Reka bentuk dan hiasan

Gabungan jubin dan lamina di lorong

Gabungan jubin dan lamina di lorong
Kandungan
 1. Kebaikan dan keburukan menggabungkan
 2. Peraturan umum
 3. Kombinasi warna
 4. Pilihan penggayaan
 5. Penyelesaian gaya
 6. Contoh yang indah

Tiada siapa yang akan melalui lorong dalam rumah. Ini bermakna lantai di sini sentiasa menahan tekanan mekanikal, terdedah kepada kelembapan dan kotoran. Bukan kebetulan bahawa orang sering memilih bahan yang mampan seperti jubin atau lamina untuk kemasan lantai di bahagian rumah ini, dan kebanyakan mereka menggabungkannya, mencipta reka bentuk yang menarik.

Kebaikan dan keburukan menggabungkan

Gabungan jubin dan lamina di lorong mempunyai kelebihannya.

 • Meningkatkan kepraktisan dan hayat perkhidmatan lantai, baik dari segi ketahanan terhadap tekanan mekanikal dan dari segi penyelenggaraan salutan. Jubin diletakkan di tempat di mana beban di atas lantai sangat tinggi, dan lamina berfungsi sebagai sejenis peralihan dari ambang ke seluruh lorong.
 • Oleh kerana pembahagian kepada 2 bahagian, dihiasi dengan bahan yang berbeza, ruang di hadapan pintu masuk menjadi lebih besar secara visual.
 • Lantai gabungan kelihatan asli. Lebih-lebih lagi, adalah mungkin untuk mengaturnya dalam apa jua gaya.
 • Penggunaan lamina dan jubin, dalam satu tangan, memungkinkan untuk meletakkan bahan mahal, dan sebaliknya, kos untuk mereka tidak begitu tinggi, memandangkan anda memerlukan sedikit daripada mereka. Kadang-kadang cukup untuk menggunakan sesuatu yang tidak berguna semasa pembaikan di kemudahan lain, atau menggunakan sisa-sisa kumpulan bahan yang tidak terjual di kedai. Harga produk sedemikian sering dikurangkan.
 • Kedua-dua lamina dan jubin adalah mesra alam. Oleh itu, tidak perlu risau tentang kesejahteraan dan kesihatan rumah tangga.

Terdapat juga keburukan untuk menggabungkan.

 • Pangkalan yang boleh dipercayai diperlukan di bawah jubin. Jika anda meletakkannya di lorong rumah dengan lantai kayu, anda perlu membuat senarai yg panjang lebar dengan mesh pengukuh. Ini akan meningkatkan paras lantai. Ini, seterusnya, akan mengganggu pembukaan pintu atau penyambungan jubin dengan kawasan penutup lantai yang lain.
 • Sambungan itu sendiri adalah tempat yang paling tidak boleh dipercayai di lantai di mana lamina dan jubin digabungkan. Semasa pembersihan berlangsung, grout dihanyutkan dan bahan untuk menyambung rosak. Untuk mengelakkan tempat ini daripada menjadi "sakit" selama mungkin, anda perlu berhati-hati membeli bahan berkualiti tinggi dan pastikan pakar memberi perhatian khusus kepada ketepatan menyertai dua bahagian.
 • Pilihan warna lamina jauh lebih sedikit daripada jubin... Di samping itu, anda perlu mengambil kira tekstur dan ketebalan penutup jubin apabila mengumpulnya untuk kombinasi dengan lamina. Jika anda hanya dibimbing oleh bagaimana kedua-dua bahan kelihatan dari luar, semasa pembaikan anda boleh menemui kejutan yang tidak menyenangkan yang akan menjejaskan hasilnya secara negatif.
 • Melukis lukisan yang menyediakan semua nuansa susunan unsur-unsur corak dan pelarasannya, dengan mengambil kira sendi, mengambil masa. Dalam keadaan tertentu, ini juga merupakan kelemahan. Dan jika anda melakukan menghias "dengan mata", kesannya boleh didapati bertentangan dengan apa yang dimaksudkan.

Peraturan umum

Apabila mempertimbangkan pembaikan lantai di ambang dan di koridor, seseorang harus bergantung pada beberapa keperluan material:

 • mereka mestilah tahan kejutan, calar dan kelembapan;
 • lapisan luar mesti tahan lama;
 • pencemaran daripada mereka - ia mudah dikeluarkan, dan lebih-lebih lagi untuk tidak dimakan.

Laminate dan jubin adalah bahan yang memenuhi keperluan ini.

Selalunya, anda boleh melihat lantai lamina untuk pelbagai jenis kayu dijual. Walaupun terdapat pilihan untuk batu, dan juga dengan warna bercorak. Untuk bahan ini benar-benar bertahan lama, terutamanya di lorong dengan trafik yang tinggi, adalah lebih baik untuk memilih kejadian dengan kelas sekurang-kurangnya 33. Di bawah pengaruh kasut di rumah, salutan sedemikian akan bertahan sekurang-kurangnya 15 tahun. Asas untuk lantai lamina mestilah rata.

Jubin berkualiti juga mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang. Memandangkan terdapat pengiraan digital bagi rintangan haus bahan sedemikian, semasa membeli, anda harus fokus pada 4-5 darjah mengikut skala penentuan yang sesuai. Pada masa yang sama, jubin yang baik mudah diselenggara.

Untuk salutan selamat, ia mesti tahan tergelincir. Apabila memilih satu atau jubin lain, bergantung pada setara digital 9. Bahan dengan penunjuk sedemikian sesuai untuk tapak berhampiran pintu masuk. Walaupun dengan kasut yang basah, tiada risiko jatuh ke lantai jubin.

Kombinasi warna

Dengan sendirinya, warna jubin dan lamina menghasilkan kesan visual tertentu. Jika anda memilih jubin putih, ia akan digabungkan dengan bahan penamat lain dari mana-mana naungan. Soalan lain ialah pilihan ini tidak begitu praktikal, kerana pada permukaan berjubin yang kasar, dan inilah yang sepatutnya berada di ambang, kotoran amat kelihatan.

Sebagai contoh, jubin kelabu popular dalam kes hiasan koridor, kerana ia tidak bercanggah dengan mana-mana warna dinding... Anda boleh memilih warna "batu" kelabu dan selamat menggabungkannya dengan lamina dari hampir semua warna.

Untuk membuat sambungan antara lamina dan jubin kelihatan sesuai, anda boleh mendasarkan kombinasi pada pendekatan tertentu. Sebagai contoh, pilih nada neutral dalam kedua-dua jubin dan lamina. Apabila berlabuh, peralihan mereka tidak dapat dilihat.

Jika anda ingin bermain dengan kontras, lebih baik untuk mengambil kira reka bentuk permukaan menegak di lorong, tidak lupa bahawa peranti lantai adalah untuk masa yang lama, tetapi reka bentuk dinding diubah lebih kerap. Oleh itu, apabila memilih warna yang kontras, adalah dinasihatkan untuk menggunakan teknik tradisional yang kemudiannya akan "memastikan" lantai lama ke dalam bahagian dalam yang telah diubah suai.

Memandangkan lorong itu tidak mempunyai tingkap, anda tidak sepatutnya memilih warna gelap. Tetapi warna terang secara visual akan mengembangkan ruang di pintu masuk.

Pemilihan jubin "di bawah lamina" sangat memudahkan perkara itu. Ini sedang dijual. Secara luaran, hampir mustahil untuk membezakannya daripada lamina dengan corak kayu tradisionalnya, jadi tidak akan ada masalah apabila digabungkan.

Tidak masuk akal untuk memilih warna dan tekstur jubin dan lamina dengan tepat. Bagaimanapun, percanggahan dalam nada tidak boleh dielakkan. Di samping itu, ketiadaan lengkap perbezaan akan menjadikan skema warna membosankan, dan perbezaan dalam tekstur tidak akan menjimatkan. Dengan sedikit percanggahan warna, ia akan menjadi hampir tidak kelihatan.

Pilihan penggayaan

Dalam banyak cara, hasil pemasangan bergantung pada jenis jubin yang dipilih apabila menggabungkannya dengan lamina. Ia berlaku:

 • segi empat tepat;
 • segi empat sama;
 • heksagon (sarang lebah);
 • kerinting.

Jika anda menggunakan jubin dalam bentuk segi empat sama dan pada masa yang sama bersaiz agak besar di kawasan kecil, ini sekali lagi akan menekankan sesak. Tetapi jubin segi empat tepat di koridor sempit, diletakkan "dengan cara berjalur merentasi" akan menjadikan bilik lebih luas. Kebanyakan pilihan pemasangan berada di lorong yang luas, di mana anda boleh meletakkan mozek sebenar jubin pelbagai warna, menggabungkannya secara harmoni dengan lantai lamina.

Cara paling mudah ialah meletakkan jubin dalam baris. Anda tidak perlu menghuraikan dalam proses kerja, dan jumlah bahan yang digunakan adalah minimum.

Nampak lebih original penggayaan pepenjuru. Terima kasih kepada ini, penyelewengan di lantai tersembunyi dengan sempurna, dan koridor kelihatan lebih luas. Walau bagaimanapun, untuk menyusun elemen dengan cara ini, anda perlu mempunyai kemahiran yang baik dalam kerja sedemikian. Dan ia akan mengambil banyak masa untuk mencapai hasilnya, serta bahan, kerana sejumlah besar jubin perlu dibahagikan kepada beberapa bahagian.

Jubin segi empat tepat ia juga diletakkan dengan offset, sama seperti cara kerja bata dicipta. Menarik apabila corak pada permukaannya meniru rupa bahan semula jadi.

Anda boleh meletakkan jubin dan herringbone - di bawah parket. Elemen segi empat tepat yang sempit sesuai untuk kaedah ini. Pemasangan itu sendiri tidak sukar. Pada masa yang sama, hampir tiada pembaziran.

Untuk membuat peralihan antara jubin dan lamina, anda perlu mengatur sambungan dengan betul supaya kotoran dan kelembapan tidak masuk ke dalamnya. Anda boleh gunakan untuk ini:

 • profil PVC fleksibel;
 • ambang yang diperbuat daripada aluminium;
 • sendi pengembangan gabus;
 • sealant berwarna.

Peralihan dibuat dengan jalur rata atau garis melengkung, contohnya, dalam bentuk arka atau huruf S. Kadang-kadang bentuk produk untuk kemasan mencadangkan penyelesaian asli. Jadi, jubin sarang lebah boleh "tertanam" di kawasan lamina. Gabungan itu ternyata sangat luar biasa, memberikan ruang semacam dinamisme.

Penyelesaian gaya

Bahan penamat moden membolehkan anda membuat lantai dalam sebarang gaya. Jika anda memilih jubin seperti kayu, terutamanya yang berumur, dan menggabungkannya dengan lamina, ia akan kelihatan mahal dan bermaruah. Klasik kerana ia.

Gabungan lamina dengan jubin batu juga memberikan penyelesaian gaya yang menarik. Jika anda memilih jubin marmar atau granit dan digabungkan dengan "kayu" yang hangat, ia kelihatan indah.

Reka bentuk yang luar biasa boleh diperolehi dengan menggunakan jubin bercorak. Apabila diletakkan, ia mencipta kesan selimut patchwork, dan dalam kombinasi dengan lamina, ia menekankan ciri-ciri gaya Provence. Lorong kelihatan sangat meriah apabila menggabungkan bahan tersebut.

Contoh yang indah

Untuk mencipta dalaman yang bergaya, tidak perlu menggunakan teknik yang asli. Sambungan bahagian lamina dan bahagian berjubin di lantai di lorong boleh dilakukan dalam garis lurus biasa. Kecanggihan penyelesaian ini ditambah dengan penggunaan sisipan mozek sempit di antara satu bahagian lantai dan bahagian lain.

Arka yang bergabung dengan jubin pintu masuk dan lantai lamina memberikan keaslian kepada lorong kecil. Kecanggihan pereka tidak menghalang ruang kecil di pintu kepraktisannya. Jubin mudah dibersihkan, tetapi anda tidak perlu berdiri lama di lantai berjubin yang sejuk, atau anda boleh menanggalkan kasut anda dan dengan cepat melangkah ke lamina "hangat".

Gabungan jubin terang dan lamina gelap adalah keputusan yang berani. Tetapi dengan adanya hiasan dinding yang terang, ia adalah wajar.

Menggabungkan lantai lamina dengan corak jubin yang berbeza di lorong membawa kepada hasil yang menarik. Penggunaan jubin bercorak dan tiruan batu membolehkan anda mencipta sesuatu seperti permaidani terang di hadapan pintu, dan seluruh kawasan diduduki oleh lantai lamina.

Untuk maklumat tentang cara membuat sambungan jubin dan lamina, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah