Reka bentuk dan hiasan

Idea terbaik untuk reka bentuk dalaman lorong

Idea terbaik untuk reka bentuk dalaman lorong
Kandungan
 1. Fokus pada saiz
 2. Penyelesaian warna
 3. Gaya apa yang betul?
 4. Pilihan penamat
 5. dinding
 6. Bagaimana untuk melengkapkan?
 7. Bagaimana untuk menghias?
 8. Pilihan pencahayaan
 9. Kesilapan biasa
 10. Idea yang menarik
 11. Contoh yang indah

Dewan masuk bukanlah bilik utama di apartmen atau rumah, tetapi dari situlah pembentangan kediaman bermula. Selalunya, pembaikan lorong dijalankan "untuk penghantaran" daripada kos yang jatuh pada seluruh apartmen. Tetapi walaupun dengan pelaburan kecil, anda boleh membayangkan reka bentuk lorong yang menarik, terang dan menarik.

Fokus pada saiz

Tidak semua pemilik pangsapuri boleh berbangga dengan susun atur lorong yang selesa. Di pangsapuri Soviet biasa - dalam "panel" dan "Khrushchevs" - lorong sama ada sempit atau persegi, tetapi kecil. Dan susunan yang betul boleh menjimatkan kedua-dua saiz kecil dan bukan bentuk yang paling mudah, satu-satunya soalan ialah apa yang dimaksudkan dengan perkataan "betul".

Pertimbangkan 10 rahsia susunan kompeten lorong kecil.

 • Jika di bahagian apartmen ini rakaman tidak membenarkan "perantauan", tugas awal adalah untuk mengembangkan ruang secara visual. Nada gelap dalam hiasan dinding adalah tidak diingini, siling yang digantung juga tidak diingini, dan candelier besar tidak sesuai. Pertaruhan selamat ialah lantai yang diperbuat daripada bahan semula jadi berkekuatan tinggi (contohnya, periuk batu porselin) dan dinding yang ringan.
 • Cermin dan cermin sebagai objek reflektif sangat sesuai di lorong kecil - tiada apa yang mengatasi pengembangan visual ruang dengan lebih baik.
 • Mengisi lorong kecil dengan perabot, ia patut melepaskan semua yang berlebihan, dari objek besar dan besar. Kot bulu dan jaket bawah yang tidak dipakai setiap hari dan setiap musim hendaklah disimpan di dalam bilik persalinan biasa atau almari besar.

Tetapi mungkin tidak ada almari di lorong kecil sama sekali - bongkar semua yang mungkin.

 • Para dan almari pakaian (walaupun kasut) boleh digantung. Struktur sedemikian 10-30 cm tidak sampai ke lantai. Nampaknya perbezaan kecil, tetapi perabot yang tidak menyentuh lantai kelihatan kurang besar, yang penting untuk lorong kecil.
 • Jika anda tidak menggunakan perabot terbina dalam seperti almari pakaian, beli rak kasut yang sempit. Jika terdapat tiang rendah di lorong, letakkan kotak tertutup di permukaannya untuk menyimpan barang yang tidak digunakan setiap hari.
 • Sekiranya lorong tidak tinggi, maka cermin menegak akan secara visual menaikkan siling.
 • Ia adalah jenayah untuk membuat lorong kecil dengan perhiasan, hiasan, dan pelbagai cenderahati. Jika, sebagai contoh, di dalam bilik ini anda mempunyai laci dengan beberapa jenis struktur hiasan, cuba bina dengan tepat dan cantik. Jangan tambah elemen baru setiap kali: lebih baik menukar komposisi 3-4 objek daripada menambah satu dengan patung atau lilin baru, menyebabkan huru-hara di dalamnya.

Agar ensemble aksesori kelihatan kukuh, ia perlu disusun atau digantung supaya orientasi jatuh pada bentuk segi tiga. Objek tinggi di tengah, yang lebih rendah - di tepi.

 • Hitam bukan pantang larang untuk lorong kecil. Tetapi bukan sahaja dalam kemasan permukaan, tetapi dalam hiasan dan aksesori. Sebaliknya, ia membawa kedalaman dan kontras kepada pedalaman.
 • Hiasan berfungsi sesuai untuk lorong kecil. Contohnya, gambar pembantu rumah atau sistem cangkuk payung yang direka secara artistik.
 • Malah lorong kecil boleh dibahagikan secara bersyarat kepada dua zon - lorong itu sendiri dan dewan. Ini dilakukan supaya tempat bertemu tetamu tidak beralih ke arah dewan. Masuk, tanggalkan pakaian luar anda, duduk dan tanggalkan kasut anda, letakkan beg anda - semua ini sepatutnya berada di kawasan lorong.

  Undang-undang yang berbeza dikenakan di lorong besar. Masuk akal untuk memikirkan tentang mengatur bilik persalinan di ruang ini. Lebih-lebih lagi, ia boleh menjadi almari pakaian bukan sahaja dengan pakaian luar.

  Jika nampaknya dewan pintu masuk yang besar kelihatan tidak teratur, tidak begitu selesa, anda boleh menggelapkannya dengan menggunakan kemasan yang sesuai.

  Lorong bersaiz sederhana juga mempunyai beberapa pilihan untuk menghias ruang. Anda boleh meletakkan almari pakaian besar, laci, bangku di dalamnya, dan ia tidak akan kosong sama sekali. Tetapi jika anda ingin ruang masuk menjadi ringan, luas, teratur, maka di sini anda boleh berhenti di hiasan dalam warna terang dan minimalis dalam pilihan perabot. Ia juga berlaku bahawa apartmen mempunyai dewan masuk yang agak besar, tetapi bukan bilik yang paling luas.

  Maka masuk akal untuk memunggah lorong dari perabot untuk entah bagaimana mengimbangi kekurangan ruang terbuka di kediaman.

  Penyelesaian warna

  Nampaknya segala-galanya mudah di sini - di lorong kecil hanya terdapat warna terang dalam hiasan. Secara umum, reka bentuk gelap zon ini jarang berlaku. Tetapi malangnya, pemilik sering sangat menyempitkan kemungkinan memilih reka bentuk warna "bilik" ini. Tetapi dia membentangkan apartmen, membentuk kesan pertama kepadanya. Dan anda boleh melepaskan diri daripada keputusan yang terkawal, tidak bercita-cita tinggi, dengan mengambil kira sesuatu yang lebih berani, bergaya, meriah.

  Berikut adalah beberapa contoh untuk membuktikannya.

  • Kuning dalam psikologinya menyegarkan, menyegarkan, termasuk aktiviti. Di lorong biasa ini, jauh dari yang paling luas, warna kuning juga mengambil misi untuk mengembangkan ruang. Dan ia menjadi bukan sahaja lebih luas secara visual, tetapi juga lebih dinamik, lebih cerah, lebih menarik. Dinding kuning menghidupkan semula bilik itu, ia menjadi lebih selesa, dan ia pastinya tidak boleh dipanggil "lorong suram".
  • Biru gelap warna dinding yang kaya, dengan kerjasama lantai yang bijak dengan pemilihan perabot dan hiasan yang teliti, telah mencipta ruang yang cantik, bergaya dan bergaya.

  Pencahayaan yang baik, perabot sempit, kekurangan butiran yang tidak perlu - dan lorong sempit biasa menjadi objek untuk diikuti.

  • Bergaya berjalur - lorong ini mengingatkan musim panas, kesegaran, matahari di udara. Dia membatalkan idea bahawa lorong dalam kebanyakan kes adalah suram, bukan tempat paling selesa di dalam rumah. Warna putih dalam hiasan tidak membenarkan dinding beraneka ragam menjadi perengsa, hiasan yang terkawal dan ketiadaan perkara yang tidak perlu dalam reka bentuk mengalih perhatian perhatian dari saiz bilik yang sangat kecil.
  • Kelabu yang selesa dan putih menyegarkan. Lorong tidak dibuat dalam warna-warna terang, tetapi ia tidak kelihatan keras dan terkawal. Penyelesaian yang sangat baik untuk lorong persegi kecil. Tidak ada almari pakaian yang besar, tetapi terdapat banyak cangkuk untuk pakaian luar, dan almari bawah yang luas akan menyembunyikan semua yang anda perlukan.
  • cetakan bunga, yang menjadikan ruang terang dan lapang. Jika anda benar-benar suka lorong putih, tetapi anda takut untuk membuat keputusan tentang "pencerahan" radikal, kertas dinding rakan kongsi yang bergaya itu akan menjadi kompromi yang layak. Apabila melihat pilihan sedemikian, nampaknya bilik ini tidak standard, susun atur yang berbeza. Tetapi tidak - ini adalah salah satu lorong biasa, cuma bukan dalam reka bentuk biasa.

   Contoh di atas menunjukkan cara anda boleh mengaitkan dengan reka bentuk ruang, yang biasanya dihiasi dalam warna kuning air dan coklat. Anda akan sentiasa mempunyai masa untuk mempertimbangkan pilihan yang popular, tetapi masih patut dipertimbangkan bahawa warna adalah alat yang berkuasa. Secara visual, ia mengubah susun atur, geometri, rakaman, mood bilik, ia mampu menjadikan bilik yang selesa. Dan yang paling penting, ianya moden, selesa dan segar.

   Gaya apa yang betul?

   Adalah wajar bahawa reka bentuk lorong sepadan dengan gaya apartmen. Walau bagaimanapun, keperluan ini tidak boleh dipanggil ketat. Walau bagaimanapun, lorong loteng tidak mungkin digabungkan dengan ruang tamu neoklasik. sebab itu, Jika anda tidak pasti bahawa anda boleh menguasai eksperimen reka bentuk yang kompleks, pertimbangkan projek yang kurang berisiko.

   Terdapat banyak idea gaya untuk lorong.

   • Negara. Gaya selesa, tenang, hangat. Ciri individunya berbeza bergantung pada wilayah mana ia boleh dikaitkan. Terdapat negara Perancis, Inggeris, Itali, Rusia, Scandinavia. Tetapi kesemuanya disatukan dengan pilihan bahan semula jadi untuk hiasan, lantai kayu dan perabot, serta kehadiran rasuk kayu dan unsur palsu.

   Reka bentuknya termasuk motif bunga, berkotak-kotak dan berjalur.

   • Minimalisme. Hampir tiada hiasan di dalamnya, kecuali mungkin aksesori reka bentuk kecil yang berfungsi. Segi empat tepat adalah bentuk geometri utama gaya. Ini adalah laconicism maksimum pedalaman, yang tidak menerima cetakan berwarna-warni, corak, pelbagai warna, kecerahan dan bentuk yang diperkemas.
   • Moden. Kekurangan kekacauan yang memihak kepada ruang yang teratur di mana warna dan garis yang indah difikirkan dengan jelas. Perabot dengan permukaan licin yang menarik.

   Ia adalah mungkin untuk menggunakan keluli tahan karat, nikel dan aluminium, serta plastik berkualiti.

   • Scandinavia. Mudah, berfungsi, gaya sangat estetik. Falsafah gaya eko adalah wujud di dalamnya, tetapi sederhana, tanpa "berlebihan". Pot bunga plastik mungkin, tetapi kemasan permukaan memerlukan bahan semula jadi. Cahaya semulajadi dalam gaya ini harus dirangsang dengan apa-apa cara, yang utama adalah dinding dan siling ringan, ruang terbuka, perhatian kepada sistem pencahayaan.

   Lilin digunakan secara aktif, yang memberikan kelembutan pada reka bentuk kerana kehangatan nyalaan yang berkelip.

   • gaya Inggeris... Ia mempunyai daya tarikan unik yang menjadikan ruang yang dihiasi dalam gaya ini selesa, bangsawan dan sedikit nostalgia. Ia secara aktif menggabungkan yang lama dan yang baru.
   • Klasik. Reka bentuk yang tenang, teratur dan boleh diramal. Mungkin terdapat motif bunga di lorong sedemikian, warna yang ringkas, disenyapkan dan bijaksana. Dalam reka bentuk klasik, inovasi dalam perabot dan teknologi sebenarnya tidak disebut (tetapi neoclassicism menyebutnya secara aktif).
   • Nautika. Dia tidak pernah keluar dari fesyen, keluar dari yang sebenar dan dalam permintaan. Sudah tentu, ia tidak boleh dipanggil arus perdana, tetapi jika topik ini dekat dengan anda secara peribadi, pertimbangkan idea untuk menghiasi ruang tamu dengan begitu terang dan tidak remeh. Tekstil pantai, warna nautika, aksesori belayar.
   • Hiasan seni. Bahan eksotik digabungkan dengan kemasan ringkas. Semua baris adalah sempurna dan tepat, terdapat sedikit kekecohan dan romantik di pedalaman ini, tetapi terdapat banyak kecanggihan dan keanggunan.
   • Chalet. Bahan semula jadi dan kemasan yang sengaja kasar memerintah di sini. Segala-galanya adalah kejam, agak pertapa, tetapi kerana hiasan yang halus dan berpecah-belah ia akan menjadi gaya sebenar "den" pinggir bandar.

    Jika kecantikan, keselesaan dan estetika yang boleh dikenali adalah keperluan anda untuk hiasan dalaman, cuba beralih kepada gaya Amerika. Hiasan menggunakan bahan tradisional, seramik dan kayu berukir.

    Perabot biasanya ditutup dengan kulit atau kain lembut.

    Pilihan lain bagi mereka yang mencari kelainan ialah gaya Jepun.... Genkan menganggap ketat, tetapi pada masa yang sama bentuk yang selesa - kabinet untuk kasut, serta hiasan yang membentuknya - seramik, lukisan, bunga.

    Pilihan penamat

    Untuk mengatakan bahawa terdapat banyak daripada mereka adalah untuk mengatakan apa-apa. Daripada idea yang paling mudah dan paling popular kepada warna yang tidak dijangka, tekstur, gabungan, reka bentuk pintu dalaman yang tidak konvensional dan banyak lagi.

    dinding

    Perlu diingatkan bahawa dinding adalah tempat yang terdedah di lorong, kerana kelembapan, kotoran, dan habuk yang dibawa dari jalan menimpa mereka. Kereta luncur dan basikal menyentuh dinding, dan haiwan peliharaan sering mengubah bentuk permukaannya.

    Terdapat banyak pilihan untuk hiasan dinding di dalam bilik ini.

    • pewarna. Cara yang menjimatkan, mudah, praktikal. Anda boleh menggunakan lateks, silikon, silikat, cat akrilik. Dengan usaha yang wajar, walaupun seseorang yang tidak pernah melakukan ini sebelum ini dapat mengatasi lukisan dinding. Dan juga kemasan ini dianggap tahan lama dan boleh diselenggara.
    • Plaster hiasan. Penutup dinding boleh menjadi asli, kerana komposisi dan pengisi mencadangkan kemungkinan sedemikian. Salutan siap akan menjadi monolitik, bernafas dan mesra alam. Dan ia juga mempunyai kekuatan, ketahanan, sifat anti-statik. Dan jika anda perlu serius mempersiapkan diri untuk mengecat dinding, maka sebelum menggunakan plaster hiasan, anda hanya perlu mengisi lubang kecil dan menyembunyikan kecacatan kecil.
    • Microcement. Sebenarnya, ini adalah plaster hiasan yang sama, tetapi ia masih dikelaskan dalam kategori berasingan, kerana prestasinya sangat tinggi. Microcement boleh digunakan pada hampir mana-mana substrat. Pada kayu, logam atau konkrit, kemasan akan sama-sama berlabuh.

    Struktur bahan sedemikian rupa sehingga mana-mana warna akan kelihatan semula jadi, kerana disebabkan oleh komposisi bahan, ia sedikit teredam.

    • Kertas dinding. Setakat ini, tidak mungkin untuk membuat sesuatu yang lebih popular daripada kertas dinding. Tetapi hanya pilihan kertas di lorong harus dipertimbangkan dengan kecurigaan yang besar, tetapi kertas dinding kaca, cecair, vinil boleh dibasuh, bukan tenunan dan kuarza agak sesuai.
    • Panel plastik. Terdapat sedikit keramahan alam sekitar dalam kemasan sedemikian, tetapi ia adalah pilihan yang agak popular. Harga yang rendah, reka bentuk yang berbeza-beza, mudah dipasang, sesuai untuk pembersihan basah - itulah sebabnya mereka menyukai panel plastik. Tetapi pada masa yang sama, bahan itu terbakar di bawah sinaran matahari, ia bukan yang paling tahan lama.
    • Panel MDF. Kosnya jauh lebih tinggi daripada plastik, tetapi ia lebih kuat dan, tentu saja, lebih mesra alam. Dan panel sedemikian kelihatan lebih kukuh. Ini adalah pesaing moden untuk lapisan kayu, di tengah-tengah plat MDFnya, ia diubah menjadi meniru jenis kayu, batu atau kulit tertentu.
    • berlian palsu. Ia dibuat berasaskan gipsum, jadi bahan itu mesra alam dan selamat. Terima kasih kepada teknologi moden, adalah mungkin untuk mencapai salinan hampir tepat onyx, marmar, granit.

    Ciri-ciri utama batu buatan tidak jauh lebih rendah daripada sifat-sifat semula jadi.

    • Batu fleksibel. Ia tidak mungkin untuk menyebutnya sangat popular, tetapi bahan itu pasti patut dipertimbangkan. Ini adalah kemasan mesra alam, tidak berbahaya sama sekali, tahan api dan lembapan, mudah dibersihkan dan tahan lama. Tetapi harga batu fleksibel sebenarnya sama dengan harga batu semula jadi.
    • Jubin seramik. Pilihan yang jarang berlaku, tetapi masih ditemui. Praktikal, kuat dan tahan lama, dan kemungkinan reka bentuk menyediakan banyak pilihan yang menarik.
    • Laminate. Ini bukan satu kesilapan, lantai lamina digunakan secara aktif hari ini dalam hiasan dinding. Tetapi untuk menghiasi semua dinding sepenuhnya dengan lamina adalah idea yang meragukan, tetapi menonjolkan dinding tengah atau serpihan adalah projek yang agak menarik.

     Akhirnya, tiada siapa yang mengganggu untuk menggabungkan bahan, mencipta kombinasi yang cerah dan bergaya.

     Lantai

     Keperluan tertentu dikenakan pada lantai di lorong: ia mesti tahan lama, mudah dibersihkan, tahan lembapan, tahan kejutan.

     Pelbagai pilihan disediakan.

     • Linoleum... Kebanyakan pembeli menggunakan versi sintetik produk ini, tetapi terdapat juga linoleum semulajadi (marmoleum). Ia diperbuat daripada serpihan kayu, kapur, damar, minyak biji rami. Sudah tentu, bahan ini lebih tahan lama daripada sintetik, ia boleh dipanggil pemadam kebakaran dan antibakteria, tetapi harganya sepadan dengan kualiti ini. Dan linoleum semulajadi tidak begitu mudah dipasang.
     • Jubin seramik. Pemimpin di lantai lorong. Ia memenuhi hampir semua keperluan untuk salutan ini. Jubin di lantai kelihatan menarik, yang meniru bahan lain.

     Kelemahan relatif adalah ciri suhu jubin - tetapi tidak boleh dikatakan bahawa lantai sejuk di lorong adalah kelemahan yang jelas.

     • Periuk batu porselin. Lebih kuat daripada jubin, berbanding dengannya, ia boleh dipanggil bahan rapuh bersyarat. Tahan lama, selamat, semudah mungkin dibersihkan. Tetapi harganya juga akan tinggi.
     • Laminate. Ia dianggap sebagai pilihan bajet untuk parket, atau sebaliknya, alternatif kompromi untuknya. Ia mudah diselenggara dan dipasang, ia agak tahan lama, ia dicirikan oleh bukan rintangan haus yang paling teruk dan harga yang berpatutan.

     Tetapi, lebih kerap di lorong, lamina digabungkan dengan jubin, dan ini, dengan cara itu, adalah pembahagian ruang yang baik ke dalam lorong itu sendiri dan lorong.

     • Papan parket. Ini adalah bahan tiga lapisan, di mana dua lapisan bawah adalah kayu yang murah, manakala lapisan atas diwakili oleh spesies yang berharga. Ia adalah lantai semula jadi dan mampan dengan banyak pilihan penggayaan. Tetapi harganya dijangka tinggi.
     • Lantai meratakan sendiri. Salutan yang tidak perlu ditukar selepas 3-5 tahun. Ia dibuat selama beberapa dekad, yang menerangkan harganya.

     Permaidani di lorong jarang digunakan, tetapi permaidani dalam reka bentuk bilik ini tidak begitu jarang. Permaidani tiruan tidak berkedut, ia mudah dibersihkan, ia menjadikan ruang selesa, lembut dan hangat.

     Siling

     Lukisan adalah yang paling mudah dan, sebenarnya, pilihan yang paling layak untuk gabungan keperluan untuk reka bentuk siling. Cat mudah digunakan, anda boleh memilih mana-mana naungan dengan nuansa. Cat ini tidak mahal, tetapi ia akan bertahan lama.

     Satu-satunya kelemahan ialah siling mestilah rata dengan sempurna, jika tidak, anda tidak boleh melakukan lukisan.

     Pemutihan adalah kaedah yang sudah lapuk, tetapi ia masih digunakan. Plat polistirena yang diperluas juga digunakan, sukar untuk memanggil pembaikan sedemikian hanya mesra alam dan moden. Jangan melepaskan pilihan untuk memasang kertas dinding siling, anda boleh mencapai reka bentuk yang menarik menggunakan kertas dinding bertekstur tebal.

     Dan juga siling boleh dibuat daripada plat cermin, tetapi tidak begitu mudah untuk menjaganya. Siling gantung modular boleh digunakan dan merupakan pilihan praktikal. Siling eternit tidak buruk, tetapi reka bentuk ini tidak sesuai untuk lorong kecil dan rendah. Pilihan yang paling popular ialah siling regangan. Tetapi terdapat tuntutan kepada mereka, khususnya, keramahan bukan alam sekitar.

     Bagaimana untuk melengkapkan?

     Lorong berfungsi melibatkan pengiraan: apa yang berlebihan, apa yang anda boleh lakukan tanpa, apa yang menjadikan ruang selesa, apakah reka bentuk utama, apakah yang terbaik dari segi kepraktisan.

     Cuba capai perkara berikut di lorong:

     • perpaduan gaya;
     • keserasian perabot (tetapi ia tidak semestinya dari set yang sama);
     • gulung warna;
     • hiasan sederhana dan menarik perhatian;
     • logistik penempatan perabot (bangku tidak boleh berada di kawasan dewan, dan cermin tidak boleh jauh dari sumber cahaya).

     Cari peluang untuk mengatur tempat duduk di lorong, cari tempat untuk cermin besar. Dan secara umum Pertimbangkan tidak membosankan sebagai idea utama reka bentuk bilik - di pedalaman moden terdapat tempat untuk warna, humor, dan kontras.

     Bagaimana untuk menghias?

     Bahagian dalaman asal lorong adalah pertanyaan yang kerap dalam enjin carian. Dan hiasan adalah alat yang paling berpatutan untuk mencipta reka bentuk sedemikian.

     Bagaimana untuk menghiasi lorong:

     • lukisan dan poster moden;
     • pasu kaca besar dengan satu siri lilin di dalamnya;
     • tumbuhan yang suka teduh yang indah;
     • seramik berjenama;
     • hiasan buatan tangan (karangan bunga, macrame, lukisan pada potongan kayu dan banyak lagi);
     • komposisi cermin;
     • potret fotografi ahli isi rumah.

      Hiasan itu sememangnya penting - tetapi ia tidak boleh terlalu banyak. Terutama cuba untuk tidak membenarkan pengumpulan perkara kecil di lorong.

      Pilihan pencahayaan

      Terdapat beberapa peraturan untuk mengatur pencahayaan di lorong dan koridor:

      • Cahaya rendah - pantang larang, ia memutarbelitkan persepsi perkara di angkasa, serta persepsi diri sendiri di cermin;
      • cahaya tersebar boleh dianggap ideal, ia boleh dicapai kerana warna matte dan arah sinar ke atas;
      • tempat yang paling diterangi boleh menjadi kawasan pintu masuk, aksen ringan juga boleh berdiri berhampiran pintu ke ruang tamu;
      • tompok dan lampu bawah - ia adalah moden, candelier di lorong adalah pilihan ketinggalan zaman untuk bilik kecil;
      • lampu hiasan digunakan sebagai alat untuk menghias ruang.

       Terutama yang patut diberi perhatian ialah kawasan cermin - harus terdapat banyak cahaya di sini (mentol di sekeliling perimeter, dua sconce sisi, panel lampu dan sebagainya).

       Kesilapan biasa

       Kebanyakan pemilik mahukan dewan masuk berfungsi, selesa, selaras dengan ruang pangsapuri yang lain. Menggunakan contoh kesilapan biasa, anda boleh mempertimbangkan gambar rajah organisasi lorong.

       • Penolakan rak untuk kasut. Sesetengah orang berfikir bahawa menyembunyikan kasut di dalam almari adalah penyelesaian terbaik, tetapi ia hampir selalu ditakdirkan untuk gagal. Kasut akan tergeletak secara rawak, dan rak kasut membawa susunan ke ruang lorong.
       • Lantai tidak praktikal. Laminat yang murah akan dengan cepat "menunjukkan watak" dalam bentuk tindak balasnya terhadap kelembapan dan sendi tersumbat.
       • Cahaya kecil. Dan ini adalah kesilapan yang paling biasa di lorong - yang sudah tiada cahaya semula jadi, ruang tanpa cahaya berlebihan menjadi suram.
       • Semua keluar. Banyak perkara yang dipamerkan menimbulkan kesan berantakan. Ini tidak bermakna bahawa lorong perlu dilucutkan hiasan, tetapi ia harus bertimbang rasa.

        Kesilapan yang paling dikenali akan membantu anda mengelakkannya dalam pembaikan, yang bermaksud bahawa anda akan melengkapkan lorong dengan betul.

        Idea yang menarik

        Selalunya idea yang sangat mudah kelihatan kreatif dan bergaya jika ia tidak sepatutnya dilupakan. Sebagai contoh, ruang tempat duduk di lorong sering kelihatan jarang dan tidak menarik. Tetapi pouf lembut yang indah atau bangku yang selesa dengan upholsteri lembut dan asli, di sebelahnya terdapat tumbuhan yang suka teduh di dalam pasu bunga yang besar, ini sentiasa menghidupkan lorong.

        Jika anda pasti memerlukan penyelesaian reka bentuk, ia boleh menjadi dinding aksen yang tidak dijangka, panel terang, atau organisasi ruang yang luar biasa di lorong. Selalunya, perpustakaan rumah diletakkan di sini, jika ruang membenarkan. Dan ia kelihatan hebat: minat terhadap pemilik semakin meningkat, kerana kultus buku di dalam rumah sentiasa menarik, terutamanya jika ia benar.

        Jika anda ingin mengubah lorong tanpa pengubahsuaian radikal, perhatikan pelekat dalaman. Mereka mencipta komposisi visual yang benar-benar baru pada dinding biasa.

        Almari antik, struktur gantung, almari buku dengan bunga dan buku, pembantu rumah asli dan penyangkut - terdapat banyak peluang untuk menjadikan bilik yang membosankan bergaya dan selesa.

        Contoh yang indah

        Yang paling indikatif ialah contoh foto, di mana anda boleh melihat cara pemilik atau pereka bentuk berjaya mengubah ruang.

        Dan ini adalah pilihan yang menarik, luar biasa dan bergaya untuk mengubah lorong.

        • Dewan masuk yang terang dengan lamina di dinding dan geometri yang jelas. Bukan pilihan yang buruk untuk bilik kecil dengan pencahayaan yang buruk.
        • Suite zaitun, dinding putih, organisasi yang selesa dan ergonomik adalah perkara yang anda perlukan untuk ruang tamu yang sempit. Hiasannya cantik dalam kecerahan yang sederhana.
        • Terkawal, ketat, tetapi pada masa yang sama moden dan segar. Warna dinding yang sangat menyenangkan, perabot laconic dan hiasan yang tidak menimbulkan beban. Pembaikan sedemikian boleh dipanggil belanjawan.
        • Gaya Amerika boleh dilihat dalam reka bentuk ini. Ia adalah organisasi berfungsi lorong yang dipenuhi cahaya. Peletakan lantai yang menarik memberikan kedinamikan kepada bilik, semuanya kelihatan semula jadi dan mesra alam.
        • Berani dan segar. Ruang dibahagikan kepada dewan dan dewan masuk, kemasan hiasan dinding dewan bergema kabinet di lorong. Tidak suram, tidak kusam, bebas dan lapang di dalam bilik sedemikian.
        • Penyelesaian reka bentuk laconic dan ringkas yang sangat baik untuk lorong. Tiada apa-apa yang berlebihan, banyak cahaya dan kebersihan, yang dalam versi ini akan mudah dijaga.
        • Penyelesaian retro akan kelihatan sangat bagus di sebuah apartmen di mana anda merasakan sedikit nostalgia untuk masa lalu, di mana terdapat barang-barang vintaj atau sengaja berusia.
        • Jika anda mempunyai susun atur yang tidak standard, dan terdapat bilik persalinan betul-betul di lorong, penyelesaian sedemikian boleh menjadi mercu tanda. Laci yang sempit dan reka bentuk laconic mengalihkan perhatian daripada saiz bilik yang sederhana.
        • Dan ini adalah pilihan untuk menghias ruang, jika lorong di apartmen sangat bersyarat. Namun, konvensyen ini mesti dititikberatkan.
        • Pilihan yang kelihatan bergaya tetapi tidak memerlukan kos yang tinggi. Perabot yang agak standard, kertas dinding seperti batu bata, hiasan yang cekap dan pencahayaan yang baik - itulah rahsia keseluruhannya.

        Pilihan yang luar biasa dan menarik tidak perlu dijadikan contoh, dalam penjelmaan yang anda tidak boleh menyimpang. Mengintip, menggabungkan, mencari analog dan kompromi, tetapi jangan sekali-kali melepaskan lorong impian anda!

        tiada komen

        Fesyen

        kecantikan

        rumah