesuaikannya dengan yang anda perlukan.

Sebagai contoh, jika anda ingin mencipta suasana istimewa di bahagian dalam apartmen gaya Teknologi tinggi, adalah perlu untuk memilih pelapisan dengan tekstur licin yang memberikan kilauan. Sebagai contoh, ia boleh menjadi kemasan yang meniru tekstur marmar, batu tulis, granit.

Sekiranya anda perlu mencipta suasana era tertentu (contohnya, zaman dahulu), anda boleh beralih kepada tekstur di bawah batu pasir yang ringan.

Penyelesaian warna pelapisan batu akan banyak membantu apabila memilih reka bentuk tertentu. Hari ini, batu itu boleh menjadi neutral (putih, kelabu, hitam), kecoklatan, dengan corak ciri (contohnya, noda marmar), yang terdiri daripada gabungan beberapa nada palet warna. Untuk gaya desa (negara), anda boleh menggunakan pelapisan ton bumi, oker kemerahan. Provence, sebaliknya, memerlukan warna dinding bercat putih. Memandangkan ini, di sini adalah lebih baik untuk meletakkan batu aksen di dinding dalam warna kuning air yang sejuk, pistachio pucat, nada turquoise yang diluntur. Berkenaan rasa zaman pertengahan, maka di sini adalah perlu untuk bergantung pada nada kelabu batu - dari terang ke gelap.

Tiruan penuaan dan sedikit lusuh boleh menghiasi bahagian dalam gaya lorong loteng atau grunge. Di lantai koridor gaya minimalis, terdapat peralatan batu porselin yang cukup dengan tekstur ringkas tanpa hiasan yang tidak perlu. Anda boleh menghiasi ambang pintu arah reka bentuk vintaj dengan kemasan "Batu koyak".

Walau bagaimanapun, apabila memilih satu atau satu lagi jenis tekstur pelapisan batu di dalam rumah, anda perlu memberi perhatian kepada fakta bahawa tanpa pencahayaan yang betul, bahagian aksen pedalaman mungkin tidak kelihatan seperti yang dimaksudkan.

Dalam gelap, hiasan itu boleh hilang, menjadi tidak wajar, yang akan memberi kesan buruk pada estetika bahagian dalam lorong dan boleh merosakkan kesan keseluruhan rumah. Bergantung pada keperluan gaya, anda boleh menyerlahkan bahagian aksen dinding dengan peranti pencahayaan dalam warna sejuk atau hangat fluks cahaya. Cahaya boleh sama ada keemasan lembut atau putih sejuk. Penggunaannya akan memberikan permainan bayangan yang diperlukan.

Peranti pencahayaan yang berbeza boleh digunakan untuk menerangi batu. Sebagai contoh, ia boleh menjadi lampu lantai, sconce dinding, lampu sorot siling, serta bintik-bintik, dicirikan oleh keupayaan untuk menyesuaikan sudut fluks bercahaya. Seseorang lebih suka menyerlahkan batu di dinding dengan jalur LED yang fleksibel. Secara umum, reka bentuk hiasan dalaman harus kelihatan harmoni, dengan mengambil kira pilihan penyelesaian gaya.

di mana luminair mesti menyampaikan suasana yang dikehendaki dengan tepat. Sebagai contoh, lorong masuk moden dengan hiasan dinding batu boleh diterangi dengan lekapan lampu reka bentuk moden.

Untuk moden, berteknologi tinggi, ia boleh menjadi bintik dan pita, untuk loteng - bintik, atau juga penggayaan lampu untuk lampu jalan. Juga, dengan latar belakang kemasan batu, adalah sesuai untuk melihat reka bentuk lampu dalam bentuk paip logam.

Kadang-kadang, untuk mewujudkan suasana yang betul di bahagian dalam lorong, mereka menggunakan peranti pencahayaan yang luar biasa. Sebagai contoh, ia boleh menjadi model dengan reka bentuk lampu minyak tanah, atau juga obor. Bagi menghias dinding batu, sebagai tambahan kepada lampu, anda boleh menghiasi susun atur siap dengan kedua-dua gambar dalam bingkai laconic dan pengeluaran semula lukisan oleh artis terkenal. Seseorang sesuai dengan reka bentuk cangkuk untuk pakaian, yang lain menghiasi dinding dengan panel tematik yang sepadan dengan gaya bahagian dalam lorong.

Kelihatan cantik pada dinding batu di bawah batu bata atau jam klinker. Walau bagaimanapun, ia juga boleh menjadi bingkai dengan dail. Jika batu itu digunakan untuk menyerlahkan ceruk, maka ia biasanya dilengkapi dengan pencahayaan LED. Kurang kerap, rak dipasang pada dinding dengan trim batu. Walaupun pemasangan pada permukaan sedemikian tidak begitu mudah, rak kelihatan sangat mengagumkan di pedalaman sedemikian.

Pilihan untuk hiasan dalaman dinding koridor dengan batu buatan mungkin berbeza. Batu hiasan di lorong boleh diletakkan di dinding di pintu masuk, serta sebahagiannya pada dua dinding bersebelahan. Ia boleh menduduki separuh daripada dinding, terletak bukan sahaja secara standard, tetapi juga menyerong. Bergantung pada kawasan koridor, ia boleh menjadi hiasan hanya satu bahagian atau mempunyai sokongan pada mana-mana dinding.

Contoh yang indah

Kami mencadangkan merujuk kepada contoh galeri foto, yang jelas menunjukkan kemungkinan batu hiasan untuk meningkatkan estetika bahagian dalam lorong.

 • Menonjolkan dinding di pintu hadapan menggunakan lampu dinding.
 • Contoh pelapisan pada satu dinding dengan sokongan batu dalam reka bentuk relung.
 • Reka bentuk piksel volumetrik untuk menyerlahkan dinding lorong.
 • Penggunaan klinker di bahagian dalam koridor gaya moden.
 • Menyerlahkan pintu depan dan dinding berhampiran dengan batu dalam teknik susun atur koyak.
 • Batu dengan tekstur licin dan berkilat dalam reka bentuk lorong moden.
 • Batu ringan dengan latar belakang pelapisan kontras dinding bersebelahan.
 • Menonjolkan kawasan dengan batu dengan cermin besar dan alas cahaya.
 • Contoh hiasan kejiranan kreatif dalam bentuk dinding bata dan rak reka bentuk yang luar biasa.
 • Kemasan bertekstur isipadu dengan penempatan menegak lampu dinding.

Kelas induk menghadap lorong dengan batu hiasan, lihat di bawah.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah