Perabot

Memilih peti laci sempit di koridor

Memilih peti laci sempit di koridor
Kandungan
 1. Sejarah asal usul
 2. Peraturan pemilihan
 3. Pandangan
 4. Tujuan produk
 5. Bahan (edit)

Perabot ini memperoleh bentuk modennya pada abad ke-17. Terdapat beberapa versi tentang negara asal peti laci, dan diterjemahkan dari bahasa Perancis perkataan ini diterjemahkan sebagai "mudah".

Sejarah asal usul

Sesetengah ahli sejarah percaya bahawa perabot ini dicipta di Itali atau England. Malah di Rusia terdapat sekeping perabot yang mungkin merupakan nenek moyang produk ini. Almari laci mendapat populariti dan pengedaran meluas pada abad ke-18, semasa era Rococo. Lebih kerap, perabot sedemikian digunakan sebagai elemen hiasan, bukannya untuk tujuan fungsinya. Almari laci ketika itu sering bertatahkan pelbagai batu permata. Mereka mempunyai kaki berukir dan bentuk cembung.

Pada era klasikisme, perabot ini mula lebih kerap digunakan sebagai perabot untuk menyimpan barang.... Penampilannya menjadi kurang menarik dan mencolok. Bentuk objek telah memperoleh garis besar yang lebih jelas. Pada masa ini, pereka sedang bereksperimen dengan bentuk, saiz, warna almari laci. Sesetengah model bertemu dengan meja, yang lain mungkin mempunyai roda yang dipasang untuk memudahkan pergerakan. Anda boleh mencari produk dengan bentuk yang luar biasa, contohnya, dalam bentuk gelombang.

Produk ini boleh diletakkan di dalam bilik tidur dan di lorong, ruang tamu dan bilik kanak-kanak.

Peraturan pemilihan

Apabila memilih item untuk menyimpan barang di lorong atau koridor, kami bermula dari saiz bilik. Di banyak pangsapuri moden, dewan masuk adalah kecil, yang menjadikannya mustahil untuk memasang almari pakaian di sana.

Bagi kebanyakan, peti laci sempit di lorong telah menjadi penyelamat, kerana ia tidak mengambil banyak ruang, memungkinkan untuk bergerak dengan bebas dan membolehkan anda menyimpan barang-barang yang diperlukan atau barang-barang kecil dalam jarak yang mudah diakses.

Menghentikan pilihan anda pada model tertentu, adalah bernilai mengingati warna dan rupa produk, kerana laci dada harus sesuai dengan bahagian dalam anda. Lebih baik mengambil perabot warna terang untuk ruang kecil... Perabot gelap menjadikan ruang kelihatan lebih kecil. Ia juga bernilai memberi perhatian kepada jenis penjagaan yang diperlukan untuk produk itu, kerana ia akan digunakan secara berterusan. Adalah perlu untuk memilih perabot yang diperbuat daripada bahan tahan haus untuk memanjangkan hayat perkhidmatan.

Jika anda tidak dapat mencari sesuatu di kedai perabot, sentiasa ada peluang untuk membuat perabot buatan sendiri. Dalam kes ini, semua keinginan anda akan dipenuhi, dan anda tidak boleh bimbang sama ada model ini sesuai untuk anda. Ia bernilai bermula dari tujuan fungsi almari laci, kerana jika anda hanya akan menyimpan barang-barang kecil di sana, anda tidak sepatutnya mengambil produk yang banyak, ia akan hampir kosong dan mengambil banyak ruang.

Pandangan

Bergantung pada lebar, terdapat beberapa jenis produk iaitu lebar dan sempit. Yang luas sesuai untuk premis saiz yang ketara, mereka mempunyai keupayaan untuk menyimpan banyak perkara yang berbeza. Almari sempit sesuai untuk ruang kecil, contohnya, di koridor, di mana perabot sedemikian tidak akan mengganggu pergerakan. Almari laci biasanya dibuat tergantung atau di kaki.

Apabila memilih almari laci gantung, anda harus tahu apa dinding di rumah anda, sama ada ia mampu menahan beban dari laci yang penuh.

Pilihan terbaik untuk peti laci sempit adalah produk dengan kedalaman 30 cm, lebar 80 hingga 100 cm dan ketinggian 80-120 cm. Terdapat juga model dengan kedalaman 20 dan 25 cm, tetapi mereka, sebagai peraturan, mempunyai ketinggian yang ketara.

Jika tidak mungkin untuk meletakkan model segi empat tepat biasa, anda mungkin perlu memilih laci sudut sudut. Sesetengah model produk sedemikian mungkin hanya mempunyai satu pintu dan direka bentuk dalam bentuk ottoman. Model klasik almari laci sudut mempunyai 2-3 rak untuk menyimpan barang-barang kecil, dan boleh digunakan sebagai pemegang beg atau payung.

Kelebihan produk:

 • membantu menjimatkan ruang;
 • keupayaan untuk menyimpan payung;
 • kos rendah;
 • bahagian atas akan berfungsi sebagai dirian.

Apabila memilih perabot di mana anda bercadang untuk menyimpan banyak perkara, anda harus memberi perhatian kepada produk dengan kaki. Laci seperti itu akan dapat menahan berat yang agak banyak. Kadang-kadang perabot ini mempunyai petak untuk menyimpan kasut. Almari laci ini mudah dipasang dan cukup berfungsi.

Pada masa ini, sebagai tambahan kepada idea klasik perabot ini, anda boleh menemui pelbagai pilihan yang lebih baik. Contohnya, papan sisi dan almari laci digabungkan bersama, yang memberikan lebih banyak ruang penyimpanan.

Tujuan produk

Biasanya peti laci di lorong mempunyai kegunaan klasik, iaitu:

 • untuk kasut;
 • untuk pakaian.

Adalah agak logik bahawa kasut di apartmen disimpan di koridor atau lorong. Agar ia tidak mengganggu pergerakan bebas isi rumah, perabot khas dibeli. Ciri-ciri almari untuk kasut adalah seperti berikut.

 • Mereka mempunyai ketinggian yang kecil, yang membolehkan anda melengkapkan tempat duduk di permukaan atas, ini memungkinkan untuk menanggalkan kasut anda dengan mudah.
 • Biasanya mempunyai beberapa petak kecil untuk menyimpan kasut.
 • Rak dibentangkan dalam bentuk grates, yang memungkinkan untuk mengeringkan kasut.
 • Jenis laci boleh ditutup, yang menjadikan produk lebih mahal daripada versi dengan laci terbuka.

Cermin atau rak tambahan kadangkala ditawarkan untuk melengkapkan barangan dalaman tersebut. Banyak produk mempunyai rak kasut lipat ke bawah dan petak sarung tangan.

Perabot ini, yang digunakan untuk pakaian, agak tinggi, yang menjadikannya mudah untuk menggantung barang-barang pakaian luar di dalamnya.

Ciri-ciri dada:

 • ketinggian produk berbeza-beza dan dipilih bergantung pada tujuan fungsi pakaian, sebagai contoh, untuk menyimpan topi, ketinggian dada laci dipilih kurang;
 • bergantung pada saiz bilik, peti laci juga mempunyai lebar (kedalaman) yang berbeza;
 • adalah mungkin untuk membuat produk dengan laci atas untuk menyimpan barang luar musim.

Bahan (edit)

Dalam pembuatan perabot jenis ini, pelbagai bahan digunakan, bergantung pada ini, harga produk juga berbeza. Model yang paling popular adalah almari pakaian. daripada papan serpai berlamina, mereka terkenal dengan harga yang rendah dan kualiti yang agak baik. Kelebihan produk sedemikian boleh dipertimbangkan:

 • banyak pilihan untuk borang;
 • banyak pilihan warna;
 • penampilan menarik.

Satu lagi bahan bajet dalam pengeluaran produk boleh dipertimbangkan plastik... Walaupun harga yang rendah, produk mempunyai keplastikan yang tinggi dan ketahanan terhadap kelembapan, yang membolehkan, tanpa rasa takut merosakkannya, meletakkan payung atau kasut basah di sini. Perabot plastik boleh dengan rak telus, yang akan membolehkan anda mencari barang yang dikehendaki dengan mudah tanpa mencarinya di semua petak.

Plastik tidak memerlukan penjagaan khas, yang menjadikannya menarik apabila memilih perabot di lorong atau koridor.

Yang paling tahan lama semasa membuat perabot ialah logam. Almari laci dengan penggunaan bahan ini tidak berubah bentuk, dan boleh berfungsi untuk masa yang agak lama. Di samping itu, almari laci dengan unsur logam akan kelihatan bergaya dan berfaedah.

Bagi pencinta perabot ekologi terdapat peluang untuk memilih pilihan diperbuat daripada kayu asli... Perabot sedemikian akan kelihatan mahal dan akan bertahan lama.

Walau bagaimanapun, jangan lupa bahawa perabot akan kelihatan besar dan akan lebih sesuai untuk lorong yang luas daripada untuk koridor sempit.

  Pilihan bajet akan menjadi item dalaman venir. Oleh kerana produk sedemikian mempunyai harga yang rendah, mudah untuk menggantikannya jika ia tidak dapat digunakan. Penyelesaian yang menarik adalah perabot rotan, ia akan sesuai dengan bahagian dalam gaya desa. Perabot sedemikian akan menjadi kemuncak lorong dan akan kelihatan elegan dan bergaya.

  Untuk gambaran keseluruhan almari laci di lorong, lihat video seterusnya.

  tiada komen

  Fesyen

  kecantikan

  rumah