almari

Almari pakaian di lorong kecil: jenis dan pilihan

Almari pakaian di lorong kecil: jenis dan pilihan
Kandungan
 1. Jenis-jenis struktur
 2. Bahan pembuatan
 3. Warna dan reka bentuk
 4. Bagaimana untuk memilih?
 5. Bagaimana untuk meletakkan?
 6. Contoh yang berjaya di pedalaman

Dewan masuk yang indah adalah jaminan kesan pertama yang positif terhadap apartmen. Jangan berkecil hati jika lorong anda sangat kecil. Malah untuk bilik sedemikian, anda boleh memilih almari pakaian yang bergaya dan berfungsi yang boleh menampung maksimum perkara yang diperlukan dan barang almari pakaian.

Jenis-jenis struktur

Kabinet di lorong kecil boleh menjadi lapang walaupun saiznya padat. Reka bentuk elemen sedemikian secara konvensional dibahagikan kepada jenis berikut.

Standard

Kabinet hanya mempunyai satu pintu, yang memberikan akses ke ruang dalamannya. Di dalamnya, sebagai peraturan, terdapat bar untuk penyangkut dan beberapa rak dengan atau tanpa laci. Petak untuk menyimpan kasut boleh didapati di bahagian bawah.

Kabinet dengan rak atas dan bawah

Saiz kecil kabinet diimbangi oleh rak yang luas di bahagian atas dan bawah. Mereka boleh menyimpan topi, kasut, selimut dan bantal.

Almari pakaian sempit digabungkan dengan almari laci

Kabinet terbuka atau tertutup kecil direka untuk menyimpan pakaian luar. Almari laci dalam kit biasanya berfungsi sebagai tempat penyimpanan kasut dan aksesori untuk menjaga mereka.

Kabinet jejari

Diletakkan di sudut lorong, jika ada ruang kosong. Ia sangat sesuai dengan bahagian dalam dan membolehkan anda mengembangkan koridor sempit secara visual.

almari

Reka bentuk segi empat tepat dan pintu gelangsar menjadikan model ini serba boleh. almari mudah untuk digunakankerana tiada ruang tambahan diperlukan untuk membuka pintu.

Kabinet cermin

Tiada tempat untuk meletakkan cermin tambahan di lorong kecil. Oleh itu, almari pakaian, yang mempunyai permukaan cermin dan bukannya pintu, akan membantu mengembangkan ruang dan menjadi pembantu yang sangat diperlukan untuk fesyen dan fesyen. Selain itu, melihat cermin sebelum keluar rumah adalah petanda yang baik.

Almari pakaian + rak

Rak kecil, bersama dengan bahagian kabinet yang tertutup, akan berfungsi untuk menyimpan kunci, pemetik api, lampu suluh - perkara-perkara yang perlu anda bawa dengan cepat apabila anda meninggalkan rumah. Anda juga boleh meletakkan hiasan di rak rak: pasu, patung, gambar. Mereka akan mengisi rumah dengan keselesaan dari ambang pintu.

Apabila memilih kabinet di lorong kecil perlu dipandu bukan sahaja oleh reka bentuk pilihan, tetapi juga oleh bahan pembuatan. Ketahanan perabot dan penampilan yang rapi sebahagian besarnya bergantung pada ini.

Bahan pembuatan

Pada masa ini, banyak bahan yang berbeza digunakan dalam pembuatan perabot. Mereka mempunyai tekstur, warna, tahap kekuatan yang berbeza. Pilihan bahan ini atau itu bergantung pada citarasa dan saiz dompet pemilik masa depan.

kayu

Ketahanan dan kemesraan alam sekitar bahan ini menjadikannya diminati oleh kebanyakan pembeli. Kayunya mudah diproses dan anda boleh mencipta karya sebenar daripadanya. Lorong kayu kecil akan mengisi mana-mana rumah dengan keselesaan, tetapi kadang-kadang mereka jauh lebih mahal daripada rakan sejawatannya dari bahan lain.

plastik

Pelbagai pilihan warna, kemudahan penyelenggaraan dan pemasangan ringkas menjadikan lorong plastik mudah digunakan. Walau bagaimanapun, lebih baik memilih perabot sedemikian. sebagai pilihan sementara, kerana kekuatan lorong plastik adalah lemah.

logam

Lorong logam biasanya terdiri daripada bukan sahaja unsur gangsa atau keluli, tetapi juga dilengkapi dengan ikat pinggang kayu. Logam mahal, agak berat, yang penting semasa pemasangan, dan tidak sesuai dengan gaya klasik pedalaman. Tetapi untuk ruang pejabat atau pangsapuri moden yang dihiasi dengan gaya berteknologi tinggi, sudah tentu, ia digunakan.

MDF / Papan gentian

Bahan yang sangat popular, kerana ia agak murah, palet warna dan teksturnya akan mengejutkan walaupun orang yang canggih. Dengan bantuan MDF atau papan gentian, anda boleh menghidupkan idea reka bentuk yang paling berani.

Batu atau kaca

Pilihan berani dari bahan ini tidak begitu mudah untuk kegunaan harian, walaupun kabinet kaca atau batu akan kelihatan sangat asli dan menarik. Di samping itu, walaupun dewan masuk kecil yang diperbuat daripada bahan sedemikian akan meninggalkan jurang yang kukuh di dompet pelanggan.

Almari pakaian yang paling biasa diperbuat daripada MDF dan papan gentian, oleh itu jika anda ingin membeli perabot dengan cepat dan murah untuk lorong kecil, berhenti di pilihan ini.

Warna dan reka bentuk

Tidak semua orang mampu membeli perkhidmatan pereka, tetapi anda boleh memikirkan sendiri warna dan penampilan umum kabinet di lorong kecil. Pertimbangkan warna lantai dan kertas dinding untuk dipadankan dengan perabot anda. Almari pakaian yang terang akan kelihatan hebat di lorong gelap.

Di lorong yang terang, kedua-dua perabot terang dan gelap yang sama kelihatan sama berfaedah.... Dalam kes pertama, keseluruhan bahagian dalam akan mengembangkan ruang secara visual, dan pada yang kedua, kabinet gelap akan menyerlahkan latar belakang cahaya.

Supaya lorong tidak kelihatan sempit, lebih baik memilih kabinet gelap secara eksklusif dengan cermin.

Penyelesaian reka bentuk lorong kecil harus digabungkan dengan barang-barang dalaman yang lain di dalam apartmen.

Anda tidak sepatutnya membeli perabot futuristik jika anda hanya mempunyai perabot klasik di ruang tamu dan bilik tidur anda. Pertimbangkan juga aksesori, seperti rak tambahan, pemegang kunci, gambar atau lukisan berbingkai. Mungkin, pada pandangan pertama, perabot yang membosankan akan berkilauan dengan warna baru.

Bagaimana untuk memilih?

Kehalusan memilih almari pakaian di lorong kecil tidak begitu sukar untuk difahami. Walau bagaimanapun, semasa perjalanan ke kedai perabot, mata anda menjadi liar, dan anda secara tidak sengaja boleh membeli item yang tidak sesuai. Perkara yang perlu anda perhatikan pertama sekali.

Dimensi kabinet masa depan

Berhati-hati mengukur panjang dan lebar maksimum ruang di mana kabinet anda akan berdiri.Ini adalah parameter utama, yang tidak boleh dilampaui. Oleh itu, walaupun perabot yang paling cantik dan selesa pada pendapat anda mungkin tidak sesuai dengan koridor, dan dimensi ditentukur dengan teliti terlebih dahulu dan direkodkan dalam buku nota dan pita pengukur yang dibawa bersama anda ke kedai akan membantu mengelakkan masalah.

Leret pintu terbuka

Sebahagiannya, parameter ini juga merujuk kepada titik pertama. Sekiranya kabinet berada di koridor sempit, maka pintu yang terbuka ke luar akan mengganggu. Kadang-kadang mustahil untuk masuk ke dalam kabinet kerana pintu terbuka.

Agar tidak menyekat laluan di koridor yang sangat sempit, berikan keutamaan kepada almari pakaian atau rak terbuka.

harga

Jika anda bercadang untuk membeli almari pakaian untuk masa yang lama, lebih baik jangan kedekut dan ambil model yang berkualiti. Tetapi di sini juga, nisbah harga dan kualiti adalah penting.

Sebelum membeli almari pakaian, pergi ke kedai berdekatan dan anggaran kos purata model serupa. Ini akan memberi anda peluang untuk menganalisis kebolehlaksanaan membeli kabinet tertentu.

Kemesraan alam sekitar

Jika kabinet akan ditempatkan di kawasan perumahan, sebaiknya ketahui sama ada penjual mempunyai sijil kualiti untuk perabot tersebut.

Semua bahan, termasuk cat dan varnis, mestilah selamat dan tidak mengeluarkan bahan toksik.

Keperluan ini amat relevan di sebuah apartmen di mana kanak-kanak kecil tinggal.

Keluasan

Sudah tentu, almari pakaian kecil tidak boleh memuatkan banyak perkara. Tetapi lebih banyak rak yang ada, lebih tinggi strukturnya, pakaian dan kasut lebih mudah diletakkan di dalamnya. Pertimbangkan pilihan untuk pelbagai jenis ruang storan dan padankan jumlah barang yang anda muat.

Bagaimana untuk meletakkan?

Tempat di mana kabinet akan ditempatkan mesti ditentukan terlebih dahulu. Adalah lebih baik untuk dibimbing bukan sahaja oleh pertimbangan estetik, tetapi juga oleh kemudahan.

 • Saiz kabinet terkecil mungkin adalah penyelesaian terbaik. Struktur besar tidak boleh diletakkan di lorong sempit, kerana ia akan mengganggu pergerakan bebas.
 • Elemen perabot tambahan adalah jaminan kemudahan. Penyangkut terbuka untuk pakaian luar, tempat duduk untuk duduk dan memakai kasut, sangat memudahkan kehidupan dan berada di lorong. Cuba muatkan mereka ke kawasan pedalaman.
 • Almari pakaian di sudut - rasional dan padat... Sekiranya anda mempunyai sudut bebas di lorong, maka tidak ada penyelesaian yang lebih baik daripada meletakkan kabinet jejari terbina dalam di sana. Reka bentuk separuh bulatan perabot sedemikian sesuai dengan bahagian dalam tanpa memakan ruang. Di samping itu, keluasannya tidak dapat dibandingkan dengan mana-mana pasangan segi empat tepat.
 • Memasang dalam niche khusus adalah idea yang hebat. Di pangsapuri moden, niche untuk perabot di lorong sering disertakan dalam projek itu. Jika anda adalah pemilik yang bangga dengan barang tersebut, jangan lepaskan peluang dan bina perabot di sana. Di lorong ia akan menjadi luas dan selesa untuk menanggalkan pakaian dan berpakaian, dan penampilan bilik akan menggembirakan anda setiap hari.

Contoh yang berjaya di pedalaman

Dan akhirnya, kami menawarkan anda beberapa idea yang baik, supaya anda boleh mendapat inspirasi dan pergi mencari almari pakaian di lorong kecil anda yang selesa.

 • Almari pakaian universal dengan papan sisi, cermin, kawasan terbuka dan tertutup serta rak kasut, yang boleh berfungsi sebagai tempat duduk dan berdiri untuk beg. Penyelesaian 5-dalam-1 yang hebat.
  • Kabinet jejari penjuru. Model terbuka sepenuhnya dengan rak, rak atas dan bar untuk pakaian luar.
  • Kabinet kasut + penyangkut terbuka untuk pencinta minimalis. Warna terang perabot berjaya digabungkan dengan kertas dinding kelabu.
  • Almari pakaian dengan cermin yang menarik. Penyelesaian reka bentuk dalam warna klasik diwakili oleh kabinet tertutup bercermin berhias, kawasan penyangkut terbuka dan rak kasut panjang sempit di bahagian bawah.
  • Kawasan lorong luar biasa dalam ceruk terbina dalam... Latar belakang cermin dan rak terbuka berjaya digabungkan antara satu sama lain, mewujudkan dalaman yang mengingatkan petak kereta api.
  • Kabinet gelap dengan tiga tingkat rak atas. Walaupun warna gelap tidak kelihatan sangat baik di lorong sempit, model ini mengimbangi naungannya dengan ringan dan lapang struktur. Kabinet tertutup bercermin menambah ruang.
  • Lorong dengan pintu bercermin dan rak terbuka untuk pakaian. Rak kasut di bahagian bawah dan beberapa kotak penyimpanan kecil akan menyimpan semua keperluan anda.

  Video berikut memberikan gambaran keseluruhan tentang susunan lorong kecil dengan almari pakaian terbina dalam yang diperbuat daripada papan serpai.

  tiada komen

  Fesyen

  kecantikan

  rumah