Reka bentuk dan hiasan

Tirai di lorong: apakah itu dan bagaimana untuk memilih?

Tirai di lorong: apakah itu dan bagaimana untuk memilih?
Kandungan
 1. Gambaran keseluruhan spesies
 2. Bahan (edit)
 3. Dimensi (edit)
 4. Gaya
 5. Bagaimana untuk memilih langsir?
 6. Contoh yang indah

Bilik pertama yang tetamu temui apabila memasuki apartmen atau rumah persendirian ialah ruang masuk. Sebagai peraturan, di sinilah kesan pertama rumah dan pemiliknya terbentuk, dan oleh itu sangat penting untuk memberi perhatian khusus kepada reka bentuk lorong. Jadi, penggunaan langsir akan menjadi teknik reka bentuk yang baik. Sekiranya terdapat tingkap di dalam dewan, anda perlu mendekati pilihan langsir dengan tanggungjawab yang besar dan mematuhi nasihat pereka.

Gambaran keseluruhan spesies

Untuk kegunaan di koridor, jenis langsir berikut dibenarkan.

 • Jepun. Pilihan biasa yang bagus untuk digunakan di lorong. Ia sesuai dengan pelbagai jenis reka bentuk. Ia memberi kebebasan kepada imaginasi pembeli apabila memilih tekstur dan warna, tetapi pereka mengesyorkan memberi keutamaan kepada varieti yang dinaikkan di atas lantai hingga ketinggian 30-40 cm.

 • Perancis. Mereka adalah langsir, di mana lipatan dikumpulkan sepanjang keseluruhannya. Pilihan ini menjadikan lorong itu mewah dan padat, tetapi hanya boleh digunakan di dewan besar yang besar.
 • Rom. Langsir jenis belayar, yang diperbuat daripada kain. Tirai ini dialihkan ke atas dengan menggunakan kabel khas. Model ini sesuai untuk tingkap kecil atau sempit. Pilihan yang boleh diterima untuk mereka yang mempunyai sekurang-kurangnya kemahiran jahitan minimum, kerana jahitan DIY dibenarkan. Dalam kes ini, pemilik lorong akan menjadi pemilik langsir eksklusif yang akan sesuai dengan reka bentuk rumah tertentu.

 • Austria. Satu lagi jenis langsir layar. Ini adalah langsir pendek yang biasa digunakan dalam gaya klasik dan moden.Varieti berbeza daripada varieti Rom kerana ia dipasang dari bawah dengan lipatan sebenar. Sebenarnya, ini adalah jenis langsir pendek yang biasa kita dengar dari pentas teater. Mereka diperbuat daripada bahan berkilat dan padat. Ia adalah mungkin untuk membeli dalam bahagian: sebagai contoh, untuk pembukaan tingkap kecil disyorkan untuk memilih kanvas tunggal, dan untuk beberapa ikat pinggang adalah lebih baik untuk membeli langsir di bahagian.
 • Digulung. Model yang sangat praktikal dengan reka bentuk yang agak mudah. Dari atas, tapak digulung pada kaset, dan diturunkan secara manual atau automatik. Adalah disyorkan untuk menggunakan sampel gulungan automatik untuk trend gaya moden; dengan alat kawalan jauh khas, model inovatif membolehkan anda melaraskan ketinggian. Walaupun kemodenan, langsir sedemikian adalah murah, kerana ia kebanyakannya diperbuat daripada bahan yang baik, tetapi bajet - PVC. Bahan mentah ini sangat sesuai untuk digunakan di premis bukan kediaman, seperti lorong. Anda boleh memesan varieti dari bahan semula jadi, tetapi ia akan menelan kos yang tinggi. Produk bergulung sesuai untuk tingkap yang terletak di sebelah pintu depan. Kelebihan mereka ialah, berbanding dengan versi panjang klasik, mereka tidak menyerap habuk dari jalan, dan jika anda perlu membuka pintu untuk masa yang lama, tirai roller sentiasa boleh digulung sepenuhnya supaya kotoran jalanan tidak dapatkan mereka.
 • Benang. Langsir ini diperbuat daripada benang yang berbeza antara satu sama lain lebarnya. Pilihan yang baik untuk rumah persendirian. Ini adalah variasi ringan yang membawa kesegaran, kesederhanaan dan kesederhanaan kepada suasana. Mereka mudah dicuci, di samping itu, cahaya matahari menembusi dengan baik melalui benang ke lorong.

Bahan (edit)

Untuk pembuatan pelbagai jenis langsir, pengeluar boleh menggunakan pelbagai jenis bahan mentah. Bahan yang paling banyak diminta ialah kain, buluh, dan plastik. Untuk pembuatan bahagian berfungsi dan perkara kecil hiasan, adalah mungkin untuk menggunakan kayu, kaca, tanah liat, logam.

Sesetengah jenis untuk lorong boleh dibuat sepenuhnya dari bahagian kecil, dalam hal ini mereka akan dikumpulkan dalam rantai atau diulirkan dalam benang dengan ketumpatan yang sesuai.

Pada masa kini, bahan yang paling popular untuk pembuatan langsir di lorong adalah sutera, organza, linen, buluh. Agar produk mempunyai hayat perkhidmatan maksimum, benang sintetik ditambah pada komposisi bahan mentah. Tirai koridor yang diperbuat daripada jacquard, chiffon, brocade, baldu juga kelihatan sangat elegan. Jute, buluh dan rotan boleh digunakan untuk menghasilkan struktur kayu, selalunya berfungsi sebagai blok tingkap dan pintu.

Dimensi (edit)

Agar dimensi langsir sesuai dengan parameter tingkap di lorong, adalah penting untuk mengukur pembukaan dengan betul. Untuk mengukur dimensi, pita pengukur digunakan, ia mengukur panjang cornice, tingkap, ambang tingkap, dan ketinggian dari lantai ke siling. Jika produk bergulung atau Rom digunakan di koridor, maka ia diletakkan dengan jelas di bukaan tingkap, yang bermaksud bahawa lebarnya harus sama dengan lebar tingkap dari manik kaca ke manik kaca. Sesetengah pemilik lebih suka menggantung salinan gulungan di atas tingkap, dan dalam kes ini lebarnya dipilih mengikut formula "lebar pembukaan tingkap + 10-15 cm". Kemudian kanvas akan menyembunyikan sepenuhnya tingkap dan melampaui sedikit untuk menyembunyikan rumah tangga dari matahari sebanyak mungkin.

Jika tirai digunakan di lorong, maka ia juga dipilih mengikut lebar pembukaan tingkap. Dalam kes menggunakan reka bentuk Jepun, yang mempunyai banyak panel, ia dibenarkan untuk melampaui sempadan tingkap, atau anda boleh memasangnya dengan jelas di sepanjang lebar bukaan.

Oleh itu, saiz langsir untuk lorong bergantung pada pilihan peribadi pemilik, saiz bilik dan tingkap, gaya yang dipilih.

Gaya

Untuk memilih langsir untuk lorong mengikut gaya tertentu, patuhi nasihat pereka.

 • Sekiranya anda memerlukan langsir untuk koridor gaya klasik, kemudian jahit dari kain elit dengan warna yang kaya, baldu biasanya disyorkan. Gunakan lambrequin dan berus sebagai hiasan tambahan.

 • Apabila membeli langsir untuk lorong dalam gaya berteknologi tinggi, moden, minimalism, loteng atau avant-garde, berikan keutamaan kepada model ringkas potongan ringkas. Apa-apa bahan boleh digunakan.

 • Untuk gaya moden, pilihan benang agak sesuai, mereka boleh ditawarkan di bawah nama "produk muslin". Benang yang mengalir ringan membolehkan bukan sahaja untuk memberikan tanpa berat kepada bilik, tetapi juga merupakan item yang berfungsi apabila mengezonkan lorong.

 • Model benang yang sama diperbuat daripada bahan yang hampir telus sesuai untuk digunakan di lorong gaya negara atau Provence.

 • Untuk gaya Afrika dan eko, anda boleh mengambil spesimen yang diperbuat daripada batang nipis yang dijalin antara satu sama lain.

 • Gaya lorong desa lebih kerap digunakan di rumah kampung. Untuk arah ini, langsir yang diperbuat daripada bahan mentah semula jadi - linen atau kapas sangat sesuai. Model tali serut adalah alternatif yang sesuai untuk kanvas lurus.

 • Jangan takut untuk menggunakan pinggir pada langsir di lorong - teknik reka bentuk yang indah ini akan sesuai dengan bahagian dalam dewan, dibuat dalam gaya klasik, timur, berteknologi tinggi, negara.

 • Sekiranya reka bentuk lorong dibangunkan dalam gaya campuran, maka panel tingkap Jepun lebih sesuai. Ini adalah reka bentuk serba boleh.

Bagaimana untuk memilih langsir?

Apabila memilih langsir untuk lorong ikut beberapa garis panduan.

 • Untuk koridor sempit, pilih tulle ringan. Untuk pengembangan visual ruang, pilihan dengan corak mendatar adalah sesuai.

 • Sekiranya lorong mempunyai siling rendah, maka berikan keutamaan kepada spesimen dengan corak menegak - mereka secara optik akan menaikkan bilik.

 • Untuk koridor kecil, pilih model kapas ringkas - pilihan berseni yang mewah akan kelihatan tidak boleh dimiliki dalam ruang yang sempit.

 • Untuk dewan yang luas, sebaliknya, langsir besar berat yang dihiasi dengan corak yang indah adalah lebih sesuai.

 • Jika produk dipilih untuk lorong gelap, maka berikan keutamaan kepada corak benang cahaya yang menghantar cahaya.

 • Sekiranya koridor, sebaliknya, terlalu terang, maka disarankan untuk memilih model dengan lapisan yang akan melindungi kain utama daripada pudar.

 • Kini ia menjadi bergaya untuk menghiasi lorong dalam warna lembut laconic, jadi pereka mengesyorkan membeli langsir dalam warna putih, kelabu, hijau, coklat, biru.

 • Jangan takut untuk bereksperimen dengan pemilihan langsir. Sebagai contoh, ramai orang suka kombinasi menarik pilihan yang berbeza. Jadi, langsir dan bidai, bidai dan langsir Rom, bidai klasik dan roller kelihatan luar biasa di dalam dewan.

Contoh yang indah

Tirai buluh sesuai untuk dalaman gaya eko. Dalam kes ini, ia menyembunyikan pintu keluar ke halaman belakang.

Tirai berat yang diperbuat daripada bahan merah tebal dengan jumbai emas adalah pilihan mewah untuk menghiasi lorong dalam gaya klasik.

Ia jelas menunjukkan bagaimana langsir filamen boleh berfungsi sebagai subjek untuk pengezonan lorong.

Tirai Rom adalah pilihan terbaik untuk bukaan yang sempit. Lipatan mendatar mengembangkan ruang secara visual, kelihatan bergaya dan moden.

Tirai Perancis akan menekankan kemewahan dan kecanggihan dewan. Tirai yang diperbuat daripada bahan nipis ringan, contohnya, muslin, moire, tulle, satin, kelihatan sangat khusyuk.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah