Reka bentuk dan hiasan

Pilihan reka bentuk yang menarik untuk koridor sempit

Pilihan reka bentuk yang menarik untuk koridor sempit
Kandungan
 1. Prinsip reka bentuk asas
 2. Penyelesaian warna
 3. Penamat
 4. Pemilihan dan penempatan perabot
 5. Pencahayaan
 6. Pilihan hiasan
 7. Petua Pereka
 8. Contoh yang indah

Perkara pertama yang dilihat seseorang apabila memasuki apartmen ialah koridor. Dan ini bukan selalunya bilik yang agak luas. Tetapi walaupun koridor sempit boleh direka sedemikian rupa sehingga ia akan memberikan kesan terbaik kepada orang yang masuk dan mengesahkan rasa yang sangat baik dari pemilik rumah. Terdapat satu set teknik yang membolehkan anda mengubah ruang yang menyusahkan itu menjadi ruang yang bergaya dan berfungsi, namun, sebelum memulakan pembentukannya, lebih baik memahami terlebih dahulu cara melakukannya dengan betul.

Prinsip reka bentuk asas

Reka bentuk koridor sempit di sebuah apartmen memerlukan pendekatan yang bijak. Adalah mustahil untuk meningkatkan secara fizikal bahagian ini daripada jumlah "volume apartmen", tetapi ada peluang untuk mengembangkannya secara visual. Untuk melakukan ini, bahagian dalam perlu dibuat lebih ringan melalui penggunaan cat yang sesuai dalam hiasan, dan melalui keupayaan pencahayaan.

Keanehan bahan binaan tertentu untuk reka bentuk hiasan yang digunakan pada dinding, siling dan lantai juga mampu mengembangkan koridor yang sangat sempit secara visual.

Pemilihan perabot juga memainkan peranan penting dalam mewujudkan ruang yang harmoni. Dia bukan sahaja perlu "sesuai" ke dalam bilik kecil, tetapi juga menyembunyikan kekurangannya. Tidak sedikit pun peranan dimainkan oleh pilihan perkara kecil hiasan yang boleh mengimbangi ciri-ciri miskin "terowong" di pintu masuk ke rumah.

Penyelesaian warna

Untuk menjadikan koridor kelihatan lebih besar, mereka menghiasinya dalam warna terang. Krim atau kuning air, kadang-kadang nada coklat-kuning air, mengingatkan warna kayu ringan, akan kelihatan baik. Sesetengah orang lebih suka reka bentuk dalam nada kelabu, walaupun di sini anda perlu mempertimbangkan dengan teliti pilihan yang dipilih agar tidak "ke dalam gram yang suram".

Putih sebaiknya dielakkan kerana ia tidak praktikal. Di koridor yang sempit, terdapat kebarangkalian tinggi untuk permukaan berlumur, dan dengan kasut jalanan dan perkara lain yang tertinggal di pintu masuk, anda boleh membawa banyak barang ke dalam rumah, yang akan memaksa anda melakukan pembersihan am kemudian.

Terima kasih kepada gabungan naungan cahaya utama dengan yang lebih gelap (contohnya, jika anda menghiasi lantai dengan warna biru atau meletakkan pintu masuk yang gelap pada latar belakang dinding yang terang), anda akan dapat mengelakkan kebosanan dalam reka bentuk dan mengubah "geometri" koridor secara visual. Ia akan kelihatan lebih luas daripada yang sebenarnya.

Penamat

Lorong bukanlah tempat di dalam rumah di mana bahan khas diperlukan, contohnya, tahan terhadap kelembapan atau suhu tinggi... Pilihan mereka adalah luas, yang membolehkan anda membuat reka bentuk asal di pintu masuk ke perumahan dan pada masa yang sama mengembangkan ruang sempit secara visual.

dinding

Sesuai untuk hiasan mereka:

 • kertas dinding - dari kertas, vinil hingga kain gentian kaca;
 • plaster hiasan.

Apabila memilih corak di dinding, lebih baik menolak jalur.... Kedua-dua garisan mendatar dan menegak akan menjadikan koridor lebih panjang dan ketat. Jika anda memilih corak besar untuk dinding, kesannya akan sama. Tetapi lukisan abstrak yang huru-hara kelihatan bermanfaat.

Jika dinding bengkok, jangan gunakan dinding kering untuk meratakannya. Dia akan merampas sentimeter berharga dari koridor. Kerana ini, ruang hanya akan menjadi lebih sempit.

  Adalah berfaedah untuk menggunakan kertas dinding untuk lukisan. Memandangkan penampilan noda di dinding di pintu masuk ke rumah adalah proses yang tidak dapat dielakkan, ini sangat praktikal. Di samping itu, terdapat peluang untuk mengemas kini bahagian dalam tanpa melakukan pengubahsuaian besar.

  Kadang-kadang unsur bata atau batu digunakan untuk menghiasi koridor. Apabila mencipta gaya tertentu, ini mempunyai kesan yang kuat.

  Lantai

  Untuk menghias lantai, anda boleh menggunakan:

  • jubin seramik;
  • parket;
  • lamina;
  • linoleum;
  • papan.

  Semua ini adalah bahan yang agak praktikal yang berfungsi untuk masa yang lama dan mudah dibersihkan.

  Sebagai contoh, jubin seramik, ia dibezakan oleh pelbagai warna. Ini mencairkan keseragaman penutup dinding berwarna terang. Mereka menggunakan bukan sahaja jubin biasa, tetapi juga beraneka ragam dengan corak yang elegan, yang menghasilkan kesan pengembangan visual. Dan lamina yang sama sering diletakkan di seberang koridor, kerana ruang sempit juga "berkembang".

  Siling

  Perkara paling mudah untuk dilakukan di koridor sempit ialah mengecat siling putih. Walaupun selalunya lebih mudah untuk menggunakan struktur ketegangan. Ada yang mengakui kemungkinan menggunakan pilihan berbilang peringkat, walaupun untuk melaksanakan idea sedemikian, anda perlu bertindak dengan sangat berhati-hati supaya pada akhirnya anda tidak mendapat sistem yang tergantung yang menjadikan koridor bukan sahaja sempit, tetapi juga rendah. .

  Apabila menggunakan siling regangan, pakar mengesyorkan memilih pilihan berkilat. Kesan reflektif, yang memberikan gloss, memenuhi ruang dengan udara.

  Pemilihan dan penempatan perabot

  Koridor yang sempit memerlukan penggunaan sebilangan kecil perabot... Bagaimanapun, ia mestilah padat dan berfungsi... Daripada pergi ke kedai untuk lorong standard, lebih baik bermula dengan draf terperinci susun atur masa depan. Ia akan menjimatkan anda daripada membazir dan akan membolehkan anda membeli hanya barang-barang yang benar-benar akan menjadikan koridor selesa dan tidak akan mengacaukan ruang yang sudah terhad.

  Mungkin, daripada membeli perabot siap pakai, masuk akal untuk membelinya mengikut pesanan individu, dengan mengambil kira komposisi keluarga dan ciri-ciri gaya hidup. Kemudian ia akan menjadi mungkin untuk menyediakan ruang sempit di pintu masuk sepenuhnya mengikut keperluan setiap penghuni rumah.

  Untuk melengkapkan koridor, bergantung pada ciri susun aturnya, biasanya membenarkan set item berikut:

  • almari;
  • bangku;
  • penyangkut;
  • mezanin.

  Jika ada keperluan dan permit ruang, anda boleh menggunakan barang seperti apa lagi, laci, ottoman, walaupun reka bentuk yang cekap membolehkan anda bertahan dengan perabot yang minimum.

  Penggunaan mezanin memungkinkan untuk mengeluarkan dari mata barang-barang almari pakaian yang dimaksudkan untuk dipakai pada musim tertentu, serta barang-barang yang jarang digunakan. Kasut, jaket, tudung dan selendang, yang kini tidak berguna, tidak akan mengambil ruang tambahan di dalam almari, yang dibuka dan ditutup secara berterusan.

  Masuk akal untuk menyediakan bukan sahaja tempat untuk pakaian luar di belakang pintu tertutup. Sekiranya terdapat ceruk dengan cangkuk pada paras lengan terulur, ini sangat mudah, terutamanya apabila orang sentiasa tergesa-gesa di suatu tempat dan melampirkan jaket pada penyangkut mereka setiap kali, dan kemudian mereka tidak mempunyai masa untuk meletakkannya di dalam almari. Anda tidak perlu banyak cangkuk. Malah 3 elemen ini cukup mampu menyelesaikan masalah penempatan "operasional" pakaian luar.

  Bahagian bawah perabot kabinet untuk perkara di koridor boleh menjadi kabinet, yang juga digunakan sebagai tempat duduk. Walaupun untuk memudahkan untuk memakai kasut, ramai yang meletakkan bangku di pintu masuk, di mana mereka juga meletakkan but sehingga mereka diperlukan.

  Adalah tidak diingini untuk meninggalkan koridor tanpa sebarang kerusi sama sekali, walaupun pada hakikatnya pendekatan ini menjimatkan ruang kosong yang berharga. Pertama, kerana keupayaan fizikal, tidak semua orang boleh memakai kasut luar dengan selamat sambil berdiri. Kedua, walaupun semua ahli keluarga berada dalam keadaan fizikal yang baik, apabila meletakkan but dan kasut pada kaki mereka, orang masih, walaupun secara tidak sengaja, bersandar di dinding. Ini bermakna lama kelamaan, permukaan sisi koridor akan hilang kekemasannya.

  Cermin adalah sifat wajib koridor lorong. Ia juga boleh menjadi sebahagian daripada perabot apabila ia dibina ke dalam pintu kabinet. Sebagai tambahan kepada fakta bahawa objek ini membolehkan anda melihat diri anda apabila meninggalkan rumah, ia juga mengembangkan koridor secara visual. Sebaliknya, jika pintu masuk apartmen sangat kecil, terdapat risiko melanggarnya secara tidak sengaja. Oleh itu, dalam beberapa kes ia adalah lebih baik pasang cermin di bahagian dalam pintu kabinet atau tahan dengan struktur tinggi yang sempit di dinding, yang membolehkan anda memeriksa diri anda dari kepala hingga kaki.

  Cermin dengan lebar 30 sentimeter dan ketinggian satu meter biasanya sudah cukup untuk dapat menutup figura anda dengan pandangan hampir sepenuhnya.

  Pencahayaan

  Keistimewaan koridor ialah tiada cahaya semula jadi. Cahaya buatan yang terang secara visual meningkatkan kelantangan, tetapi masih, sebagai contoh, lampu pendarfluor pendarfluor, yang menerangi dengan baik, tidak boleh digunakan di koridor sempit. Mereka memutarbelitkan warna di mana pintu masuk apartmen dihiasi, dan ini tidak selalu memberi manfaat kepada kesan keseluruhan koridor.

  Menggantikan lampu sedemikian dinasihatkan dengan lampu halogen, cahaya daripadanya dianggap lebih dekat dengan cahaya siang semula jadi.

  Menggunakan satu sumber cahaya pusat di lokasi seperti koridor adalah penyelesaian yang lapuk. Candelier akan tergantung di atas kepala anda dan "mencuri" udara dari lorong. Alternatif terbaik untuknya ialah titik sumber cahaya di siling dan di dinding... Selain itu, lampu dinding harus sangat padat supaya tidak mengganggu dan tidak menghilangkan sentimeter tambahan dari lebar koridor.

  Oleh kerana pencahayaan siling dan cermin, dinding akan "bergerak berasingan". Apabila menggunakan siling berkilat, sumber cahaya juga boleh dipasang pada paras lantai. Pencahayaan akan menjadi lebih terang kerana pantulan.

  Perlu diingat bahawa susunan lampu di sepanjang keseluruhan koridor akan menarik terlalu banyak perhatian kepada jalur terang ini. Disebabkan ini, koridor akan secara visual sempit dan meregang. Daripada kesan "mengembangkan", sebaliknya akan dibuat.

  Pilihan hiasan

  Anda boleh menghiasi koridor dengan cara yang berbeza. Pada terasnya, ini adalah galeri, yang bermaksud bahawa ini adalah tempat untuk lukisan dan gambar, terutamanya jika bahagian perumahan ini sangat panjang.Karya artis profesional, lukisan kanak-kanak, dan foto keluarga arkib dalam bingkai sesuai untuk hiasan.

  Adalah penting untuk mengatur semua perkara ini dalam gaya yang sama, contohnya, dalam warna yang sama, dan menggantungnya dengan ketat mengikut pembaris.

  Lekapan lampu, pembantu rumah, pernak-pernik di rak terbuka dan barangan kecil lain juga menjadi barangan hiasan.

  Petua Pereka

  Agar pintu masuk apartmen kelihatan kukuh, ia harus dihiasi dengan gaya tertentu. Penyelesaian yang mencadangkan dirinya di tempat pertama ketika datang ke bahagian perumahan ini adalah minimalism. Ia melibatkan penggunaan warna cerah kemasan dan cahaya yang kelihatan seperti semula jadi. Dalam persekitaran sedemikian, satu loghat penting sudah memadai.

  Jika lorong sedang dibangunkan secara klasik, menurut kanunnya, dia sepatutnya kelihatan mahal dan bangsawan, walaupun tanpa kemegahan yang tidak perlu. Kepunyaan gaya itu ditekankan oleh penggunaan bahan semula jadi - kayu warna terang, membolehkan untuk mengembangkan koridor secara visual, serta marmar, membayangkan "motif istana" dalam suasana.

  Reka bentuk dalam semangat provence mencadangkan kehadiran warna pastel dan corak bunga. Barangan perabot boleh mempunyai rupa buatan yang berumur, dan keseluruhan perabot boleh mengekalkan sentuhan romantik ringan.

  Baik untuk koridor idea gaya oriental. Kaki perabot melengkung memberikan kesan ringan. Inilah yang anda perlukan untuk koridor yang lurus dan sempit.

  Selain teknik dengan pencahayaan dan skema warna, pereka bentuk untuk mengembangkan ruang secara visual cadangkan untuk mengeluarkan pintu dalaman, menggantikannya dengan gerbang separuh bulatan.

  Cermin yang diterangi oleh luminair yang terletak di dinding bertentangan juga memungkinkan untuk mencipta ilusi bilik yang luas, begitu juga dengan susunan pepenjuru penutup lantai.

  Apabila menghias bilik, anda perlu menumpukan perhatian orang pada satu dinding aksen. Penggunaan hiasan batu atau bata adalah apa yang menyumbang kepada penciptaan kesan ini.

  Contoh yang indah

  Koridor kelihatan luas berkat penggunaan bahan berkilat, sumber cahaya padat dan pintu gelap yang berbeza. Rak terbuka perabot kabinet meninggalkan ruang untuk hiasan, yang memberikan koridor rupa yang selesa dan boleh didiami.

  Pintu dan lantai yang gelap, berbeza dengan perabot yang terang, diterangi dengan menarik, padat dan sangat berfungsi, menjadikan ruang sempit lebih luas. Di lorong sedemikian, dinding tidak "ditekan." Anda boleh menukar dan menukar kasut anda dengan keselesaan sepenuhnya.

  Penggunaan almari pakaian yang luas dengan pintu cermin adalah penyelesaian yang mudah dan semula jadi untuk mengembangkan koridor secara visual. Aksen tambahan dalam bentuk jalur gelap di sekeliling pintu depan, pada rak kot terbuka dan di lantai menekankan geometri koridor, menjadikannya kelihatan lebih luas.

  Lihat video di bawah untuk kelas induk membaiki lorong.

  tiada komen

  Fesyen

  kecantikan

  rumah