Topi

Topi beret

Topi beret
Kandungan
 1. Sedikit sejarah
 2. Evolusi
 3. Peralatan ketenteraan
 4. Beret hari ini
 5. Spektrum warna
 6. Gaya
 7. Bagaimana untuk memakai?
 8. Keperibadian. Nasihat

Sedikit sejarah

Terdapat beberapa versi penampilan hiasan kepala ini. Versi pertama mengatakan tentang prototaip beret zaman kita - tudung kepala Celtic. Ia telah bertahan dalam pakaian Scotland yang mantap dan dipanggil "tam-o-shenter". Ia kelihatan seperti beret bulu lebar dengan bola kecil di tengah.

Pada mulanya, semua "tem-o-shenters" sedemikian wujud secara eksklusif dalam nada biru. Semasa Perang Dunia Pertama, hiasan kepala berwarna khaki ini memasuki pakaian seragam tentera Scotland.

Menurut versi kedua, sejarah kemunculan beret jauh kembali ke Yunani Kuno. Dari situ ia dipinjam oleh orang Rom. Mereka adalah antara yang pertama menghiasi beret dalam pelbagai warna - inilah cara mereka membezakan orang kaya daripada orang miskin.

Evolusi

Pada abad ke-15, tengkolok ini menjadi sifat imam. Ia kelihatan seperti topi segi empat.

Pada akhir abad yang sama, fesyen untuk topi beret datang ke Jerman. Di sini topi ini dipakai dengan pinggir yang dilipat di belakang.

Pada masa yang sama, orang Perancis memakai topi beret yang disulam dengan batu permata, bulu burung unta dan banyak perhiasan yang berbeza. Sifat pakaian ini dipandang tinggi oleh hampir seluruh penduduk negara.

Beret bulat pertama kali diperhatikan di Sepanyol pada abad ke-16. Penduduk bandar yang kaya membingkai mereka dengan bulu dan jalinan.

Abad ke-17 adalah abad romantisme. Pada masa ini, topi beret sangat popular di kalangan orang kreatif. Jadi, artis Itali sering melukis potret, di mana selebriti dipersembahkan dalam pelbagai topi berwarna.

Pada abad ke-19, fesyen untuk topi beret datang ke Rusia. Mereka dipakai secara eksklusif dengan pakaian formal. Hanya bahan yang paling indah digunakan dalam pembuatan, dan ia dibingkai dengan batu permata yang jarang ditemui.Yang paling biasa dianggap warna terang: merah, merah dan hijau.

Peralatan ketenteraan

Tudung ini boleh dilihat bukan sahaja di pertunjukan fesyen. Topi beret telah menjadi pakaian utama dalam hampir semua tentera dunia. Rejimen Kereta Kebal Diraja Great Britain adalah yang pertama menggunakan beret dalam kelengkapan tenteranya.

Beret datang ke USSR pada tahun 1936 dalam bentuk atribut seragam tentera wanita, dan sejak tahun 1963, beret telah menjadi elemen pasukan khas.

Beret hari ini

Topi beret adalah penjelmaan romantisme dan kewanitaan. Sememangnya menurut kamus penerangan, ia bukan sekadar topi tanpa visor. Ini adalah tudung kepala bergaya yang tidak akan ketinggalan zaman. Terdapat banyak model hiasan kepala ini: dari ketat hingga glamor, dari nipis hingga padat, dari berwarna hingga monokromatik ... Dan setiap daripada mereka akan mencari pembelinya.

Beret bukan sahaja perlindungan daripada keadaan cuaca, tetapi juga imej mewah mana-mana wanita muda.

Spektrum warna

Warna seperti merah terang, coklat, kelabu, khaki menjadi warna bergaya musim 2017. Pada masa yang sama, tiada siapa yang membatalkan warna pelik: berasid, merah muda atau yagont.

Beret ialah pakaian pelbagai fungsi: pelbagai jenisnya boleh dimuatkan dengan mudah ke dalam gaya harian yang elegan.

Gaya

Dalam tandas klasik, anda boleh mencuba kombinasi berikut: mengambil warna gelap dan saiz kecil diperbuat daripada kain felt atau bulu, baju hujan pendek dalam warna halus dan kasut klasik (atau but tinggi). Topi serupa akan kelihatan bagus dengan kot panjang klasik yang diikat dengan tali.

Untuk rupa ini, beg kelihatan berfaedah - beg bimbit dan but.

Gaya kasual akan melengkapkan beret yang besar. Jaket kulit, baju sejuk, legging atau seluar denim serta but basikal atau kasut adalah semua yang anda perlukan untuk penampilan harian yang menarik.

Peminat gaya retro akan menyukai pil beret dalam harmoni dengan pakaian trend rupa baru yang bergaya atau skirt memanjang dengan jaket, dilengkapi dengan tali. Kasut dengan tumit rendah atau flat balet yang mewah akan memberikan rupa yang lengkap.

Lebih baik memakai topi beret bulu bersama-sama dengan kot bulu. Pompom besar kelihatan berfaedah dengan kot cerpelai.

Bagaimana untuk memakai?

Inilah perkara yang disyorkan oleh profesional kepada fesyen:

 • menyembunyikan keriting di bawah topi adalah perkara yang sudah berlalu. Pereka bentuk mengesyorkan membiarkan beberapa keriting atau poni terbuka;
 • adalah dinasihatkan untuk menggabungkan model klasik beret dengan gaya rambut licin atau keriting, dikumpulkan dengan kemas dalam sanggul;
 • dalam cuaca berangin, lebih baik untuk membetulkan beret dengan yang tidak kelihatan - baik keriting mahupun topi itu sendiri tidak akan menderita;
 • ia tidak perlu untuk menarik topi sehingga kening - ia tidak bergaya. Pilihan terbaik ialah membiarkan dahi terbuka sedikit.

Keperibadian. Nasihat

Profesional menasihati kanak-kanak perempuan dengan muka bulat untuk mengalihkan topi ke belakang, dan keriting harus dibiarkan longgar. Dengan cara ini, muka akan kelihatan sedikit memanjang dengan membingkai muka dengan rambut.

Bagi wanita muda yang bentuk mukanya segi empat sama atau sudut, pereka mengesyorkan untuk mengalihkan sedikit beret ke satu sisi - dengan cara ini, ciri-ciri wajah akan dilicinkan, dan lebih banyak kewanitaan dan kesombongan akan ditambahkan pada imej.

Bagi wanita dengan bangs lurus yang suka memakai beret ke satu sisi, disyorkan untuk mengeluarkan sedikit bangs dari dahi atau menikamnya dengan yang tidak kelihatan. Sekiranya seorang gadis suka memakai beret yang besar, maka pusatnya tidak boleh bergerak ke mahkota - ia harus berada di belakang kepala.

Gadis-gadis yang lebih suka memakai topi beret, sedikit mengalihkannya ke satu sisi, dinasihatkan untuk memberi perhatian kepada fakta bahawa telinga tersembunyi di bawah topi. Jika tidak, imej sedemikian akan menjadi tidak masuk akal.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah