Reka bentuk dan hiasan

Reka bentuk koridor kecil: nuansa reka bentuk dan penyelesaian bergaya

Reka bentuk koridor kecil: nuansa reka bentuk dan penyelesaian bergaya
Kandungan
 1. Ciri-ciri bilik
 2. Penyelesaian gaya
 3. Bahan kemasan
 4. Pemilihan perabot
 5. Pencahayaan
 6. Unsur hiasan
 7. Idea yang cantik

Sebagai peraturan, koridor di pangsapuri tidak begitu besar. Kebanyakannya adalah ruang sempit persegi kecil atau panjang, jadi tidak begitu mudah untuk mencipta reka bentuk dalaman yang cantik dan berfungsi di dalamnya.

Anda perlu memikirkan segala-galanya hingga ke perincian terkecil dan menggunakan ruang maksimum yang boleh digunakan. Kami akan bercakap tentang cara melakukan ini dengan betul dalam artikel ini.

Ciri-ciri bilik

Koridor ialah bilik pertama di mana-mana rumah atau apartmen yang mempunyai beban fungsi yang besar.

Pakar mengesyorkan agar anda mula-mula membuat pelan dalaman di atas kertas, dan kemudian mula menyelesaikan kerja.

Oleh itu, anda akan dapat memilih lokasi yang optimum untuk ceruk, rak, serta mengambil kira kedudukan pintu masuk dan kemungkinan tonjolan di dinding.

Bentuk bilik memainkan peranan penting dalam susun atur, jadi penting untuk mengambil kira ciri-ciri bilik.

 • Segi empat. Penyelesaian yang ideal untuk reka bentuk koridor kecil seperti itu adalah perabot sudut. Ini akan membolehkan anda menggunakan jumlah maksimum ruang. Perabot sedemikian terdiri daripada penyangkut pakaian terbuka dan bahagian tertutup; almari pakaian juga boleh dilengkapi dengan pemegang kunci dan rak untuk kasut. Tetapi perabot berasingan, yang terdiri daripada beberapa bahagian berfungsi, sebaiknya dielakkan.
 • Panjang dan sempit. Untuk koridor sedemikian, adalah bernilai memilih perabot panjang lurus, kerana tidak mungkin untuk meletakkan kabinet sudut. Penyelesaian yang sangat baik ialah almari pakaian, kerana ia mempunyai kapasiti terbesar.

Penyelesaian gaya

Bahagian dalam lorong kecil boleh dihiasi dengan gaya apa pun. Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk menggunakan arahan yang mempunyai elemen minimum.Ini akan menjadikan ruang lebih ringan dan lebih luas.

Mari kita pertimbangkan destinasi paling popular.

Minimalisme

Gaya ini dicirikan oleh warna ringkas dan perabot laconic. Unsur hiasan tidak begitu istimewa, keindahan dalaman dicapai melalui penggunaan permukaan berkilat dan berkilat.

Dalam minimalism, almari sering digantikan dengan cangkuk dinding, rak terbuka, unit rak kecil, atau bangku. Set item yang paling penting ini sesuai untuk menghiasi walaupun koridor terkecil.

Klasik

Bahan semula jadi sering digunakan untuk hiasan dalaman, yang menjadikannya asli dan elegan. Klasik dicirikan oleh palet warna yang tenang dan halus serta bentuk perabot yang ketat. Untuk hiasan, penyepuhan atau gangsa sering digunakan. Di pedalaman sedemikian, perabot kayu gelap akan kelihatan baik.

Provence

Ini adalah gaya yang anggun dan halus. Ia dicirikan oleh reka bentuk perabot yang luar biasa dan penggunaan warna yang sangat terang. Perabot boleh digayakan antik... Apabila bercakap tentang cetakan dan corak, ini sama ada tema bunga atau lanskap bandar.

gaya Jepun

Berbeza dalam kejelasan garisan, kesederhanaan dan penggunaan warna dan bahan semula jadi. Gaya ini sesuai untuk koridor kecil.kerana Jepun mementingkan kesederhanaan dan kefungsian. Perabot hendaklah ringkas dan bijak, dan untuk menjadikan bahagian dalam lebih menarik, gambar dan elemen reka bentuk kecil lain digunakan.

Bahan kemasan

Apabila mereka bentuk koridor bersaiz kecil, anda perlu berhati-hati dan berhati-hati mendekati pilihan bahan penamat.

Anda tidak boleh menggunakan bahan yang mengurangkan ruang secara visual. Bahan sedemikian dianggap sebagai batu, panel, acuan stuko, acuan dan kertas dinding dengan corak atau cetakan yang besar.

Satu lagi kriteria penting ialah hayat perkhidmatan dan kekuatan bahan, serta kemudahan penyelenggaraan.

dinding

Cat dianggap paling mudah digunakan, kerana dinding tersebut boleh dicuci. Lebih-lebih lagi, anda sentiasa boleh mengemas kini warna, dan jika anda bosan dengan pewarnaan dinding, maka agak mudah untuk melukisnya dalam nada baru.

Tetapi cat tidak sesuai untuk kemasan dinding yang mempunyai penyelewengan atau kecacatan, seperti retak atau berlubang.

Dalam kes ini, sesuai plaster hiasan... Ia mudah dibersihkan, tetapi yang lebih penting, ia boleh digunakan untuk membetulkan atau menyembunyikan ketidaksempurnaan pada dinding dengan mudah.

Tidak kurang popular bahan untuk hiasan dinding adalah kertas dinding... Pakar mengesyorkan membeli pilihan vinil, kerana ia adalah yang paling padat dan dapat menyembunyikan ketidaksempurnaan permukaan kecil.

Bagi palet warna, ia harus ringan. Susu, vanila, warna pastel adalah sesuai. Menariknya, warna sejuk menjadikan bilik lebih besar secara visual, jadi dinding kelabu atau biru muda akan kelihatan tidak kurang bagus.

Jika anda ingin menghiasi dinding dengan cetakan atau perhiasan, maka adalah idea yang baik untuk menggunakan lukisan tiga dimensi.

Tetapi mereka tidak boleh ditampal pada semua dinding. Adalah lebih baik untuk menampal pada satu dinding dengan kertas dinding dengan corak, dan membuat yang lain jelas. Sekiranya anda mempunyai koridor persegi, maka penekanan harus diberikan pada dinding hujung. Dan di koridor terpanjang - pada yang paling lama.

Untuk koridor kecil penggunaan corak dan lukisan yang besar adalah tidak diingini, mereka akan menarik terlalu banyak perhatian dan visual menyempitkan ruang. Tetapi lukisan kecil, sebaliknya, akan menjadikan bahagian dalam lebih cerah.

Siling

Selalunya, siling dicat putih atau kuning air, atau plaster ringan digunakan untuk menyelesaikannya.

Tetapi warna terang atau gelap untuk menyelesaikan siling di bilik kecil harus dielakkan.

Akan kelihatan baik siling regangan berkilat seiring dengan lampu sorot. Terima kasih kepada kilauan mereka, bilik akan kelihatan lebih cerah dan lebih luas.

Lantai

Adalah penting untuk membeli bahan tahan lama dan tahan lama untuk menyelesaikan lantai di lorong, kerana ini adalah bilik yang paling banyak dikunjungi. Bahan sepatutnya tahan lembapan, tidak takut kotoran dan mudah dibersihkan. Bagi warna pula dia mesti neutral.

Akan kelihatan baik lamina atau linoleum padat, bagaimanapun, yang kedua adalah lebih rendah daripada yang pertama dari segi ciri kualitinya. Penyelesaian yang sangat baik adalah menggunakan jubin seramik, sebab tahan lembapan, tak takut bahan kimia dan senang nak cuci.

Anda juga boleh menggunakan batu, nampak mulia dan kaya. Walau bagaimanapun, bahan ini mempunyai harga tertinggi.

Anda boleh menggabungkan dua bahan lantai yang berbeza. Oleh itu, ruang berhampiran pintu sering dipangkas dengan batu atau jubin, dan seluruh ruang lantai ditutup dengan lamina.

Untuk membesarkan koridor secara visual, anda boleh menggunakan belang. Laminat, yang diletakkan secara menyerong, akan kelihatan asli.

Spektrum warna

Palet warna lorong kecil harus terdiri daripada 2-3 warna. Lebih-lebih lagi, satu akan menjadi yang utama, dan selebihnya harus digunakan untuk mencipta aksen warna kecil.

 • Menghias koridor dalam warna putih akan membesarkan bilik secara visual. Koridor sedemikian akan menjadi penjelmaan kebersihan dan ketenteraman. Bagi aksen, anda boleh menggunakan apa-apa warna, walaupun paling gelap atau paling terang.
 • Pilihan lain yang bergaya ialah kuning air. Ia sesuai untuk hiasan dalaman dalam apa jua gaya dan akan menjadikan bilik selesa.
 • Koridor kelabu akan kelihatan terkawal. Untuk menambah kecerahan, anda boleh menggunakan merah, biru, hijau, coklat atau ungu.
 • Koridor, dihiasi dalam warna pastel, kelihatan luar biasa lembut dan romantis. Selalunya, dalam skema warna ini, bilik dihiasi dalam gaya Provence, tetapi mungkin terdapat penyelesaian reka bentuk lain.

Pemilihan perabot

Untuk melengkapkan koridor bersaiz kecil, lebih baik memilih perabot ringkas. Sebaik-baiknya, almari harus mempunyai rak kasut, cermin, penyangkut dan rak untuk kotak dan pelbagai barangan kecil.

Untuk koridor sedemikian, mereka sering menggunakan almari pakaian. Sekiranya terdapat ceruk di koridor, maka ia boleh disembunyikan di dalam almari sedemikian. Pintu kaca akan mengembangkan bilik secara visual. Kaca boleh dihiasi dengan pelbagai reka bentuk atau corak.

Pakar menasihatkan membuat almari pakaian tersuai - dengan cara ini anda boleh membeli model sehingga siling, yang akan meningkatkan ketersediaan ruang yang boleh digunakan dengan ketara.

Anda boleh membeli almari sudut. Ia juga mempunyai kapasiti dan fungsi yang besar. Skema warna adalah berbeza. Bagi cermin, ia boleh dibina ke dalam pintu kabinet.

Kabinet boleh dilengkapkan dengan rak dinding terbuka dan rak kot... Jika kabinet tidak mempunyai penyangkut sendiri, anda boleh membelinya secara berasingan. Ia boleh menjadi kedua-dua cangkuk dinding dan model dengan kaki. Untuk mencipta ruang simpanan tambahan untuk kasut, anda boleh membeli pouf atau bangku kecil dengan rak terbina dalam.

Ia juga penting untuk memilih pakej yang mudah. Pasaran moden menawarkan banyak reka bentuk canggih. Pintu boleh dibuka ke sisi atau ke bawah, dan kabinet itu sendiri boleh ditambah bukan sahaja dengan rak gelongsor, tetapi juga dengan pelbagai cangkuk dan penyangkut. Aksesori tidak boleh terang dan mencolok. Adalah lebih baik untuk memilih pilihan klasik dengan reka bentuk yang mudah.

Pencahayaan

Biasanya tiada tingkap di lorong, jadi penting untuk merancang pencahayaan anda dengan baik. Mereka sering menggunakan lampu sorot, kerana satu candelier pusat tidak akan mencukupi. Lampu sorot menerangi bilik dengan baik, mereka boleh digunakan kedua-duanya seiring dengan candelier besar, atau secara berasingan.

Bintik-bintik akan kelihatan cantik. Selain itu, ia boleh diarahkan ke kawasan penting, dengan itu mewujudkan pencahayaan yang baik di kawasan paling penting koridor dan menyembunyikan perkara yang anda tidak mahu menarik perhatian. Bagi pilihan candelier, ia tidak boleh terlalu besar dan panjang.

Di lorong, anda boleh membuat pencahayaan tambahan dengan lampu dinding... Lampu sedemikian akan menjadi bukan sahaja elemen penting pencahayaan, tetapi juga penambahan reka bentuk yang menarik.

Unsur hiasan

Untuk menghiasi lorong kecil, pelbagai hiasan dinding sering digunakan.

 • Gambar akan kelihatan baik. Anda boleh menggunakan banyak lukisan kecil atau menggantung satu lukisan besar dan beberapa lukisan kecil di sebelahnya.
 • Foto peribadi akan kelihatan tidak kurang bergaya dan menarik.
 • Satu lagi hiasan dinding ialah jam, dipadankan dengan gaya dalaman.
 • Juga, untuk mencipta dalaman yang selesa, bakul rotan dan bantal kecil digunakan, jika terdapat bangku atau ottoman.
 • Sekiranya terdapat rak terbuka, maka pasu bunga dan patung kecil atau batang lilin boleh diletakkan di atasnya.
 • Cangkuk luar biasa untuk pakaian atau beg boleh menjadi elemen hiasan yang indah. Sebagai contoh, cangkuk dengan burung kelihatan cantik.

Idea yang cantik

Di koridor cahaya kecil, dinding coklat gelap akan kelihatan cantik. Almari pakaian terbina dalam akan membantu menjimatkan ruang dan menyembunyikan niche. Dinding oren yang halus akan menjadi latar belakang yang menarik untuk pintu kayu dan ottoman merah.

Di lorong bentuk yang tidak standard, anda boleh memasang almari pakaian lurus kecil dengan ruang tempat duduk dan cangkuk terbuka. Cermin besar dan cangkuk terbuka dengan rak tertutup kecil adalah penyelesaian yang berfungsi dan bergaya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah