Perabot

Cermin di lorong: jenis dan kriteria pemilihan

Cermin di lorong: jenis dan kriteria pemilihan
Kandungan
 1. Gambaran keseluruhan spesies
 2. Pelbagai bentuk
 3. Dimensi (edit)
 4. Pilihan reka bentuk
 5. Petua Pemilihan
 6. Ciri lokasi

Cermin di lorong akan membantu untuk mencipta reka bentuk yang paling selesa untuk bilik kecil ini, memberikan rupa yang lebih harmoni, bergaya dan berkadar dan akan membolehkan anda membetulkan semua ketidaksempurnaan dalam ruangnya.

Gambaran keseluruhan spesies

Cermin bukan sahaja salah satu barang hiasan paling popular yang dipilih oleh orang biasa dan pereka untuk menghiasi rumah mereka.... Selain fungsi hiasan, ia juga akan melaksanakan satu lagi fungsi penting - lagipun, imej cermin yang diletakkan di pintu keluar itulah yang dilihat orang ramai untuk mengetahui penampilan mereka sebelum meninggalkan rumah mereka sendiri. Terdapat beberapa jenis cermin lorong yang cantik pelbagai saiz.

terbina dalam

Terdapat 2 subspesies jenis cermin terbina dalam.

 • Ke dalam dinding. Permukaan reflektif mempunyai keupayaan ajaib untuk mengubah mana-mana bilik dengan mudah dan pada masa yang sama mencipta kesan yang benar-benar luar biasa dalam ruang yang kecil.

Produk yang dibina ke dalam dinding selalunya bersaiz besar.

 • Ke dalam perabot. Cermin, yang dibina ke dalam almari pakaian besar dengan penyangkut padat, ke dalam kabinet kecil dengan laci atau trellis yang bergaya, akan menjadi hiasan yang sangat praktikal untuk mana-mana lorong moden, kerana ia tidak akan memainkan peranan hiasan, tetapi juga fungsi memelihara barang dan pakaian luar pemiliknya.

  Selalunya, terdapat beberapa kombinasi cermin dengan pelbagai perabot.

  1. Dengan rak. Model berorientasikan menegak atau mendatar terbina dalam dengan rak padat akan menjadi produk yang sangat mudah untuk koridor anda.Di rak ini anda boleh menyimpan pelbagai perkara kecil - kunci pangsapuri, sikat, minyak wangi atau sarung tangan luar.
  2. Dengan batu tepi jalan. Dengan bantuan kabinet dengan laci atau rak dengan pelbagai jenis storan, anda boleh mencipta hiasan yang sangat serba boleh.
  3. Dengan meja. Reka bentuk jenis ini akan membolehkan anda menggunakannya untuk penyimpanan mudah semua jenis barang kecil atau menyediakan tempat untuk memasang telefon, lampu atau hiasan lain yang menarik. Meja juga boleh digunakan sebagai bilik persalinan jika tiada ruang untuknya di dalam bilik tidur kecil.

  Penting! Cermin moden akan membantu mencipta ilusi visual spatial, menghidupkan semula persekitaran yang membosankan dengan ketara, menjadikannya lebih menarik dan menambah kedalaman ruang pada bilik kecil.

  berengsel

  Produk dinding berengsel dianggap sebagai ciri yang paling biasa di hampir mana-mana lorong moden. Dengan bantuan elemen hiasan ini, anda boleh memberikan dalaman yang bijak rupa yang benar-benar elegan.

  Luar

  Struktur jenis ini boleh mengambil terlalu banyak ruang, jadi ia paling sesuai untuk koridor yang besar. Produk lantai dengan mudah boleh disusun semula jika perlu, ia berputar, selalunya boleh dihiasi dengan bingkai besar-besaran, kadang-kadang mereka mempunyai pendirian khas untuk menukar sudut kecenderungan, biasanya ia dihasilkan dalam bentuk bujur atau segi empat tepat.

  Siling dan dinding penamat cermin

  Ini adalah salah satu pilihan paling berkesan yang membantu mengembangkan bilik secara visual. Kelemahan penampilan yang begitu hebat ialah kos produk yang tinggi dan keperluan untuk penyelenggaraan yang teliti pada permukaan kanvas yang berkilat.

  Komposisi cermin

  Selalunya, komposisi cermin boleh didapati dalam pilihan reka bentuk kreatif menggunakan cermin parameter yang berbeza. Penyelesaian ini biasanya digunakan oleh pereka secara eksklusif untuk tujuan hiasan.

  Pelbagai bentuk

  Biasanya tidak ada masalah dengan pemilihan cermin bentuk yang diingini, kerana pengeluar dapat menawarkan bukan sahaja cermin bulat dan bujur biasa atau produk dalam bentuk segi empat tepat dan persegi kepada semua orang, dia dan mereka hari ini menyediakan pembeli dengan pilihan cermin bentuk paling asli.

  • bujur sangat menarik dan, mengikut penampilan bulat mereka, mereka boleh melembutkan geometri bilik kecil, memberikan lebih keselesaan. Apabila menggunakan bingkai untuk menghiasi cermin bulat, mereka akan membantu mewujudkan kesan kehadiran tingkap, yang biasanya kurang di banyak lorong kecil.
  • Bulat adalah simbol sebenar kesempurnaan reka bentuk, yang membantu mewujudkan dalaman yang tenang. Ahli mistik percaya bahawa bentuk bulat mempunyai beberapa sifat mistik: ia boleh menenangkan, berehat, dan menangkis mata jahat. Permukaan reflektif dalam bentuk bulatan akan memberikan tenaga matahari yang sangat diperlukan.

  Trend timur feng shui yang bergaya menasihatkan memilih produk bulat di lorong, kerana ia akan menyumbang kepada pemulihan pesat kekuatan mental.

  • segi empat tepat... Dengan bantuan bentuk geometri yang betul ini, anda boleh membawa ketepatan dan susunan aristokrat istimewa yang dapat dilihat oleh mata ke dalam dalaman yang sederhana.
  • Segi empat. Produk sedemikian sering dihiasi dengan baguette yang bergaya. Selalunya di tempat tinggal terdapat pilihan untuk menghias bilik dengan dua cermin sekaligus dalam bentuk segi empat sama - maka dewan itu kelihatan sangat elegan.
  • Sempit. Bentuk sempit memanjang boleh menjadi sentuhan yang sangat elegan, agak sederhana namun berharga yang membantu mencipta reka bentuk terkawal.
  • kerinting. Model-model ini boleh dibentangkan dalam bentuk gelombang saiz yang berbeza, matahari dengan sinar, boleh dibuat dalam bentuk sarang lebah atau bentuk luar biasa lain. Mereka boleh dengan mudah menjadi aksen terang di mana-mana rumah. Cermin bentuk luar biasa paling kerap dijumpai dalam pilihan reka bentuk dalaman yang tidak standard.

  Pereka yang berpengalaman menggunakan teknik ini untuk menambah variasi berani pada ruang kebosanan.

   Orientasi cermin adalah penting.

   • Orientasi mendatar akan membantu menjadikan bilik besar secara visual lebih besar daripada yang sebenarnya. Walau bagaimanapun, teknik sedemikian boleh dipilih hanya untuk bilik dengan siling tinggi, kerana dengan memperluaskan sempadan ruang, cermin mendatar merendahkan sempadan ketinggian.
   • Produk menegak, sebaliknya, mereka secara visual akan meningkatkan ketinggian bilik dan mempunyai keupayaan untuk meregangkan siluet manusia. Cermin panjang penuh, yang diletakkan secara menegak, akan membantu anda melihat keseluruhan imej anda secara terperinci.

   Dimensi (edit)

   Saiz kanvas mesti dipilih bergantung pada parameter bilik itu sendiri, sambil mengambil kira jumlah perabot yang terletak di sini. Di koridor yang penuh dengan perabot, ia akan menjadi sukar untuk meletakkan cermin besar. Pilihan tradisional dianggap sebagai cermin menegak volumetrik dari siling ke lantai. Pilihan ini hanya boleh digunakan di dalam bilik yang luas dengan siling yang agak tinggi.

   Menggunakan bentuk dan saiz luar biasa yang berbeza, anda boleh mencipta penyelesaian dalaman yang sangat kreatif. Salah satu pilihan yang paling berjaya ialah kanvas cermin sempit panjang penuh dalam bentuk gelombang, dipasang selari dengan pintu depan.

   Model besar akan mengembangkan ruang dengan ketara, menekankan perkadarannya dengan baik dan mengisinya dengan cahaya. Kanvas lebar dalam pertumbuhan penuh akan kelihatan hebat di lorong, menambah padanya perasaan lapang dan ringan yang menakjubkan.

   Cermin bersaiz sederhana, di mana anda hanya boleh melihat diri anda sehingga ke pinggang anda, akan kelihatan agak elegan dalam koridor besar jika ia dihiasi dengan unsur lucu, bingkai bergaya dan pencahayaan yang anggun.

   Pilihan reka bentuk

   Reka bentuk kanvas reflektif untuk lorong yang selesa boleh berbeza, mengikut citarasa mana-mana orang awam moden. Penggunaan semua jenis bingkai, aplikasi imej yang menakjubkan, kehadiran unsur hiasan yang luar biasa, kehadiran pencahayaan asli - ini masih merupakan sebahagian kecil daripada apa yang boleh diberikan oleh cermin kepada anda. Dengan bantuan bingkai, anda boleh menyokong satu orientasi gaya bilik dengan sempurna dan, dengan bantuannya, membentuk reka bentuk umum, iaitu:

   • bingkai kayu semula jadi akan mempunyai rupa yang benar-benar mewah, yang mampu memberikan suasana bilik dengan tenaga semula jadi yang istimewa;
   • bingkai kulit, kulit buatan atau eko-kulit akan mencipta reka bentuk yang unik; untuk bingkai menghias, produk kulit boleh digunakan yang mempunyai warna dan tekstur yang berbeza - licin, dengan cetakan atau timbul;
   • bingkai palsu akan memberikan permukaan cermin yang bergaya dan mewah tertentu. Butiran palsu dalam bentuk corak atau monogram yang kaya akan menambah aksen antik ke bahagian dalam koridor.
   • Bingkai baguette yang cantik akan mempengaruhi persepsi cermin oleh orang lain dengan ketara. Produk sedemikian akan membolehkan pedalaman menjadi lebih mementingkan status dan menekankan rasa baik pemiliknya.

    Cermin bergaya, dihiasi dengan belah ketupat, akan memantulkan cahaya yang luar biasa padanya, mengisi ruang dengan pantulan cahaya bermain. Terima kasih kepada modul cantik dalam bentuk segi empat sama dengan tepi bermuka, anda boleh mencipta kesan menarik yang akan kelihatan asli, berani dan mewah yang mungkin di mana-mana bahagian dalam.

    Panel cermin boleh dianggap sebagai penyelesaian yang sangat bergaya, agak luar biasa dan harmoni yang akan membantu anda mencipta kesan visual dan ilusi asli dalam ruang.

    Cermin selalunya mempunyai imej yang menarik pada permukaannya.

    • Letupan pasir... Menggunakan teknik ini, anda boleh membuat lukisan asli dari sebarang tahap kerumitan. Lebih-lebih lagi, mereka akan mempunyai kesan yang berpanjangan dan rintangan yang menakjubkan terhadap pengaruh luar.
    • Dengan percetakan foto... Cetakan pereka dari foto atau lukisan volumetrik akan membolehkan anda mengubah permukaan cermin secara kualitatif, menjadikannya lebih canggih.

     Lorong yang gelap amat memerlukan cahaya tambahan. Cermin dengan pencahayaan yang dipilih dengan betul kelihatan sangat mengagumkan.

     • Sconce. Dengan bantuannya, anda boleh dengan mudah menekankan dalaman yang bergaya, mencairkan suasana dengan sentuhan yang terang dan menambah banyak cahaya dan kehangatan yang selesa kepadanya.
     • Pencahayaan kontur... Ia akan membolehkan ruang dipenuhi dengan cahaya ajaib. Pencahayaan kontur akan menambah kelembutan, kehangatan ke lorong dengan bantuan cahaya yang tersebar, serupa dengan cahaya lilin yang menyala.
     • lampu... Jika ia terletak di atas garis penglihatan, ia membantu mencipta pencahayaan lesu untuk kawasan berhampiran kanvas cermin agar dapat dipantulkan di dalamnya dengan kualiti yang tinggi.
     • bintik-bintik... Dengan bantuan aliran cahaya ini, yang diarahkan bukan sahaja pada cermin, tetapi juga di semua sudut gelap lorong anda, anda boleh memberikan bilik perasaan perhatian istimewa di pedalaman.

      Perlu mempertimbangkan pilihan warna yang paling biasa untuk bingkai.

      • putih. Bingkai warna putih salji akan dapat menjadi tambahan yang sangat baik pada kanvas, kerana ia akan membantu untuk melengkapkan rombongan mewah dan memberikan produk rupa yang segar.
      • Wenge... Bingkai teduh ini akan menambah kekejaman aristokrat bergaya dan tersembunyi ke atmosfera, mewujudkan dalaman moden yang stabil.
      • hitam. Salah satu warna yang paling relevan, bergaya dan bergaya, ia mempunyai penampilan yang sangat canggih dan kukuh, kerana ia boleh memberikan bilik dengan keterukan khas dan kecekapan yang tenang.
      • emas. Bingkai berwarna emas akan memberikan keanggunan produk dan sentuhan kos yang tinggi, akan membantu untuk mencipta komposisi hiasan dengan sempurna konsisten dalam gaya.
      • Perak. Warna ini boleh memberikan bilik kesejukan tertentu dalam bilik yang dihias moden, keanggunan dalam bilik klasik dan misteri tertentu dalam bilik kreatif.

       Cermin juga akan dapat membawa arah gaya tertentu dalam bahagian dalam yang dibuat.

       • Moden... Gaya ini dibezakan oleh laconicism tertentu. Pilihan terbaik untuk hiasan di sini adalah model tanpa bingkai dengan bentuk yang paling mudah, serta model dalam bentuk segi empat tepat, model simetri dengan bingkai dalam warna perak atau cahaya.
       • Loteng. Selalunya, produk persegi dipilih, model dalam bentuk segi empat tepat atau bulatan dalam bingkai besi yang dipermudahkan, dan mereka juga boleh didapati dalam bingkai yang diperbuat daripada kayu kasar, yang dicat dalam warna yang luar biasa.
       • Provence. Untuk Provence antik dengan warna yang menarik, model vintaj dalam bingkai dengan kesan antik atau dalam bingkai palsu dalam bentuk tumbuhan dan motif bunga akan paling sesuai.
       • Teknologi tinggi. Di sini, cermin tanpa bingkai atau produk berwarna sedikit dengan bingkai logam, yang mempunyai garis yang ketat dan jelas, adalah sempurna - mereka secara kualitatif akan menekankan geometri ruang bilik.
       • Klasik. Produk dalam bingkai tiga dimensi yang diperbuat daripada kayu ukiran tangan atau dalam bingkai palsu dalam warna gangsa, emas atau perak akan pada masa yang sama menggabungkan kemewahan dan kesederhanaan, kekangan dan kecanggihan.

       Petua Pemilihan

       Untuk memilih cermin yang benar-benar sesuai untuk lorong anda, adalah berbaloi untuk mendengar nasihat berikut daripada profesional yang berpengalaman:

       • sebagai permulaan, bagaimanapun, sangat menghargai saiz lorong anda, kerana jika anda membuat kesilapan dengan saiz cermin, anda akan jauh dari kesan hebat di pedalaman yang anda jangkakan;
       • bentuk, parameter dan gaya reka bentuk produk mesti difikirkan dengan teliti - supaya ia boleh dimuatkan ke bahagian dalam rumah anda dengan kualiti yang tinggi;
       • menilai kualiti kanvas itu sendiri: cermin harus licin, tidak ada kecacatan seperti bintik-bintik, calar, gelembung udara, penyok di dalamnya - kedua-duanya di bahagian utama dan di bahagian belakang;
       • pastikan tiada cip dalam produk; produk berkualiti tinggi akan mempunyai tepi yang digilap dan licin dengan teliti;
       • ingat bahawa helaian cermin tidak seharusnya memesongkan pantulan; untuk memeriksa cermin untuk kecacatan seperti ini, anda hanya perlu melihatnya dari sudut yang berbeza.

       Ciri lokasi

       Dengan bantuan cermin yang diletakkan dengan betul, anda bukan sahaja boleh menghiasi lorong dengan cantik, tetapi juga secara kualitatif mengubah geometri bilik. Menurut falsafah timur feng shui, cermin di lorong harus diletakkan seperti berikut:

       • cermin tidak boleh dipasang terus bertentangan dengan pintu masuk - susunan seperti ini akan menyumbang kepada pantulan aliran tenaga yang salah;
       • tempat yang paling sesuai untuk cermin adalah dinding yang berserenjang dengan pintu masuk.

       Perlu mempertimbangkan variasi yang paling berjaya dalam penempatan permukaan cermin moden.

       • Di pintu depan. Penyelesaian sedemikian akan membantu menjimatkan meter dengan ketara dan akan mewujudkan persepsi visual tentang bilik yang lebih luas.
        • Berhampiran pintu... Pemasangan kanvas ini sesuai dari sudut fungsi, kerana anda sentiasa boleh melihat diri anda dengan teliti dalam produk, meninggalkan rumah anda.
        • Di sudut dinding. Model yang dipasang di sudut boleh dianggap sebagai pilihan yang sangat menarik untuk menghias bilik, yang akan memberi peluang untuk mencerminkan pelbagai objek dari lorong anda dalam sudut yang betul.
        • Seluruh dinding. Keputusan ini mempunyai sejumlah besar aspek positif. Cermin panoramik dari lantai ke siling digabungkan dengan lampu yang baik boleh menjadi aksen dalaman yang berkesan, meluaskan rakaman yang tersedia dengan ketara.
        • Dalam niche. Cermin yang dicipta khas, dihiasi dengan lampu, akan membolehkan anda mencipta ilusi tiga dimensi di dalam bilik yang gelap dan mengisinya dengan pantulan pelangi.

        Untuk maklumat tentang cara membuat cermin di lorong dengan tangan anda sendiri, lihat video seterusnya.

        tiada komen

        Fesyen

        kecantikan

        rumah