Perabot

Lorong sudut ke koridor kecil: bagaimana untuk memilih perabot dan menyusunnya dengan betul?

Lorong sudut ke koridor kecil: bagaimana untuk memilih perabot dan menyusunnya dengan betul?
Kandungan
 1. Keanehan
 2. Jenis perabot
 3. Bahan (edit)
 4. Spektrum warna
 5. Penyelesaian gaya
 6. Reka bentuk
 7. Bagaimana untuk memilih?
 8. Contoh yang indah

Tidak setiap apartmen mempunyai kawasan yang luas. Selalunya, pilihan moden adalah kecil, dan koridor di dalamnya juga kecil. Ini memperkenalkan beberapa kesukaran semasa mengatur rumah. Dalam artikel ini kita akan bercakap tentang lorong sudut, serta cara mengambil perabot di koridor kecil dan mengaturnya dengan betul.

Keanehan

Lorong sudut ke bilik kecil mempunyai beberapa ciri.

 • Menjimatkan ruang dengan ketara. Ini akan membolehkan anda mengatur laluan tanpa halangan ke bilik lain.
 • Model kelihatan bergaya dan harmoni. Ia hanya penting untuk memilih perabot yang sesuai yang sesuai dengan bentuk, selekoh garis, sesuai dengan keseluruhan bahagian dalam.
 • Pelbagai pilihan barangan. Pengeluar moden menawarkan model yang paling menarik, di antaranya anda boleh memilih pilihan yang tepat untuk lorong anda.
 • Kefungsian. Kepingan perabot akan membantu untuk menampung pelbagai perkara, barang, aksesori yang diperlukan. Adalah penting untuk memilih model dengan komponen dalaman yang betul.
 • Kos mampu milik. Lorong sudut boleh dibeli pada sebarang harga, bergantung pada kemungkinan. Perlu diingat bahawa model yang lebih mahal juga mempunyai kualiti yang lebih baik.
 • Kepraktisan. Pilihan moden mudah digunakan untuk semua ahli keluarga.

Oleh itu, lorong sudut akan membantu menjadikan kehidupan lebih mudah untuk semua isi rumah, tidak akan menghalang laluan, dan akan menampung semua perkara yang diperlukan.

Jenis perabot

Tujuan utama lorong sudut adalah untuk meletakkan pakaian luar.Pelbagai bagasi dan kasut isi rumah boleh disimpan di dalam loker dan di rak. Berdasarkan keperluan peribadi, lorong boleh dilengkapi dengan pelbagai perabot.

Lorong dengan almari pakaian

Perabot ini harus dipilih berdasarkan dimensi keseluruhan bilik. Sesuai untuk bilik kecil bukanlah almari pakaian yang luas, tetapi lapang. Lebih baik menggunakan perabot dengan tepi bulat, tanpa butiran kecil, supaya tidak mengganggu ruang secara visual. Ia boleh menjadi versi modular yang mempunyai dinding. Model sedemikian boleh dibawa dengan mudah pada bila-bila masa ke tempat yang mudah.

Dengan bantuan almari pakaian gelongsor, ia akan menjadi mungkin untuk mengedarkan perkara secara optimum, memasang cermin pada pintu gelangsar. Ia akan menjadi mungkin untuk bersiap sedia untuk berjalan-jalan, bekerja, menilai penampilan anda. Perabot sedemikian boleh menjadi sudut, linear, terbina dalam. Pilihan pertama melibatkan pemasangan kabinet di sudut. Ini adalah bagaimana ruang bilik digunakan secara rasional. Struktur linear menduduki mana-mana satu dinding. Ia sesuai untuk koridor yang memanjang. Pilihan terbina dalam adalah praktikal dan lapang. Dinding mereka adalah ceruk bilik. Struktur sedemikian tidak boleh digerakkan jika dikehendaki.

Kabinet sudut biasanya standard. Ini mungkin termasuk ruang untuk pakaian luar, ruang terbuka untuk penyangkut, petak untuk kasut dan topi.

Batu tepi jalan

Elemen ini juga tidak akan berlebihan. Anda boleh duduk dengan selesa di atas alas untuk menanggalkan atau memakai kasut anda. Dan juga ia boleh berfungsi sebagai tempat menyimpan kasut atau produk untuk penjagaan mereka.

almari pakaian

Perabot ini akan membantu anda melipat barang yang diperlukan dengan mudah. Ia juga boleh diletakkan dengan mudah di koridor kecil.

Jika anda membina komposisi modular, maka ia harus dilakukan dengan rasa. Semua item mesti digabungkan secara optimum antara satu sama lain. Adalah penting bahawa unsur-unsur saling melengkapi.

Bahan (edit)

Lorong sudut di koridor kecil boleh dibuat daripada bahan yang berbeza. Ia adalah pada mereka bahawa kepraktisan dan ketahanan objek bergantung. Bahan mentah yang berbeza digunakan untuk pembuatan perabot.

 • MDF. Papan gentian digunakan dalam pembuatan kabinet dan perabot modular. Ia agak tahan lama dan tahan lama. Bahan mentah diperolehi dengan menekan kering gentian kayu. Bahan ini boleh diproses dengan mudah, konfigurasi kompleks boleh dibuat. Pada kos, perabot sedemikian tidak akan murah, tetapi juga murah.
 • Papan serpai. Papan serpai diperbuat daripada pecahan kayu terkecil yang dimampatkan di bawah pengaruh suhu tinggi. Resin formaldehid bertindak sebagai penghubung. Kos papan serpai lebih murah daripada pilihan sebelumnya. Walau bagaimanapun, produk sedemikian agak berat dan takut kelembapan. Di samping itu, bahan tersebut dianggap tidak selamat untuk kesihatan manusia. Untuk meneutralkan kesan resin formaldehid, permukaan produk disalut dengan cat atau varnis.
 • Kayu semulajadi. Bahan ini menjadikan perabot tahan lama dan boleh dipercayai. Kayu pepejal semulajadi mesra alam, selamat, tahan lama. Penampilan perabot sedemikian bergaya dan mahal. Kos produk juga tidak rendah. Sekiranya anggaran membenarkan, maka ia patut membeli dengan tepat pilihan yang dibuat dari bahan mentah ini. Walau bagaimanapun, pokok itu takut kelembapan. Perabot hendaklah dijaga dengan teliti supaya ia kekal kemas untuk masa yang lama.

Spektrum warna

Apabila memilih lorong sudut yang ideal, adalah berfaedah untuk memikirkan skema warna barang perabot dan premis terlebih dahulu. Koridor kecil boleh dikembangkan secara visual dengan warna tertentu. Warna terang diketahui melakukan yang terbaik. Mereka secara visual menambah lebih banyak cahaya, menjadikan ruang lebih luas. Di samping itu, warna cahaya mempunyai kesan positif pada jiwa manusia. Mereka mampu mencipta mood yang positif, membentuk mood yang baik dan kejayaan.

Putih tidak kehilangan popularitinya. Perabot sedemikian kelihatan moden dan cantik.Pilihan sedemikian sesuai untuk gaya klasik. Walau bagaimanapun, ramai yang percaya bahawa ini adalah nada yang kotor. Dalam kes ini, anda boleh memberi keutamaan kepada warna kuning air, lemon, merah jambu. Kuning membantu mencipta ilusi matahari, terutamanya apabila menggunakan pencahayaan persekitaran. Dengan bantuan lampu, anda boleh membuat koridor ajaib dengan terowong yang bersinar.

Selalunya, pembeli lebih suka pilihan yang lebih gelap. Orang ramai percaya bahawa perabot sedemikian lebih mudah dijaga, ia menjadi semakin jarang kotor, dan lebih praktikal. Warna gelap boleh dimuatkan secara organik ke dalam lorong sudut kecil.

Dalam kes ini, anda harus memilih pencahayaan yang betul yang akan membantu untuk menekankan perabot dengan baik tanpa mencuri secara visual meter persegi tambahan.

Penyelesaian gaya

Agar perabot kelihatan harmoni, ia mesti dibuat dalam gaya yang sama. Berikut adalah yang paling popular.

 • Klasik. Pilihan ini melibatkan penggunaan perabot kayu pepejal. Kebanyakan warna terang digunakan, lebih kerap putih. Perabot sedemikian kelihatan mahal dan bergaya.
 • Minimalisme. Gaya adalah berdasarkan kesederhanaan dan ringkas. Perabot hendaklah seluas mungkin, dengan jumlah hiasan yang minimum, dan sudut tepat. Perabot berfungsi.
 • Teknologi tinggi. Trend ini dicirikan oleh gelongsor, almari pakaian terbina dalam, permukaan berkilat, warna logam atau perak. Perabot hendaklah berfungsi dan praktikal yang mungkin.
 • Ecostyle. Pilihan ini menganggap penggunaan bahan semula jadi. Selalunya mereka meletakkan kabinet yang diperbuat daripada kayu semula jadi, perabot rotan. Asasnya adalah dekat dengan alam semula jadi.
 • Negara. Gaya desa dicirikan oleh perabot kayu pepejal kasar yang ringkas. Dalam kes ini, pilihan sudut harus dipilih untuk menampung semua item.

Setiap gaya adalah unik. Anda bukan sahaja perlu mengikuti trend fesyen, tetapi juga mendengar pilihan anda sendiri. Pilih gaya yang sesuai dengan keinginan anda.

Reka bentuk

Jika apartmen mempunyai ruang yang cukup, maka anda boleh melengkapkan lorong dalam apa jua cara. Walau bagaimanapun, jika anda adalah pemilik koridor mini, maka di sini anda tidak boleh melakukannya tanpa penyelesaian reka bentuk yang difikirkan dengan baik. Reka bentuk lorong sudut boleh menjadi sangat berbeza. Perkara utama ialah gabungan harmoni semua komponen.

Ramai pembeli lebih suka memilih perabot dengan pintu cermin. Merekalah yang dapat membuat ruang secara visual lebih luas, yang penting untuk lorong kecil. Kelebihan lain ialah keupayaan untuk melihat diri anda dalam pertumbuhan penuh. Ia akan menjadi mudah untuk berkumpul dengan cermin sebelum keluar, mencuba pakaian yang berbeza, melihat penampilan anda sebelum bekerja.

Lorong sudut hendaklah pelbagai fungsi. Modul hendaklah disusun dengan betul, dipilih dengan betul. Adalah penting bahawa anda boleh bebas menggantung pakaian, memakai topi, dan meletakkan barang-barang kecil. Lagi bagus kalau dalam almari ada papan dengan cangkuk untuk kunci, payung dan beg.

Pereka sering menggunakan kesan licin sudut dan bahagian tajam pintu di koridor kecil. Secara visual, ini menambah ringan pada struktur dan meningkatkan ruang. Teknik yang berguna juga bertanggungjawab untuk keselamatan kanak-kanak, menghapuskan kemungkinan kecederaan. Pereka yang berpengalaman boleh membangunkan projek untuk lorong sudut kecil, yang menjadi sebahagian daripada keseluruhan bilik atau aksennya yang terang.

Pilihan yang bagus ialah menghiasi lorong dalam gaya minimalis. Lebih kurang perabot di koridor, ruang akan kelihatan lebih hebat dan bergaya. Akan mencipta kesan penerbangan dan ringan. Pemilik ruang kecil harus menyimpan barang bukan bermusim di tempat lain. Adalah lebih baik menggunakan lorong sudut untuk pakaian yang dipakai oleh isi rumah dalam tempoh masa tertentu. Jangan bersepah di koridor dengan perkara yang tidak perlu.

Bagaimana untuk memilih?

Pengeluar moden menawarkan sejumlah besar model di koridor kecil. Pelbagai jenis menjadikannya sukar untuk memilih perabot yang sempurna.Sebelum pergi ke kedai, pastikan untuk mengukur bilik di mana barang-barang bersaiz kecil akan berdiri. Adalah lebih baik untuk membuat lakaran supaya anda dapat melihat segala-galanya dengan jelas. Ini akan memudahkan anda mencari item yang anda inginkan di kedai. Dengan serta-merta ia patut mempertimbangkan semua komponen terkecil yang anda ingin lihat di lorong anda. Beri perhatian kepada ciri-ciri bilik.

Jangan kacau ruang dengan objek besar. Lebih baik menggunakan produk yang rasional dan praktikal. Susun atur hendaklah bermula dengan elemen sudut. Semua butiran harus selaras dengan diri mereka dalam gaya dan teduh. Apabila memilih perabot untuk koridor sempit, harus diingat bahawa kedalaman optimum kabinet hendaklah tidak lebih daripada 40 cm Ini akan memastikan beban kerja maksimum dan meninggalkan ruang kosong pada masa yang sama.

Untuk lorong sempit, kabinet tinggi harus dipilih. Untuk menjadikannya mudah digunakan, ia mesti dilengkapi dengan pintu petak keluar, bidai. Ini memudahkan untuk menjaga perabot dan mengekalkan penampilan yang baik.

Kemasan akan membantu untuk menekankan konsep gaya. Dia mesti menekankan dengan betul dimensi bilik, menyembunyikan kelemahan. Adalah penting untuk memberi perhatian kepada bahan juga. Yang paling mahal ialah kayu pepejal. Perabot sedemikian kelihatan rapi dan mewah. Ia kuat, tahan lama, akan menggembirakan anda dengan daya tarikannya. Lebih-lebih lagi, pilihan sedemikian adalah yang paling mahal. Jika anda ingin menjimatkan wang, maka lebih baik memilih produk dari MDF atau papan serpai. Di antara mereka terdapat pilihan reka bentuk yang layak yang akan menghiasi bilik dengan bergaya dan tidak akan memusnahkan belanjawan keluarga. Perabot sedemikian ditutup dengan filem khas yang meniru kayu. Sebarang perabot mesti memenuhi piawaian kualiti.

Sebelum anda pergi ke daftar keluar dan membayar pembelian yang telah lama ditunggu-tunggu, berhati-hati memeriksa produk secara visual. Ia harus rapi, tanpa serpihan atau calar. Semua elemen konstituen perabot mesti berfungsi dengan baik. Jika anda tertarik dengan model bergaya dengan perkahwinan, anda tidak sepatutnya membeli produk sedemikian. Lebih baik memilih pilihan yang berkualiti.

Perabot bukan sahaja harus bergaya, tetapi juga berfungsi. Pastikan kandungan dalaman, contohnya, kabinet memenuhi keperluan peribadi anda sepenuhnya. Jika anda ingin menjimatkan ruang, maka ia patut memasang kabinet di sudut. Produk yang luas akan membantu anda menggunakan ruang secara rasional. Anda tidak sepatutnya memuatkan jumlah maksimum perabot di dalam bilik kecil. Komposisi hanya akan mula menjadi lebih berat. Dalam segala-galanya, seseorang harus memerhatikan ukurannya.

Contoh yang indah

Pereka moden menawarkan susun atur lorong sudut yang indah di koridor kecil. Sebagai contoh, ia boleh menjadi perabot yang selesa dan berfungsi yang mengambil ruang di atas pintu. Ini membolehkan anda menjimatkan meter persegi dengan ketara, menampung lebih banyak perkara. Dalam kes ini, anda boleh memilih warna putih atau terang untuk mengembangkan ruang secara visual.

Pilihan yang sangat baik adalah untuk mencari almari di koridor kecil. Kelebihan utamanya ialah pintu gelangsar. Dengan mekanisme yang begitu mudah, anda boleh dengan mudah membuka pintu dan mengeluarkan pakaian. Versi hitam dan putih akan kelihatan bergaya, yang mempunyai rak tambahan untuk menyimpan pelbagai aksesori dan barangan. Dengan bantuan pintu cermin, ruang akan meningkat secara visual. Pada cermin, anda boleh membuat pelbagai corak mengikut lakaran individu. Pengrajin yang berpengalaman akan merangkumi sebarang idea pengarang. Ia akan bernilai wang tambahan.

Anda boleh memilih versi kecil kayu gelap, yang akan menghiasi lorong kecil dengan bergaya. Dalam kes ini, potong petak untuk aksesori dan penyangkut dengan kulit. Model sedemikian akan memberitahu tentang rasa baik tuan rumah dan akan mengejutkan tetamu. Reka bentuk ini tidak mengambil banyak ruang.

Model boleh menjadi bentuk yang paling menarik.Sebagai contoh, susunan laci yang tidak simetri menjadikan perabot kelihatan hebat dan menarik. Anda boleh membuat lorong sudut menjadi koridor kecil dengan aksen terang atau secara organik sesuai dengan bahagian dalam bilik.

Dalam artikel ini, kami melihat cara memilih perabot yang betul untuk lorong sudut di koridor kecil dan cara mengaturnya dengan betul. Dengan mengikuti petua ini, anda boleh membuat pilihan yang menarik untuk apartmen anda. Ingat bahawa anda harus memilih perabot yang betul mengikut gaya, warna, bahan. Kualiti dan ketahanan struktur bergantung pada yang terakhir. Jangan kedekut dengan model berkualiti. Mereka akan menggembirakan anda untuk masa yang lama.

Dalam video seterusnya, lihat petua tentang cara merancang koridor sempit dan lorong kecil.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah