almari

Dimensi almari pakaian di lorong

Dimensi almari pakaian di lorong
Kandungan
  1. Penunjuk standard
  2. Saiz tersuai
  3. Bilangan pintu dan dimensinya
  4. Bagaimana untuk memilih pilihan terbaik?

Keselesaan dan keselesaan dalam apartmen atau rumah adalah satu keperluan, oleh itu, semasa pengubahsuaian atau kelengkapan, adalah penting untuk meletakkan setiap objek dengan betul. Dimensi sesetengah bilik mungkin terlalu kecil, oleh itu, tidak mungkin untuk meletakkan semua yang anda perlukan di dalamnya. Lorong sering berfungsi sebagai tempat berkumpul untuk sejumlah besar perkara yang perlu diletakkan di suatu tempat. Kehadiran almari pakaian yang dipilih dengan betul akan membantu anda menggunakan semua ruang kosong dengan bijak, tanpa mengacaukan bilik itu sendiri.

Penunjuk standard

Almari pakaian gelongsor merujuk kepada perabot kabinet dan berbeza daripada almari pakaian konvensional kerana pintunya tidak terbuka, tetapi tergelincir. Terima kasih kepada panduan khas yang diskrukan pada bahagian atas dan bawah perabot, pintu boleh dengan mudah bergerak dari sisi ke sisi, tanpa menyebabkan sebarang ketidakselesaan atau kesukaran untuk mengendalikannya. Populariti jenis perabot kabinet ini tidak disengajakan, kerana ketiadaan keperluan untuk membuka kabinet dengan cara biasa memberikan lebih banyak ruang kosong di dalam bilik, yang sangat penting untuk pangsapuri kecil.

Kelebihan almari pakaian gelongsor termasuk reka bentuk individu, yang dicipta untuk bilik tertentu dan membolehkannya digunakan dengan betul dan digunakan sepenuhnya. Sudah tentu semua orang boleh menggunakan perabot sedemikian - dari kanak-kanak hingga orang tua kerana kesederhanaan reka bentuk.

Kelebihan almari gelongsor, berbeza dengan almari pakaian konvensional, juga boleh dikaitkan dengan keupayaan untuk menghiasi produk: memesan pintu cermin, ukiran atau percetakan foto, menggabungkan bahan yang berbeza.

Walaupun fakta bahawa almari pakaian dicipta untuk setiap bilik tertentu, mereka mempunyai standard mereka sendiri, di mana nilai ketinggian, lebar dan kedalaman produk ditunjukkan. Setiap pengeluar mempunyai hak untuk mencipta piawaian sendiri untuk menjadi lebih berdaya saing. Lebar optimum ialah 120 cm., saiz yang memungkinkan untuk memasang sistem pintu gelangsar. Pada kadar yang lebih rendah, pintu buaian sering dipasang. Untuk bilik kecil, disyorkan untuk memasang kabinet dengan lebar 140 cmitu akan menjadi lapang, tetapi tidak menyusahkan.

Ketinggian almari gelongsor biasanya bergantung pada ketinggian siling bilik, yang boleh 2.5 m atau mencapai 3 m.

Ciri penting ialah kehadiran jurang antara siling dan almari pakaian, terutamanya dengan siling regangan, di mana ia mencapai 50 cm Kedalaman perabot juga boleh berbeza-beza, dan pilihan akan bergantung pada bilangan perkara dan ketersediaan ruang kosong.

Kedalaman

Almari pakaian gelongsor dicipta sedemikian rupa untuk menggunakan ruang secara rasional dengan meletakkan sebanyak mungkin perkara di dalamnya. Kedalaman perabot sedemikian boleh berbeza: minimum hanya 35 cm, di mana rak di dalamnya mempunyai saiz tidak lebih daripada 25 cm, yang cukup untuk sebilangan kecil perkara. Reka bentuk sistem pintu gelangsar adalah 10 cm lebar, jadi pengisian dalaman secara automatik dikurangkan oleh nilai ini. Disebabkan ini mengurangkan kedalaman kabinet kepada 30 cm akan membawa kepada fakta bahawa rak dalaman hanya akan bersaiz 20 cm, yang akan mengurangkan kegunaan dan kebolehgunaannya beberapa kali.

Sekiranya kedalaman minimum menyusahkan, dan dimensi bilik tidak membenarkan banyak mengubahnya, maka ia patut memesan kabinet 45 cm, di mana rak sudah menjadi lebih besar dan lebih luas. Pilihan lain ialah 50 cmdi mana kedalaman rak meningkat kepada 40 cm, yang memungkinkan untuk melipat benda dalam dua baris.

Yang paling mudah dan praktikal ialah kedalaman almari pakaian 60 cm, di mana rak agak lapang, dan bar dipasang di sepanjang struktur dan memungkinkan untuk menggantung sejumlah besar pakaian di atasnya, tidak seperti pilihan sebelumnya, di mana ini produk telah dipasang melintang. Kedalaman terbesar dianggap 90 cm, yang wujud terutamanya dalam produk sudut, yang berbeza dalam ciri reka bentuk.

Lebar

Lebar almari pakaian gelongsor sebahagian besarnya ditentukan oleh dimensi kepingan papan serpai dari mana ia dicipta. Nilai minimum akan berbeza dari 1.2 hingga 1.5 m, produk sederhana akan mencapai 2 m, dan yang besar akan mengambil masa 3 meter. Helaian papan serpai mempunyai dimensi 2800x2070 mm, dan perabot yang lebih besar daripada parameter ini dibuat menggunakan kepingan yang saling bersambung. Panjang maksimum almari pakaian dianggap sebagai 4 meter, yang membolehkan anda menutup seluruh dinding di dalam bilik dan memuatkan semua yang anda perlukan di dalam.

Kabinet yang terlalu lebar boleh memberi kesan negatif terhadap ketahanan dan ketahanannya.

Dengan berat yang banyak, yang akan diletakkan di atas rak dan bar, struktur akan mula berubah bentuk, dan akibatnya, kabinet akan gagal. Anda tidak boleh memesan produk yang melebihi 2.5-2.8 m lebar untuk mengelakkan akibat yang tidak diingini.

Ketinggian

Ketinggian almari gelongsor bergantung terutamanya pada siling di dalam bilik - semakin rendah mereka, semakin kecil kabinetnya, dan begitu juga sebaliknya. Anda tidak boleh memesan perabot terus di bawah siling, lebih baik meninggalkan jurang kecil di atas. Oleh kerana ketinggian siling di pangsapuri adalah lebih kurang sama, dimensi standard ialah 2100 dan 2400 cm.Pilihan pertama sesuai untuk bilik dengan siling rendah, serta bagi pemilik yang meletakkan perkara tertentu di atas perabot. Pilihan kedua sesuai untuk pangsapuri dengan siling sekurang-kurangnya 2.5-2.6 m, yang secara organik akan sesuai dengan perabot ini, meninggalkan margin kecil di atas untuk beberapa perkara kecil yang sangat jarang digunakan.

Adalah tidak diingini untuk memesan almari pakaian gelongsor yang melebihi ketinggian 2.4 m - struktur sedemikian ternyata kurang dipercayai dan stabil, dari masa ke masa ia boleh berubah bentuk.

Oleh kerana ketinggian yang lebih tinggi, adalah mungkin untuk meletakkan rak atau bar tambahan untuk penyangkut, yang menambah berat tambahan yang menjejaskan integriti perabot. Dimensi standard direka supaya, pada beban maksimum, kabinet boleh menahan berat dan boleh berfungsi untuk masa yang lama tanpa mengubah penampilannya.

Saiz tersuai

Oleh kerana kepelbagaian dimensi lorong, selalunya terdapat keperluan untuk mencipta almari pakaian bukan standard yang sesuai dengan sempurna ke dalam ruang. Produk yang kecil atau lebih besar daripada standard mesti difikirkan dengan teliti dan dihasilkan oleh profesional sahaja. Struktur dalaman kabinet bergantung sepenuhnya pada ketinggian, lebar dan kedalamannya. Sekiranya perabotnya sempit, maka bar standard tidak boleh dipasang, dan untuk kabinet yang terlalu panjang, dimensinya melebihi 1.5 m, sokongan tambahan mesti dipasang.

Apabila merancang kabinet bukan standard, perlu diingati dimensi pintu untuk memilih nombor dan saiznya dengan betul. Agar kabinet keseluruhan dapat menahan beban yang dijangkakan dan berkhidmat untuk masa yang lama, adalah perlu untuk memilih lebar lembaran papan serpai yang betul. Anda boleh mengubah kedalaman dan panjang kabinet, menukar penunjuk standard untuk memenuhi keperluan anda, dan ketinggian biasanya kekal dalam 2100 atau 2400 cm.

Bilangan pintu dan dimensinya

Apabila membuat almari pakaian untuk lorong, ia juga perlu mengambil kira lebar pintu yang akan menutup produk. Lebar satu pintu tidak boleh lebih daripada 1 m, jika tidak, mekanisme penggelek akan tertakluk kepada peningkatan beban dan gagal lebih cepat... Penunjuk terkecil dianggap sebagai 45 cm, di mana ia akan menjadi agak mudah untuk menggunakan pintu, manakala lebar 50-60 cm dianggap standard. Bergantung pada berapa lama kabinet akan digunakan, bilangan pintu yang optimum dan lebarnya dikira.

Untuk almari pakaian gelongsor, anda boleh memesan pintu papan serpai dalam warna yang sama dengan almari pakaian, atau dalam mana-mana yang lain, lebih kontras, di samping itu, ia boleh dibuat daripada cermin dan kaca. Untuk membuat penampilan perabot memenuhi semua keperluan anda, anda boleh mengukirnya di atasnya, yang kelihatan baik pada cermin, atau menggunakan cetakan foto, yang bagus untuk kaca. Sekiranya selempang mempunyai reka bentuk tertentu, perlu meletakkannya supaya setiap bahagian melengkapkan bahagian seterusnya, mewujudkan satu keseluruhan.

Pilihan yang paling popular untuk almari pakaian kecil dan sederhana ialah reka bentuk dua pintu, untuk produk yang melebihi 1.5 m, disyorkan untuk memasang 3 pintu. Pilihan yang betul bagi bilangan elemen ini memastikan kemudahan penggunaan dan kebolehpercayaan reka bentuk.

Bagaimana untuk memilih pilihan terbaik?

Untuk memilih almari pakaian yang betul di lorong, adalah perlu untuk menilai dengan teliti dimensi bilik supaya perabotnya bersaiz. Penunjuk penting ialah lebar ruang masa depan untuk perabot dan ketinggian siling. Dengan ruang yang terhad, anda boleh memesan kabinet dengan lebar 120-140 cm, dan dengan siling rendah, hanya pilihan tinggi 2,100 cm yang sesuai. Dengan perubahan dalam parameter bilik, penampilan kabinet juga akan berubah. Setelah merancang dengan jelas struktur dalaman kabinet dan perkara yang diharapkan untuknya, anda boleh mula membina susun atur produk masa depan.

Adalah lebih baik untuk menggunakan bantuan profesional yang boleh mengukur dengan betul dimensi produk masa depan dan mencipta imej tiga dimensinya. Sebaik sahaja semua butiran kabinet telah dipersetujui, disemak dengan teliti dan diluluskan, anda boleh memesan perabot baru untuk lorong. Sebagai tambahan kepada dimensi, adalah penting untuk memilih bilangan pintu yang betul supaya mudah untuk semua ahli keluarga menggunakan kabinet.

Untuk menjadikan bilik itu asli dan menarik, ia patut mempertimbangkan reka bentuk pintu, yang boleh mempunyai penampilan yang paling pelbagai. Hanya selepas semua butiran telah diselesaikan, anda boleh memesan perabot dengan selamat.

Selanjutnya, lihat ulasan video almari pakaian terbina dalam di lorong.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah