Profesion

Siapa pemaju dan apa yang dia lakukan?

Siapa pemaju dan apa yang dia lakukan?
Kandungan
 1. Siapakah itu?
 2. Perbezaan daripada pemaju
 3. Kepelbagaian dan tanggungjawab
 4. Keperluan
 5. Pendidikan
 6. Gaji
 7. Kerjaya dan prospek

Sesetengah orang mengelirukan pemaju dengan pembina, tetapi sia-sia. Istilah itu sendiri datang ke bahasa Rusia dari bahasa Inggeris dan bermaksud "membangun". Matlamat pemaju adalah untuk membuat keuntungan... Terdapat beberapa bidang profesion. Lazimnya, pelaku pasaran hartanah membeli tanah atau bangunan, menambah baik dan kemudian menjual pada harga yang lebih tinggi.

Siapakah itu?

Dengan kata mudah, maka pemaju membeli sesuatu dan cuba menambah baik serta membangunkannya sebaik mungkin. Semua ini dilakukan dengan satu matlamat - untuk menjual pada harga yang lebih tinggi. Dalam pembinaan, aktiviti sedemikian adalah sangat biasa. Pelbagai tanggungjawab adalah sangat luas:

 • pemerolehan tanah atau objek, penentuan potensinya;
 • analisis pasaran untuk penggunaan pembelian yang berkesan;
 • mewujudkan rancangan awal untuk projek masa depan;
 • pembentukan konsep objek dan lakaran projek;
 • mendapatkan semua dokumen yang diperlukan untuk memulakan pembinaan;
 • kawalan semua peringkat pelaksanaan rancangan;
 • penyelidikan pemasaran;
 • menyewakan objek;
 • penjualan bangunan atau plot yang telah siap.

Seorang profesional pembinaan juga terlibat dalam menyelesaikan semua isu kewangan yang berterusan. Ia adalah pakar yang mesti mencari pelabur, mengira semua kos dan risiko. Pemaju berkomunikasi dengan bank jika perlu untuk membuat pinjaman untuk pembinaan. Ia juga perlu untuk menyelaraskan projek dalam pelbagai keadaan. Terdapat beberapa pembangun profesional di Rusia, jadi persaingan adalah rendah.

Kekurangan pakar adalah disebabkan oleh fakta bahawa banyak pengetahuan diperlukan dalam pelbagai bidang. Pada masa yang sama, profesion itu dibayar dengan baik dan agak diminati.Pembangun boleh melakukan projek yang menarik, jadi kerja itu biasanya menyeronokkan. Pada masa yang sama, terdapat krisis baru-baru ini dalam pasaran hartanah. Trend ini memberi kesan negatif kepada pemaju juga.

Kerja itu sendiri penuh dengan banyak tekanan sehari-hari. Kesilapan dalam kerja ini biasanya membawa kepada kerugian kewangan yang besar. Ini bermakna pengalaman profesional adalah amat penting.

Perbezaan daripada pemaju

Salah faham istilah sering membawa kepada kekeliruan yang serius. Pemaju adalah pemilik projek, pemilik sementara objek. Akibatnya, proses itu juga boleh dipanggil pembelian untuk tujuan penambahbaikan dan pembangunan. Walau bagaimanapun, pemaju berbeza daripada pembina. Pemaju - definisi undang-undang... Mengikut undang-undang, ini adalah orang yang bertanggungjawab. Tetapi pemaju adalah istilah ekonomi. Pakar ini adalah seorang usahawan. Bezanya, tugas utama pemaju ialah meningkatkan nilai bangunan atau tanah.

Adalah penting untuk memahaminya secara rasmi, pembangun bertanggungjawab ke atas kualiti hasil akhir. Pemaju sendiri menarik pelabur, menyediakan pengiklanan dan berurusan dengan pelaksanaan akhir. Jarang pakar sedemikian bertindak sebagai pembangun; ini adalah bidang aktiviti yang berbeza sama sekali. Hanya kebimbangan atau syarikat besar boleh bekerja dalam beberapa arah sekaligus. Terdapat bentuk kerja lain di pasaran antara wilayah. Sebuah syarikat pembangunan besar mungkin mempunyai beberapa syarikat pembangunan di wilayah tersebut. Dalam kes ini, ibu pejabat bertanggungjawab untuk maklumat dan sokongan pengiklanan. Syarikat kecil terlibat secara langsung dalam pembinaan.

Jadi, pembangun dan pembina boleh bertindih. Mereka sentiasa bekerjasama, tetapi mereka bertanggungjawab untuk proses yang berbeza. Sekiranya berlaku pelanggaran serius, pemajulah yang akan bertanggungjawab ke atas pembinaan yang tidak berkualiti.

Walau bagaimanapun, pemaju mesti memastikan reka bentuk bangunan yang betul dan pelaksanaannya. Dia juga akan dipertanggungjawabkan jika yang kedua tidak membawa keuntungan yang sepatutnya.

Kepelbagaian dan tanggungjawab

Pemaju terlibat dalam meningkatkan nilai hartanah. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa bidang profesion. Perbezaannya terletak pada cara mencari pelabur. Mari kita senaraikan jenis pembangun utama.

 • Spekulatif... Pemaju sendiri bertindak sebagai pelabur. Dana peribadi pakar atau pinjaman bank digunakan untuk melaksanakan projek. Dalam kes ini, pemaju secara bebas membiayai projek yang dipilih, mengatur dan menyelia kerja pembinaan. Pada akhirnya, pakar mencari pembeli atau penyewa untuk hartanah tersebut. Jenis aktiviti ini biasanya digunakan dalam pembinaan kompleks membeli-belah dan hiburan. Pemaju spekulatif menanggung semua risiko dan akhirnya menerima semua keuntungan.
 • pembangunan BTS. Aktiviti seperti ini agak mudah tetapi menarik. Aktiviti pakar dijalankan secara langsung untuk pelanggan. Ini mengurangkan beberapa risiko. Pemaju tidak perlu mencari pembeli selepas projek siap. Diterjemah secara longgar, ini bermaksud "pembinaan binaan tersuai". Skim kerja sangat berbeza daripada versi sebelumnya. Seorang pelabur menghubungi pemaju dengan pesanan untuk pembinaan objek tertentu. Contohnya: sebuah syarikat melabur dalam membina rumah untuk pekerjanya. Syarikat pembangunan dalam keadaan sedemikian harus mempunyai banyak pakar atau hubungan yang berbeza dengan mereka. Jadi, anda perlu melibatkan diri dalam reka bentuk dan perundingan, serta pembinaan itu sendiri. Dalam sesetengah kes, pelabur sudah mempunyai projek, jadi pemaju hanya melaksanakan dua fungsi terakhir.
 • Pembangunan yuran. Konsep ini bermaksud pembangunan untuk ganjaran. Jenis aktiviti membayangkan kitaran pembangunan penuh, yang dilaksanakan dengan dana daripada pelabur.Seseorang atau syarikat boleh datang kepada pembangun dan meminta mereka melaburkan dana mereka mengikut budi bicara mereka. Dalam kes ini, pakar mesti memilih pilihan untuk melabur dalam pembinaan atau pembinaan semula kemudahan supaya pelabur mendapat faedah maksimum. Pembangun sendiri menerima ganjaran.

Pembangunan dibahagikan bukan sahaja dengan kaedah menarik pelabur. Pakar boleh bekerja dengan jenis hartanah tertentu. Perlu diingat bahawa syarikat besar biasanya menduduki semua niche.

 • Rumah desa. Aktiviti dalam hartanah mewah dianggap cukup menjanjikan dan menarik. Pemaju, dalam kes ini, membangunkan bangunan kediaman secara eksklusif di luar bandar.
 • Hartanah komersial... Profesional industri membuat sebahagian besar keuntungan mereka dengan menyewakan premis siap. Skala mungkin berbeza-beza. Oleh itu, pemaju boleh membangunkan kedua-dua premis gudang dan kemudahan untuk kilang dan kemudahan pengeluaran.
 • Petak-petak tanah. Jenis kerja ini dikaitkan dengan risiko tinggi, dan pelaksanaan projek itu memakan masa. Syarikat pembangunan memperoleh tapak dan membangunkannya. Pakar memperbaiki wilayah, merangka dokumen, menjalankan pelbagai komunikasi. Selepas itu, tanah dibahagikan kepada plot bangunan. Pelanggan akhir menerima platform yang selesa dengan semua dokumen yang diperlukan.
 • Hartanah Kediaman... Bukan sahaja pembinaan boleh dilakukan di sini, tetapi juga pembinaan semula. Jenis pendapatan inilah yang dianggap paling biasa. Pakar menilai gabungan faktor yang mempengaruhi kos akhir perumahan. Biasanya, keramahan alam sekitar wilayah di mana pembinaan akan berlaku diambil kira. Ia juga penting untuk mencari infrastruktur yang dibangunkan dengan baik berdekatan. Selain itu, pemaju meramalkan anggaran tahap pendapatan mereka yang akan membeli perumahan di rumah tersebut.

Syarikat-syarikat besar boleh merampas semua jenis hartanah sekaligus dan menarik pelabur. Walau bagaimanapun, lebih kerap daripada tidak, pembangun memilih niche tertentu dan membangun di dalamnya. Tidak begitu ramai pakar spekulatif, kerana modal permulaan yang baik diperlukan, dan risikonya jauh lebih tinggi. Perkara yang sama berlaku kepada pemaju tanah.

Keperluan

Kerja pemaju memerlukan pelaburan yang besar dalam diri mereka - seperti dalam pakar. Seorang profesional mesti mempunyai pengetahuan dalam beberapa bidang sekaligus. Dalam kes ini, kualiti peribadi juga memainkan peranan penting. Kerja dikaitkan dengan komunikasi dengan orang yang berbeza, dengan banyak tekanan berterusan.

Kualiti peribadi

Ketahanan terhadap tekanan dan minda analitikal adalah sangat penting dalam profesion.... Selain itu, seorang pakar mestilah bermatlamat, mempunyai kemahiran organisasi dan kualiti kepimpinan. Aktiviti organisasi dan pentadbiran adalah sangat penting bagi pemaju. Oleh itu, pakar mesti boleh memilih pasukan dan mengatur kerjanya. Anda juga perlu banyak berkomunikasi dengan wakil dari pelbagai keadaan, di mana anda memerlukan ketahanan, keupayaan untuk meyakinkan.

Pemaju boleh mengupah pembantu, yang mengimbangi kekurangan pengetahuan dalam mana-mana bidang. Walau bagaimanapun, anda perlu boleh memilih kakitangan yang betul. Ini memerlukan bukan sahaja kemahiran peribadi, tetapi juga pengalaman.

Profesion ini penuh dengan risiko, yang bermaksud bahawa pakar mesti dapat mengira mereka dan bertanggungjawab.

Pengetahuan dan kemahiran

Perniagaan yang berjaya memerlukan pembangun untuk melakukan pelbagai tugas. Anda perlu dapat menilai dengan betul keadaan semasa pasaran hartanah. Seorang profesional boleh menganalisis arah aliran dalam kawasan yang tidak menentu ini dan membuat kesimpulan yang betul. Anda sepatutnya boleh membuat keputusan tepat pada masanya untuk menukar profil objek. Adalah penting bukan sahaja untuk melakukan ini, tetapi juga untuk mengatur keseluruhan proses dengan betul.

Keputusan pantas berdasarkan data analisis boleh meningkatkan keuntungan projek. Untuk melakukan ini, pemaju mesti mempunyai sekurang-kurangnya teori kejuruteraan dan pengetahuan pembinaan, dan adalah lebih baik untuk mempunyai amalan dalam bidang ini.Seorang profesional mesti mempunyai pendidikan tinggi: ekonomi, undang-undang atau teknikal. Selain itu, pengetahuan tentang teknologi pembinaan, pemahaman mendalam tentang pasaran hartanah diperlukan.

Pembangun yang berkelayakan mesti mengetahui sepenuhnya semua kehalusan kerja undang-undang, kewangan, kejuruteraan dan pembinaan. Selain itu, pakar perlu memahami pengiklanan dan pemasaran. Biasanya setiap pembangun mempunyai pengetahuan tentang seni bina. Untuk organisasi dan pelaksanaan projek, adalah penting untuk dapat memformalkan semua transaksi dan peringkat secara sah.

Pendidikan

Menjadi pembangun bukanlah mudah sama sekali. Pertama anda perlu mendapatkan pendidikan tinggi. Hanya selepas itu seseorang boleh mula berkembang dalam profesion. Jom senaraikan universiti terbaik.

 • Institut Terbuka Moscow. Lebih baik pergi ke jabatan "Pembinaan".
 • Akademi Keusahawanan Moscow di bawah Kerajaan Moscow. Di sini anda boleh berhenti belajar menjadi ahli ekonomi.
 • MosGU. Pengkhususan "Ekonomi Perusahaan" sangat baik.
 • MISIS... Dan di sini anda boleh mendapatkan pendidikan ekonomi.
 • NRU "MPEI". Cawangan "Ekonomi" akan menjadi pilihan yang paling berjaya dalam institusi ini.

Di Rusia, pembangunan berkembang secara beransur-ansur. Inilah sebabnya mengapa sebilangan kecil pakar yang berkelayakan disambungkan. Biasanya orang datang ke kawasan ini dari perniagaan pembinaan. Pemaju boleh menjadi pereka bentuk atau pengurus projek. Tetapi anda perlu sentiasa belajar dalam bidang ini.

Mereka yang boleh mencapai kejayaan besar yang menerima pendidikan tinggi dalam bidang ekonomi, pembinaan atau kewangan. Kurang kerap, graduan fakulti teknikal datang ke sektor hartanah. Tiada pengkhususan yang berasingan dalam mana-mana institut, jadi anda harus mencari yang serupa dalam maksud.

Profesion ini adalah pelbagai rupa, jadi anda memerlukan pengetahuan dalam bidang undang-undang, perniagaan dan kejuruteraan.

Pakar itu tidak akan dihalang oleh pendidikan dalam bidang pemasaran. Hari ini terdapat banyak pembangun yang berjaya dengan ijazah teknikal. Walau bagaimanapun, tidak mungkin untuk mengurung diri hanya di institut. Kami perlu pergi ke kursus Bahasa Inggeris dan melakukan pembangunan profesional. Pengkhususan pentadbiran perniagaan (MBA) tidak merugikan. Ini akan membantu untuk mengira kewangan dengan betul, untuk mengenali prospek. Juga, pemaju mesti boleh mewujudkan dan menggunakan sambungan, menarik pelabur. Selain itu, anda perlu mengaktifkan kemahiran pengurusan untuk menyelaraskan aktiviti peserta lain dalam proses tersebut.

Kelebihan yang besar untuk seorang profesional adalah IPP (Projek Profesional Individu). Ini adalah latihan amali dalam kehidupan sebenar. Mereka memberikan pengalaman langsung. Yang terakhir ini sangat dihargai dalam profesion. Pemaju tanpa pengalaman tidak dipercayai, kerana risikonya terlalu besar. Terdapat juga Sekolah Pengurus "Arsenal"... Di sana, pada kursus "Pengurusan Harta" terdapat peluang untuk mendapatkan pengetahuan asas tentang kepakaran. Selepas mendapat kemahiran minimum, anda boleh pergi ke syarikat pembangunan.

Mereka biasanya melatih pekerja mereka sendiri. Ini membolehkan firma untuk memupuk pakar yang baik, yang lebih mudah daripada pencarian awal untuk pekerja yang berkelayakan.

Gaji

Pengurusan projek dalam bidang ini dikaitkan dengan tanggungjawab untuk kejayaan perniagaan berjuta-juta dolar. Profesional bekerja keras dan gigih, yang diberi pampasan sepenuhnya sekiranya projek berjaya. Terdapat beberapa pembangun dengan pengetahuan yang baik, jadi syarikat besar sering menawarkan bonus tambahan dan pakej sosial. Gaji di Rusia ialah 25,000–100,000 rubel, di Moscow - 40,000–160,000 rubel.

Dalam kes ini, pembayaran dibentuk daripada dua bahagian: pertaruhan dan bonus. Yang pertama dirundingkan terlebih dahulu dan tidak berubah bergantung pada projek. Tetapi bonus terdiri daripada peratusan daripada jumlah kos objek. Pada masa yang sama, banyak bergantung pada tempat kerja dan kelayakan. Dalam syarikat besar, mereka biasanya membayar lebih, terutamanya jika mereka mempunyai pengetahuan dan pengalaman yang diperlukan. Firma yang lebih kecil terlibat dalam projek yang lebih kecil, yang bermaksud bahawa pembayaran akan berbeza.Walau bagaimanapun, dalam kes kedua, risiko akan berkurangan dan tanggungjawab akan berkurangan. Apabila memilih, anda harus fokus pada pengetahuan dan kemahiran anda sendiri.

Dengan pengalaman yang betul, anda mungkin tidak bekerja untuk firma itu sama sekali. Pembangun hanya boleh mengumpulkan pasukan pakarnya sendiri dan menjalankan aktiviti perniagaan. Dalam kes ini, tahap pendapatan bergantung semata-mata kepada pakar. Walau bagaimanapun, risiko dalam keadaan sedemikian juga jatuh pada pemaju, dan bukan pada syarikat. Sekiranya projek gagal, kos akan menjadi sangat tinggi.

Kerjaya dan prospek

Pembangunan dalam bidang ini bergantung kepada banyak faktor. Kerjaya sangat spesifik. Biasanya pembangun sudah mempunyai pengalaman dalam menguruskan beberapa projek. Pakar boleh mengupah pekerja yang berkelayakan secara bebas dan mengambil tanggungjawab maksimum. Perspektif utama adalah untuk memulakan perniagaan anda sendiri. Sebagai alternatif, anda boleh mempertimbangkan kerusi dalam lembaga pengarah syarikat besar. Biasanya, pembangunan bermula dengan kerja dalam format pembangunan yuran. Menyelesaikan tugas daripada pelabur besar akan membolehkan anda mencipta nama untuk projek yang berjaya.

Dari masa ke masa, pelanggan akan disemai dengan kepercayaan, dan ia akan menjadi mungkin untuk membangunkan aktiviti bebas sepenuhnya. Dalam kes ini, jenis aktiviti spekulatif digunakan. Dalam kes ini, keuntungan meningkat berpuluh-puluh dan ratusan kali ganda, dan dengan itu risikonya. Berikut adalah beberapa contoh syarikat Rusia yang berjaya.

 • Kumpulan PIK, Moscow. Syarikat itu adalah peneraju dan membina kira-kira 7.4 juta m2 hartanah pelbagai jenis.
 • Kumpulan LSR, St. Petersburg. Jumlah pembinaan juga menakjubkan - kira-kira 4.1 juta m2.
 • Kumpulan YugStroyInvest, Wilayah Stavropol. Syarikat itu telah membina kira-kira 1.5 juta m2.

Walau bagaimanapun, seseorang tidak boleh menganggap bahawa hanya jumlah pembinaan memainkan peranan penting dalam menentukan pemimpin. Sebenarnya, penunjuk itu penting, tetapi bukan yang utama. Sesetengah syarikat menarik lebih ramai pelanggan dan memperoleh keuntungan yang lebih baik disebabkan perlakuan perniagaan yang seimbang. Apabila memilih barisan pembangunan, adalah penting untuk menentukan sejauh mana pakar ingin mengambil risiko tinggi. Jika terdapat banyak projek yang tidak berjaya, maka pelanggan akan berhenti mempercayai. Ini akan membawa kepada kematian syarikat.

Dalam sesetengah kes, adalah lebih menjanjikan untuk berpindah dari kedudukan yang baik dalam sebuah syarikat besar. Dalam hal ini, pemaju tidak akan dibiarkan sendirian dengan masalah dan kesulitan sektor hartanah.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah