Reka bentuk dan hiasan

Pilihan reka bentuk untuk lorong persegi

Pilihan reka bentuk untuk lorong persegi
Kandungan
 1. Ciri bentuk
 2. Peraturan reka bentuk harmoni
 3. Hiasan bilik
 4. Penyelesaian warna
 5. Pencahayaan dan hiasan
 6. Pemilihan perabot
 7. Pemilihan gaya

Susunan koridor di sebuah apartmen adalah peringkat yang sangat penting dalam reka bentuk dalaman. Lorong, tidak kira sama ada kecil atau besar, sempit atau persegi, adalah muka rumah. Reka bentuk lorong persegi menawarkan lebih banyak pilihan daripada koridor gelap yang sempit. Pada masa yang sama, terdapat beberapa ciri bentuk ini yang mesti diambil kira apabila memilih warna hiasan, gaya, susunan perabot. Jika anda meletakkan aksen dengan betul, anda boleh mencipta perasaan bilik yang bebas dan besar, walaupun di lorong persegi kecil.

Ciri bentuk

Jika kita tidak bercakap tentang reka bentuk lorong di rumah desa, maka selalunya bilik ini agak kecil. Walau apa pun, banyaknya permukaan cermin, gloss dan warna terang dalam reka bentuk akan meningkatkan ruang secara visual. selain itu, tidak perlu bersepah di lorong dengan perabot, walaupun kawasannya cukup besar. Dan sebaik-baiknya, adalah lebih baik untuk bertahan dengan minimum item yang diperlukan.

Satu lagi nuansa penting ialah pilihan warna. Warna, perhiasan dan corak hendaklah selaras antara satu sama lain dan sesuai dengan konsep gaya umum. Skema warna menentukan tahap keselesaan dalam reka bentuk, oleh itu sangat penting untuk memutuskan palet utama, tambahan dan aksen.

Bilik persegi memberikan banyak kebolehubahan dalam susunan perabot. Tidak perlu menjajarkan perkadaran secara visual, seperti halnya dengan koridor panjang. Lebih mudah untuk melengkapkan bilik sedemikian.

Peraturan reka bentuk harmoni

Pereka bentuk menasihatkan untuk mematuhi prinsip berikut semasa membuat projek reka bentuk untuk lorong persegi:

 • cuba gunakan warna terang, kerana tanpa mengira saiz bilik, mereka secara visual akan menjadikannya lebih mesra dan lebih selesa;
 • pencahayaan pusat atas hendaklah lembut dan tersebar;
 • jangan bereksperimen dengan warna siling, putih klasik adalah penyelesaian yang sempurna;
 • permukaan matte menekankan status dan kemewahan dalaman klasik, manakala gloss sesuai untuk moden;
 • kemasan berkilat mengembangkan ruang;
 • melepaskan jalur menegak dalam hiasan dinding, jika tidak, perkadaran akan dilanggar;
 • gunakan penutup lantai tunggal di semua bilik bersebelahan dengan lorong, jadi ruang akan kelihatan lebih luas;
 • mematuhi gaya tunggal apabila memilih bahan penamat, perabot, warna, hiasan.

Hiasan bilik

Borang ini membolehkan anda bertindak lebih berani dalam pemilihan tekstur, warna, perhiasan. Permukaan yang dihiasi dalam versi terang, warna atau bercorak kelihatan bagus. Perhiasan seperti kotak-kotak, jalur, imej dan semua jenis reka bentuk boleh digunakan. Apabila memilih bahan penamat, beri keutamaan kepada bahan yang mampu menahan beban yang tinggi. Di lorong, anda perlu membeli hanya kemasan berkualiti tinggi yang memenuhi syarat berikut:

 • rintangan haus;
 • rintangan kelembapan;
 • kemudahan penyelenggaraan.

Apabila menyelesaikan lantai, seseorang harus memberi tumpuan bukan sahaja pada keindahan salutan, tetapi juga pada kekuatannya. Sesuai untuk lorong batu, stoneware porselin, jubin seramik... Dengan mereka, anda tidak boleh takut cip, calar, kelembapan, sebarang kotoran.

Adalah lebih baik untuk menolak parket mahal di dalam bilik ini sekurang-kurangnya di kawasan pintu masuk.... Hayat perkhidmatannya akan berumur pendek, penampilannya akan cepat merosot. Laminate adalah pilihan salutan yang lebih praktikal, dengan syarat bahawa sendi dirawat dengan sebatian khas, dan bahan itu sendiri adalah jenis tahan lembapan. Salutan yang paling bajet adalah linoleum berkualiti tinggi. Hari ini, sebilangan besar warna dan teksturnya dibentangkan di pasaran.

Hiasan dinding boleh dilakukan dengan cara yang berbeza:

 • memutih, mengecat;
 • untuk siling tinggi, anda boleh mencuba reka bentuk hiasan dalam bentuk acuan stuko, rasuk;
 • siling gantung papan eternit;
 • fabrik regangan dalam versi matte atau berkilat.

Bagaimanapun adalah yang terbaik untuk menghiasi siling dengan warna putih. Sebarang hiasan hanya dibenarkan di dalam bilik dengan siling tinggi dan ruang yang mencukupi. Untuk lorong kecil, kemasan berkilat adalah optimum.

Dinding di dalam bilik ini boleh rosak dengan mudah, jadi anda tidak boleh memilih kertas dinding berasaskan kertas. Cara terbaik untuk menghias dinding:

 • kertas dinding vinil;
 • kertas dinding bukan tenunan;
 • plaster hiasan;
 • kertas dinding cecair.

Memilih kanvas kertas dinding, anda harus memberi perhatian kepada kemungkinan membasuhnya. Kertas dinding boleh digabungkan dengan sempurna dengan jenis kemasan lain: plaster, panel kayu, batu buatan. Lebih praktikal untuk memangkas bahagian bawah dinding dengan bahan yang lebih tahan lama, meninggalkan kertas dinding untuk menghiasi bahagian atas. Sempadan pada sendi menambah sentuhan hiasan ke lorong.

Penyelesaian warna

Persepsi harmoni terhadap komposisi reka bentuk dicapai melalui pemilihan warna dan butiran yang cekap. Adalah optimum untuk mereka bentuk lorong persegi dari sebarang saiz dalam warna terang. Walau apa pun, latar belakang asas harus ringan dan neutral. Oleh kerana tiada sumber cahaya semula jadi di dalam bilik ini, warna terang akan memberi kesan yang sama sekali berbeza.

Lebih gelap bilik, lebih terang latar belakang utama sepatutnya.

Gambar yang membosankan akan dicairkan dengan perincian hiasan warna yang kaya. Dalam kapasiti ini, anda boleh menggunakan hiasan pintu, cermin, aksesori terang. Apabila memilih kombinasi warna, pastikan anda meneruskan dari konsep gaya umum.

Pencahayaan dan hiasan

Organisasi sistem pencahayaan sangat penting untuk lorong, kerana tiada tingkap di dalamnya. Jika bilik kecil, satu candelier dan sconce atau lampu di kawasan almari mungkin mencukupi.Di dalam bilik besar, adalah perlu untuk mengatur pencahayaan semua zon. Lampu sorot dalam kanvas regangan yang terletak di sekeliling perimeter adalah penyelesaian yang baik. Permukaan cermin dan berkilat akan membawa lebih banyak cahaya ke dalam bilik.

Pertimbangkan gaya apabila memilih lekapan lampu - mereka tidak sepatutnya bercanggah dengan konsep umum.

Bagi hiasan, tidak boleh terlalu banyak di dalam lorong dengan saiz apa pun. Pertimbangkan kepraktisan:

 • jangan letak foto dan lukisan dekat dengan pintu masuk;
 • benda-benda kecil kaca, patung-patung paling baik diletakkan di bilik lain, di sini mereka boleh pecah secara tidak sengaja.

Jangan membebankan bilik dengan bahagian supaya tidak menimbulkan kesan kekacauan.

Pemilihan perabot

Terdapat senarai perabot penting untuk lorong. Ia serba boleh untuk sebarang gaya, saiz. Walau bagaimanapun, anda boleh mengubah butiran mengikut kemampuan dan keinginan anda. Set standard termasuk:

 • almari pakaian, almari pakaian untuk pakaian;
 • kabinet kasut, kabinet kasut;
 • bangku, pouf.

Pilihan yang bagus ialah perabot terbina dalam, yang boleh direka mengikut ciri-ciri bilik. Cermin diperlukan di lorong, mungkin terdapat beberapa daripadanya. Jika saiznya membenarkan, anda boleh membeli almari laci. Perabot pelbagai fungsi sangat popular, terutamanya dalam gaya moden, jadi anda boleh mempertimbangkan model sedemikian untuk lorong kecil. Adalah sangat penting untuk menyusun perabot supaya ia tidak tertumpu di satu sudut.

Di samping itu, semua item mesti sepadan dengan gaya yang dipilih.

Pemilihan gaya

Bentuk segi empat sama di lorong memungkinkan untuk bereksperimen. Apabila memilih gaya untuk bilik ini, ambil kira gaya umum apartmen, tidak sepatutnya ada percanggahan dengannya.

 • Teknologi tinggi. Trend moden di mana hiasan dan keterlaluan diminimumkan. Kesederhanaan, kefungsian, permukaan monokrom, banyak gloss, kemasan logam adalah ciri ciri gaya. Skema warna adalah neutral, bentuk dan garisan adalah laconic.

 • Klasik... Dia tidak akan bosan dan tidak mungkin akan ketinggalan zaman. Ciri ciri: bahan semula jadi, warna terkawal, latar belakang terang. Garisnya jelas dan ketat.

 • Minimalisme. Sangat sesuai untuk bilik kecil, kerana ia tidak membayangkan kesombongan dan sejumlah besar barang di pedalaman. Perabot modular, bentuk biasa, garisan yang jelas, kekurangan hiasan, banyak permukaan berkilat dan licin sesuai dalam gaya ini. Skim warna adalah neutral: putih, kuning air, kelabu.

 • Afrika. Ini adalah penyelesaian yang sangat menarik yang akan segera menarik perhatian ke lorong. Ciri ciri: warna hangat, warna semula jadi, cetakan dan hiasan haiwan, topeng, motif savana. Hanya bahan semula jadi yang digunakan: tenunan, rotan, buluh, kayu, kulit, batu, tulang.

 • Jepun... Satu lagi gaya laconic, ia juga boleh dipanggil pertapa. Ciri ciri ialah rangkaian warna semula jadi, perabot rendah, hieroglif, tema Jepun dalam hiasan, kipas, tikar lantai, bahan semula jadi.

 • Mediterranean... Memberi rasa pantai Itali atau Yunani. Ciri ciri adalah warna terang dalam kombinasi dengan terakota dan zaitun, plaster dalam hiasan, gerbang, hiasan dengan pemandangan laut.

 • Provence. Ini adalah gaya desa yang mencipta semula suasana desa Perancis. Ciri ciri: perabot berwarna putih atau kuning air yang banyak, dengan hiasan berumur buatan, warna pastel, tekstil, motif bunga.
tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah