Reka bentuk dan hiasan

Reka bentuk lorong dalam pelbagai gaya

Reka bentuk lorong dalam pelbagai gaya
Kandungan
 1. gaya Inggeris
 2. Kemewahan Baroque
 3. Geometri dan gloss Art Deco
 4. Gaya timur
 5. Gaya desa
 6. Lusuh mewah lusuh bergaya
 7. Kepelbagaian retro
 8. Keharmonian alam semula jadi ala eko
 9. Gabungan seni klasik dan abstrak gaya gabungan
 10. gaya Mesir
 11. gaya Itali
 12. Chalet yang selesa
 13. Gaya zaman pertengahan
 14. Kesederhanaan desa
 15. Kekayaan empayar

Reka bentuk lorong sepatutnya bukan sahaja menarik, tetapi juga praktikal. Selaras dengan ini, bahan dan gaya dalaman dipilih. Pertimbangkan pilihan reka bentuk yang popular dan menarik untuk bilik ini.

gaya Inggeris

Penyelesaian reka bentuk ini adalah optimum untuk lorong kecil. Ciri ciri ialah gabungan kekayaan, kekangan, keselesaan dan keselesaan. Untuk melaksanakan idea itu, bahan moden (plastik, logam), hiasan dan perabot tidak digunakan. Kayu lebih disukai. Perabot mestilah warna yang sangat gelap (tiruan mahal semula jadi atau berkualiti tinggi). Candelabra, candelier, lampu lantai akan membantu mencipta pencahayaan. Pasu, lukisan, patung, cermin besar, dan tempat payung sesuai sebagai elemen hiasan.

Kemewahan Baroque

Bahan penamat utama adalah kayu semula jadi. Hiasan berukir dan penyepuhan digunakan. Aksen terang jarang berlaku. Bagi skema warna, warna coklat dan hijau yang berbeza digunakan terutamanya. Dindingnya dicat putih. Supaya mereka tidak kelihatan membosankan dan membosankan, mereka dihiasi dengan stuko, lukisan dinding.

Adalah penting untuk mempunyai cermin (walaupun beberapa) dengan bingkai kayu yang besar, berlorek dengan penyepuhan.

Geometri dan gloss Art Deco

Gaya yang mengejutkan menggabungkan keterukan dan kilauan permukaan berkilat (siling, lantai, dinding), yang memberikan sentuhan kemewahan. Aksen warna boleh digunakan: beberapa jalur kertas dinding kontras, pouf terang atau rak. Untuk hiasan dinding, kertas dinding cahaya biasa (vanila, kuning air), mengembangkan ruang secara visual, sesuai. Perabot dipilih berfungsi. Penyelesaian yang baik ialah almari pakaian dengan pintu cermin.

Gaya timur

Dalam gaya ini, dua arah boleh dibezakan, bergantung pada mana anda akan membuat lorong anda. Yang pertama adalah bahasa Arab, berdasarkan tradisi India, Afrika, Thailand. Arah kedua ialah Asia, diwakili oleh China dan Jepun.

arah Arab

Bilik ini dicirikan oleh kemewahan. Palet warna yang terang dan kaya dipilih. Harus ada banyak tekstil semula jadi dengan motif oriental. Ini adalah permaidani dan pelari, sofa lembut dengan upholsteri yang menakjubkan. Kabinet dengan banyak rak dan laci akan membantu mewujudkan suasana yang hebat.

gaya Jepun

Ini sesuai untuk mereka yang lebih suka minimalisme di apartmen mereka. Dalam gaya Cina dan Jepun, bentuk laconic, warna tenang, perabot rendah digunakan. Adalah disyorkan untuk meletakkan hanya satu perabot pada setiap dinding. Lorong sedemikian harus bebas, tidak berantakan, oleh itu perabot modular digunakan. Jika koridor cukup besar, zon berasingan boleh dibezakan menggunakan sekatan dan skrin. Lampu sorot dan tanglung Cina memberikan pencahayaan yang betul.

Pasu lantai dengan komposisi dari tumbuhan kering akan sesuai sebagai hiasan.

Gaya desa

Arah ini sepadan dengan gaya negara. Ini adalah ladang Amerika dengan kesederhanaan dan keselesaan. Perabot kayu besar yang disiapkan secara kasar, warna pastel, perhiasan bunga akan membantu merealisasikan idea itu. Dalam versi Perancis, Provence sepadan dengan gaya desa. Ia lebih lembut. Bahan semulajadi juga digunakan... Supaya terdapat ruang yang cukup di koridor, hanya perabot yang paling diperlukan dipilih. Tekstil itu dihiasi dengan cetakan bunga. Lorong dalam gaya ini harus ringan.

Lusuh mewah lusuh bergaya

Bahagian dalam gaya ini memerlukan skema warna terang yang sepatutnya kelihatan lembut. Untuk ini, warna merah jambu, biru, kuning air digunakan. Ciri ciri adalah kemewahan. Perabot dengan lengkung licin dan garisan dihiasi dengan mewah, tetapi telah dipakai. Kesan zaman dahulu ditekankan oleh plaster hiasan dan batu. Bahagian dalamannya akan dilengkapi dengan patung-patung dengan malaikat, lilin dan barangan antik lain. Pencahayaan akan disediakan oleh candelier yang indah dengan loket kristal, sconce.

Kepelbagaian retro

Reka bentuk lorong akan bergantung pada era di mana anda memutuskan untuk "pergi". Gaya ini pelbagai rupa, namun, ia juga mempunyai ciri ciri: warna neutral dinding, suasana pertapa, lantai parket (alternatif ialah lamina meniru papan kayu), perabot minimum, penyangkut lantai untuk pakaian. Bagi elemen hiasan, maka jam dinding yang besar, cermin lantai atau dinding, sconce berhias dan berhias akan sesuai.

Keharmonian alam semula jadi ala eko

Apabila membuat lorong gaya eko, pilihlah bahan semulajadi secara eksklusif (kayu, gabus, buluh, seramik, eko-kulit, kaca, batu) dan palet warna semula jadi semula jadi. Pangkalan dibuat daripada warna kuning air, biru, hijau. Anda boleh menggunakan aksen terang. Persekitaran harus santai, jadi tidak ada kekacauan. Elemen hiasan dipilih mengikut tema bunga. Ia terdapat dalam tekstil, lukisan.

Sekiranya tidak ada cahaya yang mencukupi di lorong untuk tumbuhan sebenar, tiruan berkualiti tinggi mereka dipilih.

Gabungan seni klasik dan abstrak gaya gabungan

Lorong ini mempersonifikasikan huru-hara bohemian. Tekstil harus memancarkan kelembutan dan kehangatan: sutera, permaidani, mewah. Plastik sejuk dan permukaan bercermin tidak boleh diterima. Bahan dan warna digabungkan sedemikian rupa sehingga hasil akhirnya adalah kesan kolaj yang cerah. Walaupun, semua butiran dalaman adalah harmoni antara satu sama lain dan mencipta gambaran integriti.

gaya Mesir

Bahan semula jadi dan warna cerah akan membantu mewujudkan suasana misteri Mesir. Pastikan bahagian dalam mengimbangi kemewahan dan kekangan. Jika lorong kecil, maka dinding boleh dicat. Batu digunakan untuk bilik yang luas. Lantainya siap dengan jubin marmar.

Bagi perabot, perlu ada sekurang-kurangnya. Keutamaan diberikan kepada kayu gelap dan reka bentuk yang luar biasa. Sebagai contoh, kaki dalam bentuk cakar haiwan. Pencahayaan semula jadi dan cahaya akan disediakan oleh lampu dengan reka bentuk Mesir. Dewan pintu masuk dihiasi dengan patung, lukisan dan unsur-unsur lain yang menekankan zaman kuno.

gaya Itali

Ini bukan pilihan sejagat, oleh itu ia hanya sesuai untuk pemilik rumah di mana pintu masuk mempunyai tingkap dan mempunyai dimensi yang mengagumkan. Projek ini agak mahal dari segi kewangan, kerana bahan semula jadi digunakan untuk hiasan: granit, travertine, marmar, plaster Venetian.

Gabungan kerja bata kasar dan plaster akan kelihatan menarik. Kuning air pucat, kelabu, zaitun sesuai untuk hiasan dinding.

Perabot kayu berwarna terang diperlukan untuk menghiasi bahagian dalam. Pilaster, acuan, acuan stuko akan mewujudkan suasana mewah yang merupakan ciri ciri reka bentuk ini. Lukisan dinding, patung, lukisan, candelier, sconce dinding yang digayakan sebagai batang lilin - semua ini diperlukan untuk hiasan.

Chalet yang selesa

Rumah persinggahan pemburu di Alps - contoh tipikal gaya ini. Untuk membuat lorong yang selesa, gunakan trim batu atau kayu. Anda boleh menggantikannya dengan tiruan berkualiti tinggi. Perabot diperlukan ringkas dan berfungsi: almari pakaian, penyangkut (versi palsu kelihatan bagus), almari laci, pouf atau sofa kecil.

Jubin atau periuk batu porselin digunakan untuk menyelesaikan lantai. Warna bahan harus dekat dengan warna utama lorong. Bahagian dalamannya akan dilengkapi dengan sempurna oleh cermin besar yang dibingkai oleh bingkai berukir besar. Anda boleh membuang kulit haiwan atau kulit palsu ke atas lantai. Trofi memburu tidak boleh diterima - mereka berada di ruang tamu.

Gaya zaman pertengahan

Zaman Pertengahan di lorong anda boleh berbeza: mewah dalam gaya Baroque atau atmosfera dalam gaya Gothic. Untuk lorong Gothic, bahan mahal diperlukan: kayu, gangsa, kaca berwarna. Sukar untuk menjimatkan tiruan berkualiti tinggi, kerana ketiadaannya... Jubin seramik timbul yang dihiasi dengan reka bentuk bunga atau abstrak digunakan sebagai lantai.

Anda boleh beralih daripada bentuk segi empat sama tradisional dan pergi ke segi enam.

Lukisan dan lukisan tenunan sesuai pada dinding di lorong lama. Ceruk dihiasi dengan tingkap kaca berwarna terang. Perabot kayu vintaj, dihiasi dengan ukiran, dibeli. Candelier dengan elemen penempaan, candlestick digunakan sebagai hiasan. Kelengkapan perabot - loyang atau gangsa.

Kesederhanaan desa

Bahan penamat utama adalah kayu. Ia membantu untuk mencipta semula pedalaman dalam gaya Rusia. Besar-besaran hendaklah: pintu depan, almari laci. Tekstur kayu mereka ditekankan oleh sisipan dan kelengkapan palsu. Logam itu diberi rupa tua. Barang antik yang digantung di dinding akan menjadi pilihan hiasan yang menarik. Contohnya, pelbagai alatan tukang kayu, tukang besi. Penyangkut pakaian boleh dibuat daripada dahan pokok.

Kekayaan empayar

Gaya ini boleh digunakan untuk menghiasi lorong di kotej atau rumah persendirian, kerana ia memerlukan ruang dan siling tinggi. Gaya empayar adalah kemewahan dan kekayaan, oleh itu, penggunaan bahan kemasan murah tidak boleh diterima. Untuk dinding, kertas dinding meniru kain sutera atau plaster Venetian adalah sesuai. Lantai ditutup dengan marmar, lamina, parket atau permaidani dengan timbunan gebu. Perabot upholsteri bertingkat rendah dengan unsur penyepuhan juga mewujudkan suasana kekayaan dan kecanggihan.

Seterusnya, lihat tentang peraturan untuk menghias lorong.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah