Dinding lorong

Kertas dinding bata di bahagian dalam lorong

Kertas dinding bata di bahagian dalam lorong
Kandungan
 1. Kelebihan dan kekurangan
 2. Jenis salutan
 3. Bagaimana untuk memilih warna?
 4. Gaya yang menggunakan dinding bata
 5. Reka bentuk kertas dinding
 6. Pilihan penamat
 7. Gabungan dengan bahan lain

Orang ramai semakin tertarik dengan kertas dinding bata di bahagian dalam lorong, kerana batu tersebut tidak memerlukan banyak tenaga dan wang. Warna bata yang berbeza membolehkan anda menyempitkan atau mengembangkan ruang di koridor apartmen.

Kelebihan dan kekurangan

Reka bentuk ini kelihatan sangat moden. Pereka dalaman sering menggunakan pelbagai pilihan kertas dinding bata. Terdapat beberapa kelebihan menggunakan salutan sedemikian:

 • peredaran udara yang baik;
 • reka bentuk yang bergaya dan menarik;
 • membantu menyelaraskan dinding melengkung;
 • sesuai untuk semua permukaan;
 • ia boleh dibasuh dengan mudah;
 • akan sesuai secara organik ke dalam mana-mana bahagian dalam;
 • prestasi kerja tidak memerlukan kemahiran khas.

  Tetapi dengan sejumlah besar tambah, terdapat juga tolak. Ini termasuk:

  • penyediaan panjang dinding;
  • kehalusan;
  • kekurangan penebat bunyi dan pemeliharaan haba.

  Jenis salutan

  Pilihan kertas dinding bergantung pada kategori harga, kualiti dinding, bilik di mana pengubahsuaian dirancang. Terdapat pelbagai jenis.

  • kertas. Kertas dinding yang paling murah dan mesra alam. Harganya konsisten sepenuhnya dengan kualiti: ia cepat kotor, tetapi tidak dibersihkan dengan baik. Dan ketidaksamaan kanvas kertas hanya ditekankan. Kelebihannya termasuk hakikat bahawa ia sangat mudah untuk ditampal di atas dinding. Tertakluk kepada teknologi yang betul, mereka melekat pada permukaan dengan baik.
  • Kertas dinding foto. Mereka meniru bata secara realistik yang mungkin, jadi jenis kertas dinding ini agak popular di kalangan pencinta gaya zaman pertengahan.

  Dari segi kualiti, mereka boleh dikatakan tidak berbeza daripada kanvas kertas.

  • Vinyl. Kertas dinding vinil paling kerap dipilih kerana harga purata dan kualiti yang baik. Kanvas sedemikian tidak akan merosakkan kotoran - ia dicuci dengan baik, yang sangat baik untuk koridor. Kertas dinding vinil tidak pudar dan pada masa yang sama menyembunyikan semua ketidaksempurnaan dinding.
  • Bukan tenunan. Kertas dinding kelas atas. Ia jarang digunakan kerana harganya terlalu tinggi. Dari segi kualiti, kanvas bukan tenunan adalah ideal - lapisan padat dengan baik menyembunyikan ketidaksempurnaan di dinding, mereka tidak takut matahari.

  Kertas dinding sedemikian mesra alam, hayat perkhidmatannya sangat tinggi berbanding jenis lain.

  • Gentian kaca. Dalam erti kata lain, kertas dinding boleh lukis. Mereka sering digunakan untuk menghiasi lorong kerana peredaran udara yang baik dan keramahan alam sekitar. Jika anda berpuas hati dengan pilihan mengecat dinding, maka kertas dinding kaca adalah yang anda perlukan!
  • Kertas dinding cecair. Baru-baru ini, mereka mula mendapat populariti. Kanvas ini mengandungi serat kimia dan selulosa yang dicampur dengan gam dan cat. Terdapat dua jenis kertas dinding cecair: siap dan kering. Campuran sedia dijual dalam baldi dan sedia untuk digunakan dengan serta-merta. Kertas dinding kering dibentangkan dalam bentuk serbuk yang mesti dicairkan dengan air. Untuk lorong, kertas dinding cecair adalah pilihan yang baik, kerana komposisi sedemikian mudah dicuci. Tetapi pilihan ini tidak akan berfungsi untuk penyokong ekologi.
  • Buluh... Jenis kertas dinding yang diperbuat daripada bahan semula jadi. Tidak sesuai untuk keluarga yang mempunyai anak, kerana lapisan gabus mudah terkelupas. Apabila membeli kanvas sedemikian, anda perlu mengetahui sama ada anda perlu varnis dan gamkannya pada gam khas. Pada masa ini, ini adalah versi kertas dinding yang paling cantik dan semula jadi.

  Bagaimana untuk memilih warna?

  Warna harus dipilih berdasarkan gaya dalaman.

  Bata merah sangat bagus jika anda mahukan aksen terang pada dinding. Perabot boleh menjadi terang atau gelap. Perapian dan elemen kayu lama akan berfungsi dengan baik dengan bata merah.

  warna putih sesuai untuk lorong yang sangat ringan, dalam warna yang menenangkan.

  Warna terang secara visual meningkatkan ruang, bata seperti itu boleh digunakan di koridor kecil.

  Kelabu digunakan dalam gaya loteng... Di koridor sedemikian, biasanya tidak ada aksen terang, semuanya disimpan dalam satu skema warna.

  Brown biasanya dipilih oleh orang yang dihormati yang ingin mewujudkan suasana mewah di rumah. Bilik dengan kemasan sedemikian tidak perlu dilengkapi dengan perabot, cukup untuk menggantung beberapa lampu dan lukisan di dinding bata.

  Gaya yang menggunakan dinding bata

  Tidak semua gaya akan sesuai dengan batu bata kertas. Anda perlu ingat ini apabila memilih reka bentuk bilik.

  • Gaya loteng kekal tradisional, di mana dinding bata paling biasa digunakan. Kanvas vinil sesuai untuk dalaman dalam gaya ini.
  • Baru-baru ini, gaya Gothic telah menjadi popular. Ini disebabkan oleh fesyen untuk istana kuno dan kemewahan. Supaya kemasan sedemikian tidak menindasnya, ia harus dicairkan dengan unsur kaca.
  • Dinding bata juga digunakan dalam gaya minimalis., tetapi hanya dalam warna putih. Tidak sesuai untuk menggunakan hiasan dalam gaya ini, semuanya harus berfungsi dan padat.
  • Gaya Mediterranean adalah trend baharu dalam fesyen. Untuk menghiasi lorong dalam gaya ini, anda hanya perlu menambah perabot terang ke dinding bata: meja, lampu, kabinet kasut.
  • Reka bentuk Provence putih adalah klasik. Untuk gaya ini, kanvas "bercat putih" berwarna terang sesuai.

  Pereka bentuk sering menggabungkan kertas dinding seperti bata dengan kertas dinding seperti kayu atau seperti cat.

   Untuk menggabungkan kertas dinding dengan cantik, anda perlu memahami warna apa yang akan kelihatan harmoni antara satu sama lain. Bilik yang siap sepenuhnya dengan batu kelihatan hodoh dan sejuk, jadi pakar mengesyorkan menggabungkan bata dengan kertas dinding atau cat biasa yang lain. Di pangsapuri kecil, lebih baik untuk menyerlahkan beberapa zon dengan batu: ceruk di lorong, sudut atau perabot.

   Reka bentuk kertas dinding

   Kertas dinding bata datang dalam pelbagai pilihan, oleh itu, pengeluar kertas dinding yang berbeza berbeza dengan ketara dalam ciri-ciri tertentu.

   • Tekstur... Ia boleh sama seperti yang mungkin dengan bata sebenar, atau ia boleh kelihatan seperti tiruan. Kini pengeluar cuba menambah serpihan bata pada kertas dinding untuk menghasilkan semula pelepasan yang sama seperti bata sebenar.
   • Lukisan batu... Ia boleh berbeza: walaupun barisan bata atau susunan huru-hara dengan batu bata saiz yang berbeza. Pilihan corak batu bergantung pada gaya yang dikehendaki. Sebagai contoh, batu bata yang kelihatan seperti telah bernilai lebih daripada satu abad sesuai untuk hiasan gothic.
   • Warna... Anda perlu memilih berdasarkan saiz bilik dan gaya bilik. Mereka juga berbeza sama sekali: dari putih ke hitam. Sekiranya lorong mempunyai masalah dalam susunan geometri, maka gabungan warna terang dan gelap akan membetulkannya dengan baik.

   Pilihan penamat

   Apabila menghias koridor dalam warna terang ia bernilai memilih bata berwarna putih dan menambah aksen gelap. Sebagai contoh, gantung cermin dengan sempadan hitam, dan letakkan pasu bunga gantung di sebelahnya.

   Bertentangan dengan mana-mana kertas dinding bata akan kelihatan baik almari pakaian terbina dalam... Tidak perlu menggantung candelier di siling, lebih baik membuat mentol terbina dalam atau menggantung lampu di dinding.

   Ia tidak perlu meletakkan seluruh dinding dengan kertas dinding bata, anda hanya boleh memilih sebahagian daripada bilik.

   Sebagai contoh, gam kertas dinding berwarna terang di sekeliling pintu di bawah batu, dan buat baki warna (pic atau kuning air).

   Sekiranya terdapat gerbang atau pintu di lorong, maka anda perlu menghiasinya.... Pilihan reka bentuk ini memfokuskan pada menjemput orang masuk ke dalam rumah, kerana pandangan akan tertumpu pada pintu masuk.

   Bata merah juga sesuai dengan reka bentuk dinding moden. Ia cukup untuk menambah kontras dengan menambah dinding putih. Kabinet putih kecil juga sesuai. Tetapi pintu ke lorong adalah lebih baik untuk memilih yang gelap.

   Jika koridor terbuka dan tidak mempunyai pintu, maka susun atur akan kelihatan lebih baik dalam jalur. Sebagai contoh, di kedua-dua belah dada laci, anda boleh membuat jalur dari bata, dan gam semua dinding lain dengan kertas dinding biasa. Sebaliknya, peti laci boleh diletakkan di dalam almari pakaian.

   Gabungan dengan bahan lain

   Selalunya orang yang sangat dekat dengan tema bata, tergesa-gesa menggabungkan kertas dinding dengan bahan lain. Perkara utama ialah memilih segala-galanya dengan baik dalam gaya, warna dan mencapai keharmonian yang sempurna di pedalaman.

   bata

   Serpihan, gerbang, sekatan yang sangat kecil boleh dibentangkan daripadanya. Prosesnya agak susah payah. Oleh itu, hanya satu loghat mungkin mencukupi. Selebihnya ruang akan dilengkapi dengan baik dengan kertas dinding, dengan gluing yang biasanya tidak ada masalah.

   jubin

   Bahan yang memudahkan untuk mengendalikan pembaikan. Menggunakan bahan jenis ini, anda juga boleh memilih zon individu, menghiasi seluruh dinding dengan kertas dinding seperti bata, memilih warna yang sesuai. Gabungan ini kelihatan harmoni.

   Panel

     Kerja bata juga boleh digantikan dengan panel khas di tempat-tempat yang diperlukan. Pilihan ini akan dilengkapkan dengan penutup kertas dengan corak yang sesuai.

     Jenis tiruan dinding bata diberikan di bawah.

     tiada komen

     Fesyen

     kecantikan

     rumah