Dinding lorong

Kertas dinding di koridor: jenis, warna, reka bentuk

Kertas dinding di koridor: jenis, warna, reka bentuk
Kandungan
 1. Kebaikan dan keburukan penggunaan
 2. Varieti
 3. Warna dan corak
 4. Kaedah gabungan
 5. Bagaimana untuk memilih?
 6. Nasihat
 7. Idea reka bentuk dalaman yang berjaya

Menghias koridor adalah tugas yang tidak kurang pentingnya daripada menghias ruang tamu, dapur atau bilik tidur. Untuk ruang ini, perlu memilih bahan penamat yang dengan lembut dan tidak mencolok menekankan keindahannya. Kertas dinding sesuai untuk mencapai matlamat ini. Hari ini kita akan mempertimbangkan jenis kanvas yang boleh dilekatkan di koridor, serta bagaimana ia harus dipilih.

Kebaikan dan keburukan penggunaan

Kertas dinding adalah salah satu bahan penamat yang paling popular dan dituntut. Rangkaian kanvas yang cantik dan berkualiti tinggi sangat menarik dalam skalanya. Dijual, pelanggan boleh mencari produk dalam pelbagai warna dan warna. Jika anda mahu, anda boleh memilih pilihan asal dengan cetakan atau corak.

  Menghias dinding di lorong dengan kertas dinding bukanlah idea yang buruk. Penyelesaian sedemikian mempunyai kebaikan dan keburukan mereka, yang penting untuk dipertimbangkan. Mari kita lihat kebaikan terlebih dahulu.

  • Kertas dinding adalah bahan yang agak bersahaja. Mereka tidak perlu kerap dirawat dengan pelbagai peralatan perlindungan.
  • Kebanyakan kanvas moden adalah praktikal. Mereka tidak mengumpul deposit habuk di permukaannya, mereka boleh dibasuh dengan mudah jika perlu menggunakan produk neutral yang mudah.
  • Bahagian terbesar kertas dinding yang dihasilkan dicirikan oleh kemudahan melekat pada dinding. Ia tidak memerlukan banyak masa dan usaha.
  • Kanvas moden tahan lama. Dijual anda boleh mencari pilihan yang paling boleh dipercayai dan praktikal yang boleh berkhidmat 20-25 tahun tanpa masalah.Sepanjang hayat perkhidmatan, kemasan jenis ini tidak kehilangan penampilan asalnya, kekal estetik dan menarik.
  • Jika perlu, kertas dinding di koridor boleh dengan mudah dan mudah dikeluarkan dari permukaan dinding. Selepas mengeluarkan semua sisa kemasan sebelumnya, asas boleh segera dicat atau ditutup dengan bahan lain yang sesuai. Dalam proses mengeluarkan kertas dinding, dinding tidak berubah bentuk, tidak runtuh, tidak memperoleh retakan dan cip, seperti dalam hal membongkar batu hiasan.
  • Tambahan yang besar - rangkaian kertas dinding terluas untuk setiap citarasa, warna dan bajet. Di kedai-kedai anda boleh menemui pelbagai jenis lukisan berbeza yang akan kelihatan hebat di koridor. Ini bukan sahaja mahal, tetapi juga produk bajet yang berkualiti.
  • Kertas dinding berkualiti tinggi tidak mempunyai bau yang kasar dan tidak menyenangkan. Apabila bekerja dengan mereka, pemilik tidak akan mengalami sakit kepala.
  • Kertas dinding yang dipilih dengan betul boleh mengembangkan ruang yang ada secara visual, menjadikannya lebih ringan, lebih selesa... Ia juga mungkin untuk menyerlahkan kawasan tertentu di koridor menggunakan kanvas dalam warna yang berbeza.

  Memilih kertas dinding untuk menyelesaikan koridor, adalah penting untuk mengambil kira kekurangan mereka.

  • Jika tahap kelembapan di dalam bilik terlalu tinggi, maka daripada kertas dinding, lebih baik memilih bahan penamat lain yang tidak akan takut dengan keadaan sedemikian.
  • Jika anda memutuskan untuk menghiasi koridor dengan kain tekstil yang mahal, anda harus sedar bahawa habuk sering terkumpul di permukaannya. Pada masa hadapan, ini boleh menyebabkan tindak balas alahan dalam isi rumah.
  • Dijual terdapat jenis kertas dinding yang tidak membenarkan dinding "bernafas".

  Varieti

  Terdapat banyak jenis kertas dinding yang boleh digunakan untuk menghiasi dinding di lorong. Jom kenali mereka dengan lebih dekat.

  kertas

  Kertas dinding tradisional yang paling mudah... Ia digunakan di mana-mana sehingga lebih banyak kanvas praktikal dengan asas yang berbeza mula muncul di pasaran. Kertas dinding kertas bagus untuk keramahan alam sekitar. Mereka tidak boleh membahayakan kesihatan ahli isi rumah, kerana ia tidak mengandungi bahan kimia berbahaya.

  Kemasan ini akan bernafas dan murah kepada pengguna, terutamanya jika dibandingkan dengan jenis penutup dinding yang lain.

  Walaupun mesra alam dan pelbagai jenis, Hari ini, kertas dinding kertas tidak dibeli begitu kerap, kerana ia tidak akan bertahan lama. Kemasan ini tidak berbeza dalam rintangan haus dan ketahanan. Jaringan kertas tidak bertolak ansur dengan lembapan dan tertakluk kepada kerosakan mekanikal. Ia mudah koyak, dan permukaan bahan menjadi pudar dengan cepat apabila terdedah kepada cahaya matahari.

  Anda tidak boleh mencuci kertas dinding kertas. Kemasan sedemikian berfungsi tidak lebih daripada 10 tahun - ini adalah masa yang sangat singkat.

  Pereka bentuk menasihatkan memilih kertas dinding kertas untuk koridor hanya jika anda tidak mahu menghabiskan banyak wang dan bersedia untuk mengemas kini kemasan kemudian.

  Vinyl

  Jenis kertas dinding yang sangat popular pada zaman kita. Mereka tahan lama, boleh dipercayai dan praktikal. Mereka dipilih oleh ramai pengguna. Kanvas vinil lebih baik daripada kertas - ia akan bertahan lebih lama, dan ketahanannya untuk dipakai beberapa kali lebih tinggi.

  Kemasan ini adalah dua lapisan. Perkara utama di sini ialah lapisan polivinil klorida khas, yang digunakan pada asas tertentu, sebagai contoh, bukan tenunan. Kertas dinding vinil tidak mengalami sentuhan lembapan - ia adalah bahan yang boleh dibasuh. Salutan sedemikian juga tidak takut terdedah kepada cahaya matahari, serta kerosakan mekanikal.

  Pengeluar moden membuat kertas dinding vinil khas dengan liang mikroskopik. Dengan penambahan ini, kemasan menjadi bernafas. Jika perlu, kertas dinding sedemikian boleh dibasuh tanpa rasa takut merosakkannya. Purata jangka hayat kertas dinding vinil ialah 10-20 tahun.

  Benar, kertas dinding sedemikian hampir tidak boleh dipanggil mesra alam.... Ia mengandungi sebatian sintetik yang tidak benar-benar selamat dan tidak berbahaya. Jika anda memilih kemasan untuk koridor, maka kelemahan ini tidak akan ketara (terutamanya dengan pengudaraan biasa).

  Memihak kepada membeli kertas dinding vinil, kos mereka juga bercakap - di kedai anda boleh menemui kanvas yang sangat murah, tetapi tidak kurang berkualiti tinggi dan cantik yang boleh mengubah koridor.

  Bukan tenunan

  Bahan kemasan sedemikian adalah berdasarkan fabrik bukan tenunan berdasarkan gentian selulosa. Dalam cara lain, komponen ini juga dipanggil "kertas yang lebih baik". Bahan bukan tenunan dalam banyak cara serupa dengan kertas klasik, tetapi ia mempunyai ketahanan yang lebih besar terhadap kerosakan mekanikal dan tahap lembapan.

  Bahan ini juga membenarkan udara melalui strukturnya. Dengan bantuan bukan tenunan anda boleh dengan mudah menyembunyikan banyak ketidaksempurnaan dan penyelewengan yang terdapat pada dinding.

  Selalunya kain bukan tenunan digunakan untuk melukis. Anda boleh mengecat semula pangkalan sedemikian banyak kali. Terima kasih kepada tekstur timbul dengan bahan kemasan sedemikian, anda boleh mencipta reka bentuk dalaman yang menarik dan unik.

  Benar, pelepasan kanvas membawa kepada pengumpulan habuk pada mereka. Kertas dinding boleh rosak secara tidak sengaja, yang juga patut dipertimbangkan, dan ia tidak murah.

  Anda perlu membelanjakan wang untuk proses pelekatan itu sendiri - pelekat khas digunakan untuk kanvas ini. Untuk mengecat pangkalan sedemikian, anda juga perlu memperuntukkan jumlah tertentu.

  Untuk lukisan

  Ramai pengguna lebih suka membeli kertas dinding bukan biasa, tetapi lukisan kanvas. Ia hanya boleh bukan tenunan, kertas atau gentian kaca khas. Kami berkenalan dengan ciri-ciri pilihan bukan tenunan di atas. Jika anda ingin membelanjakan lebih sedikit wang, anda harus membeli kanvas kertas dua lapisan untuk mengecat.

  Dijual, anda boleh menemui pilihan yang menarik dan luar biasa dengan permukaan pelepasan. Dilukis dalam warna yang sesuai, kanvas sedemikian kelihatan elegan dan menyenangkan dari segi estetika.

  Gentian kaca juga dibeli untuk mengecat... Ia berasaskan benang kaca khas yang dicairkan daripada dolomit, kapur, soda dan pasir kuarza. Kemasan ini tidak terbakar, ia mempunyai penunjuk kekuatan yang baik. Dinding yang disiapkan dengan cara ini boleh dicuci dengan selamat menggunakan berus genap.

  Cat di sini mesti dipilih mengikut jenis kertas dinding tertentu yang dibeli. Jadi, Jaring bukan tenunan dan kertas biasanya disiapkan dengan campuran pewarna berasaskan air.

  Komposisi lateks atau akrilik lebih sesuai untuk gentian kaca.

  gentian kaca

  Kertas dinding kain kaca adalah bahan kemasan yang agak baru. Mereka adalah sejenis tisu dengan struktur tertentu. Untuk menenun kemasan ini, benang kaca nipis digunakan. Dalam cara lain, kertas dinding gentian kaca dipanggil "gentian kaca sarang labah-labah". Ciri membezakan utama bahan penamat ini terletak pada permukaannya - ia bertekstur. Selalunya ia menyerupai pelbagai perhiasan yang menarik.

  Yang paling popular ialah:

  • tikar;
  • tulang herring;
  • serbuk;
  • belah ketupat.

  Kemasan ini kelihatan sangat bagus. Ia tahan haus dan tahan lama, tetapi agak mahal. Kadang-kadang melekatkan kertas dinding kain kaca boleh memakan masa.

  Kertas dinding

  Kertas dinding foto yang cantik sangat diminati pada masa kini. Kanvas moden sangat berbeza daripada yang digunakan untuk hiasan pada masa lalu. Hari ini, kertas dinding dihasilkan bukan sahaja cerah dan estetik, tetapi juga imej paling semula jadi yang dibezakan oleh realisme. Julat kemasan sedemikian sangat besar.

  Dijual, anda boleh menemui mural dinding dengan motif berikut:

  • landskap hutan, laut dan bandar;
  • gubahan bunga dengan saiz yang berbeza (boleh terdapat kedua-dua sejambak yang subur dan imej anggaran tunas pelbagai warna yang besar);
  • motif haiwan (imej burung, kucing liar, serigala, kuda dengan latar belakang landskap yang indah);
  • gubahan abstrak;
  • pelbagai jenis imej yang menakjubkan dan realistik dalam format 3D.

  Terdapat pelbagai pilihan kertas dinding foto. Anda juga boleh mencari kanvas yang meniru permukaan yang berbeza - batu atau bata, kayu. Anda boleh mencari penyelesaian yang sempurna untuk mana-mana bilik dan koridor tidak terkecuali.

  Dengan bantuan kemasan sedemikian, ia akan dapat membetulkan susun atur secara visual, menjadikan bilik lebih luas dan lebih luas. Perkara utama ialah memilih produk yang ideal dengan betul.

  Spesies lain

  Kertas dinding yang dikeluarkan hari ini tidak terhad kepada senarai di atas. Terdapat pilihan lain yang sama menarik dan praktikal yang boleh digunakan untuk menghiasi dinding di koridor dengan berkesan. Jom kenali mereka dengan lebih dekat.

  • Buluh. Kanvas semula jadi, mesra alam, yang bebas daripada bahan kimia dan bahan berbahaya. Mereka dicirikan oleh naungan semula jadi yang tidak mengganggu yang boleh berbeza-beza. Dijual, anda boleh menemui jenis pistachio yang cantik, putih susu atau keemasan dengan kemasan sedemikian.

  Kertas dinding buluh boleh digunakan untuk kemasan keseluruhan dinding di koridor, dan untuk menghiasi sebahagian permukaan tertentu di lorong kecil. Kanvas sedemikian mempunyai ciri penyerapan bunyi yang baik.

  • Tekstil. Kertas dinding yang sangat cantik dan padat yang boleh menjadikan bahagian dalamannya benar-benar mewah dan kaya. Jahitan pada kanvas sedemikian sukar untuk diperhatikan, jadi ia kelihatan seperti bahan kemasan yang padat. Benar, kertas dinding tekstil mahal, di samping itu, mereka mengumpul habuk di permukaannya.

  Di bawah sinaran matahari, mereka pasti akan terbakar selepas beberapa ketika. Di samping itu, ramai orang menganggap hiasan ini terlalu megah.

  • Cecair. Kertas dinding cecair khas sangat diminati hari ini. Kemasan ini sesuai untuk dinding yang tidak rata. Secara luaran, kertas dinding ini sukar dibezakan daripada campuran plaster klasik dan ia digunakan pada dinding dengan cara yang sama. Tidak mustahil untuk merobek bahan penamat seperti itu, mereka tidak terkelupas, mereka boleh dicat dalam pelbagai warna, mewujudkan pedalaman dalam sebarang warna.
  • Berlogam... Kertas dinding ini adalah alas kertas dengan lapisan foil yang digunakan padanya. Kemasan ini dibezakan oleh tekstur yang luar biasa, corak yang menarik di permukaan. Kertas dinding logam akan menjadikan koridor lebih cerah dan lebih asli. Ia adalah mudah dan mudah untuk bekerja dengan bahan kemasan ini.

  Warna dan corak

  Lorong boleh dipangkas dengan kertas dinding dalam pelbagai warna. Apabila memilih pilihan yang ideal, perlu mengambil kira bukan sahaja pilihan citarasa anda sendiri, tetapi juga susun atur bilik yang direka.

  • Kertas dinding gelap (biru, hitam, kelabu gelap, hijau atau coklat) ia tidak disyorkan untuk melekat di koridor sempit. Dalam keadaan sedemikian, kemasan sedemikian hanya akan memburukkan lagi keadaan - ruang akan kelihatan lebih sempit, lebih dekat, walaupun anda meletakkan jumlah lampu lampu yang mencukupi di sana.
  • Bahan kemasan yang ringan akan menang-menang (putih, kuning air, krim, gading). Menghias dalam warna yang sama akan menjadikan koridor lebih luas dan lebih ringan. Benar, kertas dinding berwarna terang akan tertakluk kepada pencemaran pesat semasa berada di lorong. Adalah lebih baik untuk membeli kain yang boleh dibasuh yang boleh dibersihkan dengan mudah jika perlu.
  • Anda harus lebih berhati-hati dengan warna terang dan tepu. (kuning, oren, turquoise, ungu, merah). Lebihan mereka boleh membawa kepada fakta bahawa isi rumah tidak akan terlalu selesa di koridor sedemikian. Cat beraneka ragam akan merangsang sistem saraf, cepat bosan, dan merengsakan.

  Sekiranya anda ingin menggunakan hiasan sedemikian di koridor, adalah penting untuk mengalahkannya dengan betul dengan butiran dan permukaan yang tenang, meneutralkan skala, serta garisan yang betul dalam reka bentuk.

  Memilih kertas dinding warna tertentu untuk koridor, ia patut mempertimbangkan beberapa peraturan mudah.

  • Oleh kerana tidak cukup cahaya semula jadi di lorong, kertas dinding ringan akan berguna. Tetapi di sini mereka berisiko menjadi kotor dengan cepat.
  • Jika reka bentuk dikuasai oleh garisan yang jelas dan betul, maka anda boleh memfokuskan pada kertas dinding dalam warna yang kaya dan terang. Lilac, turquoise, biru, oren atau produk merah adalah sesuai.
  • Kanvas berjalur sesuai untuk menghias koridor. Hampir semua jenis hiasan sedemikian akan sesuai dengan koridor struktur persegi. Sekiranya lorong bersaiz kecil, sempit atau memanjang sedang disediakan, maka di sini adalah perlu untuk memilih jalur jenis tertentu. Untuk memanjangkan ruang yang ada secara visual, anda harus membeli kertas dinding dengan jalur mendatar. Siling akan dinaikkan dengan lukisan menegak.
  • Untuk koridor, kertas dinding bergaya dengan imej abstrak akan menjadi penyelesaian yang ideal.... Kanvas mudah tanpa corak dalam kes tertentu boleh menekankan kelemahan dinding, tetapi corak yang cantik, sebaliknya, akan menyembunyikannya dengan berkesan.
  • Kertas dinding biasa tidak boleh dihapuskan sama ada. Mereka boleh menjadi latar belakang yang sempurna untuk menyerlahkan bahagian dalam. Bahan kemasan laconic tidak akan ketinggalan zaman. Mereka sangat sesuai dengan gaya dalaman moden. Sebelum melekatkan kertas dinding biasa, adalah penting untuk menyediakan dinding di koridor dengan betul - mereka harus rata dan kemas dengan sempurna.
  • Ia akan menjadi mungkin untuk menukar bilik di luar pengiktirafan dengan bantuan kertas dinding foto moden. Tetapi apabila memilih bahan kemasan asli dan ekspresif ini, adalah penting untuk mengambil kira kuadratur dan bentuk koridor. Sekiranya ruang itu besar dan ringan, maka untuk itu anda boleh memilih hampir semua corak dan motif. Jika kita bercakap tentang lorong kecil di "Khrushchev", maka hanya jenis kanvas tertentu yang perlu dilekatkan.
  • Kertas dinding yang dihiasi dengan hiasan 3D atau hanya corak besar akan mengurangkan kawasan koridor secara visual... Cat hitam dan putih boleh meregangkan bilik. Adalah disyorkan untuk melengkapkan kanvas dengan corak terang dan kaya dengan bingkai dalam warna hangat.

  Hari ini dijual, anda boleh menemui banyak kertas dinding yang cantik dan bergaya yang sesuai untuk kemasan koridor. Decitan fesyen terkini - kanvas ultra-bergaya di bawah kulit. Mereka kelihatan mahal dan asli.

  Sesuai untuk lorong dan kertas dinding yang dihiasi dengan tiruan batu. Pilihan sedemikian sering digabungkan dengan kanvas biasa - sebagai hasilnya, tandem harmoni dan estetik diperolehi.

  Kaedah gabungan

  Reka bentuk koridor boleh dibuat lebih menarik, meriah dan dinamik jika anda menggunakan gabungan kertas dinding yang berbeza yang cekap. Terdapat banyak pilihan untuk bagaimana anda boleh menggabungkan kertas dinding antara satu sama lain dan dengan bahan penamat lain.

  • Koridor akan kelihatan lebih menarik jika anda menggabungkan kertas dinding dengan tekstur yang berbeza di dalamnya. Gabungan warna biasa dan kertas dinding dengan corak (cetakan geometri, gelombang, jalur) dibenarkan. Gabungan pilihan terang dan gelap, seperti putih dan hitam / kelabu, adalah berkesan. Apabila menggabungkan salutan yang berbeza, adalah penting untuk memastikan bahawa kanvas bersebelahan dicantumkan setepat mungkin.
  • Koridor kelihatan hebat, di mana kertas dinding digabungkan dengan panel batu hiasan... Perkara utama adalah untuk memastikan bahawa semua tekstur dan warna bahan penamat bergema antara satu sama lain, kelihatan harmoni seiring.
  • Kertas dinding dalam kombinasi dengan bata kelihatan bagus. Ini adalah keputusan yang paling biasa apabila menghiasi lorong. Tetapi harus diingat bahawa kanvas oren atau merah dengan kerja bata harus digabungkan hanya jika mereka berbeza dalam nada, jika tidak semuanya akan bergabung menjadi satu tempat.
  • Menggunakan mural yang indah, anda boleh membuat reka bentuk koridor unik.
  • Anda boleh menggabungkan kertas dinding dengan panel kayu atau MDF. Gabungan sedemikian hampir selalu menjadi menang-menang dalam reka bentuk lorong.

  Bagaimana untuk memilih?

  Mencari kertas dinding yang sempurna untuk hiasan dinding di lorong tidak sukar sama sekali. Adalah penting untuk mempertimbangkan beberapa kriteria asas.

  • Kemesraan alam sekitar. Adalah disyorkan untuk membeli bahan kemasan yang mesra alam dan selamat. Kanvas murah dengan komposisi yang tidak diketahui tidak boleh diambil.
  • Warna dan tekstur. Seperti yang dinyatakan di atas, di sini anda perlu mengambil kira bukan sahaja pilihan citarasa anda, tetapi juga struktur dan dimensi bilik. Adalah penting untuk memberi perhatian kepada warna yang sedia ada di sini.

  Sebagai contoh, di lorong dengan pintu gelap, tidak disyorkan untuk melekatkan kertas dinding dengan warna yang sama - dalam kes ini, keadaan akan kelihatan tidak harmoni. Kertas dinding hendaklah sekurang-kurangnya beberapa ton berbeza daripada warna daun pintu. Penyelesaian yang ideal ialah kontras butiran gelap dan terang.

  • Kualiti bahan. Pilih kertas dinding berkualiti tinggi yang bebas daripada kerosakan, calar atau kawasan pudar. Bau kimia yang kuat tidak sepatutnya terpancar dari kanvas. Sekiranya anda melihat kekurangan yang disenaraikan, lebih baik melawat kedai lain.
  • Gaya. Kertas dinding hendaklah dipilih mengikut gaya koridor. Sebagai contoh, dalam bahagian dalam Provencal, mereka biasanya menggunakan pastel, warna halus, dan dalam tetapan moden, pilihan hitam, putih dan kelabu pepejal akan berguna. Jika ensemble itu mewah dan kaya, kanvas di bawah plaster Venetian atau produk dengan monogram emas, perak akan kelihatan menarik.
  • Pengeluar. Adalah disyorkan untuk membeli kertas dinding berjenama daripada pengeluar terkenal. Untuk melakukan ini, adalah bernilai melawat kedai khusus. Oleh itu, anda akan menyelamatkan diri anda daripada membeli produk berkualiti rendah yang tidak memenuhi semua keperluan yang diperlukan.

  Sukar untuk mencari kertas dinding yang sesuai untuk koridor di apartmen, walaupun terdapat pelbagai jenis bahan kemasan. Dalam kes ini, adalah lebih baik untuk mendapatkan bantuan daripada pereka profesional yang boleh mengatur dalaman yang cantik dan harmoni.

  Nasihat

  Menghias koridor bukanlah tugas yang paling sukar. Ia cukup untuk memilih kertas dinding yang cantik dan berkualiti tinggi, yang mana semua perabot yang dibeli akan kelihatan hebat. Apabila menghias lorong, ia patut mempertimbangkan beberapa petua dan helah yang berguna.

  • Jika lorong itu kecil, gelap, dan siling di dalamnya rendah, maka kertas dinding berjalur akan menjadi penyelesaian yang ideal. Arah menegak lukisan akan menjadikan ruang lebih tinggi secara visual. Ia akan menjadi mungkin untuk meningkatkan kesan dengan bantuan sempadan. Dijual, anda boleh menemui kanvas sedemikian di mana sempadan warna yang serupa disediakan pada mulanya.
  • Jika kita bercakap tentang menyelesaikan koridor bersaiz kecil, maka kertas dinding dengan cetakan besar (tidak kira apa - ia boleh menjadi gelombang, rombus, segi empat, segi tiga atau bunga) bukanlah penyelesaian terbaik.... Di sini anda hanya boleh melekatkan kertas dinding yang terdapat corak atau hiasan kecil. Produk monokromatik yang ringkas akan terbukti menang-menang.
  • Penyelesaian ideal untuk lorong adalah kanvas vinil. Mereka tidak mengumpul habuk, kotoran tidak menembusi struktur mereka. Kemasan sedemikian akan mengekalkan daya tarikan visualnya selama bertahun-tahun.
  • Anda boleh mengembangkan ruang secara visual bukan sahaja dengan warna putih, tetapi juga dengan kertas dinding pastel yang halus, yang sangat popular hari ini. Bahagian dalaman, yang direka dalam palet sedemikian, akan kelihatan lebih selesa dan lebih mesra jika anda menambahnya dengan jumlah lekapan lampu lembut yang mencukupi, serta cermin yang cantik.
  • Sekiranya terdapat tingkap di lorong, dan cahaya matahari masuk ke sini, maka di sini anda boleh menggunakan penamat nada sejuk (kelabu, biru, biru). Dalam kes lain, lebih baik beralih kepada warna hangat.
  • Perabot di koridor akan menjadi lebih bergaya dan estetik jika anda menggunakan acuan dan sempadan bersama kertas dinding. Gabungan kanvas boleh ditekankan dengan berkesan dengan bantuan butiran ini. Ini akan meningkatkan kesan pembahagian ruang.
  • Sekiranya dinding di koridor tidak dapat membanggakan permukaan yang ideal, maka kertas dinding biasa tidak boleh dilekatkan padanya. Sekiranya anda memutuskan untuk beralih kepada kemasan sedemikian, maka pangkalan mesti disediakan dengan teliti terlebih dahulu - untuk menghilangkan semua keretakan, serpihan, lubang dan penyelewengan.
  • Penyelesaian yang menarik ialah menghiasi dinding dan siling di koridor dengan kertas dinding yang sama.... Ini akan mencipta kesan asal "kotak" di mana anda mahu berada. Sudah tentu, ini adalah keputusan amatur, jadi anda harus melakukannya, setelah menimbang semua kebaikan dan keburukan.
  • Apabila membeli kertas dinding untuk koridor, pakar mengesyorkan mengambil 1-2 gulung lagi untuk stok... Ia pasti akan berguna jika anda telah salah mengira isipadu bahan atau beberapa kanvas telah rosak atas sebarang sebab.
  • Untuk sebarang jenis kertas dinding, adalah penting untuk membeli komposisi pelekat yang berkualiti tinggi dan sesuai. Untuk melakukan ini, anda perlu pergi ke kedai khusus yang menjual bahan binaan dan kemasan.

  Idea reka bentuk dalaman yang berjaya

  Kertas dinding yang dipilih dengan betul boleh mengubah koridor, menjadikannya harmoni dan bergaya. Bilik ini adalah ciri khas mana-mana rumah, kerana ia adalah ruang masuk yang pertama kali muncul di hadapan mata tetamu. Pertimbangkan beberapa idea yang baik untuk reka bentuk dalaman sedemikian.

  Di koridor yang dihiasi dengan gaya bangsawan, dengan candelier besi tempa yang elegan, siling putih dan lantai dipangkas dengan jubin krim dengan belah ketupat hitam, kertas dinding bertekstur warna krim emas akan kelihatan harmoni. Dengan latar belakang sedemikian, anda boleh meletakkan sofa kecil di bawah naungan coklat, memasang pintu klasik laconic dalam warna creme brulee. Lukisan dinding yang diterangi akan melengkapkan bahagian dalam.

  Di lorong, anda perlu berhati-hati dengan kertas dinding yang dihiasi dengan corak bergelombang besar dengan tepi gelap. Untuk kemasan sedemikian, lebih baik untuk menyerlahkan salah satu dinding, dan menghiasi permukaan lain dengan kanvas kuning air biasa. Lantai kayu ringan dan siling berbilang tingkat dengan lampu terbina dalam dan kanvas krim regangan di tengah akan kelihatan cantik dengan latar belakang yang serupa. Pintu depan mungkin gelap.

  Koridor akan kelihatan menarik dan bergaya, di mana satu dinding selesai dengan kertas dinding putih, dan satu lagi, bertentangan, ungu pucat... Adalah lebih baik untuk membuat regangan siling, berkilat dalam warna putih. Di atas lantai, anda boleh meletakkan lamina kelabu. Di koridor, anda harus menggantung cermin besar yang cantik dengan bingkai yang elegan, memasang rak putih salji untuk barang dan aksesori.

   Koridor itu akan menjadi luar biasa, di mana dindingnya dihiasi dengan kertas dinding putih dan merah. Pada masa yang sama, lebih baik membuat siling berbilang peringkat salji putih, dengan lampu panjang terbina dalam, dan menggantung hiasan di dinding - gambar dengan bingkai hitam.

   Di atas lantai, anda boleh meletakkan lamina meniru cetakan kayu semula jadi.

   Pedalaman akan menjadi lebih menarik jika anda melengkapkan ceruk di dinding dengan rak logam dan lampu sorot.

   Untuk mendapatkan maklumat tentang cara memilih kertas dinding di koridor, lihat video seterusnya.

   tiada komen

   Fesyen

   kecantikan

   rumah