Profesion

Siapa seorang peniaga dan apa yang dia lakukan?

Siapa seorang peniaga dan apa yang dia lakukan?
Kandungan
 1. Apakah profesion ini?
 2. Tanggungjawab kerja
 3. Keperluan utama
 4. Pendidikan
 5. Gaji
 6. Kerjaya

Merchandising sebagai konsep sebenarnya bermaksud seni perdagangan. Ini adalah keseluruhan sistem yang menggalakkan promosi barangan, lebih-lebih lagi, seperti melibatkan penjual sesedikit mungkin. Terdapat perasaan bahawa jualan berjalan dengan sendirinya, dan tidak ada orang yang mengawal daya tarikan produk ini atau itu. Tetapi ada ejen yang tidak kelihatan, dan dia dipanggil pedagang.

Apakah profesion ini?

Kedudukan dalam penyesuaian ini diterjemahkan sebagai "pakar produk". Orang awam mungkin mendapat tanggapan bahawa peniaga hanya menghantar barang ke kawasan jualan, meletakkannya di rak dan pergi ke objek lain. Tetapi ia tidak semudah itu. Peniaga sebenarnya adalah pakar pelbagai disiplin yang mesti menggembirakan dua pihak sekaligus: pengurusan - dalam tahap jualan, pembeli - dalam keselesaan pembelian.

Takrifan peniaga ialah pakar runcit yang menghantar jenama produk tertentu kepada rangkaian runcit, mewujudkan pangkalan pengguna untuk produk tersebut. Menunjukkan produk dengan wajah adalah berharga walaupun berabad-abad yang lalu, hari ini, dalam era penggunaan, kemahiran ini menjadi lebih penting. Profesion ini mempunyai aktiviti terdahulu, tetapi peniaga secara rasmi muncul pada akhir abad ke-20.

Susun atur yang cekap dan cantik dihargai bukan sahaja di pasar raya besar, tetapi juga di kedai-kedai kecil.

Tidak cukup hanya menjadi eksekutif, teratur dan bertanggungjawab untuk menjadi seorang peniaga yang baik. Dalam menerangkan kemahiran yang diperlukan oleh pakar ini, akan ada kemahiran analisis yang baik, dan kesediaan untuk memperoleh pengetahuan baharu, dan pemerhatian. Dalam pemasaran, psikologi dan sosiologi, atau lebih tepatnya, di persimpangan sains ini, arah sedang dilahirkan yang mengkaji tingkah laku pelanggan. Inilah perkara asas bagi peniaga, yang tugasnya adalah menjadi pautan terakhir dalam jualan, untuk memastikan tangan pembeli mencapai tepat pada produk jenamanya di rak kedai.

Profesion itu, tentu saja, mempunyai banyak kelebihan, ia juga mempunyai kelemahannya, tetapi secara ringkas, ini adalah pilihan yang menarik bagi mereka yang tertumpu pada bidang perdagangan, yang tidak mahu duduk diam, dan yang pasti bahawa sesuatu kreatif dalam profesion adalah satu kemestian.

Tanggungjawab kerja

Kerja seorang peniaga mesti dikawal dengan ketat. Jika tidak, pekerja yang, mengikut arahan, harus terlibat dalam satu, akan melaksanakan fungsi tambahan, menyelesaikan tugas tidak langsung, dsb.

Inilah tugas seorang peniaga.

 • Pakar menentukan cara penyusunan optimum barangan di tingkat dagangan. Keseluruhan rangkaian produk yang ditawarkan oleh jenama kepada pembeli mestilah boleh diakses secara fizikal dan visual kepadanya. Cara tepat untuk meletakkan barangan ditentukan oleh pemasar, dan peniaga menggunakan amalan terbaik mereka dalam amalan. Pengiraan yang betul, dengan cara itu, dipanggil pudar.
 • Pembersihan produk adalah sangat penting. Ini adalah komponen teknikal, iaitu, keadaan rak, dan penyejukan / pemanasan kes paparan, serta aspek estetik. Produk harus disusun dengan mudah, pencahayaan harus menyenangkan, maklumat dan pengiklanan tentang produk harus cukup.
 • Susun atur produk yang meyakinkan - ia tidak semestinya sukar didapati di kedai. Jika produk itu termasuk dalam kategori premium, sebagai peraturan, pakar membuat pulau berasingan untuknya.
 • Pakar juga menyemak jangka hayat produk, pematuhan tanda harga dan ciri penting lain.
 • Dia juga menjalankan kerja pelaporan, yang membantu menyesuaikan aktiviti seterusnya, mengasingkan tindakan produktif, dan memberikan penilaian sebenar kepada mereka yang tidak paling berjaya.
 • Berunding dengan pengurusan kedai tentang di mana dan bagaimana untuk meletakkan barang sedemikian rupa sehingga kepentingan kedua-dua pihak dapat dikesan dalam hal ini.
 • Komunikasi dengan pelanggan. Ini tidak berlaku begitu kerap, tetapi jika pembeli berpaling kepada peniaga untuk menjelaskan sebarang maklumat tentang produk, dia harus terlibat dalam dialog dan menjawab soalan dengan ringkas dan cekap.
 • Penentuan perintah. Sentiasa ada stok barang dan anda boleh sama ada membuat keputusan sendiri atau menetapkannya dalam pengesyoran kepada penjual.
 • Putaran. Barangan dengan jangka masa yang berisiko dikemukakan, dengan margin yang yakin - ia dihantar semula, jika tidak akan ada kelewatan.
 • Penempatan pengiklanan. Poster dan langsir, pembicara rak - semua ini juga dalam bidang tanggungjawab peniaga.

Kadangkala penilaian terhadap tindakan pesaing muncul dalam bidang aktiviti pedagang: cara mereka bekerja, alat jualan yang mereka gunakan, cara mereka menjalankan promosi, dsb. Dalam banyak syarikat pakar yang berasingan terlibat dalam perkara ini, tetapi dalam firma kecil fungsi menilai pesaing sering dipindahkan kepada peniaga. Walau apa pun, ini harus ditunjukkan dalam huraian kerja.

Jenis-jenis dagangan.

 • kategori. Ini adalah pilihan apabila pekerja di pasar raya atau pasar raya besar tertentu ditugaskan kepada satu kategori produk. Dia membawa produk ke dalam rupa estetik.
 • Melawat. Dalam kes ini, pekerja tidak terikat dengan tempat jualan, tetapi dengan jenama. Ia akan berfungsi di beberapa lokasi: di kafe, di pasar raya, dan di kedai kecil. Mengatur barang, mengarahkan kakitangan tentang keperluan untuk susun atur. Mungkin mempunyai status pedagang kanan, yang mana beberapa pekerja adalah bawahan.
 • digabungkan. Melakukan semua perkara di atas.

Peniaga gabungan dan dikategorikan juga dipanggil pegun, dan mereka biasanya bekerja di kedai besar. Pakar pelawat boleh dipanggil mudah alih, dan lebih kerap dia muncul di kedai-kedai kecil.

Keperluan utama

Seseorang yang melihat dengan teliti keistimewaan peniaga ingin mengetahui kualiti yang perlu ada pada pakar, pengetahuan dan kemahiran yang perlu dimiliki. NSpemahaman itu akan memberinya peluang untuk menilai kesediaannya sendiri untuk menceburi profesion ini.

Kualiti peribadi

Pertama sekali, ia akan menjadi sukar dalam profesion bagi seseorang yang tidak boleh bekerja dalam kesibukan, bunyi bising, cahaya terang dan faktor gangguan lain. Bukannya peniaga itu semestinya seorang ekstrovert, tetapi orang yang masih tertutup yang lebih suka menyendiri daripada segala-galanya akan berasa sangat tidak selesa dalam profesion ini.

Tetapi kualiti berikut akan berguna kepada peniaga.

 • Kebolehmasyarakatan. Anda perlu bekerja bukan sahaja dengan rak, rak dan penyangkut (sekiranya kedai menjual pakaian), tetapi juga dengan pakar komoditi, penjual, pengurus dan orang lain.
 • Perhatian. Anda perlu menyimpan banyak maklumat dalam kepala anda, sebahagian daripadanya sentiasa berubah. Oleh itu, sukar bagi mereka yang tidak berfikiran untuk menghadapi tugas profesional.
 • Muhibah. Produk ini dijual bukan sahaja oleh alat, strategi, pembungkusan yang cantik dan pengiklanan berkualiti tinggi, tetapi juga oleh orang ramai. Dan peniaga juga. Malah orang yang berjalan dengan kereta di pasar raya lebih bersedia untuk mendekati rak tersebut di mana seorang peniaga yang baik hati dan sopan meletakkan barang.
 • Keupayaan untuk bertukar dengan cepat. Anda juga perlu melakukan ini, terutamanya apabila terdapat banyak gangguan di sekeliling.
 • Kelazatan. Anda boleh memberi semua orang contoh yang jelas dengan seorang wanita pembersih: bagaimana sesetengah wakil profesion ini suka merungut kepada orang yang "datang dan menginjak", walaupun intipati kerjanya adalah untuk membersihkan mereka. Begitu juga, peniaga hendaklah sehalus mungkin kepada orang yang sama ada menolaknya secara tidak sengaja, atau mengalih perhatiannya, atau menghalang pandangannya. Dia bekerja untuk mereka, dan tidak ada yang boleh mengganggu kemudahan mereka.
 • Kecukupan diri. Peniaga tidak mendapat tepukan gemuruh dan kemuliaan daripada ketua syarikat atau mana-mana pakar lain yang menuai hasil kejayaan bersama. Dan orang yang biasa menarik selimut ke atas diri mereka sendiri tidak akan dapat menerima hakikat bahawa lebih mudah bagi peniaga untuk kekal tidak kelihatan. Pada masa yang sama, dalam strukturnya, dia boleh dianggap sebagai pakar pintar, dia akan dihargai dan dihormati, tetapi dia kemungkinan besar akan dipisahkan daripada keghairahan orang ramai.

Seperti mana-mana profesion lain, tanggungjawab, kebijaksanaan, ketepatan masa dan kesediaan untuk pertumbuhan profesional dihargai di sini.

Pengetahuan dan kemahiran

Pengalaman dalam perdagangan sudah tentu satu kelebihan. Dan jawatan utama biasanya diduduki oleh orang yang mempunyai asas ekonomi, mengetahui asas pemasaran, memahami bagaimana dunia perdagangan berfungsi, tidak terkejut dengan perbendaharaan kata profesional dan mempunyai idea kasar tentang intipati kerja rakan sekerja. dalam jawatan lain dalam organisasi mereka ialah.

Peniaga mesti boleh:

 • menavigasi asas sains komoditi;
 • mengetahui sekurang-kurangnya perkara utama dalam psikologi pengiklanan dan taktik jualan;
 • menulis laporan dan berbuat demikian dengan pemahaman yang mendalam tentang konsep, jawatan, tugas dan matlamat yang diberikan oleh kepimpinan kepadanya;
 • memahami keunikan pengeluaran barang yang dipromosikannya;
 • faham apakah pautan dalam rantaian jualan dia, dan fahami dengan jelas apa yang dilakukan oleh pautan lain dalam rantaian ini.

Adalah bagus jika peniaga adalah ahli ekonomi, pemasar atau pakar komoditi mengikut pendidikan, tetapi pada masa ini ini bukan kriteria yang ketat untuk memilih pakar. Anda masih boleh datang ke kawasan ini dari mana-mana, jika ada minat dan kesediaan untuk belajar. Anda hanya perlu mempunyai idea yang jelas tentang maksud profesion itu, bagaimana rupa kursus rutinnya, prospek yang wujud.

Pendidikan

Dalam kebanyakan kes, untuk menjadi peniaga, anda hanya perlu lulus temu duga dan membuktikan diri anda cemerlang semasa latihan atau tempoh percubaan. Kadangkala seorang peniaga dipupuk dalam satu pasukan, contohnya, seorang jurujual menjadi satu. Pertama, dia belajar, mengikuti kerja rakan senior yang berpengalaman, selepas itu dia memulakan ujian profesional pertamanya. Mungkin dia akan diberi peperiksaan: dia tidak perlu mengambil beberapa mata pelajaran, seperti di institut, tetapi dia mesti lulus ujian dengan yakin.

Terdapat juga banyak kursus merchandising hari ini, baik secara bersemuka mahupun jarak jauh. Untuk keyakinan yang lebih besar, ia patut melaluinya: kedua-dua majikan dan pemohon akan menyukainya, yang tidak akan berasa seperti pemula yang tidak berpengalaman, keliru dan takut dengan sejumlah besar pengetahuan dan kemahiran yang jatuh padanya.

Mungkin lebih mudah bagi mereka yang belajar untuk menjadi pemasar / ahli ekonomi / pakar komoditi - mereka belajar tentang merchandising semasa pengajian mereka, dan selalunya ini adalah maklumat teori yang komprehensif. Tetapi pengalaman praktikal dalam profesion ini, sudah tentu, asas.

Gaji

Jurang boleh menjadi besar, kerana terdapat perbezaan besar antara istilah pengenalan. Seorang pemula tanpa pengalaman dan pencapaian profesional, bekerja dengan struktur perdagangan yang sederhana, hampir tidak boleh mengharapkan gaji lebih daripada 20-25 ribu rubel. Walau bagaimanapun, jika strukturnya tidak begitu kecil, gaji purata permulaan adalah sekitar 30 ribu rubel. Pekerja yang lebih berpengalaman dengan merit dan reputasi yang mantap menerima 40-45 ribu rubel, dan pedagang yang sanggup memikat pesaing dengan senang hati memperoleh 60 dan 70 ribu rubel (tetapi ini mesti dicapai).

Sekali lagi, yang penting jadual, beban kerja, kehadiran tanggungjawab yang berkaitan, dll. Akhirnya, bandar tempat pakar bekerja adalah penting. Oleh itu, pada tahun pertama kerja, gaji boleh menjadi sederhana, dan selepas beberapa tahun yang berjaya - susunan magnitud yang lebih tinggi.

Kerjaya

Adakah terdapat orang yang datang ke struktur perdagangan untuk kedudukan pedagang, dan melihat diri mereka di atasnya selepas 10 tahun atau lebih - ia tidak mungkin. Hampir semua orang mahu, satu cara atau yang lain, untuk menaiki tangga kerjaya. Kenaikan pertama yang jelas ialah mendapat kategori 1, yang kedua ialah status seorang peniaga kanan (jika syarikat mempunyai kakitangan sedemikian).

Pada masa hadapan, dengan pengalaman dan merit, peniaga boleh menjadi pemasar (dan kadangkala pemasar terkemuka). Bukan rahsia lagi bahawa ramai yang datang ke profesion untuk menimba pengalaman, selepas itu mereka pergi berenang percuma. Dan lebih kerap lagi mereka membuka cawangan mereka sendiri, dan kemahiran mereka dalam meniaga akan sangat berguna kepada mereka.

Hari ini juga anda boleh mendapatkan pekerjaan seperti berikut: belajar banyak dalam amalan dan menjadi ahli teori yang menyediakan asas untuk orang lain. Menjadi jurulatih, melatih peniaga muda, mengekalkan akaun profesional di rangkaian sosial, dsb.

Namun senario yang paling biasa ialah promosi dalam struktur perdagangan atau memulakan perniagaan anda sendiri.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah