Harga diri

Bagaimana untuk meningkatkan harga diri?

Bagaimana untuk meningkatkan harga diri?
Kandungan
 1. Tanda dan punca rasa rendah diri
 2. Bagaimana untuk membangunkan?
 3. Teknik yang berkesan
 4. Nasihat ahli psikologi

Seseorang yang mempunyai harga diri yang rendah tidak boleh berasa yakin dan tenang. Ini kerana dia hidup dan melihat ke belakang sepanjang masa. Di samping itu, dia sering bertanya kepada dirinya sendiri seperti ini: "Adakah saya melakukan perkara yang betul sekarang?" Keraguan mendorong seseorang yang tidak selamat untuk berputus asa. Oleh itu, dalam jiwa saya kekecewaan belaka. Ia adalah perlu untuk menyingkirkan keadaan sedemikian dengan segera. Jika tidak, akibat negatif mungkin berlaku.

Tanda dan punca rasa rendah diri

Apa itu harga diri? Ini adalah elemen tertentu kesedaran diri. Dengan bantuan faktor ini, individu berpeluang menilai dan melihat dirinya dari luar. Harga diri boleh dipandang terlalu tinggi, dipandang rendah, hanya rendah atau sederhana. Ahli psikologi dan sains psikologi sendiri berpendapat bahawa semua masalah manusia yang berkaitan dengan keadaan fikiran datang dari zaman kanak-kanak. Justeru, harga diri masa depannya secara langsung bergantung kepada didikan dan sikap ibu bapa terhadap anak.

Sebagai contoh, jika kanak-kanak dianiaya dan dihina sepanjang masa semasa kanak-kanak, harga dirinya mungkin akan dipandang rendah. Sebaliknya, seseorang yang mempunyai harga diri yang tinggi berkemungkinan telah dimanjakan dan disayangi semasa kecil.

Harga diri yang sangat rendah merugikan sesiapa sahaja. Ia mengganggu kehidupan dan perkembangan penuhnya. Jadi, mari kita pertimbangkan tanda-tanda utama yang menunjukkan bahawa harga diri seseorang itu dipandang remeh.

 • Apabila seseorang individu melayan dirinya dengan teruk, posenya kelihatan terkekang dan dicubit.... Sebagai contoh, gaya berjalan menjadi tergesa-gesa, dan angka itu mempunyai bentuk bongkok. Di samping itu, individu sedemikian mempunyai pertuturan yang tidak pasti.Oleh itu, apabila bercakap dengan orang lain, seseorang itu gugup, tidak memandang ke mata dan cuba memberikan maklumat tentang dirinya sesedikit mungkin.
 • Penampilan yang tidak kemas juga sering mengkhianati seseorang yang menganggap dirinya seorang yang tidak selamat. Orang seperti itu cuba untuk tidak menarik perhatian kepada diri mereka sendiri. Oleh itu, wanita cuba melakukan tanpa solek, dan lelaki memakai pakaian lusuh.
 • Orang yang tidak selamat cuba menggembirakan semua orang... Mereka tidak membuat teguran kepada orang lain jika mereka tidak menyukai sesuatu dalam tingkah laku mereka. Mereka tidak mempunyai musuh, bagaimanapun, serta kawan.
 • Orang yang mempunyai harga diri yang rendah sentiasa menampilkan diri mereka sebagai mangsa. Oleh itu, orang-orang di sekeliling mereka sering mengejek, menghina dan menghina mereka. Semua ini berlaku kerana orang yang tidak selamat tidak dapat memberikan penolakan yang layak kepada musuh.
 • Orang yang tidak selamat cuba untuk tidak mengambil tanggungjawab untuk membuat keputusan penting. Ramai daripada mereka tidak hidup untuk diri mereka sendiri, tetapi untuk orang lain. Dari sini, kehidupan mereka menjadi kelabu dan tidak menarik. Pelbagai masalah mental adalah akibat daripada tingkah laku ini.
 • Kebolehpercayaan adalah satu lagi kelemahan orang yang tidak selamat. Selalunya orang seperti itu menggembirakan orang lain sehingga merugikan mereka.
 • Kebimbangan fikiran menghantui, oleh itu seseorang yang mempunyai harga diri yang rendah sentiasa berada di tepi... Ketakutan dan keraguan diri menghantui individu di mana-mana.
 • Apabila seseorang mengalami kompleks rendah diri, mereka mungkin menyatakan rasa tidak selamat melalui frasa seperti ini.: "Ia agak mungkin", "Tidak mungkin apa-apa akan berjaya", "Saya tidak yakin", dsb.
 • Orang yang berasa tidak selamat hampir selalu berada dalam mood yang tidak baik, kerana mereka sentiasa memikirkan kelemahan orang di sekeliling mereka dan kelemahan mereka sendiri. Mereka memarahi diri sendiri dan menyalahkan semua orang di sekeliling mereka atas kegagalan mereka. Tingkah laku ini boleh diatasi apabila seseorang itu sendiri ingin membebaskan dirinya daripada bebanan emosi negatif setiap hari.
 • Perfeksionisme sangat berbahaya. Dialah yang hadir dalam tingkah laku mereka yang tidak yakin dengan kebolehan mereka. Berusaha untuk sentiasa menjadi lebih baik daripada orang lain boleh merosakkan. Oleh itu, adalah perlu untuk menghilangkan keinginan yang berlebihan untuk memulihkan keadaan di semua kawasan dalam masa. Jika tidak, tingkah laku ini akan memakan anda.
 • Kekurangan komunikasi adalah satu lagi tanda harga diri yang rendah. Seseorang tidak boleh mengatasi dirinya sendiri dan membuat hubungan dengan orang yang tidak dikenali.
 • Individu yang takut mengambil risiko atau mempunyai perasaan bersalah terhadap orang lain, hampir selalu mengalami rasa rendah diri.
 • Mengambil inisiatif untuk orang yang tidak selamat sentiasa menjadi masalah yang sangat besar.

Perlu diingat bahawa tanda-tanda harga diri yang rendah boleh nyata pada usia apa pun. Dan rasa rendah diri boleh timbul atas sebab-sebab tertentu. Mari kita lihat sebahagian daripada mereka.

 • Lelaki itu tidak mempunyai zaman kanak-kanak yang sangat bahagia. Dia dibuli sepanjang masa oleh rakan sebayanya. Sesetengah orang yang tidak selamat menjadi tidak selamat kerana mempunyai masalah dan salah faham dengan guru atau mentor.
 • Hubungan yang tidak berjaya... Apabila seorang lelaki atau perempuan telah mengalami cinta yang tidak berbalas.
 • Perkahwinan yang buruk di mana salah seorang pasangan curang atau mendominasi, akibatnya keluarga itu berpecah.
 • Masalah berterusan di tempat kerja... Sebagai contoh, seorang pekerja mempunyai bos yang terlalu menuntut yang biasa meletakkan orang bawahan di hadapan pilihan atau membebankan mereka dengan tugas yang sama sekali mustahil.
 • Ketidakcekapan profesional yang membawa kepada tragedi.
 • Rasa tidak puas hati dengan penampilan.
 • Masalah dalam kehidupan intim.

Bagaimana untuk membangunkan?

Orang yang membentuk wataknya adalah pencipta kehidupan. Terdapat cara umum untuk membina keyakinan diri dan ketenangan fikiran. Mari kita pertimbangkan mereka.

 • Buat rancangan bagaimana anda akan berubah. Tindakan ini akan membantu anda meningkatkan tahap dan memberi makna hidup anda.
 • Biarkan persekitaran anda menjadi positif. Sukar untuk membuat pembetulan mental apabila terdapat orang negatif di sekeliling anda.
 • Jangan kecam diri sendiri.
 • Bersungguh-sungguh dan juga beberapa kedegilan.

Sekarang mari kita lihat detik-detik yang akan membantu anda memperoleh keyakinan terhadap kebolehan anda.

perempuan

Mereka daripada jantina yang adil yang takut akan kritikan dan tidak dapat menerima pujian secukupnya mengalami rasa rendah diri. Orang seperti itu menjadi mangsa dan tidak dapat melihat dunia di sekelilingnya dalam semua warna. Walau bagaimanapun, ramai wanita tidak menyedari bahawa semua kegagalan dan keadaan kemurungan mereka dikaitkan dengan keraguan diri.

Sesetengah, setelah mengalami kemunduran, bersabar dengan mereka dan tidak cuba menyingkirkan sikap wanita mereka yang tidak baik. Wanita lain yang lebih maju, sebaliknya, sangat menghargai diri mereka sendiri, berkata: "Saya bersendirian di tempat saya." Ini adalah pendekatan yang betul untuk membawa diri anda kembali normal. Dan langkah seterusnya adalah untuk menghilangkan ketidakpastian dengan bantuan beberapa peraturan.

 • Untuk mempercayai diri sendiri, anda perlu menyingkirkan persekitaran orang-orang yang menyeret anda ke bawah. Dengan komunikasi sedemikian, harga diri anda berkurangan, kerana anda tidak dapat menilai keadaan dengan secukupnya dan membuat perbandingan yang diperlukan.
 • Cinta adalah perasaan yang memungkinkan untuk hidup... Jadi sayangi diri sendiri dahulu. Ingat bahawa tiada siapa yang akan melakukan ini untuk anda. Dan untuk tidak menjadi tidak berasas, lakukan latihan berikut setiap hari. Pergi ke cermin, lihat dengan teliti pantulan anda. Katakan saya sayang kamu." Dan cuba betulkan kenyataan ini dalam fikiran anda.
 • Beri diri anda sikap positif. Cuma jangan jadi tidak berasas. Sebagai contoh, jika anda memberitahu diri anda bahawa anda seorang yang sangat menarik, ikuti kenyataan ini. Lawati pendandan rambut dan juga penggaya. Biarkan penampilan anda berubah menjadi lebih baik tanpa dapat dikenali. Sebaik sahaja anda merasakan pandangan yang mengagumi, anda akan mula melayan diri anda secara berbeza.
 • Anda tidak sepatutnya menyimpan pada kekasih anda. Wanita sejati, walaupun dengan bajet yang sangat sederhana, boleh membuangnya dengan cara yang cukup untuk makanan dan pakaian.

Sebagai contoh, katakan anda ingin membeli pakaian baru pada bulan ini. Walau bagaimanapun, produk siap agak mahal. Selalu ada jalan keluar. Anda boleh membeli kain yang cantik dan membuat pakaian yang bergaya. Ya, ini hanya memerlukan kemahiran dan kepintaran.

Lelaki

Jangan berfikir bahawa harga diri yang rendah bukanlah ciri jantina yang lebih kuat. Di kalangan lelaki, ada juga yang malu untuk berhubung dengan seorang wanita. Oleh itu, mereka berasa seperti gagal. Ia adalah perlu untuk menyingkirkan kompleks sedemikian dalam masa. Jika tidak, mereka akan membawa kepada akibat yang serius. Dan beberapa petua akan membantu anda menjadi yakin.

 • Seorang lelaki mesti bijak. Oleh itu, pertama sekali, anda perlu melakukan pembangunan diri. Untuk melakukan ini, anda boleh mula menghadiri pelbagai latihan dan kuliah. Pengetahuan khas akan membantu pada masa hadapan untuk mengatur perniagaan anda dan berdikari.
 • Peringkat seterusnya ialah pemerolehan profesionalisme dalam mana-mana perniagaan. Untuk melakukan ini, anda perlu melibatkan diri sepenuhnya dalam proses itu. Contohnya, anda boleh menjadi ahli muzik, penyanyi atau penganalisis perniagaan yang baik. Maka tiada acara tertentu akan dilakukan tanpa penyertaan anda.
 • Senaman juga boleh membantu meningkatkan harga diri. Seorang lelaki yang telah membina otot dengan bantuan latihan khas sentiasa menarik perhatian orang lain. Walau bagaimanapun, berjoging ringkas pada waktu pagi juga akan meningkatkan mood anda dengan ketara, dan dengan itu kesedaran anda akan dibina semula kepada positif.
 • Cuba menjadi kawan atau lelaki keluarga yang hebat... Kemudian anda akan mempunyai peluang untuk menunjukkan kualiti terbaik anda kepada orang yang anda sayangi. Oleh itu, anda akan mendapat keyakinan dan memahami apa yang orang perlukan.
 • Pertimbangkan semula keutamaan anda. Mungkin anda berada di jalan yang salah, dan ia sangat mengganggu anda. Sebagai contoh, anda ingin mendapatkan jawatan tertentu dengan segala cara, tetapi anda tidak boleh.Ini semua disebabkan oleh hakikat bahawa bos anda lebih mengutamakan orang-orang yang meminatinya. Dalam kes ini, anda tidak sepatutnya membuang masa dengan harapan kosong, tetapi cari pekerjaan lain di mana anda boleh mencapai matlamat anda.

Walau bagaimanapun, untuk mencapai kejayaan dalam mana-mana perniagaan, anda juga perlu mempunyai keinginan yang sangat kuat dan keinginan tertentu. Lelaki sejati akan melakukan segala yang mungkin dan dapat bergerak ke tahap pembangunan yang baru.

Teknik yang berkesan

Terdapat banyak cara untuk meningkatkan harga diri anda. Pertama sekali, seseorang yang ingin membetulkan keadaan mesti memantau perkataan dan frasa mereka. Dia juga harus cuba berkelakuan dengan yakin, walaupun pada hakikatnya ia sangat sukar baginya. Secara beransur-ansur, dia akan terbiasa dengan tingkah laku ini, dan kelemahan psikologinya akan mula hilang.

selain itu, terdapat sejumlah besar cara yang turut menyumbang kepada pemulihan pesat harga diri... Sebagai contoh, latihan auto akan membantu anda mempercayai diri sendiri. Aktiviti sedemikian akan mengambil sedikit masa, tetapi kesannya akan berterusan. Selain itu, terdapat cara lain. Mari kita pertimbangkan mereka dengan lebih terperinci.

Ikrar

Kaedah ini agak mudah dan sesiapa sahaja boleh menggunakannya. Perkara utama ialah anda mempunyai kesabaran dan masa yang cukup. Di samping itu, ramai orang menyedari bahawa orang menggunakan ikrar untuk menaikkan semangat mereka dan meningkatkan keyakinan diri.

Apa yang perlu dilakukan untuk ini. Mula-mula, buat frasa yang akan membantu anda. Sebagai contoh, boleh jadi seperti ini: "Saya seorang yang kuat." Kemudian cari bilik di mana anda akan melakukan pengesahan. Bilik itu sepatutnya sunyi. Ia tidak sepatutnya mengandungi haiwan dan manusia. Dan kemudian teruskan mengikut algoritma tertentu.

 • Duduk dengan selesa di hadapan cermin.
 • Perhatikan penampilan anda dengan teliti. Kemudian lihat diri anda dalam mata. Duduk seperti ini selama satu minit.
 • Kemudian tarik nafas dalam-dalam dan mula menyebut frasa yang disediakan. Ia boleh menjadi seperti ini: "Saya cantik (a), pintar (s), semua orang memandang saya dengan kagum."
 • Ulangi frasa ini seberapa banyak kali yang anda rasa sesuai. Walau bagaimanapun, ingat: semakin lama dan lebih kerap anda menyebut frasa itu, semakin cepat anda akan mencapai hasilnya.

Anda mungkin tertanya-tanya, "Bagaimanakah pengesahan berfungsi?" Sangat ringkas. Jika anda melakukan kelas pada masa yang sama dan kerap, maka otak anda secara beransur-ansur akan melimpah daripada maklumat yang dikenakan ke atasnya. Selanjutnya, fikiran anda, untuk "memunggah", akan berhubung dengan Cosmos. Oleh itu, alam semesta akan mendengar perasaan anda dan membantu anda mencapai matlamat anda. Anda pasti akan dapat apa yang anda inginkan.

Maklumat berikut akan membantu anda memahami semua selok-belok teknik ini.

 • Ingat bahawa semua frasa mestilah afirmatif. Anda tidak boleh berkata: "Saya akan menjadi personaliti yang kuat." Anda perlu berkata "Saya adalah personaliti yang kuat."
 • Sebutkan frasa dengan ekspresi dan pastikan anda percaya dengan apa yang anda katakan. Jika tidak ada iman, maka tidak akan ada apa-apa daripadanya.
 • Jangan tergesa-gesa. Latihan ini direka untuk membangunkan keadaan, jadi kesannya mungkin datang hanya selepas beberapa ketika.
 • Bersabar dan ingat bahawa melakukan penegasan memerlukan pendekatan dan ketetapan yang teliti.

Senaman

Jika anda benar-benar ingin menjadi orang yang yakin, cuba capai matlamat anda sendiri. Ingat bahawa tiada pakar akan membantu jika anda tidak mahu membantu diri sendiri. Pertimbangkan beberapa latihan, dan kemudian anda boleh memilih yang paling sesuai.

 • Pastikan anda jujur ​​dengan diri sendiri. Seseorang sering tidak mahu atau tidak dapat melihat beberapa bahagian keperibadiannya secara objektif. Oleh itu, tulis pada helaian kertas berasingan semua pihak anda yang anda anggap lemah dan tidak layak untuk anda. Kemudian, pada helaian kertas yang berasingan, tulis aspek watak anda yang anda anggap kuat dan patut diberi perhatian. Seterusnya, pertimbangkan setiap titik kekuatan dan kelemahan. Sekarang fikirkan bahagian mana yang paling menjijikkan untuk anda.Koyakkan sekeping kertas ini dan beri kata-kata kepada diri anda bahawa anda akan menggugurkan item ini selama-lamanya. Sebagai contoh, anda fikir anda sangat mudah tertipu. Cuba yakinkan diri anda bahawa anda tidak akan mempercayai orang lain tanpa alasan yang kukuh. Dan jika anda memutuskan untuk membuat pilihan yang memihak kepada kepercayaan, maka pastikan anda menyemak dahulu apa yang mereka katakan kepada anda, dan kemudian buat keputusan. Sekarang fikirkan tentang perkara yang anda ingin simpan dan kembangkan dalam watak anda. Sebagai contoh, anda sangat ingin tahu. Fikirkan bagaimana anda akan meneruskan lebih jauh. Mungkin anda akan pergi melancong atau berminat untuk mempelajari beberapa jenis sains. Pada akhir latihan, tulis mesej kepada diri sendiri. Dalam kes ini, anda tidak boleh menahan emosi anda. Jika anda ingin menangis, maka menangislah; jika sesuatu dalam watak anda menyentuh anda, terharulah. Selepas itu, baca semula mesej anda dari semasa ke semasa dan cuba berpegang pada janji yang anda buat kepada diri sendiri.
 • Terangkan di atas kertas apabila anda telah membantu orang lain keluar dari situasi yang sukar. Contohnya, anda membantu rakan mengatasi penyakit dan sentiasa ada apabila dia memerlukan bantuan. Mungkin anda dapat menghalang orang itu daripada membunuh diri. Terdapat banyak contoh, kerana setiap orang biasa telah melakukan sesuatu yang berguna dan baik sekurang-kurangnya sekali dalam hidupnya. Jika anda membantu haiwan, maka perenggan ini juga akan menjadi contoh kebaikan anda. Seterusnya, anda harus membaca semula apa yang telah anda tulis. Sekali lagi, ingat setiap perkara kecil dan fikir bahawa anda adalah orang yang layak.
 • Ingat situasi paling sukar yang berlaku dalam hidup anda. Tatal semula tindakan anda yang bertujuan untuk membetulkan situasi yang sukar. Mungkin, pada hari yang sukar, anda bijak dan mempraktikkan semua pengetahuan anda. Jika anda keluar dari cerita buruk dengan bermaruah, maka anda boleh memuji diri sendiri dan berbangga dengan kejayaan anda.

Anda mesti menjelaskan kepada diri sendiri bahawa anda bukanlah seorang yang lemah. Sebaliknya, semua merit anda menunjukkan bahawa anda seorang yang agak luar biasa dan kuat.

Nasihat ahli psikologi

Untuk meningkatkan harga diri, anda perlu, sebagai tambahan kepada latihan dan pelbagai latihan, untuk menangani aspek kehidupan anda yang setiap hari mempengaruhi perkembangan tingkah laku anda. Untuk memenuhi syarat ini, ahli psikologi menasihatkan untuk bergantung pada beberapa cadangan.

 • Anda hanya perlu tidak takut kepada orang.... Lagipun, apakah yang akan dilakukan oleh orang yang berhenti bercakap atau bertanya kepada anda? Kekal berhubung dengan orang lain menggunakan helah. Komunikasi yang pelbagai dengan orang ramai akan membantu membina keyakinan diri.
 • Jika anda pernah mengalami cinta yang tidak berbalas, jangan putus asa.... Ingat bahawa selepas berpisah dengan seorang, akan ada pertemuan baru. Dan mengapa anda memutuskan bahawa ia tidak lagi menjadi nasib?
 • Rawat diri anda dengan kasih sayang dan perhatian.... Mula menghormati diri sendiri dan menerima semua pihak anda tanpa menghakimi. Ingatlah bahawa tiada siapa yang sempurna di muka bumi ini. Ini bermakna tiada siapa yang berhak untuk mengutuk anda.
 • Imej yang cantik juga akan membantu membetulkan keadaan dengan harga diri yang rendah. Lihatlah bintang. Ramai daripada mereka tidak mempunyai penampilan yang menarik seperti sekarang. Ini bermakna anda juga boleh mengubah diri anda jika anda tidak menyukai sesuatu dalam penampilan anda. Contohnya, cuba panjangkan bulu mata anda atau pergi ke pusat kecergasan. Terdapat banyak pilihan, perkara utama ialah memilih yang paling sesuai.
 • Senyuman sentiasa membangkitkan emosi positif. Melawan mood yang tidak baik, dan seterusnya rasa rendah diri, akan membantu sikap mesra terhadap orang di sekeliling anda. Dengan bantuan positif, anda bukan sahaja dapat mengatasi keletihan, tetapi juga mula bertindak ke arah yang betul, iaitu: membuat keputusan yang tepat pada masanya, yang kemudiannya akan membolehkan anda mempercayai diri sendiri.
 • Kembangkan lingkungan sosial anda secara berterusan. Oleh itu, anda akan sentiasa berada di tengah-tengah acara dan akan dapat mempelajari berita secara langsung.Penilaian anda dalam kalangan orang di sekeliling anda akan pulih, dan dengan itu anda akan merasakan lonjakan kekuatan untuk pencapaian baharu.
 • Cuba lakukan hanya perkara yang anda sukai. Jika anda bosan dengan kerja yang membosankan, cari diri anda yang membolehkan anda sentiasa bergerak. Selepas itu keadaan kemurungan akan menjadi perkara yang lepas, dan anda akan mula hidup dan memahami apa yang orang perlukan.

Tetapkan matlamat dan pastikan untuk mencapainya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah