Profesion

Gambaran keseluruhan profesion masa depan

Gambaran keseluruhan profesion masa depan
Kandungan
 1. Profesion baharu teratas
 2. Pilihan untuk kanak-kanak perempuan
 3. Untuk siapa mereka belajar?
 4. Apakah kepakaran yang akan muncul pada masa hadapan?

Kesilapan utama ibu bapa yang cuba "mencuba" profesion untuk anak sekolah adalah untuk mengorientasikan diri mereka pada apa yang berlaku di pasaran profesion sekarang. Dan kadang-kadang semalam. Aliran pemohon yang berlebihan kepada ahli ekonomi dan peguam 15 tahun lalu membawa kepada fakta bahawa peratusan besar golongan muda dengan ijazah ini akhirnya bekerja dalam bidang yang sama sekali berbeza. Itulah sebabnya algoritma pemikiran ibu bapa moden harus berbeza: keutamaan adalah profesion, yang menjadi milik masa depan.

Profesion baharu teratas

Oxford Martin School membentangkan kajian yang mendakwa bahawa sehingga 45% pekerjaan di negara maju dalam dua dekad akan datang akan digantikan oleh peralatan mesin. Dan automasi pertama akan menjejaskan (dan telah menjejaskan) profesion yang dijangkakan kerja rutin. Pustakawan dan ahli statistik akan hilang, pengurus kredit dan ejen pelancongan akan digantikan dengan mesin, malah penghantar, ahli farmasi dan penterjemah diramalkan pengurangan yang mengecewakan.

Menurut ramalan pakar, senarai profesion yang tidak relevan menghadapi risiko menjadi pentadbir sistem, pengendali perkhidmatan awam, broker barang, notari, dll. Tetapi profesion kreatif kekal dalam kategori yang diperlukan. Kreatif dan penganjur dalam bidang kebudayaan, pawagam dan rancangan akan diperlukan. Terdapat juga beberapa profesion yang hari ini menjadi suar untuk pelajar sekolah senior, dan tidak sia-sia.

pemasar internet

Terdapat bukti bahawa, secara purata, orang moden menghabiskan masa di Internet 6 jam 42 minit sehari. Dan Rusia lebih banyak lagi - 7 jam dan 17 minit sehari. Jelas sekali bahawa kawasan sedemikian, yang sedang pesat membangun, yang telah menangkap pelbagai aspek kehidupan manusia, memerlukan sumber profesional yang besar. Dan dalam kedudukan profesion yang dituntut, ini adalah bagaimana pemasar Internet ternyata. Pendek kata, orang ini terlibat dalam pemerolehan pelanggan. Contohnya, pengeluaran pakaian berjenama dibuka. Secara fizikalnya sukar bagi pemilik kedai untuk melakukan segala-galanya, termasuk menarik pelanggan dalam talian, jadi dia mengupah pakar yang akan bertanggungjawab untuk bidang tindakan ini.

Seorang pemasar internet melakukan perkara berikut:

 • memikirkan strategi promosi jenama;
 • membangunkan corong jualan;
 • menghubungkan alat pengiklanan;
 • mengawal dan mengoptimumkan trafik;
 • menjalankan analisis, dsb.

Jika jenama itu besar dan mempunyai pengikut yang ramai di media sosial, pemasar akan mengumpulkan satu pasukan. Ia akan termasuk SMS, pakar sasaran, penulis salinan, pengarah dan pakar lain. Kepakaran terakhir tidak memerlukan "kerak" dengan bukti pendidikan yang diperlukan, kerana pada masa ini mereka tidak mengajar SMS dan ahli sasaran di universiti. Tetapi latihan mengenai kursus Internet adalah dialu-alukan, kerana ini adalah profesion sebenar, dan seseorang dari awal tidak akan dapat melibatkan diri dengan berkesan. Secara ringkasnya, pemasar Internet ialah profesion dengan skop fungsi yang luas, yang memerlukan pakar untuk mempunyai kedua-dua kecekapan kewangan dan pengetahuan pemasaran yang yakin, dan selalunya pengetahuan bahasa. Ini adalah permulaan yang baik untuk kerjaya perniagaan, peluang yang baik untuk belajar cara bermain sebagai satu pasukan, walaupun kebanyakan tindakan perlu dilakukan dari jauh.

Pakar Pengiklanan Internet

Ini adalah kepakaran yang lebih sempit, walaupun ia bertindih dengan profesion pemasar internet. Pakar dalam pengiklanan kontekstual (beginilah bunyi profesion ini lebih kerap) dapat dengan berkesan, cekap mengatur kempen pengiklanan untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan, membiasakan khalayak ramai dengan jenama itu.

Apakah yang dilakukan oleh pakar pengiklanan kontekstual:

 • membangunkan strategi kempen pengiklanan;
 • mencipta pengiklanan;
 • menyediakan iklan, meletakkannya;
 • memantau kempen, menilai keberkesanannya, membuat pelarasan;
 • melengkapkan dan menambah baik unit iklan sedia ada.

Untuk memahami bahawa profesion ini sesuai untuk anda, anda perlu melihat potret rata-rata pakar PPC. Dia mesti mempunyai pemikiran analitikal, bersabar (tidak berputus asa apabila bekerja dengan rutin), tidak takut eksperimen dan mempunyai tahap bahasa bertulis dan lisan yang tinggi.

Pembangun web

Profesion ini yakin dalam trend, kerana pakar ini mencipta tapak dan perkhidmatan baharu, dan juga berurusan dengan sokongan dan penyelenggaraan yang sedia ada. Dia mesti mengkaji tugas pelanggan, membantu mencari penyelesaian optimum, membuat kod untuk bahagian hadapan dan belakang (wakil profesion berkaitan), mengujinya dan membetulkan kesilapan. Dan kemudian menilai hasilnya. Contoh tugas untuk pembangun web:

 • membangunkan halaman pendaratan responsif untuk produk;
 • menyepadukan sistem pembayaran;
 • buat antara muka untuk pendaftaran pengguna.

Dan dengan lebih terperinci, anda boleh mempertimbangkan intipati kerja pembangun web pada contoh praktikal, apabila, sebagai contoh, tugasnya adalah untuk melancarkan kedai dalam talian.

 • Pemaju menerima tugas, dia juga menganggarkan tarikh akhir. Jika mereka sesuai dengan rakan sekerja dan bosnya, mereka direkodkan dalam penjejak tugas.
 • Perkhidmatan dalam talian baharu bukan sekadar tugas, tetapi projek berskala besar yang mesti dipecahkan kepada beberapa bahagian (mereka memanggilnya penguraian).
 • Mungkin, kerja akan bermula dengan kerjasama dengan pereka, susun atur dan butiran penyelesaian akan dikaji. Untuk ini, alat pembangun akan menjadi penyunting grafik.
 • Langkah seterusnya ialah menulis kod. Ini biasanya dilakukan dalam editor teks khusus, walaupun tidak diperlukan.
 • Kod yang anda tulis perlu diuji.Semak bagaimana fungsinya akan bertindak jika pengguna telah membuat tindakan yang tidak tipikal. Ujian manual tidak menafikan ujian automatik; untuk yang terakhir, ujian juga ditulis oleh pembangun web.

5 langkah ini adalah intipati kerja pakar ini, walaupun, tentu saja, dalam penerangan ringkas anda hanya boleh pergi ke bahagian atas.

Pengaturcara

Pengaturcara terlibat dalam penciptaan program komputer. Dia juga membangunkan laman web dan aplikasi. Bolehkah seorang pengaturcara dipanggil pembangun web, dan sebaliknya? Pada dasarnya, anda boleh. Cuma suatu ketika dahulu semua orang yang menulis kod dan menyelenggara komputer dipanggil pengaturcara. Industri digital sedang berkembang, dan oleh itu nama-nama umum tersebut dibahagikan kepada banyak nama yang sangat khusus. Pengaturcara bekerja dalam sistem pengendalian yang berbeza, menggunakan bahasa pengaturcaraan yang berbeza, dan terdapat lebih daripada sedozen daripadanya. Yang paling popular di Rusia dan negara-negara bekas USSR boleh dianggap sebagai pengaturcara terpakai. Untuk memahami apa yang dia lakukan, anda boleh membandingkannya dengan sistem. Sistemik membangunkan sistem pengendalian, digunakan - mencipta tapak, aplikasi, permainan, perisian.

Seorang juruteknik perisian, sebagai contoh, menyediakan pemprosesan maklumat berjentera dan automatik yang pergi ke pusat maklumat dan pengkomputeran. Seorang jurutera perisian boleh terlibat dalam automasi dan mekanisasi proses pengeluaran, dsb. Dan terdapat kategori pakar yang berasingan yang dipanggil pengaturcara pemasaran. Beliau adalah seorang profesional yang telah menguasai ilmu pemasaran dan mempunyai pengetahuan yang luas tentang pengaturcaraan. Ternyata dia memiliki dua profesion, yang bermaksud senarai kecekapannya jauh lebih tinggi daripada pesaing yang berpotensi.

Penting! Penyelidik dari peringkat dan negara yang berbeza sering menulis bahawa masa depan adalah milik pakar yang telah menguasai kedua-dua profesion pada tahap yang sama, dapat menggabungkannya, dan oleh itu keunikan mereka meningkat, dan oleh itu permintaan mereka.

Lain-lain

Secara berasingan, patut dikatakan sedikit kepada profesion yang telah disebutkan di atas, serta menambah senarai. Senarai profesion baharu dalam permintaan akan termasuk:

 • Smsmaker. Ini ialah pakar yang membangunkan akaun pelanggan. Dia bekerja di media sosial. Tetapi rangkaian sosial telah lama tidak lagi menjadi tempat jualan tambahan, dan semakin bertindak sebagai medan perdagangan utama, oleh itu, jenama yang bercita-cita tinggi tidak boleh wujud tanpa pakar SMM. Dengan kata lain, ini adalah orang pemasaran media sosial. Dia tanpa mengganggu mengarahkan pelanggan pelanggan untuk melakukan tindakan yang disasarkan yang berkaitan dengannya. Ini boleh pergi ke laman web, membeli produk, mengundi calon, mengisi soal selidik, menonton video dan meninggalkan reaksi, dsb.
 • copywriter. Pada masa ini, istilah itu ialah nama umum untuk pakar dalam bidang yang berbeza. Satu perkara menyatukan mereka dengan pasti - orang ini menulis teks untuk wang. Ini boleh menjadi artikel panjang (baca panjang) atau penerangan produk, slogan pengiklanan dan teks untuk rangkaian sosial. Difahamkan pakar itu memiliki perkataan itu, yang membantu pelanggan menjual produk, perkhidmatannya, menarik tetamu ke laman web tersebut, dsb.
 • Saintis Data. Ini adalah pakar penganalisis dan salah satu kerjaya muncul yang paling menarik dan bergaji tinggi di luar sana hari ini. Seorang pemula di Rusia boleh bergantung pada 60,000 rubel sebulan, dan super pro - 220,000 rubel. Sekiranya pakar muda tidak mahu mengehadkan dirinya secara geografi, dia tahu bahasa dan cekap dalam bidangnya, dia boleh mencari pekerjaan di negara lain di dunia. Seorang pakar bekerja dengan data syarikat, mengkajinya, mencari kebergantungan, membuat kesimpulan, memvisualisasikan, dsb. Dia menggunakan algoritma matematik, perisian khas dan alat pembangunan. Ia boleh berfungsi dengan teks, bunyi, video, dokumen, dsb.
 • Pakar sasaran. Jika seseorang baru-baru ini mencari di Internet untuk gambar gadis dengan beg tangan bergaya untuk musim bunga, keesokan harinya dia akan melihat iklan beg di rangkaian sosialnya. Menyediakan pengiklanan disasarkan adalah tanggungjawab pakar sasaran. Selain itu, bukan sahaja dalam rangkaian sosial, tetapi juga dalam enjin carian. Ia mengenal pasti khalayak sasaran dan melaraskan iklan supaya ia mencapai pelanggan yang betul.
 • Editor video. Sesetengah pelajar sekolah menengah mula memperoleh wang dengan mengedit video semasa masih di sekolah. Dan memandangkan berapa banyak kandungan video yang dihasilkan sekarang, menjadi jelas bahawa semakin ramai pelanggan memerlukan editor. Di universiti, ini secara praktikalnya tidak diajar, tetapi pengetahuan tertentu boleh diperolehi dalam kursus Internet. Benar, tidak salah jika pakar mempunyai pendidikan tinggi yang berkaitan: dalam bidang teknologi komputer atau bahkan seni (anda perlu mempunyai idea tentang keharmonian, estetika, dll.).

Semua profesion ini belum lagi berisiko - penglibatan peribadi yang diperlukan, rupa orang yang kreatif atau jenis penganalisis istimewa belum lagi tertakluk kepada mesin. Ya, dan sebilangan besar pelajar sekolah hari ini rapat dan menarik dengan niche di mana pakar tersenarai akan terlibat. Iaitu, penarafan profesion yang selamat dan dalam permintaan akan termasuk pemasar Internet, pakar pengiklanan kontekstual, pakar sasaran, pembangun web, dsb.

Pilihan untuk kanak-kanak perempuan

Industri kecantikan juga telah berkembang dengan ketara dalam dekad yang lalu. Sekarang perkataan "pendandan rambut" digunakan kurang kerap, kerana di banyak salun, pakar tidak membahagikan mereka yang memotong, dan mereka yang terlibat dalam pewarnaan kompleks. Profesion tuan gaya rambut sentiasa menarik minat gadis: ia boleh diakses, tiada pendidikan tinggi diperlukan, prospek kerjaya yang baik. Dan untuk wanita, ini benar-benar pilihan yang baik: mencari kolej yang sesuai, menambah pendidikan dengan kursus tidak begitu sukar, dan tidak begitu mahal. Tetapi lebih sukar untuk bertapak dan berkembang dalam profesion, oleh itu ia sepatutnya menjadi satu kerjaya.

Apakah profesion lain yang perlu diberi perhatian oleh gadis:

 • pengubahsuai foto - Keghairahan untuk penyunting foto boleh diubah menjadi pendapatan;
 • penggaya kuku - dipanggil mereka yang terlibat dalam reka bentuk kuku;
 • ilustrator - profesion ini juga sesuai untuk lelaki, tetapi terlalu ramai gadis dapat mengisytiharkan diri mereka dengan kuat dalam profesion ini dan membentuk jenama peribadi yang dikenali;
 • arkitek - jika anda melihat sedikit, kepakaran ini kelihatan kuno dengan latar belakang yang sebelumnya, tetapi ia benar-benar dalam permintaan dan menjanjikan, kerana bandar sedang dibina semula, dan banyak objek baru sedang dibuat di dalamnya;
 • penguji - bukan hanya lelaki yang bekerja dalam bidang IT.

Dalam senarai ini, pelbagai profesion dipilih secara khusus, kerana adalah mustahil (dan tidak perlu) untuk mengarahkan pemohon ke satu kawasan sahaja. Walaupun perubatan tidak boleh wujud tanpa doktor, profesion ini juga akan dianggap sebagai permintaan, dan ini adalah kenyataan yang adil. Tetapi pedagogi, yang semakin hilang populariti, bukanlah alasan untuk meninggalkan rancangan untuk menghubungkan hidupnya dengan pendidikan dan pendidikan anak-anak, jika pelajar sekolah menengah itu benar-benar mempunyai kecenderungan untuk ini. Sekiranya lontaran itu melibatkan isu kewangan, seseorang harus ingat tentang tutor berbakat, tentang ahli terapi pertuturan yang sangat popular, tentang guru, yang kepadanya terdapat barisan di pusat perkembangan kanak-kanak, dll.

Untuk siapa mereka belajar?

Kebanyakan profesion di atas sesuai untuk lelaki juga. Tetapi senarai itu boleh diperluaskan.

 • Ahli robotik. Pakar membangunkan robot dan menyelenggaranya. Sudah tentu, kanak-kanak perempuan juga boleh bekerja dalam robotik, tetapi lebih ramai kanak-kanak secara tradisinya datang ke kelas walaupun di sekolah. Untuk menjadi pakar ini, anda perlu lulus dari universiti dengan ijazah dalam Robotik dan Mekatronik.
 • Ahli bioteknologi. Dia mengkaji organisma hidup dan mengarahkan pengetahuan ini untuk menyelesaikan masalah kejuruteraan. Contoh mudah: dengan meneliti visi, seseorang boleh mengoptimumkan dan menaik taraf sistem penjejakan sedia ada.
 • Urbanist. Minat dalam profesion ini muncul tidak lama dahulu, kerana ia sendiri agak baru. Ia boleh dipanggil butt one, kerana pakar mempunyai pengetahuan dalam pembinaan, seni bina, sosiologi dan juga psikologi.
 • Pereka ruang maya. Kerja ini juga boleh dikaitkan dengan sfera IT.
 • Pakar Keselamatan Siber. Tugas utamanya adalah untuk melindungi maklumat daripada kebocoran.

Mungkin anda perlu memberi perhatian kepada bidang inovasi, kepada apa yang sedang dipercepatkan secara aktif sekarang, dan kepada apa yang dipanggil profesion masa depan.

Apakah kepakaran yang akan muncul pada masa hadapan?

Masuk akal untuk bermula dengan menyenaraikan arah aliran umum. Penganalisis mengatakan bahawa teknologi maklumat bukan sahaja akan berkembang, tetapi juga memerlukan kecekapan yang lebih besar daripada pekerja. Ini bermakna bahawa mereka yang pernah melatih semula, lulus dari kursus ekspres atau hanya tidak berkembang dalam profesion, bekerja dengan alat lama, akan dipijak oleh pakar berpendidikan yang bersedia untuk menyesuaikan diri dengan mempelajari program baru, bahasa, maklumat baru. Dan ini akan berlaku dalam masa terdekat.

Apakah bidang lain yang akan berkembang dan berkembang:

 • robotik;
 • pembinaan dan pembinaan semula;
 • ekologi;
 • bioteknologi;
 • ubat.

Yang terakhir, mungkin, agak akan mengubah fokusnya, kerana kakitangan baru, bersedia untuk bekerja mengikut piawaian baru, dalam keadaan baru dan sokongan teknikal akan, seperti yang mereka katakan, bernilai berat mereka dalam emas.

Perlu memberi perhatian kepada profesion menarik masa depan yang tidak begitu jauh.

 • Petani bandar. Kepakaran pintar, kerana seseorang yang mempunyai profesion ini perlu membangunkan pertanian di atas bumbung dan bangunan di bandar-bandar besar. Dan ini memerlukan teknik pertanian yang berbeza, sekurang-kurangnya.
 • Pembangun Roboetika. Ia kelihatan seperti profesion yang tidak wujud, tetapi tidak ada keraguan bahawa ia akan muncul (dan prosesnya telah pun bermula). Nama lain ialah Roboethics Lawyer. Ia akan menjadi perantara antara seseorang dan robot, yang tidak akan membenarkan yang terakhir membahayakan seseorang. Bunyi seperti "superhero", tetapi ini adalah realiti.
 • Panduan ruang angkasa. Ia diramalkan bahawa pada tahun 2030 pelancongan angkasa akan berhenti menjadi jarang berlaku, dan orang kaya akan mampu untuk "mengambil perjalanan ke angkasa lepas untuk bercuti."
 • Pakar pembinaan semula ekosistem. Sumber planet semakin berkurangan setiap hari, dan dalam tempoh 10 tahun masalah mendesak akan memerlukan kemunculan pakar untuk membantu menyelesaikannya. Kita bercakap tentang rizab minyak yang tidak boleh diperbaharui, serta tumbuhan dan haiwan yang mati. Dengan mengumpul bahan genetik, pakar akan dapat memulihkan beberapa spesies mereka.
 • Pereka badan. Ini adalah pakar bioengineering. Dan sekarang kita boleh bermimpi bahawa kita akan hidup untuk melihat masa apabila organ yang cedera boleh diganti (ini sebahagiannya berlaku hari ini), tetapi skalanya akan menjadi berbeza. Pereka bentuk badan akan mengubah keinginan pelanggan menjadi mock-up, dan pakar bedah akan dapat memberi tumpuan kepada mock-up ini.
 • Jurutera-pembangun peranti kuasa berterusan. Peralihan kepada tenaga lestari berada dalam senarai cabaran yang paling menjanjikan untuk manusia. Seseorang akan belajar menggunakan tenaga matahari dan angin dengan lebih cekap, seseorang mungkin mengatakan bahawa ia akan menjadi satu-satunya sumber pemakanan. Itulah sebabnya kemungkinan permintaan tinggi untuk pakar sedemikian dianggarkan sangat tinggi.
 • Kurator data peribadi. Ramai orang tahu apa itu antara muka saraf. Secara ringkasnya, mereka menghubungkan otak manusia dengan komputer. Seseorang akan dapat merakam ingatan, pemikiran dan juga rancangan mereka sendiri dan berkongsinya di rangkaian sosial. Jadi kurator data peribadi akan menggabungkan maklumat ini ke dalam aliran biasa, menyesuaikannya dengan pembentangan dan membentangkannya dengan betul.

Ia juga sangat penting untuk mengatakan bahawa tidak perlu lagi bergantung kepada penguasaan pendidikan akademik, yang diterima sekali seumur hidup dan selama-lamanya. Sebenarnya, keadaan ini masih wujud.Orang ramai mula belajar lebih kerap, sebagai tambahan kepada universiti, mengambil pelbagai kursus, yang boleh menjadi lebih berkesan daripada 5 tahun di institut dari segi tepu dengan maklumat, pengetahuan dan kemahiran. Tetapi untuk membina kerjaya, anda perlu belajar secara berterusan, kerana maklumat di dunia ini menjadi usang dengan cepat. Ia adalah tepat pada fleksibiliti dalam mendapatkan pendidikan, memahami kepentingan pendidikan kendiri, keterbukaan kepada perkara baru dan perlu untuk mengorientasikan anak-anak yang memilih profesion hari ini.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah