Dinding lorong

Pilihan hiasan dinding di lorong

Pilihan hiasan dinding di lorong
Kandungan
 1. Ciri reka bentuk
 2. Kepelbagaian bahan
 3. Pilihan gabungan
 4. Apakah pilihan terbaik?
 5. Contoh yang berjaya

Dewan masuk adalah tempat di mana semua penyewa apartmen atau rumah dan tetamu mereka pergi dahulu. Sehubungan itu, kebanyakan pencemaran berlaku di dalam bilik sedemikian. Ini berlaku paling kerap jika terdapat haiwan di dalam rumah. sebab tu sebelum anda mula membuat pembaikan di lorong, anda pasti perlu memikirkan bahan yang akan menghiasi dinding, supaya tidak bimbang tentang kebersihannya.

Ciri reka bentuk

Apabila merancang bahagian dalam di lorong, pertama sekali, anda harus menjaga hiasan dinding. Lagipun, ini adalah asas dari mana mereka bermula apabila merancang lebih lanjut bagaimana bilik itu akan kelihatan. Adalah sangat penting bahawa reka bentuk di koridor adalah lebih kurang neutral, dan mudah untuk menambah sebarang butiran kepadanya. Lebih-lebih lagi, jangan lupa tentang tujuan langsung lorong - ia harus berfungsi dan selesa.

Supaya pembaikan di apartmen tidak perlu dilakukan lagi, bahan mesti mempunyai kualiti berikut:

 • mempunyai rintangan haus yang tinggi;
 • tahan lama;
 • ia boleh dengan mudah dan cepat dibasuh atau dibersihkan hanya menggunakan detergen atau detergen khas;
 • boleh diselenggara;
 • mempunyai keselamatan yang tinggi.

selain itu, apabila menghiasi lorong, anda pasti perlu mematuhi nasihat pakar yang berpengalaman. Sebagai contoh, dinding bilik kecil paling sesuai dengan warna terang atau pastel. Ini akan mengembangkan ruang secara visual. Selain itu, lukisan atau gambar keluarga boleh digantung di hadapan pintu.

Kepelbagaian bahan

Apabila memilih bahan penamat, perhatian harus diberikan kepada kedua-dua rupa dan kualitinya.Terdapat banyak kemasan yang tersedia.

pewarna

Bahan ini dianggap sebagai salah satu cara yang paling bajet dan paling mudah untuk menghiasi dinding. Tetapi untuk segala-galanya kelihatan kemas, dinding di lorong mesti dibuat dengan sempurna. Sekiranya terdapat kelemahan salutan, maka dinding mesti diratakan. Anda boleh melakukan ini, menggunakan dempul: permulaan atau penamat... Selepas itu, anda boleh mula melukis.

Penyelenggaraan dinding sedemikian akan menjadi sangat mudah, kerana sebarang kotoran boleh dibasuh dengan span dan detergen biasa. Di samping itu, julat warna bahan ini agak pelbagai. Ini membolehkan anda memilih mana-mana warna yang anda suka, atau bahkan menggabungkan beberapa warna dalam satu bilik tanpa sebarang masalah. Dalam kes ini, anda juga boleh membuat di dinding lukisan atau hiasan asal.

Bahan sedemikian mudah jatuh di permukaan dinding. Perlu dipertimbangkan dengan lebih terperinci kebaikan dan keburukan cat yang berbeza.

 1. Cat lateks agak tahan terhadap kesan negatif perubahan suhu. Mereka mencuci dengan baik, tidak takut wap. Tetapi pada masa yang sama, mereka sangat sukar untuk dikeluarkan dari dinding.
 2. Cat berasaskan air tidak berbau, mudah melekat pada dinding dan cepat kering. Di samping itu, cat sedemikian tidak terlalu mahal. Tetapi selepas ia kering, ia boleh dibasuh dengan air.
 3. Cat akrilik dicirikan oleh kecekapan dan keselamatan yang tinggi. Di samping itu, ia tahan UV. Kelemahannya termasuk kesukaran dalam memilih warna. Jika anda mencampur warna sendiri, ia boleh menjadi sangat sukar untuk mencapai nada yang diingini.
 4. Cat silikon dibezakan oleh kekuatan dan ketahanannya. Di samping itu, ia tahan terhadap air. Kelemahan termasuk bukan harga yang paling berpatutan dan hakikat bahawa anda perlu membeli banyak bahan untuk mengecat bilik.

Secara umum, dengan memilih kertas dinding yang paling mudah untuk diri sendiri, anda boleh membuat pembaikan bajet dan tetap berpuas hati dengannya.

Kertas dinding

Dengan bantuan bahan ini, anda boleh membuat lorong itu sangat cantik. Sebagai contoh, anda boleh menampal pada satu dinding dalam satu warna, dan menjadikan yang lain kontras. Di samping itu, anda boleh menggunakan kertas dinding bercorak dan biasa. Semuanya bergantung pada imaginasi pemilik atau pereka yang terlibat dalam reka bentuk. Walau bagaimanapun, adalah mustahak itu supaya kertas dinding yang dipilih digabungkan dengan perabot dan item individu di dalam bilik.

Dalam dunia moden, julat kertas dinding agak pelbagai. sebab tu anda boleh memilih bukan sahaja kertas dinding kertas biasa, tetapi juga kertas dinding vinil atau bukan tenunan... Untuk membuat pilihan lebih mudah untuk diri sendiri, anda perlu membiasakan diri dengan ciri-ciri mereka.

Bukan tenunan

Kertas dinding ini terdiri daripada dua lapisan penuh. Ia berdasarkan kain selulosa bukan tenunan, dan di atasnya terdapat salutan polimer. Bahan ini tidak sekuat yang kita mahukan, tetapi dengan bantuannya anda boleh menyembunyikan sebarang kecacatan pada dinding. selain itu, mereka tidak mengecut, mudah untuk bekerja... Paling penting, mereka mesra alam.

Mereka boleh digunakan bukan sahaja untuk menampal dinding, tetapi juga untuk menghias siling. Sekiranya terdapat keperluan untuk ini, anda boleh menukar rupa bilik dalam sekelip mata. Untuk melakukan ini, hanya cat mereka dalam warna yang berbeza.

Vinyl

Kertas dinding jenis ini juga mempunyai dua lapisan. Tapaknya diperbuat daripada kertas biasa atau kain bukan tenunan. Lapisan kedua mempunyai salutan hiasan yang terdiri daripada polivinil klorida. Ia boleh mempunyai ketebalan yang berbeza. Terdapat juga permukaan pelepasan.

Kertas dinding ini sangat tahan lama dan tahan cahaya matahari. Atas sebab ini, mereka boleh mengekalkan warna mereka untuk masa yang lama. Ramai orang memanggilnya boleh dibasuh kerana ia boleh dibersihkan dengan lembap. Skema warna kertas dinding sedemikian terlalu pelbagai, yang bermaksud bahawa ia boleh dipadankan dengan mudah ke bahagian dalam lorong. Apabila memilih, anda mesti memberi perhatian kepada harga bahan ini, kerana kertas dinding murah adalah toksik dan boleh membahayakan kesihatan anda.

gentian kaca

Asas kertas dinding sedemikian terdiri daripada gentian kaca, yang menjadikannya sangat tahan lama. Selepas menampal, kertas dinding boleh juga dicat dengan cat air atau lateks. Mereka mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang, sehingga 30 tahun. Mereka boleh dicat semula setiap tahun.

Kertas dinding

Kertas dinding sedemikian dibuat daripada bahan yang sama sekali berbeza. Ia boleh sama ada kertas biasa, atau vinil atau bukan tenunan. Dalam sesetengah kes, walaupun fotomural fabrik ditemui. Ia adalah yang terbaik untuk digunakan di lorong kertas dinding vinil atau bukan tenunan, kerana ciri-ciri mereka paling sesuai untuk ini.

Buluh dan gabus

Mereka berbeza daripada bahan lain untuk menampal dinding dalam keasliannya. Di samping itu, kertas dinding ini dibezakan oleh penebat bunyi yang baik. Mereka memiliki rintangan kepada kerosakan mekanikal. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa kelemahan kertas dinding tersebut. Ia tidak akan begitu mudah untuk melekatkannya anda akan memerlukan dinding yang benar-benar rata, serta gam khas.

Plaster hiasan

Bahan ini mempunyai tekstur yang baik, serta pelbagai warna. Di samping itu, ia tahan lama dan mesra alam. Plaster hiasan boleh digunakan dalam pelbagai gaya.

Di antara jenisnya, perlu diperhatikan mikrosimen. Ia boleh digunakan pada permukaan yang berbeza seperti pada dinding konkrit, seramik atau logam. Microcement boleh digunakan untuk mencipta kedua-dua permukaan berkilat dan matt.

Jika kita bercakap tentang kekurangan bahan ini, maka ini adalah harga yang tinggi, serta kerumitan dalam aplikasi. Oleh itu, hiasan dinding perlu dilakukan oleh orang yang sudah berpengalaman dalam perkara ini.

Batu buatan dan semula jadi

Selalunya, batu semula jadi atau tiruan digunakan untuk menghiasi koridor, yang boleh ditambah dengan pencahayaan yang baik, serta cermin besar. Bagi batu buatan, ia paling kerap dibuat dalam bentuk plat atau jubin fleksibel. Kedua-dua batu buatan dan semula jadi dibezakan oleh kualiti berikut:

 • ketahanan - bahan ini boleh berfungsi selama beberapa dekad;
 • keselamatan, kerana batu tidak terbakar;
 • rintangan kelembapan;
 • kemudahan penjagaan.

Walau bagaimanapun, ia juga perlu diperhatikan beberapa kelemahan, termasuk kos bahan yang tinggi.

Panel dinding

Untuk pembuatannya, anda boleh menggunakan bahan yang berbeza. Sebagai contoh, anda boleh menyarung dinding dengan panel PVC, MDF atau 3D. Sebagai peraturan, selat digunakan untuk pengikatnya.

Panel PVC

Panel dinding plastik juga boleh digunakan dengan selamat dalam reka bentuk lorong moden. Lagipun, mereka berbeza dalam pelbagai warna, serta tekstur yang berbeza. Antara kelebihannya perlu diperhatikan:

 • harga rendah;
 • penjagaan mudah;
 • pemasangan mudah, kerana tidak perlu menyelaraskan dinding.

Kelemahannya termasuk yang berikut:

 • ketidakstabilan bahan kepada pelbagai kerosakan mekanikal;
 • cepat terbakar di bawah sinar matahari.

Panel MDF

Dalam pembuatannya, plat pertama dicat, kemudian venir digunakan, dan kemudian dilaminasi. Mereka boleh meniru bahan seperti kulit, batu, dan juga kayu. Kelebihan termasuk:

 • keramahan alam sekitar;
 • kekuatan;
 • kemudahan penjagaan.

Panel 3D

Panel ini berbeza dalam kecantikan dan keaslian. Mereka boleh dibuat daripada kayu, kaca, dan juga drywall. Bergantung pada bahan, harga mereka akan berbeza dengan ketara. Tetapi hampir kesemuanya mempunyai kelebihan yang sama:

 • kelajuan kerja pemasangan;
 • kemungkinan menjalankan kerja pembaikan;
 • kekuatan tinggi;
 • kemudahan penjagaan.

Kelemahannya termasuk harganya yang tinggi.

Dicerminkan

Dengan bantuan dinding cermin, anda boleh segera mengubah seluruh ruang di lorong. Dinding cermin membolehkan bukan sahaja untuk meningkatkan kelantangan bilik secara visual, tetapi juga untuk bermain dengan cahaya. Anda boleh membuat dinding sedemikian menggunakan panel cermin kecil, yang mesti diletakkan di sudut atau di dinding berasingan di lorong.

Ia mudah dipasang dan boleh digabungkan dengan sebarang kemasan sedia ada. Walau bagaimanapun, mereka memerlukan penjagaan tetap, dan kosnya sangat tinggi.

Laminate

Di dinding, bahan ini digunakan sebagai sisipan dan sebagai hiasan untuk keseluruhan dinding. Lantai berlamina sering menggantikan panel dinding kayu kerana ia lebih murah. Kelebihan bahan ini termasuk:

 • pemandangan Indah;
 • kerja pemasangan mudah;
 • kemesraan alam sekitar.

Kelemahan lamina dianggap sebagai ketidakstabilan terhadap kelembapan, daripada lebihan yang boleh berubah bentuk.

jubin

Di dunia moden, jubin boleh digunakan bukan sahaja di bilik mandi atau tandas, tetapi juga di lorong yang sama. Koridor hari ini sering selesai dengan kedua-dua jubin dan stoneware porselin, di samping itu, mozek sering digunakan untuk menghiasi dinding di lorong. Perlu mempertimbangkan semua kelebihan jenis jubin yang berbeza:

 • palet warna agak besar;
 • bahan itu tahan lama;
 • tidak takut kelembapan;
 • boleh digabungkan dengan cat, kertas dinding, dan panel;
 • mudah dibersihkan.

Kelemahannya termasuk hakikat bahawa kerja pemasangan agak rumit.

Lukisan dinding

Lukisan dinding telah menjadi kejayaan sebenar dalam reka bentuk bilik moden. Sudah tentu, mereka digunakan lebih awal dalam reka bentuk kuil, istana dan premis lain yang serupa. Kemewahan seperti itu tidak tersedia untuk orang biasa. Kemudian, lukisan seni bina mula digunakan dalam proses menghias rumah dan pangsapuri.

Tidak kira gaya di mana bilik itu dihias, lukisan dinding akan melengkapkannya dengan sempurna. Kelebihan bahan ini termasuk kualiti yang tinggi, serta ketahanan. Nah, hakikatnya lukisan dinding kelihatan asli, bergaya dan sangat cantik.

Kelemahannya termasuk harganya yang tinggi, serta kerja pemasangan yang berat... Lagipun, tuan mesti mempunyai kanvas yang disediakan di mana dia boleh menggunakan asas. Dan hanya kemudian lukisan dinding itu sendiri dibuat. Pada akhirnya, ia perlu varnis.

Pilihan gabungan

Untuk membuat dalaman di lorong, anda boleh menggunakan gabungan bahan yang berbeza. Sebagai contoh, untuk lorong kecil dengan ceruk dan lajur, cat adalah bahan yang paling sesuai. Lebih baik menggunakan warna terang. Di dinding anda boleh menggantung foto keluarga dalam bingkai terang yang indah. Di samping itu, semua protrusi boleh diserlahkan dengan dinding atau lampu sorot.

Apabila dinding selesai dengan plaster, bahagian bawah dinding dan sudut lorong boleh dihiasi dengan bahan yang meniru kerja bata. Dalam kes ini, bahagian bawah dinding juga boleh disiapkan dengan panel hiasan berwarna untuk dipadankan dengan perabot.

Untuk menjadikan lorong lebih tinggi secara visual, lebih baik memilih kertas dinding berjalur. Bahagian bawah boleh dihiasi dengan jubin atau tiruan yang sama dari kerja bata. Dalam proses menghias bilik yang luas, anda boleh menggabungkan kertas dinding dan panel kayu. Di samping itu, plaster hiasan akan digabungkan dengan sempurna dengan batu buatan.

Di kawasan pinggir bandar, di mana lorong agak terang dan mempunyai banyak tingkap, anda boleh menggunakan lukisan dinding untuk menghiasi dinding atau bahkan membuat ceruk kecil dengan patung diletakkan di dalamnya.

Apakah pilihan terbaik?

Persoalan ini sentiasa dibangkitkan apabila memilih bahan untuk pembaikan mana-mana bilik, termasuk lorong. Ia perlu mengambil kira harganya, dan eksklusiviti, dan kesederhanaan kerja pemasangan. Jadi, jika anda menutup dinding dengan cat, maka ini bukan sahaja akan menjimatkan wang untuk pembaikan, tetapi juga sangat memudahkan penjagaan anda.

Jika anda membuat pilihan anda memihak kepada batu buatan atau lukisan dinding yang tahan lama, maka bahagian dalam lorong akan menjadi lebih luar biasa.... Di samping itu, anda boleh menggunakan lukisan dalam proses hiasan dinding dan menghias dengan gaya yang sesuai.

Jika anda menyelesaikan dinding dengan panel lamina atau MDF, anda boleh menjimatkan wang untuk pembaikan. Mana-mana bahan yang dipilih mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri.Sebelum menterjemah idea anda menjadi realiti, anda perlu mengambil kira keupayaan kewangan anda, dan kelembapan di dalam bilik, perkara utama adalah pilihan anda. Di samping itu, anda boleh menggabungkan beberapa bahan sekaligus; sebagai contoh, buat bahagian bawah daripada satu, dan bahagian atas daripada yang lain.

Terdapat beberapa faktor penting yang perlu dipertimbangkan semasa memilih bahan.

 • Dimensi lorong.
 • Bentuk dinding.
 • Bahagian dalam seluruh rumah atau apartmen.
 • Kehadiran haiwan peliharaan atau kanak-kanak. Dalam kes ini, bahagian bawah dinding mesti selesai dengan bahan yang lebih tahan lama.
 • Kehadiran ceruk atau gerbang di dalam bilik, kerana ia merumitkan kerja penamat dengan ketara. Di samping itu, dalam kes sedemikian, adalah perlu untuk memberi tumpuan kepada penempatan item tambahan yang betul. Jika anda melakukan semuanya dengan betul, maka niche kosong pun boleh menjadi kemuncak seluruh bilik.
 • Warna. Sesungguhnya, dengan pilihan teduh yang tepat, anda bukan sahaja dapat meningkatkan ruang secara visual, tetapi juga menyembunyikan semua kelemahan.

Contoh yang berjaya

Untuk membuat pilihan lebih mudah untuk diri sendiri, anda boleh mempertimbangkan contoh hiasan lorong yang paling menarik.

Dengan kertas dinding foto

Mereka boleh menjadi kemuncak dalam bilik sedemikian. Mereka harus diletakkan di dalam bilik dengan dinding ringan. Ia cukup untuk menggabungkan dinding bata ringan dengan aksen putih, dan kertas dinding akan sesuai dengan gaya bilik sedemikian. Butiran tambahan, seperti lukisan atau gambar, juga harus sesuai dengan gaya bilik.

Dengan panel plastik

Panel PVC beige akan kelihatan agak cantik dan bergaya di lorong. Mereka akan menjadikan bilik lebih besar secara visual. Di samping itu, salah satu dinding boleh dihiasi dengan corak yang segera menarik semua perhatian. Ini sangat penting untuk bilik yang dindingnya tidak rata.

Dengan lukisan dinding

Lukisan dinding paling kerap digunakan di dalam bilik yang terang dan agak luas. Elemen reka bentuk asal sedemikian sesuai dengan sempurna ke dalam pedalaman klasik.

Merumuskan, kita boleh mengatakan bahawa apabila melakukan pembaikan di koridor dan menghias dinding di dalam bilik ini, anda boleh menggunakan kedua-dua stoneware porselin, lukisan dinding atau panel, dan kertas dinding yang paling biasa. Perkara utama bukanlah pilihan bahan, tetapi bagaimana ia digabungkan dengan kemasan lantai, siling, warna perabot dan butiran hiasan.

Untuk maklumat tentang cara menghias dinding dengan lamina, lihat video di bawah.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah