Profesion

Pemandu traktor: penerangan dan tempat kerja

Pemandu traktor: penerangan dan tempat kerja
Kandungan
 1. Penerangan
 2. Deskripsi kerja
 3. Tanggungjawab mengikut kategori
 4. Hak
 5. Satu tanggungjawab
 6. Pendidikan
 7. Tempat kerja
 8. Berapakah pendapatannya?

Profesion pemandu traktor telah "terapung" selama bertahun-tahun. Ramai anak muda sedang dilatih untuk bekerja dalam bidang pertanian. Hari ini kita akan mempertimbangkan cara menjadi pemandu traktor, memikirkan perihal profesion itu sendiri dan tempat kerja.

Penerangan

Profesion ini sentiasa sangat popular.... Dan walaupun zaman pengkomputeran sejagat kita tidak terkecuali. Aktiviti pemandu traktor mempunyai ciri dan ciri khusus tersendiri. Untuk menguasai profesion, anda perlu menjalani latihan dan mendapatkan kerak yang sesuai. Profesion pemandu traktor muncul pada 30-an abad yang lalu. Ini adalah nama orang yang memandu pelbagai traktor, termasuk pelbagai mesin berteknologi tinggi.

Aktiviti ini termasuk pekerja dengan profil yang luas, mampu melaksanakan pelbagai jenis tugas. Di negara kita, banyak ladang mempunyai peralatan lama, yang harus sentiasa dijaga dan dibaiki. Selalunya, apabila memohon pekerjaan, pemandu traktor muda diberikan traktor yang rosak atau memerlukan penyelenggaraan khas.

Selepas itu, tahap gaji bergantung kepada sejauh mana pekerja itu berjaya atau bagaimana dia mahu bekerja.

Pemandu traktor melakukan pelbagai jenis kerja:

 • memuat dan memunggah produk pertanian, pelbagai bahan untuk mengisi minyak dan lain-lain lagi;
 • mengendalikan traktor yang dilengkapi dengan treler, yang mengangkut pelbagai beban;
 • mengawal pelbagai mesin pertanian: dari penggred kepada jentolak;
 • kerja pegun, semasa menggunakan peralatan khas;
 • periksa pelbagai mekanisme yang ada di dalam traktor;
 • mengisi traktor dan peralatan lain dengan bahan api yang diperlukan;
 • jika perlu, jalankan kerja pembaikan pada traktor, treler, lampiran.

Setiap pemandu traktor mesti mempunyai beberapa kualiti profesional:

 • seorang pakar mesti bijak, kerana dia perlu menyelesaikan masalah yang paling sukar dalam masa yang singkat;
 • mesti mempunyai kekuatan fizikal, kerana dalam proses kerja, seseorang sering menyambung atau mengait pada pelbagai peralatan;
 • mempunyai kemahiran untuk membaiki sebarang kenderaan dan peralatan;
 • mempunyai tindak balas sensorimotor yang tepat;
 • berminat dengan peralatan dan aksesori traktor;
 • setiap pemandu traktor adalah tahan lasak, kerana dia menghabiskan banyak masa di tempat kerja - melebihi norma;
 • pekerja mesti mempunyai penglihatan dan mata yang cemerlang.

Untuk bekerja sebagai pemandu traktor, seseorang mesti setiap tahun menjalani pemeriksaan di institusi perubatan, akibatnya ia disahkan bahawa dia boleh terlibat dalam aktiviti ini. Turut ditunjukkan ialah taklimat tahunan tentang cara bekerja dengan jentera pertanian, lampiran. Tugas pemandu traktor juga termasuk keperluan untuk memeriksa peralatan, sama ada ia boleh berfungsi, dan, jika perlu, membaikinya. Terdapat beberapa kontraindikasi, dengan kehadiran seseorang tidak boleh mendapatkan pekerjaan sebagai pemandu traktor. Anda tidak boleh bekerja pada traktor jika terdapat penyakit jantung, saluran darah, patologi penglihatan dan pendengaran, penyimpangan saraf.

Profesion pemandu traktor mempunyai beberapa aspek positif: permintaan dalam pelbagai bidang ekonomi negara, gaji tinggi, yang meningkat beberapa kali semasa penuaian. Di antara keburukan profesion, profesional mencatatkan tahap tanggungjawab yang tinggi. Seseorang harus bertanggungjawab bukan sahaja untuk dirinya sendiri, tetapi juga untuk orang lain. Profesion kepunyaan bermusim... Pada musim sejuk, gaji dikurangkan dengan ketara (berbanding dengan kadar musim panas).

Kelemahannya juga ialah kerja fizikal yang berterusan. Seseorang mesti membuat banyak usaha untuk membaiki peralatan.

Deskripsi kerja

Semua tugas pemandu traktor dinyatakan dalam huraian kerja. Teks itu menjelaskan dengan jelas perkara yang perlu difokuskan oleh pemandu traktor dalam proses kerjanya. Terdapat juga penyenaraian peraturan, perintah dan arahan yang digunakan dalam proses melaksanakan tugas. Penerangan kerja menetapkan pengetahuan yang mesti dimiliki oleh pemandu traktor, penandaan peralatan yang mesti dimilikinya. Dari dokumen itu menjadi jelas apa yang perlu dilakukan oleh pekerja sekiranya berlaku kerosakan dan kecemasan.

Arahan itu mengandungi penjelasan mengenai organisasi tempat kerja, pematuhan peraturan kebersihan. Jenis tugas buruh pemandu traktor dinyatakan dalam teks, serta maklumat apabila pakar mesti menjalani arahan keselamatan. Selain itu, pemandu traktor memerlukan pengetahuan tentang cara memberikan pertolongan cemas. Berdasarkan arahan, untuk berfungsi dengan jayanya, pemandu traktor mesti mengetahui peraturan jalan raya. Dia juga perlu memahami bagaimana elemen dan mekanisme utama dalam teknologi disusun. Pakar mesti boleh mengendalikan traktor dan pelbagai aksesori yang diperlukan untuk pelaksanaan proses kerja. Seseorang mesti mempunyai kemahiran seorang mekanik, dan dia juga mesti dapat mengatasi semua jenis kerosakan.

Pemandu traktor lain mesti memandu sejumlah orang. Sebagai contoh, dia mungkin mengetuai sekumpulan pelajar atau pembantu. Pada masa yang sama, pakar bertanggungjawab untuk kesihatan mereka dan keberkesanan proses kerja. Arahan ini digunakan di perusahaan yang menggaji untuk tujuan tertentu, iaitu, klausa dalam kontrak pekerjaan dikonkritkan dan dijelaskan di sana.

Pekerja itu mendasarkan kerjanya pada huraian kerja, kerana itu dia menumpukan pada set kerja yang ditetapkan dalam teks dokumen. Pada masa yang sama, dia diberi hak untuk menggunakan peruntukan yang ditetapkan di sini tanpa had.

Dokumen itu mempunyai kepentingan undang-undang. Atas asasnya, prosiding buruh kehakiman dan pentadbiran berlaku, yang selalunya berakhir dengan memihak kepada pekerja.

Tanggungjawab mengikut kategori

Sejurus selepas latihan, pemandu traktor mengambil peperiksaan. Seseorang mendapat pekerjaan apabila dia menerima sijil... Ia menetapkan jenis mesin yang boleh dikawal oleh pakar, apakah tanggungjawabnya. Tugas pemandu traktor termasuk prestasi kerja pertanian. Dia tahu memandu traktor, lori, mengangkut barang dan memuatkan kenderaan. Dia juga menjalankan kerja pembaikan semua peralatan yang ada.

Pakar juga melakukan kerja, yang terdiri daripada menjejaki peralatan, dalam keadaan apa itu. Dia juga memantau hasil, dan jika masalah ditemui, dia melaporkan kepada sesiapa sahaja. Pemandu-pemandu traktor, jika dia menemui haiwan peliharaan yang sakit, memberikan mereka bantuan perubatan kecemasan, selepas itu dia memberitahu pakar ternakan tentang perkara ini.

Pemandu traktor pertanian 4 roda mempunyai ciri khas kerja. Ia adalah kebiasaan untuk memanggilnya - minder. Dia bekerja pada peralatan pengangkutan berat dan kenderaan luar jalan.

Terlibat secara langsung dalam kerja pertanian, pemandu traktor. Dia menyiram tanaman, menanam benih, membajak tanah dan melakukan pelbagai kerja lain. Operator mesin mengawal mesin yang berfungsi, memuat dan memunggahnya, bekerja di wilayah ladang. Dia juga boleh membaiki semua peralatan yang diamanahkan kepadanya, mengisi bahan api dan melincirkan pelbagai elemen.

ETKS menetapkan pangkat seragam untuk pemandu traktor. Setiap yang berikutnya diberikan mengikut keputusan ujian peperiksaan.

 • Lesen memandu traktor 2 pelepasan membenarkan kerja pada peralatan dengan kuasa enjin kurang daripada 25.7 kW.
 • Selepas peperiksaan kelayakan, pemandu traktor menerima kategori ke-3. Sejak itu, dia dapat mengawal traktor yang dilengkapi dengan enjin dengan kuasa 25.7-44.1 kW.
 • pangkat ke-4 menerima pakar selepas menerima sijil, yang memberikan kebenaran untuk memandu traktor dan peralatan lain dengan kuasa yang sama dengan 44-73.5 kW.
 • Pemandu traktor 5 kategori boleh menguruskan semua peralatan yang ada di ladang.
 • 6 pangkat menjamin pengurusan semua pekerja dan peralatan yang ada.

Standard profesional telah dibangunkan untuk pakar yang memiliki pengurusan traktor dan peralatan pertanian lain. Ia menerangkan semua kerja yang perlu dilakukan oleh pakar.

Hak

Piawaian ini menjamin pekerja melindungi kepentingannya dan menyediakan keadaan yang selesa dalam proses kerja:

 • jika peralatan rosak, pemandu traktor boleh menolaknya;
 • kemungkinan komunikasi antara pekerja dan pengurusan, berkat yang pertama berjaya menyampaikan maklumat penting mengenai aktivitinya;
 • pihak pengurusan mungkin menerima mesej tentang pelaksanaan projek dan rancangan yang berkaitan secara langsung dengan aktiviti pakar;
 • majikan menyediakan pemandu traktor dengan semua alat yang diperlukan, peralatan perlindungan dan pakaian khas;
 • majikan mesti menyediakan pakar dengan keadaan kerja yang selesa;
 • membuat cadangan untuk menambah baik proses pengeluaran.

Satu tanggungjawab

Apabila melanggar peraturan buat kali pertama, pekerja mungkin menerima hukuman kecil... Sekiranya berlaku pelanggaran sistematik, orang itu dihukum dan dibuang kerja. Denda yang besar boleh dikenakan ke atasnya. Sekiranya pekerja secara sukarela enggan membayar kerosakan harta benda, hukuman dikenakan berdasarkan keputusan prosiding mahkamah.

Seseorang akan bertanggungjawab secara pentadbiran jika dia merosakkan peralatan kerja atau mana-mana unit pertanian lain. Ini mungkin dilakukan oleh pekerja secara sengaja atau tidak sengaja. Seorang pekerja dihukum jika dia melanggar peraturan keselamatan kebakaran atau perlindungan buruh yang ditetapkan, cuai dalam alatan dan bahan, dan tidak mengikut arahan daripada atasannya. Seorang pakar boleh dihukum dan, jika dia enggan atau melaksanakan tugas kerjanya dengan buruk, melanggar peraturan yang ditetapkan bagi perintah dalaman perusahaan.

Pendidikan

Anda boleh belajar menjadi pemandu traktor selepas tamat gred 9 sekolah menengah. Pengajian berlaku di institusi pendidikan khusus. Untuk mendapatkan profesion pemandu traktor, anda mesti belajar di sini selama 4 tahun. Kategori ini juga boleh diberikan dalam kursus latihan di beberapa sekolah memandu. Untuk mendapatkan kategori seterusnya, seseorang mesti mengikuti kursus khas. Latihan penyegaran mengambil masa beberapa bulan.

Latihan lanjut juga merupakan langkah yang perlu.... Pemandu traktor mesti mengambil kursus dalam 3-4 tahun. Untuk mendapatkan kategori, anda juga mesti melalui doktor tertentu di institusi perubatan. Selepas itu, orang itu menulis kenyataan kepada Gostekhnadzor dengan penyediaan dokumen, yang mengesahkan bahawa dia telah berjaya menyelesaikan latihan dan lulus ujian peperiksaan.

Ia juga perlu membayar yuran negeri, selepas itu pemohon dikeluarkan sijil yang menyatakan kategori yang dia ada dan peralatan yang boleh dikendalikannya.

Tempat kerja

Pemandu traktor tanpa pengalaman yang relevan semasa memohon pekerjaan memberi tempoh percubaan... Akibatnya, pemula mesti menunjukkan bagaimana dia tahu cara mengendalikan traktor. Di ladang, pakar diberi kerja yang boleh dilaksanakan. Sekiranya didapati bahawa seseorang itu mempunyai kemahiran kerja yang diperlukan, dia secara rasmi bekerja. Ini menentukan berapa banyak dia harus bekerja pada siang hari.

Anda harus sedar bahawa hari luar bandar pada musim panas adalah tidak teratur. Ia ditentukan berapa banyak dia harus bekerja mengikut syif. Semua yang lain dibayar tambahan. Semua kerja dikawal selia dengan pemasangan kos setiap daripada mereka. Pakar membajak tanah, menguruskan pemuat hadapan, jengkaut dan jenis peralatan lain. Ia ditetapkan bagaimana seseorang digalakkan dan hukuman apa yang dikawal untuknya sekiranya berlaku pelanggaran tugas langsung.

Berapakah pendapatannya?

Di Rusia dan di wilayah ruang pasca-Soviet, profesion pemandu traktor sangat diperlukan. Mereka hanya membayarnya secara berbeza. Sejurus selepas menerima pendidikan yang diperlukan, pakar diberikan gaji kecil. Secara purata, nilainya jarang melebihi 15-20 ribu, bergantung pada rantau ini. Setahun kemudian, pemandu traktor mendapat lebih sedikit. Selanjutnya, kesejahteraan seseorang berkembang bergantung pada seberapa baik dia melaksanakan tugas profesionalnya.

Di Rusia tengah, gaji purata berbeza-beza sepanjang musim dari 30 hingga 50 ribu rubel. Pada musim sejuk, ia berkurangan: pakar menerima dari 15 hingga 20 ribu rubel. Di kawasan utara, pemandu traktor menerima bergantung pada kategori. Pemula diberikan gaji 25 ribu rubel. Sekiranya seseorang telah menjalani latihan semula dan menerima sijil, dia diberikan gaji yang lebih besar. Ia selalunya mendekati 100 ribu rubel.

Beberapa kriteria telah dibangunkan untuk menentukan gaji purata. Tahap insentif material bergantung pada sejauh mana pemandu traktor mengatasi tugas kerjanya. Pada masa yang sama, penilaian diberikan kepada jumlah kerja yang dilakukan oleh seseorang dalam tempoh masa tertentu. Kualiti kerja mempengaruhi tahap gaji, berapa lama pekerja menyelesaikannya, apa yang dia lakukan untuk mempercepatkan proses pengeluaran.

Majikan menilai sejauh mana pakar memperlakukan peralatan dan inventori dengan teliti, sama ada dia mematuhi peraturan dan norma yang ditetapkan di perusahaan itu atau tidak, sama ada pakar itu mempunyai pelanggaran atau tidak. Semua di atas ditambah. Berdasarkan keputusan, gaji ditetapkan. Sekiranya pemandu traktor kerap memenuhi rancangan itu, mengatasi tugasnya, dia boleh digalakkan. Tahap imbuhan kewangan ditetapkan secara individu. Profesion pemandu traktor adalah popular. Pelajar sekolah menengah cuba menguasainya.

Pertumbuhan populariti dipengaruhi oleh gaji. Ia sering mencapai 100 ribu rubel dengan prestasi tugas rasmi yang betul yang ditetapkan dalam standard profesional.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah